• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilikte 2 aile arasi kultur catismasi?

Eşimin ailesi ve ailem de birbirleriyle uyumsuzdu kafa yapısı olarak, 5 yıllık evliyim toplasan 3 kez görüşmüşlerdir anca, yani çokda sıkıntı değil ailelerin uyumsuzluğu falan.

Bizim ailelerimiz hemen hemen eşit.
Orta halli memur aileleri.
Biraz eşimin ailesinin köy ayağı var,yazları giderler.
Onun dışında baya aynılar.

Ama hiç görüşmezler.
Sizin o hayal ettiğiniz sofraları gezmeleri ben de az hayal etmedim...
Çok isterdim, dünür olarak,ortak torunları da var,bir ortamda birlikte olmayı.
Ama maalesef eşimin anne babası buzdolabı kıvamında soğuk olduklarından ve diğer dünürleri ile de hiç görüşmediklerinden bu durum söz konusu olamadı bile.
Öyle tuhaf insanlarki...
Ah neyse...
Demem o ki şartlar,kültürler eşit olsa da bazen olmayınca olmuyor.
Arada zerre kadar kötülük geçmemesine rağmen ailemin her türlü davetine,gitmelerine rağmen asla yakın olmadılar.Ailem de kesti...
Hatta eşim istedi,boşverin,görüşmeyin,onlar adına utanıyorum dedi..bitti

Siz mutlu olduktan sonra gerisi boş aslında.
İş eşinizde ve sizde bitiyor.öncelik siz ikiniz.diğer herkes geri plan.

Bizim de eşimin ailesiyle arada fark var baya baya hem de.Hatta eşimle bile var ama biz iyi anlaşıyoruz ve aileler çok samimi değiller arada bir birbirlerine selam söylerler bayramda konuşurlar bitti gitti:) Kavga yok gürültü yok.Kıskançlık yok.Sonuçta evlenen sizsiniz.Aileler birbirine saygı duyuyor mu önemli olan bu.Konuşmayıversinler.Bu yaştan sonra insanları eğitecek de degiliz konu bulsunlar diye :)

Ciddi anlamda ne yapacagimi bilmedigim bi durumun icerisindeyim, evli olan arkadaslar ozellikle yardimci olursa cok sevinirim.
Sevdigim adamla ayni meslegi yapiyoruz, ayni egitim duzeyindeyiz ama ailelerimiz arasinda daglar kadar fark var. Benimkiler universite mezunu onunkiler ilkokul. Ve ben sehir hayatina adapte bir sekilde ilkokuldan itibaren kolejde okuyarak buyudum. Lisede yaz okuluna amerikaya egitim almaya gittim. Bu ayrintilari yaziyorum cunku durumu aciklamama yardimci olacaklarini dusunuyorum. Ama sevdigim adam koyde buyumus tarlalarda vs. Calismis. Annesi ve babasi da oyleler. Bizimkilerden tamamen farkli bi yasantilari var yani. Maddi olarak da farklar mevcut, benim hicbir sekilde ev ve dugun vs. Acisindan ihtisamli beklentilerim yok ama annem birazcik bunlara onem veriyo. Ben 1 oda 1 salon evde yasarim mesela. Ama anneme gore bu mumkun degil. Mesela annemle kayinvalidem ayni ortamda asla ortak bi konu bulamiyolar konusacak. Babam zaten oyle.. ne yapmam gerektigini bilmiyorum ve evli arkadaslar yardimci olursa sevinirim sizce bu durumlar ilerde bana sorun acar mi? Yani cok mu onemli ailelerin denk olmasi?
kim ne derse desin evlilik aileyle de oluyor sonuçta ne olursa olsun eşinde o kultirde o ailede yetişti dışarıdan kolay gibi gözüksede bu farklılıklar insanı yoruyor

Durum tam olarak ayni, uzun uzadiya anlatmayayim, bizde ek olarak siyasi gorus, dini yasayis farklari da var.
Sonuc: 12 yilda 3-4 kere falan karsilasmistir ailelerimiz, o da kizimin dogum gununde, dogumunda falan.
Esimin ailesiyle pek gidip gelmiyoruz cunku onların yasam tarzi esime de uymuyor. Sorunsuz devam ediyoruz hayatimiza.

