eziyete dönen araba kullanma fobisi-panik atak

Bu surecte asiri kilo verenlere bile rastladim stressten...

Yapacak birsey yok

Boyle boyle alisacaksiniz.

Kendinize guvenin ama lutfen yollarin hepsi sizinmis gibi yolun ortasindan gitmeyin:KK66:

ara vermemek gerekiyor. ben iki gun surmezsem ucuncu gun heyecanlanirdim. hatta 6 ay surdukten sonra bile 2-3 hafta surmediysem ilk surusumde panik olurdum. simdi hala otobana cikmiyorum :) ama heryere gidiyorum sukur.

Ben böyle ağır korkular yaşanıyorsa trafiğe çıkılmamasından yanayım
Çünkü bir panik anında başkalarının canı tehlikeye girebilir

Bahsettiğim çok fazla korku hissedilen durumlar
Yoksa kaygı her acemi kişide var bence

Sağ şerit daha sakin oluyor diye bende hep sağdan gidiyorum diye yedim lafı

At artık kendini sola daha neyi bekliyon dedi ama eşim başkalarına göre sakindir bağırarak söylemez aslında motoru bagirtsam bı yere surtsem mal bu boşver der :KK66:
Ben bi seride gecince oray yapışıyorum dahada serit değişemiyorum korkudan :KK73:

en güzeli sabah çok erken saatlerde çıkın bir zaman trafik boş oluyor...birde akşam geç saatlerde...yavaş yavaş kendinize güveniniz gelir

öyle ilaçla falan bu korku atılmaz..yak bi sigara ,aç muzigi tıngır tıngır git ...hayırlı uğurlu olsun ,kazasız belasız inşallah

Bende çok korkuyorum ama eşimden arabanın anahtarını kapıp koşup araba kullanıyorum Hala çok acemiyim ama kullanmam gerektiğine inandığım için denemeye devam ediyorum

Kızlar merhaba.

Bir çok kadın gibi ben de yıllar önce ehliyetimi aldım ve onu yıllarca kimlik olarak kullandım. Nihayet bir kaç ay önce artık araba kullanmak istiyorum diyerek harekete geçtim ve toplam 14 saat özel ders aldım. İlk günden itibaren özel ders hocası çok iyi araç kullandığımı söyleyerek yoğun saatlerde trafiğe soktu beni. Dersler bitince de eşimle pratik yapmaya başladık. Fakat her geçen gün inanılmaz korku, panik ve kaygı yaşamaya başladım.2 gün önce resmen panik atak yaşadım arabaya binmeden önce... Ruhumu teslim edeceğim sandım... Direksiyona geçip trafiğe girince biraz da olsa rahatlıyorum ama yine çok korkuyorum. Ellerim,bacaklarım tir tir titriyor resmen. Şu ana kadar hiç hata yapmadım çok şükür ama her gün aynı stresi yaşamak beni çok yoruyor.Henüz kendi başıma çıkma cesaretim de asla yok.

Ne olur bana bir el atın. Aranızda psikolog, psikiyatrist arkadaşlar da vardır illaki. Ne yapmalıyım? Terapi ya da ilaç tedavi mi almalıyım? Bu durumu yaşayıp aşmış olan arkadaşlar bana akıl verin lütfen...

Ben de ehliyeti 7 yıl önce aldım.7,5 ay önce de araba aldım otomatik vites.Bende de işe gidince park yeri bulamama fobisi oluşmuştu bi ara.Araba almadan daha rahattım diye düşünüyordum.İşyerim yakın mesafe araba ile 10-15 dk.Zamanla pratik yaptıkça park fobim gitti zaman geçtikçe daha iyi olursunuz.

