Gelecek Kaygısı

Tek başındayken çok kolay zaten, maaşımın 3te 2si artıyor. İki kişi olunca çift maaş olmasına rağmen niye para kalmıyor anlamıyorum.

benim neden artmıyor ya lüks yaşamıyorum ama hayat kalitemden tasarruf edemem, kendi çapımda geziyorum yiyorum içiyorum. kendi aracımız var kredi borcum yok şükür bitti. ama artmıyor hiçbir şekilde.

aynen öyle
hergun kavrulmus leblebi çekirdek yersen şükür
ama canın fındık ceviz badem isterse lüks

oysaki bu lüks denen seylerı
annelerımız kucukken cebımıze koyardı
sokakta yıyelım arkadaslarımıza da verelım dıye

bu saydığın insani ihtiyaçları lüks adlediyorlar işte..

Bu süreç başlı başına çok zor zaten şimdi anladım sizi bizede aşılama önerdi doktor olmazsa tüp bebek. Ne kadar zor olacağını tahmin edebiliyorum. Evliliğin amacı çocuktur demek istemedim orda arkadaş yapmasam mı diye düşünüyorum istediğim gibi gezemicem falan dediği için evliliğin amacının ortak kararlar ortak yaşam olduğunu vurgulamak istedim. İsterse hiç yapmazlar isterlerse dağ bayır gezerler mesele o değil evlenince bekarlık gibi olmuyor yalan değil sonuçta

Yerli malı haftası kutlanırdı bu ülkede bir zamanlar hey gidi. Şimdi fındık fıstığımız bile ithal.

dün iş çıkısı avm ye gittim
sıradan bi magazada
1 tshırt b,r de sort aldım
ikisi 85 tl tuttu

önümde 2 arap kadın vardı
arkadas ne aldılar al al bitmedi
8.300 tl ödediler belki 70-80 parca kıyafet aldılar ya da daha fazla

birkaç şey de bana alsanıza, sevap olur diyecektim dillerini bilse idim
bende 85 tl yı ıkıye böldürüp çıktım

Ben aylık 7000-7500 alıyorum.
Eşim 3500 alıyor.

Ev kirası 700
Aidat 85
Faturalar var. Bir cep telefonu yüksek, eşime telefon aldık. Ama toplam ne bilmiyorum eşim ilgileniyor.
Temizlikçi abla 200 (normalde 160 ama çocuk okutuyor ben fazla veriyorum)
1400 öğrenim kredisi (geçen ay bitti)
1000 araba kredisi (geçen ay bitti)
Araba yakıtı ödemiyoruz. Şirket ödüyor.
Mutfak masrafımız 1000 lira civarı. Aslında daha çok olabilir ama annemlerde yemek yiyoruz bazen. Bunun içinde gıda dışı market giderleri de var.
Bebek bezi ıslak mendil 100 tl gibi bişey.
100-200 lira anneme kardeşime harçlık veriyorum.
Kıza kıyafet sadece mevsim geçişlerinde alıyoruz ama daha 2 yaşında olduğu için yaza girerken kışa girerken ayakkabısı montu kıyafeti ayrı alınıyor. Şimdi spor ayakkabısı almamız lazım.
Kendimize kıyafet alıyoruz ne yalan söyleyim 300-400 harcıyoruz ama her ay değil, 2-3 ayda bir.
Temmuzda biraz kıyafet giderimiz oldu, kaynımın düğünü vardı ailecek kıyafet aldık. Neyseki 400 tl lik takı aldık sadece. Takacağımız bileziği kayınvalide aldı bizim adımıza. Yoksa 4000-5000 verirdik herhalde.
Çok dışarda yemeyiz. Ayda 100 tl diyelim.
Kuaför berber ayda 50 tl.
Kredi kartı çok nadir kullanırız. Nakitimiz varsa alırız yoksa almayız.
Ev eşyası almıyoruz. Tabak çanak sevmeyiz.

Hesaplayamadım ama çok da lüks değil herhalde.

Ayrıca birikim de yapıyoruz.

En son ne zaman parali bir konsere gittigimi hatirlamiyorum bile,
Ayda bir falan kizimi sinemaya/tiyatroya goturuyorum,
Disarda nerdeyse hic yemek yemiyoruz, arada arkadaslarimla kahve vs iciyorum.
Tek luksumuz yaz tatillerimiz onlari da mumkun oldugunca ekonomik secimlerle yapiyoruz.
Ben servis kullaniyorum, esim kizimizi da biraktigi icin arabayla gidip geliyor.