Ben ailenin önemli olduğunu düşünüyorum.. Tamam kırk yılda bir görüşseler de tarafları etkileyebilir. Elma ağacının dibine armut düşmezmiş tabi bir de bu var,eşiniz hep böyle kalmayabilir. İnşallah zaman ilerledikçe problem yaşamazsınız.

Ciddi anlamda ne yapacagimi bilmedigim bi durumun icerisindeyim, evli olan arkadaslar ozellikle yardimci olursa cok sevinirim.
Sevdigim adamla ayni meslegi yapiyoruz, ayni egitim duzeyindeyiz ama ailelerimiz arasinda daglar kadar fark var. Benimkiler universite mezunu onunkiler ilkokul. Ve ben sehir hayatina adapte bir sekilde ilkokuldan itibaren kolejde okuyarak buyudum. Lisede yaz okuluna amerikaya egitim almaya gittim. Bu ayrintilari yaziyorum cunku durumu aciklamama yardimci olacaklarini dusunuyorum. Ama sevdigim adam koyde buyumus tarlalarda vs. Calismis. Annesi ve babasi da oyleler. Bizimkilerden tamamen farkli bi yasantilari var yani. Maddi olarak da farklar mevcut, benim hicbir sekilde ev ve dugun vs. Acisindan ihtisamli beklentilerim yok ama annem birazcik bunlara onem veriyo. Ben 1 oda 1 salon evde yasarim mesela. Ama anneme gore bu mumkun degil. Mesela annemle kayinvalidem ayni ortamda asla ortak bi konu bulamiyolar konusacak. Babam zaten oyle.. ne yapmam gerektigini bilmiyorum ve evli arkadaslar yardimci olursa sevinirim sizce bu durumlar ilerde bana sorun acar mi? Yani cok mu onemli ailelerin denk olmasi?
Sık gorusme olursa sorun olur. Tüm yeşilçam bu konu üzerine inşaa edilmiş :) Benim ailem üniversite mezunu, durumları da çevreleri de gayet iyi. Eşimin ailesi de üniversite mezunu ama onlar cogunlukla yurtdisinda eğitim görmüş, soylarinda ünlü siyasetçi yazar hekim vs barındıran köklü bir aile. Benim ailem cok mutevazidir, herkesle uyum saglarlar. Kp de mutevazi. Ama kv kendini bisey sanir, heryerde kendini ve ailesini abarti sekilde överek bizi utandırır. Insanlari küçük görme huyu var. Ailem de hazzetmiyor doğal olarak, zorunlu olmadıkça hiç görüşmezler. Ama eşimi çok severler. O yüzden sorun olmuyor bizde

tam anlamadım galiba.
ben şahsen yurtdışında yaşıyorum ve 3 üniversite okudum. 10 senede bir köye gidince 2 hafta boyu çir çir çir sohbet etkinlik bitmiyor. yani insan doğadan konuşuyor, domatesten, biberden...

sizin aileniz biraz yukardan bakıyor galiba.
anneniz kendi arkadaşlarınla mesela 7/24 kitap analizimi yapıyor? ben bazen yeni çıkan yasaları konuşuyorum bazende resmen dedikodu yapıyorum yani... bu tür sohbetler iki kadın arasında çok çabuk gelişir aslinda

ailem yukardan bakmıyo ama konuşacak konu da bulamıyolar. annem tv bile izlemiyo gecelerin körüne kadar kitap okuyo. babam öyle değil ama annem hayatında 1 kere altın gününe gitmemiş bi kadın.

Inan hep böyle kayinvalidem cok dediğim dedik kendi dogrularindan baska hicbiseye saygi duymaya bir insandir. Biz flört döneminde eşimde ailesiyle cok arasi yoktu. Ama nasil ki evlendik . Tapılası insan oluverdiler birden.

