- 16 Temmuz 2022
- 189
- 488
-
- Konu Sahibi benjaminder
Ben de bu bakış açısından bahsediyordum teşekkür ediyorum. “Ortalamanın üstünde sus şükret” yaklaşımı da beni rahatsız ediyor. Dayak yiyen kadınlara bile “içkisi yok, kumarı, karı kızı yok, dayağını ye otur aşağı” deniyor. Bu kültürü, erkekleri yücelten bu anlayışı da biz kadınlar oluşturuyoruz sanki. Bu durumdan rahatsızım.Küfür etmesi ve sizi yardım (!) etmemekle tehdit etmesi, diğer kötü erkeklere göre (!) iyi olması zaten sizi mutlu etmez. Çok haklısınız.
Paşamız madem ataerkil takılacakmış çalışmayan bağyaan alsaymış.
Hayatımdaki en büyük pişmanlıklardan biri o kırmızı kuşak. Ne münasebet ve nasıl yaptım bilmiyorumBakin ben esimin annesiyle gorusmuyorum. 8 aylik hamile iken annem dediki doguma kaynana gider anne gitmez. Neden ? Erkek tarafinin soyu imis. Boyle gormus boyle biliyo boyle sacmaliyor annem.
Biz bu toplumda gelin olup babamizin soyadindan kocamizin soyadina geciyoruz. Cocuklarimiz evlendigimiz adamin soyu oluyor. Bu terbiyesiz duzende malesef esitligin savasini veriyoruz.
Anneler ogullarina duskun gelinlerine dusman. Kizlarina sus der kocan der kan bagi olmasa da kizini susturur damadi destekler.
Nerden baksan duzelmez gelin alinir mesela damat gelin alir kirmizi kurdela baglanir birde.
Kadin bu toplumda hep az sevilen taraf yorulan yipranan.
Caniniz sikilmis sanirim konussaniz aciklasaniz dinleyip anlamaz mi kocaniz.
Atıp tutmak ne o zaman buraya yazan herkes atıp tutuyorAblacım ne anlatıyorsun sen ?
Rahat batmış galiba birde eşim çocuklarla benimle ilgilenir merhametlidir vs diyorsun asagida ise tam tersi şeylerden bahsediyorsun.
Sıkılmış mis biz ne yapalım evlenmeseydin o zaman ne diyelim boşan mi diyelim.kimsenin kimseye saygısı yok derken iyi olan ve ailenle de iyi olan eşine üstelik hiçbir hatası olmadığı halde,yazdıklarına dayanarak söylüyorum hatası olmadığı halde tek taraflı arkasından atıp tutuyorsun en büyük saygısızlığı sen yapiyorsin.cok severek evlendim diyorsun ama hava cıva.cok seven sevdiğine böyle yapmaz anne babamızı nasıl sevmekten vazgecmezsek kolay kolay eşimizi de gerçekten seviyorsak kolay vazgeçmeyiz insan olarak..hani şimdi sevgiyi eşime hissettiğim sevgiyi anlattirma bana bunun için kelimeler yetmez buraya ..
.
Senin sorunun sevmeden evlenmiş olman ve bunu da kabullenememen.sevgisiz aşksız evlilikler yapıyorsunuz sonra yıllar gecince pişman olup burada agliyorsunuz.donra.nkye toplum böyle reroro
Ben de rahat batmış yorumu neden yapılmadı diyordum. Sizin beni anlamanız mümkün değil. Vaktinizi harcamayın. Farklı konulara bakabilirsiniz. Teşekkürler.Ablacım ne anlatıyorsun sen ?
Rahat batmış galiba birde eşim çocuklarla benimle ilgilenir merhametlidir vs diyorsun asagida ise tam tersi şeylerden bahsediyorsun.