Kira+aidat 1500 tl (eski kiraciyim)
Aylik akaryakit, kasko, vergi, sigorta ortalama 750 tl
Faturalar ort. 750 tl
Okul aidati 2000 tl

Yani 5000 tl ay basinda puffff
Sonra zaten markete girip bir ogunluk peynir zeytin ekmek bile alsak 50-60 tl den asagi değil, aylik beslenme ve temizlik de en az 2000 tutuyordur.
Giyim, kozmetik, gezme, tatil, saglik yok bu hesapta.
Son 6 ayda esimin dis giderleri 10 bini buldu mesela...
O yuzden ayda 2000 le 3000 le rahat gecinilir birikim de yapilir diyenlrii geciniz, ana babadan ev kalmis olsaydi, cocuguma da bedava bakan bir buyugum olsaydi, ben de ayda +3500 tl de olur, sonra da rahat rahat gecinemiyorum, gecinemeyene hayret diye havami atardim

bu saydığın insani ihtiyaçları lüks adlediyorlar işte..
Haklısınız.

Lüks nedir derseniz eğer meSela geçenlerde Shakira geldi biletleri 3000tl gibiydi yanlış bakmadiysam, bakın bu lüks ama ayda 3000tl Kazanan bir kişide 110 tl ayırabilsin kkdan çekmeden bilet alabilisin yahu bir kenan dogulu ya da Şebnem Ferah konserine de gidip bir yaz akşami esimizle/sevdiğimizle yıldızlar altında canlı canlı şarkı dinleyebilelim beee.
sanki taze fasulyeydikde biz fotosentez yapıp gecinmedik.
insanım ben insan.allahın lutuf edip yarattigi bir bireyim, yaşam hakkım kutsal.
çalmıyorum, kimsenin hakkını gasp etmiyorum, evime haram bir zerre girmemesi için özen gösteriyorum. Alın terim emegimle gecinmek için kırk takla atiyorum.yok musluğu vanasini kis su çok geliçek, yok elektrik çok gelir aman boşver kek yapma, yok çok pahalı 1 kg armut alma. ..

bu yaşamak değil bu sürünmek hemde en açık şekilde surunmek bir anlatabilsek bir kez yasamaya baslasaniz bambaşka bir dünya mümkün!!! demeden kendimi alamıyorum.

Not: Nooption lafım sana değil genele anlamışIndir zaten.polemik istemediğim için kızım sana söylüyorum mevzuyu. Ok

Son düzenleme:
Denize kıyısı olmayan ülkelerin cocukları bilmem kaç stille yüzmeyi bilirken üç tarafı denizle çevrili ülkemde bırak yüzmeyi deniz ne bilmeyen cocuklar var. Karınları doyuyosa tamam işte yoksa saydıklarınız lüksü bırak ultra lüks

Bizimde şuan Elhamdüllilah maaşımız 10bin tl yi buluyor. Yıl sonu primleriyle falan .
Ödemekte oldugumuz bır ev borcu var. Onu erken kapatmak için ugrasıyoruz suan yıl sonu biter Allahın izniyle .

Hiç geçim sıkıntısı yaşamadım . Evlendiğimiz ilk zamanlar hariç .

Ben istanbulda oturuyorum .
Hadımköyden 2 yıl önce 160 milyara ev aldım . Gelişmekte olan bir yer.
Sizde 400 - 500 milyar a değilde . Yenı gleişmekte olan yerlerden alabılırsınız.
Borcmuz bıtınce Siteden almayı düşünüyoruz . 2+1 büyükte heeeeçç gözüm yok . Evimiz şuan 250 milyar falan. Onu satıp biraz daha birikim yaparız alırız ilerleyen zamanlarda. Sizde öyl yapın . bir anda en iyisini alamazsınız.
İnanın bız ennnn dipten geldik bugünlere .

Siz birlikte olunnn herseyı yaparsnız . Tek tavsıyem hemen çocuk yapmayın . ben 6 yılda çocuk olsa bu kadarını yapamazdım eminim.

Herşeyın eeenn lüksünü almayın . Ennn lüks evde oturmayı verin . En lüks arabaya binmeyı verin . Ezine peynırın kilosu 45 t ymış . 1 kilo alma zaten yıyemezsın 2 kişi az az çeşit çeşit peynır al .
Sürekli etçil beslenırız. misafirmiz gelsin hemen et alırım .

Yanı geçinemyorum diyenlerin apayrı masrafları vardır. bakıcı , özel okul , kişisel bakım , hobi , eksta kıyafet , çok çocuk , gibi gbi . ..