Annesine tapıyor. Ve 1 dediğini 2 etmiyor. Onlar yüzünden sürekli bosanma aşamasındayiz 3 yillik evliyim 1 gün huzurlu geçmedi onlarin istekleri yüzünden. Lütfen temkinli ol ve ağırlığını koy en baştan eşine.

ya Allah kolaylık versin, benim kv öyle değil gibi görünüyo çok sakin yani şimdiye kadar öyle bişiyle karşılaşmadım ama. mesela biz öğrenciyken falan nişanlım eve bile gitmek istemiyodu hatta ayrı eve çıkmak için çırpınıyodu ailesiyle aynı sofraya oturmaktan bile hoşlanmıyo. ama ne zaman işte ilerdeki bayramlardan falan bahsetsek ilk benim anamın babamın yanına gidilecek tarzında tuhaf tuhaf konuşmala yapıyo tırsıyorum hafiften..

Arayı bulacaksın. Evlendikten sonra bana da dediler hiç bir zaman hayır kariyer yapıcam demedim. Hayırlısı olsun hayırlı zamanda olsun dedim ve eşimle istediğimiz zamanda çocuk yaptık. Ama hayır kariyer yapıcam ne çocuğu diye sert çıksaydım sorun olur kırılırdı. Ki doktora yaparken çocuk doğurdum hem tezimi yazdım hem çocuğa baktım ve en büyük yardımcım kayınvalidem idi.

en güzeli inatlaşmadan kimseyi de kırmadan hem kariyeri aksatmamak hem de evliliği sanırım. bu arada tebrik ederim hem çocuk hem doktora inşallah bende başarırım. ben lisans bitirme projemde bile yerlerde sürünüyodum evli bile değilken yani bide çocukla doktora tezi! harikasınız:rapci:

Eşimin ailesi ve ailem de birbirleriyle uyumsuzdu kafa yapısı olarak, 5 yıllık evliyim toplasan 3 kez görüşmüşlerdir anca, yani çokda sıkıntı değil ailelerin uyumsuzluğu falan.

galiba hiç istemesem de bizimkiler de az görüşcek tek yol bu gibi :KK1:

Bizim ailelerimiz hemen hemen eşit.
Orta halli memur aileleri.
Biraz eşimin ailesinin köy ayağı var,yazları giderler.
Onun dışında baya aynılar.

Ama hiç görüşmezler.
Sizin o hayal ettiğiniz sofraları gezmeleri ben de az hayal etmedim...
Çok isterdim, dünür olarak,ortak torunları da var,bir ortamda birlikte olmayı.
Ama maalesef eşimin anne babası buzdolabı kıvamında soğuk olduklarından ve diğer dünürleri ile de hiç görüşmediklerinden bu durum söz konusu olamadı bile.
Öyle tuhaf insanlarki...
Ah neyse...
Demem o ki şartlar,kültürler eşit olsa da bazen olmayınca olmuyor.
Arada zerre kadar kötülük geçmemesine rağmen ailemin her türlü davetine,gitmelerine rağmen asla yakın olmadılar.Ailem de kesti...
Hatta eşim istedi,boşverin,görüşmeyin,onlar adına utanıyorum dedi..bitti

Siz mutlu olduktan sonra gerisi boş aslında.
İş eşinizde ve sizde bitiyor.öncelik siz ikiniz.diğer herkes geri plan.

ya aslnda evet bazen nekadar denk de olunsa olmayınca olmuyo diyorum belki zaman geçtikçe alışırlar birbirlerine hiç beklemediğim şekilde samimi de olabilirler diye düşünüyorum. çünkü sizin örneğiniz de her zaman herşeyin denk olmasının da sorunsuz olduğu anlamına gelmediğini gösteriyor..

