Ben mali müşavir olarak diyorum ki, nikahı haber ver ya da verme , kıdem tazminatı senindir, bu sana kanunlar tarafından verilmiş bir haktır. Eğer ki, itiraz ederlerse hiç muatap olma ara 170'i şikayet et, ya seve seve ya da zorla verecekler. Vermem diye birşey yok, asla kanma, hakkını da yedirme.
Böyle muhasebecilere de çok kızıyorum, hiç merhamet yok, hep patron yalakaları, ben asla patron tarafını tutmam personellerin hakları konusunda, kanunlar ne diyorsa o dur.
kanun maddesi aşağıdaki gibi açıktır zaten,
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını yalnızca kadın eşe vermektedir. 14. Madde hükmüne göre “…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır”. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.