Sen evlen kendı programını yaparsın.

Değil tabi ki, kaygımın sebebi de bu zaten. Gelirimin büyük kısmını bunlar yiyecek ben ruhumu tatmin etmek için yapacağım aktivitelere para ayıramayacağım.

valla 1 birimlik maaşla 5birimlik hayal kurmadan yaşamak en mantıklısı.

evet demin ben de bunu demek istedim
gelirim iyi de olsa
bu hesapları ben de yapıyorum

aynen muslugu az aç
elektriği kapa
yemeği bile gunduzden yapıyorum aksam ekstra ısık harcamayayım diye ya da ütüyü aynı sekılde

sinir oluyorum böyle yasamaya fenalık geldı artık.
maasım iyi, it gibi çalışıyorum ama bu hesapları yapmada ay sonu gelmıyor

kocamla bır gonul rahatlıgı ıle haftasonu kahvaltıya gıdemıyoruz
tam gıdeceğiz
aman bosver , o paraya evımıze kahvaltılık alır evde yaparız dıyoruz

Aynı kaygılar bende de var. Ben bekarım ama kız kardeşimle birlikte kalıyoruz. Ev kira, 2+1 eve sırf muhitinden dolayı 1500 lira kira ödüyorum. Faturaları zaten 500-600den aşağı ödemiyorum. Köpeğim var, onun masrafları var işte, gerçi masraf gibi görmüyorum çocuğum gibi feda olsun. Kız kardeşime harçlık veriyorum, kız üniversite öğrencisi gezecek tozacak. Ben kendim gezmiyorum öyle. Dışarıda yemek yerim en fazla. Ailem destek amaçlı para göndermese benim maaşımla iki kişi geçinemeyiz. Tek başımayken bizimkilerden para almıyordum anca yetiştiriyordum. Şu an daha da kötü oldu her şey. Evlendiğim zaman ailemden para almayı kendime yediremem. Kaldı ki çalıştığım iş yeri bana araba tahsis etti, yakıt, servis masrafı falan çıkmıyor cebimden ileride bu iş yerinden ayrılırsam araba falan gerekirse ne yaparım hiç bilmiyorum. Yaşamaya yaşıyorsun da yani borç ödeye ödeye yaş olur 50-60 ölüp gidersem ileride ne anlamı kaldı yani, kim için yaşadım ne için yaşadım?

valla 1 birimlik maaşla 5birimlik hayal kurmadan yaşamak en mantıklısı.
Ya işte o 5 birimlik hayalleri daha 5-6 ay öncesine kadar yapabiliyordum ben. Sıkıntı orda. Yoksa özel jetlerle miami ye gidelim demiyorum tabi ki. Sonuçta çalışmaya yeni başlamadım, param neye yetiyor neye yetmiyor biliyorum. Ama acayip değeri düştü bu sene kazancımızın. Geçen sene gittiğim tatile bu sene gidemem.

gecen sene 2200 tl ye gittiğimiz 3 gecelik tatil,
bu sene 3900 olmus
3 gun ıcın gitmedik

Kıt kaynaklarla sonsuz isteklerin ortasını bulmaya çalışacaksınız. Önceliklerinizi iyi belirleyin ve mutlaka evlenmeden önce nişanlınızla bunları paylaşın. Siz dünyayı gezmek gelecek kaygısını en az şekilde hissetmek istiyorsanız mesela çocuk fikrini bir kenara bırakacaksınız ama bakalım nişanlınız da böyle mi düşünüyor hayati konularda fikir ayrılıkları bence boşanma sebebidir çünkü. Ben daha rahat daha sorumsuz daha keyifli bir hayat istiyorum mesela bu yüzden çocuk yapmıyorum. Ama erkek kardeşim çocuk istedi ve tatilleri ekonomik rahatlığı bit kenara attı. Aileden zengin değilseniz herşeyi birden yapmanız çok zor. Ha derseniz ki çadırla en minimum düzeyde tatil yaparım Avrupa’ya trenle giderim çocuğu da kucağımıza alırız onu da yaparız bunu da; bunun için de konfordan vazgeçmeniz lazım benim böyle arkadaşlarım var çok saygı duyuyorum ama kk’da çocukla herşey dahil ve iyi ve çok ucuz otel arayanlar da var bulabiliyorlar mı bilemem. Uzattık ama kısacası hayat çalışan ve fazlaca düşünen insanlar için keskin seçimler gerektiriyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…