Bizim de eşimin ailesiyle arada fark var baya baya hem de.Hatta eşimle bile var ama biz iyi anlaşıyoruz ve aileler çok samimi değiller arada bir birbirlerine selam söylerler bayramda konuşurlar bitti gitti:) Kavga yok gürültü yok.Kıskançlık yok.Sonuçta evlenen sizsiniz.Aileler birbirine saygı duyuyor mu önemli olan bu.Konuşmayıversinler.Bu yaştan sonra insanları eğitecek de degiliz konu bulsunlar diye :)

saygı var ama ben samimiyetleri olsun istediğimden sanırım çok takıyorum kafaya keşke çok fazla görüşseler diyorum içimden..

kim ne derse desin evlilik aileyle de oluyor sonuçta ne olursa olsun eşinde o kultirde o ailede yetişti dışarıdan kolay gibi gözüksede bu farklılıklar insanı yoruyor

böyle düşünen çok insan var etrafımda hatta babaannem hep şey der aileler evlenir sadece iki kişi değil.. inşallah çok zorluk yaşamam..

Durum tam olarak ayni, uzun uzadiya anlatmayayim, bizde ek olarak siyasi gorus, dini yasayis farklari da var.
Sonuc: 12 yilda 3-4 kere falan karsilasmistir ailelerimiz, o da kizimin dogum gununde, dogumunda falan.
Esimin ailesiyle pek gidip gelmiyoruz cunku onların yasam tarzi esime de uymuyor. Sorunsuz devam ediyoruz hayatimiza.

12 yılda 3-4 mü:KK57: ben hep görüşülsün istiyorum ya hep bir arada olunsun..

Ben ailenin önemli olduğunu düşünüyorum.. Tamam kırk yılda bir görüşseler de tarafları etkileyebilir. Elma ağacının dibine armut düşmezmiş tabi bir de bu var,eşiniz hep böyle kalmayabilir. İnşallah zaman ilerledikçe problem yaşamazsınız.

inşallah yaşamam ya şimdilik nişanlım ailesinden biraz farklı gibi görünüyo ama yıllar neyi gösterir bilmiyorum sanırım yaşamadan da bilemiycem.. :KK55:

Siz evleneceksiniz aileleriniz değil. Kültür farkı olabilir, arada sürtüşme, hakaret vs. Olmasın önemli olan o. Ayrıca ben şu düğün meselelerinin ailelere yıkılmasına karşıyım. İki insan evlenecek seviyeye geldiğini düşünüyolarsa düğünlerini de kendileri yapar, evlerinide kendi gücü ölçüsünde alırlar ya da kirada otururlar. Anne baba bunlarla yükümlü olmamalı bana göre.

Koyde buyuduyse cok isten anlar elinden cok is gelir yani..ama tabiiki uyusulmayan seyler olacak..

yani evlilik toz pembe değil esinle senin uyumu sağlamak için uğraşmanız lazım hani kaç kere görüşecekler falan deniliyor ya inan bir defada bile sorun çıkıyor

Sık gorusme olursa sorun olur. Tüm yeşilçam bu konu üzerine inşaa edilmiş :) Benim ailem üniversite mezunu, durumları da çevreleri de gayet iyi. Eşimin ailesi de üniversite mezunu ama onlar cogunlukla yurtdisinda eğitim görmüş, soylarinda ünlü siyasetçi yazar hekim vs barındıran köklü bir aile. Benim ailem cok mutevazidir, herkesle uyum saglarlar. Kp de mutevazi. Ama kv kendini bisey sanir, heryerde kendini ve ailesini abarti sekilde överek bizi utandırır. Insanlari küçük görme huyu var. Ailem de hazzetmiyor doğal olarak, zorunlu olmadıkça hiç görüşmezler. Ama eşimi çok severler. O yüzden sorun olmuyor bizde

yaa annemden biraz korkuyorum açıkçası hani kimsenin yüzüne küstahlık yapmaz ama gelir beni darlar her sorunda bu aileyi nerden buldun filan tarzı konuşmalar yapar diye korkuyorum :KK12: sık görüştürmicem artık napicam mecbur.. yada bir süre uğraşırım birbirlerine kaynaşsınlar diye baktım olmuyo zorlamam ya..