Aynı korku bende de var. Ben onu hoca ya baglıyorum direk yoğun trafıge soktugu ıcın. Bence hersey yavas yavas dozunda olmalı. Çünkü o trafıkkte hocaya guvenılıyor içimizdeki duygu bastırılıyor. Öğrenmek için degıl de o trafığı yenmek için savaş veriyoruz.

pes etmeden devam diyorsunuz.
o halde bu strese katlanıp her gün devam edeyim. neticede sihirli değnek değmeyecek, kullana kullanaatlatabileceğim bu korkuları sanırım.
Bazen eşim o kadar bağırıyordu ki, bir kaç kere tamam artık, al arabanı, başına çal, ben de bir daha senden bir şey istemem, araba da kullanmam diyesim geliyordu.

Sonra içimden, akıllı ol, köprüyü geçene kadar ayıya dayı de diyordum :))

Gerçekten ilk bir seneye kadar o acemilik tam gitmiyor. Bazen çok ters işler yapabiliyorsunuz. Çok yavaş giderek bile kazaya sebebiyet verebiliyorsunuz.

Ayrıca mesela araba kullanmak 4 aşamadan oluşuyor:

1) arabayı kullanmayı öğrenmek.

2) trafiği kullanmayı öğrenmek.

3) navigasyonu yanılmadan, kaybolmadan kullanmayı öğrenmek.

4) yolları öğrenmek.

Hepsi de belli bir level atlıyarak oluyor.

Bu stresler sonra hep kulağımıza küpe olacak. Ve aşacaksınız.

Eşiniz çok sert mi uyarıyor sizi acaba...
Bende ehliyetimi aldığımda özgüven patlaması yaşıyordum taki eşimle trafiğe çıkana kadar...
Çok strese sokuyor beni...
Kibarca uyaracagına sert uyarılar yapıyor haliyle bende de korku panik oluşmaya başladı...
Adamın derdi yeni aldığı arabasına birşey olmaması peeeh :KK14:

Ben de ehliyet almak istiyorum ama hiç kendime givenemiyorum. Yol hafizam hiç yok. Bisiklete binmeyi de öğrenemedim. Yapamadım. Hep düşünüyorum araba surebilir miyim diye. Bir araba lazım bana toplu taşıma çok zorluyor çocuk da var. Cidden bu kadar korkutucu mu:KK57:

Konuyu ben açmışım gibi hissettim. Aynı şeyleri yaşıyoruz hatta ben fazlasını yaşıyorum, ellerim öyle çok terliyor ki direksiyonu cevirememekten korkuyorum.
Direksiyona ilk kez kursta direksiyon hocamla geçtim, manuel araçla trafiğe çıkamayacağımı anlamam uzun sürmedi. Yeterki sınavı geçeyim dedim. Trafiğe çıkmak sonraki aşama.
Sınavı geçebilmek adına 1 hafta fazladan özel ders aldım. Çok şükür ilk seferde sınavı geçtim.
Aradan 2 ay geçti. Otomatik vites araba aldı eşim. Onunlada kurstaki hocamla 5 gün çalıştık. Ama o 5 gün boyunca baş ağrısı mide bulantısı terleme titreme anlatamam, zayıfladım resmen.
İstanbul trafiği malum, E5 e falan çıktık hocayla, çocukların okuluna ve sürekli kullanacağım güzergahlarda sürdük. Ama hep hocanın komutuyla yol aldım. Akan trafiğe karışmak, kavsaklardan dönmek şu an için imkansız gibi geliyor.
2 haftadır eşimle çocuğu okula bırakıp alıyoruz. Çok hatalarım oluyor. 1 kez kaldırıma çıktım. 1 kezde otoparktan çıkarken kapıyı sürttüm hatta çöktü biraz. Eşim hiç sorun etmedi. Olacak bunlar cana gelmesin dedi. Şimdilik yalnız çıkamam. Eylüle kadar inşallah yalnız trafiğe çıkabilecek duruma gelirim.
Siz çıktınız mi tek başınıza