Sıkılmış mis biz ne yapalım evlenmeseydin o zaman ne diyelim boşan mi diyelim.kimsenin kimseye saygısı yok derken iyi olan ve ailenle de iyi olan eşine üstelik hiçbir hatası olmadığı halde,yazdıklarına dayanarak söylüyorum hatası olmadığı halde tek taraflı arkasından atıp tutuyorsun en büyük saygısızlığı sen yapiyorsin.cok severek evlendim diyorsun ama hava cıva.cok seven sevdiğine böyle yapmaz anne babamızı nasıl sevmekten vazgecmezsek kolay kolay eşimizi de gerçekten seviyorsak kolay vazgeçmeyiz insan olarak..hani şimdi sevgiyi eşime hissettiğim sevgiyi anlattirma bana bunun için kelimeler yetmez buraya ..
.
Senin sorunun sevmeden evlenmiş olman ve bunu da kabullenememen.sevgisiz aşksız evlilikler yapıyorsunuz sonra yıllar gecince pişman olup burada agliyorsunuz.donra.nkye toplum böyle reroro
Ben biliyorum da sizin bilebileceğinizi zannetmiyorum. Bebeğiniz küçükmüş. Enerjinizi bana cevap yazarak ya da beni anlamaya çalışarak harcamayın lütfen. Teşekkürler.Konunuz o kadar kendini bilmez halde ki aynı sizin gibi ,cumlelerinize bile ne istediğinizi bilmemeleriniz sıkışmış.
Kendinizi bayağı bilmiyor gibisiniz 10 sene sonra evliligin kendisine göre olmadığını ilkkez duydum .
Sorununuz anlamsiz falan degil. Cogu kadin daha farkli seyler yasiyor sadece, ve istekleri farkli yonde. Siz muhtemelen onlarin yasadigini yasasaniz iliskimi nasil kurtaririm diye soruyor olmazdiniz, ne yapilmasi gerektigi cok belli olurdu. Bu demek degil ki sizin sorununuz daha az sorun, ya da siz dertlerinizi abartiyorsunuz. Ayni sekilde, onlarin da yasadiklari daha kotu durumlarda iliskiyi devam ettirme egiliminde olmasi yargilanabilir bir sey degil. Bunlarin hepsi dogdugun evden baslayarak ogrenilen davranialar ve herkesin normali farkli,Bugün birden bire evlilikten sıkıldığımı fark ettim. 10 yıllık evliyim. Öyle çok büyük problemimiz de olmadı. İki çocuğum var. Eşim çocuklarla ilgilenir, benimle ilgilenir, çok merhametlidir, iyiyken iyidir.
Sinirlendiğinde ise saman alevi gibi parlar. Anlamsız şeylere sinirlenir. Yanlış park eden bir arabaya, sokağa çöp atan adama... tamam ben de sinirlenirim ama küfretmem.
Yıllardır bu sinirin beni yorduğunu fark ettim. Sinirlendiğinde bir daha sana yardım etmeyeceğim cümlesini kurduğunda deli oluyorum. Yaptığı işi aslında benim görevim olarak görüyor ve yardım ederek lütfettiğini düşünüyor. İkimiz de çalışıyoruz. Benim daha yorucu bir işim var. Sabah çocukların birini ben hazırlayıp götürüyorum diğerini o hazırlayıp götürüyor. Yemek bende. Bulaşık çoğunlukla bende. Aslında tüm sorumluluk bende. Ve devamlı yapmasını istediğim şeyleri söylemem gerekiyor. Ne desem yapıyor ama bunu yaparak bilinç altında hep lütfettiğini düşünüyor galiba.
Geleneksel ataerkil kültürle, görevlerin herhangi bir kişiye ait olmadığı birlikte yapmanın esas olduğu görüş arasında sıkışmış kalmış.
Babam bile eşini versen yerine daha iyisini dünyada bulamazsın diyor. Ailemle de arası iyi. Ama 10 yıldır içimi rahatsız eden bir şey var bulamıyorum. Çok severek evlendim o da mesele değil.