Siz evleneceksiniz aileleriniz değil. Kültür farkı olabilir, arada sürtüşme, hakaret vs. Olmasın önemli olan o. Ayrıca ben şu düğün meselelerinin ailelere yıkılmasına karşıyım. İki insan evlenecek seviyeye geldiğini düşünüyolarsa düğünlerini de kendileri yapar, evlerinide kendi gücü ölçüsünde alırlar ya da kirada otururlar. Anne baba bunlarla yükümlü olmamalı bana göre.

yok çok şükür zannetmiyorum sürtüşme hakaret vs tarzı şeyler olucağını inşallah da olmaz :KK43: ben de aynı şekilde düşünüyorum ama hiç birikimimiz yok ben de ailelerin üzerine çok yük olmak istemiyorum bana kalsa tek nikah yapar bide üzerine yemek davetiyle çıkarım işin içinden ama aileler istiyo napcaz nasıl halletcez hiç bilmiyorum :bicak:

Koyde buyuduyse cok isten anlar elinden cok is gelir yani..ama tabiiki uyusulmayan seyler olacak..

ya aslında o köyde büyümesinin karakterindeki etkileri beni ona çekti sanırım. dediğiniz gibi çok işten anlıyo ve yaşıtları hala çocuk gibiyken o biraz daha olgundu biz tanıştığımızda da.. uyusmayan şeyler var ama umarım aşarız :)

yani evlilik toz pembe değil esinle senin uyumu sağlamak için uğraşmanız lazım hani kaç kere görüşecekler falan deniliyor ya inan bir defada bile sorun çıkıyor

bi defada bile sorun çıkıyo ben bide hep görüşsünler diye çabalıycam bakalım elimden geldiğince ..

bende yaşıyorum çünkü ailem gelenekçi karşı taraf geleneğe karşı. yan yana gelince ben ortak nokta bulmak için çabalarım sorun çıkmada da insan yıpranıyor esin de senin gibi orta yolu bulmaya çalışmalı

Bence nisanlilik sürecini biraz uzatın,nisanlinizi biraz da baba ocağında gözlemleyen,akraba olacağınız kişilerle tanışın.Siz bakalım onun ailesi ile anlasabilecekmisiniz bunu görün.Ay nekadar zamanda bir görüşcez ki demeyin.Bugun oglu öğrenci olduğu icin gelmeyen anne baba ,evlenince "oglumun evi" diye kişi geçirmek isteyebilir. Onlarla birlikte siz yaşayabilecek misiniz bir görün.Sonucta ölüm var hastalık var aylarca bir arada kalmanız gereken durumlar var.Sizin anneniz " aman ne bozucam keyfimi, yardımcı tutalım" der,eşinizin annesi" gideyim oğlumun evine torunlara ben bakayim" der.

Bi de şu ihtimal var. Evlendiniz bir sure sonra Ask hayatin icinde ki kosturmacada kayboluyor. Evlilik siradan rutin bir hal alıyor ve iste tam bu donemlerde esinizle aranizda catismalar başlıyor.

Hayata farkli yerlerden ayni noktaya gelmissiniz evet bu ilerde iliskinizde sorun olabilir. Evlenmeden once anlamıyor insan ama sadece aileler arasinda degil sizin araniz da da sorun olabilir.

