Geçinemeyenler kulübü

gecen haftalar da bime koray avci cakmanin degerler egitimi serisi geldi kitaplar cok egitici ve piyasasina gore yari fiyatinaydj
kitaplarin arasina bakin bime gidince bulursaniz mutlaka alin derim.
çok faydali ❤️
Bizde 5 kitabi var. Hepsini bimden aldık, gercekten çizimleri olsun anlatımı cok güzel 😍

biz kendimizi hep geçim sınırında hissediyoduk bu ara çizginin altına doğru kayıyoruz.. ivme hep negatif
Alım gücümüz çok çok düştü.
Bir kısım insan anlamıyor ama ben evlenirken sene 2014tü çeyrek altın 100 tl flndı. Maaşımız da 2000 küsurdu. O zaman atanmamıştım. Yani bir maaşıma ben 20 çeyrek alıyordum.
Şu an altın 800lerde benim de net maaşım 5000 desen bir maaşım anca dört çeyrek ediyor.
Bu her şey aynı, siz muhalifsiniz diyenlere hep söylüyorum. Benim alım gücüm altı senede beş kat düşmüş. Beş.

Yani ben hatırlıyorum yeni mezun olduğumuzda asgari ücretle çalışırken de aynı mağazalara gidip alışveriş yapıyoduk şimdi de öyle. İndirim yakalamadığımız sürece kııyafet alışverişi yaparken özellikle düşünerek alışveriş yapıyo insan. Geçekten buna ihtiyacım var mı diye.

Biz kardeşimle bir sene arayla evlendik neredeyse aynı beyaz eşyaları tercih ettik hepsinde 300-400 fark vardı. Şimdi fiyatlar iyice uçmuş gitmiş.

Organik yumurta mı... bili bili neyinize yetmiyor be!!!!! :KK70:
Ya daha biraz önce 2 kg amasya elma aldığım için kimse sormadan açıklama yaptım kendi kendime, mecburdum diye :-) resmen özür dileye dileye alışveriş yapıyoruz, eskiden mango avakado tartışılıyordu egzotik bir havası vardı geçim zorluğu konularının artık o da yok

Ya daha biraz önce 2 kg amasya elma aldığım için kimse sormadan açıklama yaptım,mecburdum diye :-) resmen özür dileye dileye alışveriş yapıyoruz, eskiden mango avakado tartışılıyordu egzotik bir havası vardı geçim zorluğu konularının artık o da yok
200₺ olan birken terlikler 600 olmuş, geçen iş arkadaşıma yuh muh diyordum. Flo al neyine yetmiyo dedi. İste gercek bir savascı orijinal bir ekonomist 😍🥰

200₺ olan birken terlikler 600 olmuş, geçen iş arkadaşıma yuh muh diyordum. Flo al neyine yetmiyo dedi. İste gercek bir savascı orijinal bir ekonomist 😍🥰
İşte beklediğimiz kıyaslar bunlar :rolleyes: içimiz bayıldı yumurta, peynir , LCW, a101, bim muhabbetinden:KK45: biraz anlatsana o birken ı aldın mı? Giydin mi? Rahat mı?

Kardeş sıkıntı orda işte, ben kendimden yola çıkayım , 15 yaşımdan beri çalışıyorum,çalıştım okudum, çalıştım evlendim, kızım 4 aylıktı yeniden işe başladım...he bı de nispeten varlıklı bir aileden geliyorum ,varlık içinde yokluk da gördüm yani, paranın değerini iyi bilirim bu yüzden, 42 yaşımdayım , iyi sayılabilecek bir gelirim var, hayatımın hiç bir döneminde müsrif olmadım, ekonomi benim göbek adım , yine de son iki yıldır olmuyor olduramıyorum, oldurana da inanmıyorum açıkçası
Son iki yıldır her şeyin fiyatı fırladı zaten, dolar yükseldiği için. Çünkü bizim her şeyimiz, ara mal, hammadde ithal girdili. TMO’den aldığımız pirinç uruguay menşei. Çok o konulara girmek istemiyorum ama hani biz tarım ülkesiydik. Aldığımız ceviz ABD menşei, adamlardan hem teknoloji hem tarım ithal ediyoruz.
Koyu yaptığınız cümlemde gerçekten insanlar bizden daha çok ekonomi yapıyor. Sağlıklı besleniyor mu bilemem. Mesela temizliğe gelen bir abla, dün karnıyarık yaptım dedi arkasından tabi biz kıymayla değil tavukla yapıyoruz diye ekledi. Kimisi bir tencere karnıyarığa yarım kilo, kimisi soğanını, biberini fazla koyar 200 gr kıyma koyar, kimisi de tavuk koyar.