Bugün evliliğin bana uygun olmadığına karar verdim en son. Yalnız yaşamayı çok seviyorum. Ve iki kişinin özel alanının olmadığı, kendilerini ilgilendiren kararları bile tek başına alamadığı, bu kültürde yaşanan buram buram ataerkillik kokan bu evlilik anlayışından nefret ettiğimi anladım.
Burada her gün dehşet verici konular açılıyor. Erkekler adeta kadınlara eziyet ediyor ve kadın evliliğimi nasıl kurtarabilirim diye soruyor!
Bizi öldürmediği sürece evliliklerimizi kurtarmayı(!) neden kendimize görev edindik? Kendimize neden saygı duymayı öğrenemedik? Bu erkekleri de biz yetiştirdik. Biz nasıl bir kısır döngü içindeyiz? İki insanın birbirine saygı duyması, kompleks yapmadan olaylara yaklaşması, intikamdan, kinden uzak bir ilişki yaşaması neden bu kadar zor? İnsanların farklı görüşlerinin olabileciğini kabul etmek ve karşımızdakini olduğu gibi kabul etmek neden mümkün olmuyor? Kimse kimsenin hizmetçisi değil! Her insan önce kendisi için var. Neden benliklerimizi hiçe sayarak, kendimizi üzerek, görmezden gelerek yaşıyoruz? Aile olmak bu mudur?
Canım sıkkın. Görünürde hiçbir problemim yok ama satır aralarına baktığımda, bu kültüre baktığımda moralim bozuluyor. Kimsenin kimseye saygısı yok. Nasıl bir ülkeyiz bilmiyorum.
Yok valla o moddayım.çok hoşsunuz.
He öyle desene. Tamam ya kv evine ya da eşin tarafına gidip böyle hissetmen gayet normal.Şu an üç haftadır eşimin ailesinin evindeyim. Geleneksel evlilik anlayışının yaşandığı ağır bir kültür komasına girmiş olabilirim.İyi insanlar ama benim özgür ruhumu gelin adı altında yaptıkları bir kafese hapsetmişler gibi geliyor. İnsanlar birbirini neden böyle yoruyor anlamıyorum.
Onun sorunu sevmeden evlenmekse peki senin sorunun ne acaba? Bu ne öfke bu celal.Ablacım ne anlatıyorsun sen ?
.
Sonuna kadar haklısın arkadaşım. Trafikte benim eşimde çok asabiydi bir zamanlar. Küfür etmezdi ama. Küfür işini ben hiç sevmiyorum çocukların yanında. Ayrıca trafikte sakin olmaktan yanayım ne kadar hanzo dolu olsa da.Ben de bu bakış açısından bahsediyordum teşekkür ediyorum. “Ortalamanın üstünde sus şükret” yaklaşımı da beni rahatsız ediyor. Dayak yiyen kadınlara bile “içkisi yok, kumarı, karı kızı yok, dayağını ye otur aşağı” deniyor. Bu kültürü, erkekleri yücelten bu anlayışı da biz kadınlar oluşturuyoruz sanki. Bu durumdan rahatsızım.
Ne güzel yazmışsınız. İşte gerçekten bunları demek istemiştim dedim. Teşekkürler...Sorununuz anlamsiz falan degil. Cogu kadin daha farkli seyler yasiyor sadece, ve istekleri farkli yonde. Siz muhtemelen onlarin yasadigini yasasaniz iliskimi nasil kurtaririm diye soruyor olmazdiniz, ne yapilmasi gerektigi cok belli olurdu. Bu demek degil ki sizin sorununuz daha az sorun, ya da siz dertlerinizi abartiyorsunuz. Ayni sekilde, onlarin da yasadiklari daha kotu durumlarda iliskiyi devam ettirme egiliminde olmasi yargilanabilir bir sey degil. Bunlarin hepsi dogdugun evden baslayarak ogrenilen davranialar ve herkesin normali farkli,
Mesele kimseninki degil, sizinle esinizin normalinin farkli olmasi belki de. Sizin iliskiden anladiginizin farkli olmasi. Belki de siz degistiniz bu on yilda, sizin hayata bakisiniz, hayattan almak istedikleriniz ve razi olduklariniz degisti. Mesele uygun kisiyi bulmakla da bitmiyor ki bir de yolda ugranan degisimlere dayanabilecek mi iliski, o var. kimse on yil icinde ayni kalmiyor. Belki de bunlari konusmalisiniz esinizle.