Ben de ehliyet almak istiyorum ama hiç kendime givenemiyorum. Yol hafizam hiç yok. Bisiklete binmeyi de öğrenemedim. Yapamadım. Hep düşünüyorum araba surebilir miyim diye. Bir araba lazım bana toplu taşıma çok zorluyor çocuk da var. Cidden bu kadar korkutucu mu:KK57:
Ehliyet almak hiç zor değil inanın. Benim gibi biri hemde manuelle ehliyet aldıysa herkez alır :KK48:
Trafik korkunuz yoksa kesinlikle kullanırsınız. Ben önüme kamyon çıktığı an uzakta bile olsa stop ettiriyordum arabayı. Eğitimler boyunca stop ettirmem bitmedi hatta sınavda da 1 kez stop ettirdim.1 kez daha ettirseydim kalırdım.
Ama otomatik araba öyle değil çok rahat.
Trafik korkusu olmayan herkes kullanabilir.

Konuyu ben açmışım gibi hissettim. Aynı şeyleri yaşıyoruz hatta ben fazlasını yaşıyorum, ellerim öyle çok terliyor ki direksiyonu cevirememekten korkuyorum.
Direksiyona ilk kez kursta direksiyon hocamla geçtim, manuel araçla trafiğe çıkamayacağımı anlamam uzun sürmedi. Yeterki sınavı geçeyim dedim. Trafiğe çıkmak sonraki aşama.
Sınavı geçebilmek adına 1 hafta fazladan özel ders aldım. Çok şükür ilk seferde sınavı geçtim.
Aradan 2 ay geçti. Otomatik vites araba aldı eşim. Onunlada kurstaki hocamla 5 gün çalıştık. Ama o 5 gün boyunca baş ağrısı mide bulantısı terleme titreme anlatamam, zayıfladım resmen.
İstanbul trafiği malum, E5 e falan çıktık hocayla, çocukların okuluna ve sürekli kullanacağım güzergahlarda sürdük. Ama hep hocanın komutuyla yol aldım. Akan trafiğe karışmak, kavsaklardan dönmek şu an için imkansız gibi geliyor.
2 haftadır eşimle çocuğu okula bırakıp alıyoruz. Çok hatalarım oluyor. 1 kez kaldırıma çıktım. 1 kezde otoparktan çıkarken kapıyı sürttüm hatta çöktü biraz. Eşim hiç sorun etmedi. Olacak bunlar cana gelmesin dedi. Şimdilik yalnız çıkamam. Eylüle kadar inşallah yalnız trafiğe çıkabilecek duruma gelirim.
Siz çıktınız mi tek başınıza
aynıyız inanın... birebir yaşadıklarımı yaşıyorsunuz şuan...
konuyu açalı 1 aydan fazla olmuş...
bu 1 ayda yine eşimle çıkmaya devam ettim. ama işleri çok yoğun olduğu için sadece pazar günleri çıkıyoruz. hala tek başıma çıkamadım yani :)))) bu arada korkularımın sebebinin arabanın kaskosuz olması olabileceğini düşünerek kasko yaptırmaya karar verdik. yarın kaskosu yapılacak. kasko işini maddi sebeplerden ötelemek zorunda kalmıştım...
bu süreçte neler yaptım anlatayım size, faydası olduğunu düşünüyorum:

1. istanbuldan bi hoca buldum telefon ile onu aradım yaklaşık 1 saat telefonda konuştuk, özet olarak bana kendini hazır hissetmen çok önemli, hazır hissetmeden çıkma. tek başına çıkmaya hazır olduğunda çok kısa mesafelere yalnız git.
her gün kullanmak istediğin mesafelere eşinle sürekli git, o yolları ezberle, hemen yeni yollara girme.
hep sağ şeritten git, orta şerit her zaman en yoğun olanıdır gibi tavsiyelerde bulundu.

2.olarak youtube da araba kullanma korkusunu yenme telkini diye bir video var, onu şiddetle öneririm, oldukça faydalı oldu bana. onu her gün dinliyorum ve uygulamaları yapıyorum. uzun süredir yalnız çıkabilecek cesarete sahip hissediyorum kendimi ama bu sefer de kaskoyu bekleyeyim ne olur ne olmaz dedim.