Tüm sayfaları okudum. Cevap veriyorum; hayır geçinemiyoruz.

Şimdi işyerimin yanında pazar kurulu mesela. Öğlen bi baktım geldim, oğlana meyve alayım diye.

Mandalina 4 lira, Elma 7 lira, Muz 9 lira, Portakal 3 lira diye gidiyor.Sırf şunlar 24 lira zaten.
Balık istiyor oğlan kaç gündür, baktım hamsi 23 lira, barbun 27 lira vs artıp gidiyor.

Marul 4 lira, karnıbahar 8 lira, brokoli 8 lira, kabak 5 lira, patlıcan 5 lira.

Patates 3 lira, soğan 3 lira.

Şimdi arkadaşlar, ben hepsinden 1 kilo aldığımı varsaysam 82 lira etti bile. Her hafta pazara bu parayı ben veremiyorum, üzgünüm..

Ne aldım söyleyim, patates, soğan ve mandalina. Pazar alışverişim burada bitti.

Market fiyatları uçtu, ben zaten yetişemiyordum, artık daha da yetişemiyorum. Yağ bitecek diye ödüm patlıyor. Oğluma balık alamadım diye üzüldüm, akşam eşim alacak ama 10 liralık alsa ona yeter bitiremez bile hatta. İçimde kalır şimdi istediği için. Mecbur alacağız.

Çalıştığım firma maaş konusunda sıkıntılı, kaç ay ücretsiz izindeydim, eylül başı işe döndüm, aldığım daha 1 buçuk maaş. İş bakıyorum ama herkes iş arıyor.. Birde benim eve yakın bir işyeri arama derdim var bazı mecburiyetlerden dolayı. İyice kısılıyorum.

Yine oğlum yılbaşı ağacı görmüş mesela arkadaşında. Gelmiş şöyle diyor. 'Anne x'in odasına benim kadar büyük ağaç almışlar, ışıkla süslemişler.. Çok güzeldi. Yatarken onun ışığıyla yatıyormuş. Biz de alalım mı lütfennn..'
'Bakarız ama sanırım alamayız oğlum' dedim. 'İstersen ışık alayım odana sadece' dedim. Ağaçta istermiş, olmazmış öyle yılbaşı. Çocuk işte..

Diyeceğim şu ki; gitgide herşey daha da zorlaşıyor, elimizdeki para eriyor. 4 gözle asgari ücret zammı bekliyorum biliyor musunuz? Maaşımı tam alamasamda haketmiş olurum en azından diyorum.. (Ha asgari ücretle beraber her şeyin fiyatının artması ayrı.)

Oğlumun parmak ucu yürüme problemi var mesela, devlette çözmeye çalışıyoruz. Verebilsek parasını seansı 150 - 200 liraya fizyoterapist çözerdi sorunu. 12 seansta çözenler varmış, biz yıllarca devlette uğraş dur.

Bu sene anaokulu yılıydı, pandemi var diye kaydını yaptırmadık, hem üzüldüm eğitimi için hem sevindim masraf eklenmediği için. Kitapta almıyorum, işyerinde internetten indirdiğim pdf sayfaları basıp ciltleme makinemiz var, onla kitap yapıyorum. Seneye 1.sınıf bakalım neler bekliyor bizi..

Yine oğlumda diş çürüğü var sedasyonsuz yaptırmadığı için devlette şu an yapmıyorlar , özelde ise 2 diş için 800 lira istiyorlar.

Planlı gebelik değildi oğlum, bilinçsizlikten gebe kalmıştım, iyiki var çok şükür Allah yokluğunu göstermesin ama ben ona yetişemedğimiz için her gün kendime lanet ediyorum inanın.

Asgari ücretlerle çalışıp, borç ödeyip, kirada yaşayıp rahatım diyenlere hayretle bakıp, çok özeniyorum.

Önceki sayfalara göre pek kasvetli yazdım :) içi daralan görmemezlikten gelsin :halay:

Son düzenleme:
X