Boyle durumlarda durustluk en guzel silahtir. Acikca konusun bunlari, belki de sifirdan baska bir iliskiye baslarsiniz esinizle. Bastan tanisir bastan sevgili olur daha farkli bir evlilik kurgularsiniz. Belli mi olur.
10 yıldır çözmek için hiç uğraştın mı peki?Fiziksel ya da psikolojik olarak şiddet yaşamadım hiç. Şiddete meyilli bir yapısı yok zaten. Olsa eşim olmazdı. Boşandığım insan olurdu. Benim derdim birçok kişiye göre anlamsız bana göre çözümsüz.
Katılıyorum. Çok doğru. Kimse bunu dememiş direkt eleştirmeye geçmiş. Evinizde kendinize ayırabileceğiniz bir alan yoksa sadece kendiniz yapabileceğiniz bir hobi bulup dışarıda vakit geçirebilirsiniz. Bence mutlaka bir kursa yazılıp biraz kendinize vakit ayırın.Okurken içim daraldı. Ben kova burcuyum ve özgürlüğüme son derece düşkünüm. Hatta çoğu insana uygun olmasa da evlenseydim bile aynı odada uyumazdım. Virginia Woolf'un Kendine Ait Bir Oda kitabında bahsettiği gibi her kadının kendine ait bir odaya, zamana ve paraya ihtiyacı vardır. O sebeple evlenince sürekli dip dibe olmak, aynı odada uyumak ve birkaç saat odada yalnız kalamamak yıpratıcı sonuçlar doğurabilir.
Siz de kendinize ait para kısmını halletmişsiniz ama kendinize ait oda ve zaman kısmını halledememişsiniz belli ki. Ne kadar faydası olur bilemem ama eşinize açıkça söyleyin. Eve müşterek para getirdiğinizi, ev işlerini de eşit şekilde yapacağınızı ve bunun için sizin ona hatırlatmamanız gerektiğini söyleyin derim.
Sevgimle ilgili sıkıntım yok. İş yapmasıyla ilgili de yok. Ama yaptığı işi içten içe lütuf görmesi konusunda sıkıntılıyım. Evliliğin daha çok kadını kısıtlayan, hayatına yük bindiren kısmına tepkiliyim. Buradaki kadınlara bakıyoruz. Hepsi çilekeş. Ve bunu normalleştiriyoruz. Evlilik böyle diye kabul ediyoruz. Bu erkekleri biz yetiştiriyoruz. Erkek anneleri lütfen sen erkeksin diyerek çocuklarınızı paşa kızlarınızı hizmetçi gibi yetiştirmeyin. Sorun bence bu ülke insanının evliliğe yaklaşımında.Sonuna kadar haklısın arkadaşım. Trafikte benim eşimde çok asabiydi bir zamanlar. Küfür etmezdi ama. Küfür işini ben hiç sevmiyorum çocukların yanında. Ayrıca trafikte sakin olmaktan yanayım ne kadar hanzo dolu olsa da.
Ayrıca benim eşimde yapar eder. Ama o da arada der yani ocağı yakmayı bilmeyen adamlar var diye övünür. Ama yemektir bulaşıktır çoğu şeye katılım sağlar. Bilir ki; o yapmazsa bende yapmayacağım. Sizde bunu belirtin bizzat kendisine.
