Geleneğe dik durmak bu kadar mı zor?

Ben Trakyalıyım. Ne kendi ailemde ne de yetiştirilirken çevremde kız-erkek ayrımı görmedim, yaşamadım da. Okumak isteyeni okuttular, miras herkes eşit aldı, alıyoruz. Düğün durumu da kendilerince paylaşılmış, işte yatak odası beyaz eşya kız tarafında, oturma, yemek odaları erkek tarafında gibi. Çocuk evlendirilecekse kız da olsa erkek de olsa bilezik, altın filan takılır.
25 yaşında evlendim, eşim Karadenizli. Şaşırdığım ilk adetleri onlarda gördüm. Sadece erkek evladı değil, erkek evlattan olan torunu bile kayırıyorlar genel itibariyle. Eşimin babası devamlı miras konuşurken eşimin abisini veeşimi katar hesaba, eşimin bir de ablası var. Ben de devamlı eşime ablanı ayıramazsınız derim, ama büyüklerin gözünde ona verilecek şey el oğluna gidecek gözüyle bakılır. Gerçi ben devamlı anlatırım anlatacağım da. Öyle görmüş olabilirler ama değiştirmek bizim elimizde.(bu kolay olacak demiyorum ama çabalarım da)

Ne kadar da şanslısınız...
Biz doğuluyuz aslen, kuzenim evlendiğinde, kız verdikleri için amcam düğüne gelmedi. Ne kadar saçma, ne kadar yobaz bi düşünce aslında dimi? Bence de öyle. Ama gelmedi, hele güneydoğu doğuanadolu illerinde daha da yaygın bu tür gelenekler. Erkeğe ev verilir ama kıza verilmez, çünkü kız zaten el’e gelin gidiyor..
Bize düşense şu; düzene uymamak, kalıpları yıkmak. Çocuklarımızı doğru ve adil olanla yetiştirmek..

Biraz da buna boyun eğen kadınlar malesef kaynanamdan çok çektim diyen kaynana olunca ben kaynanama yaptım şimdi benim hakkım gelinim de bana yapsın diyor .kocamdan çektim diyen kızına kocan o doverde severde diyor.biz birlik olmadıkça erkekler buna devam edecek .Erkekler kendi nefislerini kendi kıskançlıklarıni sapikliklarini kötü olan haksız olan düşüncelerini bize bağlamaya çalışırlar.

Biraz fazla olabilir ama her şey de abiye olmaz tabi

Mesela nerde yok ? Denizlidenim ve babam benim dogumumda üzülmüş. Evlatlık verelim demis. Çoğu yerde de duydum. Az ya da çok var... malesef bi Avrupa değiliz henuz

Tek çocuğum babam kızı okduğu için üzülse bir daha çocuk sahibi olabilrdi. Genellemeniz külliyen yanlış.

Çok doğru berdel mağduru bir kadın kızını berdele zorladigina sahit oldum şok oldum

Kiz cocuguna uzulen yok
Kizim gelin gidiyor diye birsey takmayim diyen kiz ailesi yok
Genel olarak kizlari bocek gibi goren tum turkiyede yok
Malesef var kızları evlat yerine koymayıp dışlayan hatta üst üste kız doğurunca erkek olana kadar uğraşan olmayınca kuma alınan yerler var

Ama bu lafı hiç Duymadim gerçekten bu yoktur kızları böcek görmek

Tabiki öyle biliyorum biraz baski ile yada psikolojik zorundalik hissi ile alınıyor o imzalar. İmza atmazsa yarin dara düşse eşiyle vs bisey olsa abisi arkasında olmaz hissi ile...

Bizim ailede boyle bir durum yok. Aslen balkan ülkelerindeniz, uzun zamandir Turkiyede yasiyoruz.
Digerlerinin ne yaptigi da umurumda değil acikcasi, benim kaynanam da (karadenizli) kizimin cocugu benim degil, oglumun cocugu benim torunum der, benzer ayriştirmalar gordum. Hiçbisey demem bu konuda. İş kendime gelirse orada değişir anca.

Son düzenleme:
Çok derin bi konu bu. Geçen bi konuda da tartışmıştık dogu batı üzerine tekrar söyleyim evet bu söylediğiniz iğrenç gelenekler doğuda bazı yerlerde hala var ama sadece ordaymış gibi konuşmayın lütfen. Ben bu olayı ankarada da gordum başka bolgelerdrde

Bu kadar kafam rahat olabilmek isterdim...

Karadenizden bildiriyorum babamı geçtim dedem bile kız erkek ayırmadan kurayla böldü mirasını
Sizin tüm türkiye dediğiniz yer aslında tüm türkiye değil yani
Bu konuda üzülmenize gerek yok
Çevrenize üzülebilirsiniz ama neyse ki onu da değiştirilebilirsiniz

Halinden memnun olan insanlara rica ediyorum tavsiye vermeyin
Tavsiye biri isterse verilir
Bu konularda çok hassassanız ona göre bir aileyle birleşseydiniz keşke
Çok gelenekçi bi aileye evlenip ama bunlar çom gelenekçi demek bana tuhaf geliyor
Bu insanlar sonradan bu zihniyete bürünmemiştir
Umarım eşiniz farklıdır ailesinden

Tabiki öyle biliyorum biraz baski ile yada psikolojik zorundalik hissi ile alınıyor o imzalar. İmza atmazsa yarin dara düşse eşiyle vs bisey olsa abisi arkasında olmaz hissi ile...

Benim anneme de geldiler imza diye vermedi :)
Neyine üzüleceksin seni ayırt ediyorsa hak etmiyordur üzülmeni falan.

Tüm Türkiye yazdım laf yedim kaldırdım laf yiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…