3. olarak da eczaneden hafif sakinlik veren tamamen bitkisel kaynaklı bir şurup aldım, her sabah 1 kaşık içiyorum, hayatıma bi sükunet getirdi.

en son dün çıktım eşimle 2 saat kadar aynı yollarda döndüm durdum, kendisi şiir gibi kullanıyorsun dedi. aman maşallah diyeyim kendi kendime nazar değdirmekten korkuyorum...

stres korku panik hala var ama ilk baştakine göre oldukça azaldı.
geçen pazar bilmediğim yollara soktu eşim beni, bilmediğim yolda ben de çok panik oluyorum, ne yapacağımı bilemiyorum, elim ayağım birbirine karışıyor.o sebeple en güzeli sürekli gidip gelmek istediğimiz yolları ezberleyene kadar o yollarda gezmek.

şimdilik benim taktiklerim bunlar, yenileri olursa da mutlaka yazarım.
kazasız belasız binmek nasip olsun inşallah hepimize :KK66:

Ehliyet almak hiç zor değil inanın. Benim gibi biri hemde manuelle ehliyet aldıysa herkez alır :KK48:
Trafik korkunuz yoksa kesinlikle kullanırsınız. Ben önüme kamyon çıktığı an uzakta bile olsa stop ettiriyordum arabayı. Eğitimler boyunca stop ettirmem bitmedi hatta sınavda da 1 kez stop ettirdim.1 kez daha ettirseydim kalırdım.
Ama otomatik araba öyle değil çok rahat.
Trafik korkusu olmayan herkes kullanabilir.
Hiç denemedim. Trafik korkum var mı onu da bilmiyorum:KK48: alırsam da otomatik ehliyeti alırım sanırım.

buarada yalnız çıkma girişimlerim oldu, site içerisinde otoparkta gezdim ve karşımızda avm otoparkında tek başıma dönme ve park etme çabalarım oldu :) yalnızken kendimi eşimle olduğundan daha güvende hissettim sanki. ama trafik yoktu ve etraf çok sakindi :)))) benim korkum bilmediğim yollar ve trafik.... yanımdan kamyon geçse elim ayağım titriyor, sanki tepeme çıkacak gibi :)))))

Ah şu kamyon korkusu:kızgın: Eşim kullanırken bile kamyon tır solladiğında gözlerimi kapatırım. Şu sıralar başka korkular edindiğimden (tali yoldan ana yola çıkmak...kontrolsüz kavşaktan dönmek...sollamak....şerit değiştirmek v.b) pek takmaz oldum kamyonları
İşin kötü yanı okul güzergahında 2 kontrolsüz kavşak, 2 ana yola çıkış (bu yollarda bolca kamyon tır mevcut) 2 kırmızı ışık var. Trafik zaten günün her saati yoğun malesef:KK43:
Ama mecbur başarmak zorundayım. Çevremizde iyi bir okul yok...mecbur iki oğlumda uzak okullara gidiyor...servis parası vermekten iyidir.

Ah şu kamyon korkusu:kızgın: Eşim kullanırken bile kamyon tır solladiğında gözlerimi kapatırım. Şu sıralar başka korkular edindiğimden (tali yoldan ana yola çıkmak...kontrolsüz kavşaktan dönmek...sollamak....şerit değiştirmek v.b) pek takmaz oldum kamyonları
İşin kötü yanı okul güzergahında 2 kontrolsüz kavşak, 2 ana yola çıkış (bu yollarda bolca kamyon tır mevcut) 2 kırmızı ışık var. Trafik zaten günün her saati yoğun malesef:KK43:
Ama mecbur başarmak zorundayım. Çevremizde iyi bir okul yok...mecbur iki oğlumda uzak okullara gidiyor...servis parası vermekten iyidir.
aynı şekildeyim ben de. üstte yazdığım tavsiyeleri denemenizi öneririm mutlaka.ben ilerleme kaydettiğimi düşünüyorum.

X