Tüm yazdıklarınızdan sorun çıkarsa eğer anneniz yüzünden çıkacağı kanaatine vardım. Karşı tarafa bişey demese bile sizin huzurunuz kaçacaksa sorun demektir.
Henüz lisans dönemindeymişsiniz evlenmek için acele etmeyin. Torun konusunda malesef bir çok aile ısrarcı, bişey demeseler bile 4 gözle bekledikleri bilinen bişey. Değil aileler, çevredekilerin bile ilk sorusu X napıyor, bebek falan var mı oluyor. O konuyu çok takmamak gerekiyor.
Ve son olarak eşiniz ailesine düşkün olmasa bile evlendikten sonra bambaşka oluyor. Bekarken evde 2 günden fazla kalamayan eve gitmek istemeyen eşim, şimdi en küçük tatilinde ailesinin yanına gitme planları yapıyor. Kendisi doğru düzgün aramaz, sürekli bana annemi aradın mı diye sorar. Şu ana kadar sorun olan bi kısım çıkmadı bence ailesiyle bağlı olmasının bi mahsuru yok ama siz zaten ayrı ev istiyor , uzak olmak istiyor diye düşünüyorsunuz ya; evlenince öyle olmayacak muhtemelen, annesigil yakınsa eğer haftada bir kaç gün gitmek isteyecek, haftasonu onlarla plan yapacak, bayramda seyranda onların planlarına dahil olunacak. Bunları önceden bi kabullenebiliyosanız sorun yok. Kabullenemiyorsanız biraz daha düşünün.

ailem yukardan bakmıyo ama konuşacak konu da bulamıyolar. annem tv bile izlemiyo gecelerin körüne kadar kitap okuyo. babam öyle değil ama annem hayatında 1 kere altın gününe gitmemiş bi kadın.

ya Allah kolaylık versin, benim kv öyle değil gibi görünüyo çok sakin yani şimdiye kadar öyle bişiyle karşılaşmadım ama. mesela biz öğrenciyken falan nişanlım eve bile gitmek istemiyodu hatta ayrı eve çıkmak için çırpınıyodu ailesiyle aynı sofraya oturmaktan bile hoşlanmıyo. ama ne zaman işte ilerdeki bayramlardan falan bahsetsek ilk benim anamın babamın yanına gidilecek tarzında tuhaf tuhaf konuşmala yapıyo tırsıyorum hafiften..

en güzeli inatlaşmadan kimseyi de kırmadan hem kariyeri aksatmamak hem de evliliği sanırım. bu arada tebrik ederim hem çocuk hem doktora inşallah bende başarırım. ben lisans bitirme projemde bile yerlerde sürünüyodum evli bile değilken yani bide çocukla doktora tezi! harikasınız:rapci:

galiba hiç istemesem de bizimkiler de az görüşcek tek yol bu gibi :KK1:

ya aslnda evet bazen nekadar denk de olunsa olmayınca olmuyo diyorum belki zaman geçtikçe alışırlar birbirlerine hiç beklemediğim şekilde samimi de olabilirler diye düşünüyorum. çünkü sizin örneğiniz de her zaman herşeyin denk olmasının da sorunsuz olduğu anlamına gelmediğini gösteriyor..

saygı var ama ben samimiyetleri olsun istediğimden sanırım çok takıyorum kafaya keşke çok fazla görüşseler diyorum içimden..

böyle düşünen çok insan var etrafımda hatta babaannem hep şey der aileler evlenir sadece iki kişi değil.. inşallah çok zorluk yaşamam..

12 yılda 3-4 mü:KK57: ben hep görüşülsün istiyorum ya hep bir arada olunsun..

inşallah yaşamam ya şimdilik nişanlım ailesinden biraz farklı gibi görünüyo ama yıllar neyi gösterir bilmiyorum sanırım yaşamadan da bilemiycem.. :KK55:

Evet 3-4 kez gorusmuslerdir, nisanlilik surecinde de bi 5-6 kere gorustulerse odur yani. Hatta babamla dugunumuzden sonra 1 kez 7 yil sonra karsilastilar sanirim.
E bu kadar farkli insanlar biraraya gelip ne konusacaklar ki? En azindan kendi evliligim icin... siyaset konussalar birbirlerini kirarlar, ekonomi konussalar dunyalar apayri, gundemi tartisamazlar, nasilsin iyiyim, sen nasilsin hamdolsun, sonra konu kilit, herkes çayını alip bos bos tv ye bakip zamaninin hizla gecmesini bekliyor.
Ama bu benim icin hic sorun olmadi, kaos sevmem ben, senin annen bunu dedi, benim banam şuna kirildi muhabbeti cekemem, o yuzden belki de en temizi oldu.

Back