Bence bize anlattığınız gibi anlatın eşinize de. Bu kafa yapısını değiştirmeli. Zaten çalışıyorsun o da sorumlu olmalı ev işlerinden. Çocuk varsa çalışmayana bile yapıyor artık erkekler.
Üzücü gerçekten. Kadın erkek ayırımı yapan cümleler beni de aşırı geriyor. Belki işten de yoruluyorsun ama eşinin bu tavrı, kadını hizmetçi olarak görüp geri kafalı düşünmesi seni yormuş. Bende olsam sevgimi kaybederdim.
O kitabı ben de okudum.Okurken içim daraldı. Ben kova burcuyum ve özgürlüğüme son derece düşkünüm. Hatta çoğu insana uygun olmasa da evlenseydim bile aynı odada uyumazdım. Virginia Woolf'un Kendine Ait Bir Oda kitabında bahsettiği gibi her kadının kendine ait bir odaya, zamana ve paraya ihtiyacı vardır. O sebeple evlenince sürekli dip dibe olmak, aynı odada uyumak ve birkaç saat odada yalnız kalamamak yıpratıcı sonuçlar doğurabilir.
Siz de kendinize ait para kısmını halletmişsiniz ama kendinize ait oda ve zaman kısmını halledememişsiniz belli ki. Ne kadar faydası olur bilemem ama eşinize açıkça söyleyin. Eve müşterek para getirdiğinizi, ev işlerini de eşit şekilde yapacağınızı ve bunun için sizin ona hatırlatmamanız gerektiğini söyleyin derim.
Kadının böyle bir hayatta öpüşmeye bile hali kalmaz. Beraber vakit geçirmek şöyle dursun…Bence siz monotonlaşmışsınız...Bir düzen var evde askeriye gibi hergün herkes üzerine düşeni yapıyor... (O bu çocugu alır, ben diğerini) sözünüz gibi gibi...
Öyle ki dışarıdakı basit konulara bile sinirleniyor eş kişisi ama yanındakı kadını görmüyor mu? Çok mu mükemmelsiniz siz ya hu? İnsanız ya...Tartışmakta evliliğin tuzudur yanı bole dogru duzgun tartısmamızda yok dıyorsanız yaşam formu var mı evde dıye dusunuyor ınsan..
Bir arkadasınızla bile bır yere gıtmeye kalksanız bırbırınizle akıl alısverısı yapıyorsunuz esınızle ortak fıkır almak olayını fazla abartmayın aynı evde yasamaktan ote yakınlıgınız var...
İş yapmayı bir lütuf gören tek sizin kocanız degıl yalnız degılsınız...Kendı yedıgı yemegını kaldırınca baaak topladım mutfagı dıyen bır pandada bende var böyle bunlar yanı bızden cok farklılar...
Ama bunun dısında baska bılemedıgımız sorunlar yoksa ortak bırseyler yapın..Beraber gezın,tozun,koklasın ...Cocukları verın bır buyugunuze ozel zaman olusturun...
Onun dısında evlılıkle alakalı genel bır bıkkınlık varsa kı o baska teke tek yasamak ısteyedebılırsınız neden olmasın...Ona da saygı duyuyorum...O bambaska bır konu
Mazot fiyatları malumunuz. Uzak bir yer. Senede en fazla bir ya da iki kez gelebiliyoruz. Eşim ailesini özlüyor ve gelmişken o kadar mazot parasına değsin istiyor. Seneye yaza kadar gelemeyeceğiz. Ayrıca sorunumun üç haftadır eşimin ailesinde bulunuyor oluşumun nedeni ile hiç alakası yok efendim.10 yıldır çözmek için hiç uğraştın mı peki?
Böyle 10 yıldır hem yemek yap hem çalış. Valla modern ataerkil olmak da kolay değilmiş..
Ayrıca 3 haftadır eş ailesinin evinde işiniz ne?