• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik Tazminatı nasıl alınır ?

Papatyalar ve Huzur

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
28 Ağustos 2017
262
181
103
35
Merhabalar, konum başlıktan anlaşılacağı üzere evlilik tazminatını nasıl alabilirim, bu. Yanlız konuyla ilgili kafam cidden çok karışık çünkü demin bizim muhasebeci evlilikten dolayı tazminat alamazsın dedi, acaba patronla 1 olup da bana bi oyun yapıp beni tazminatsız mı çıkaracak anlamadım. O yüzden lütfen konuyla ilgili bilgisi ya da tecrübesi olanlar elle tutulur bir şeyler yazabilir mi ?

Ben 02.10.2015 yılında işe başladım. 06.04.2018 yılında nikah kıydım ve 30.04.2018'de işten çıkacağım. Patronuma işten çıkacağımı söyledim ancak nikah kıydığımı ve tazminat istediğimi henüz bilmiyor.

Evlilikten dolayı başka şehire gideceğim, şuanda oturduğum şehirde kalmayacağım ve 2 buçuk yılımın tazminatını da almak istiyorum doğal olarak.

Bunun için işten çıkmadan önce muhasebeyle ya da işverene neleri konuşmam ve ne evraklar vermem lazım ?

İşverenimin tazminatı vermeme hakkı olabilir mi ? Şimdiden çok teşekkürler.

Ben kendi isyerimle görüstüm ama evlenmeden 15 gün önce haber vermem gerektigini nikahtan 1 gün önce is cikisi vereceklerini söylediler.
Sen haber vermeden nikahi kiymissin nasil olur bilemiyorum bilenler mutlaka cikacaktir

Evliliğinizin ilk bir yılı içinde işten ayrılırsanız tazminat almaya hak kazanırsınız. Kıdem tazminatı alır ihbar tazminatı alamazsınız. İşyerinize yazılı bir dilekçe vermeniz gerekiyor. Evlilik nedeni ile istifa ettiğinize dair. Detaylı olarak bilmiyorum bir avukatla görüşüp net bilgi alın.

Merhabalar, konum başlıktan anlaşılacağı üzere evlilik tazminatını nasıl alabilirim, bu. Yanlız konuyla ilgili kafam cidden çok karışık çünkü demin bizim muhasebeci evlilikten dolayı tazminat alamazsın dedi, acaba patronla 1 olup da bana bi oyun yapıp beni tazminatsız mı çıkaracak anlamadım. O yüzden lütfen konuyla ilgili bilgisi ya da tecrübesi olanlar elle tutulur bir şeyler yazabilir mi ?

Ben 02.10.2015 yılında işe başladım. 06.04.2018 yılında nikah kıydım ve 30.04.2018'de işten çıkacağım. Patronuma işten çıkacağımı söyledim ancak nikah kıydığımı ve tazminat istediğimi henüz bilmiyor.

Evlilikten dolayı başka şehire gideceğim, şuanda oturduğum şehirde kalmayacağım ve 2 buçuk yılımın tazminatını da almak istiyorum doğal olarak.

Bunun için işten çıkmadan önce muhasebeyle ya da işverene neleri konuşmam ve ne evraklar vermem lazım ?

Ben mali müşavir olarak diyorum ki, nikahı haber ver ya da verme , kıdem tazminatı senindir, bu sana kanunlar tarafından verilmiş bir haktır. Eğer ki, itiraz ederlerse hiç muatap olma ara 170'i şikayet et, ya seve seve ya da zorla verecekler. Vermem diye birşey yok, asla kanma, hakkını da yedirme.

Böyle muhasebecilere de çok kızıyorum, hiç merhamet yok, hep patron yalakaları, ben asla patron tarafını tutmam personellerin hakları konusunda, kanunlar ne diyorsa o dur.

kanun maddesi aşağıdaki gibi açıktır zaten,

1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını yalnızca kadın eşe vermektedir. 14. Madde hükmüne göre “…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır”. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.

Ben evlendikten bir gün sonra haber verdim işyerime. İstifa dilekçeme evlilik nedeniyle ayrıldığımı yazdım. Seve seve ödediler :-)

Bende ısyerımden evlılık sevebıyle ayrılmıştım. 24 ünde nıkah kıydık 30 unda ısten ayrılmıştım. İnsan kaynaklarına soylemıstım.cıkısım yapıldıktan sonra tazmınatımı da aldım. Isten ayrılmak ıstıyorsan en az 15 gün önce haber vermen lazım zaten. Onlarda gereklı ıslemlerı yapıyorlar. Benım olayım 2008 yılında ıdı. Sımdı nasıl bılmıyorum.

Ben mali müşavir olarak diyorum ki, nikahı haber ver ya da verme , kıdem tazminatı senindir, bu sana kanunlar tarafından verilmiş bir haktır. Eğer ki, itiraz ederlerse hiç muatap olma ara 170'i şikayet et, ya seve seve ya da zorla verecekler. Vermem diye birşey yok, asla kanma, hakkını da yedirme.

Böyle muhasebecilere de çok kızıyorum, hiç merhamet yok, hep patron yalakaları, ben asla patron tarafını tutmam personellerin hakları konusunda, kanunlar ne diyorsa o dur.

1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını yalnızca kadın eşe vermektedir. 14. Madde hükmüne göre “…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi… hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır”. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.

Bana sorumlum evlendikten 1 gun sonra bile haber verden alamazsin tazminatini dedi.
Tesekkur ederim bende sikayet edecegim.

İşverenliğe yani ik ya bir yazı yazın, nikah tarihim bu, evlilik nedeniyle iş akdimi ... tarihinde feshedeceğim. 1475 sayılı (mülga) kanunun 14/5 bendi uyarınca kıdem tazminatımın banka hesabına yatırılmasını talep ediyorum. Aksi durumda her türlü yasal merciilere başvurulacağımı bildiriyorum.

Şeklinde.

Kıdem tazminatınızı ödememe gibi bi hakları yok. Yalnızca imzaladığınız evraklara dikkat edin. Size nasılsa istifa ediyorsun al şunu imzala diye kendi hazırladıkları istifa dilekçesi imzalatabilirler. Evlilik nedeniyle iş sözleşmenizi feshettiğiniz ayrıntısı yer almayan herhangi bir dilekçe imzalaamyın. Bu dilekçeyi de iyi niyet göstergesi olarak fesih tarihinizden 3-4 hafta önce yaparsanız iyi olur. İhbar zorunluluğu yok ama iyi olur.

Bana sorumlum evlendikten 1 gun sonra bile haber verden alamazsin tazminatini dedi.
Tesekkur ederim bende sikayet edecegim.

Öyle bi şey yok, 1 yıl içinde istersen 360. Gün bile feshedebilirsin.

Ayrıca artık işten ayrılan işçilerin şikayetlerini işkur incelemiyor. 170le işiniz yok. Önce arabulucu, orda anlaşamazsanız dava yoluna gitmeniz gerekiyor.

Merhaba canım işverenin tazminatını vermeme gibi hakkı asla yok.Sen resmi nikahını yaptırdıysan işten evlillik nedeni ile ayrılıyorum diyorsun ve onlarda evlilik olarak çıkış yapıyor ve tazminatını veriyor.

Ben nikah kıyıldıktan sonra patrona sözel olarak iletmiştim önce itiraz etti. Aslında yasal hakkım. Sonra kendisi kabul edip bana söyledi..

Sen itiraz etseler dahi dilekçeni yaz imzala. Kopyasını sakla aslını onlara ver.
Bu senin yasal hakkın. Eğer vermeyiz derlerse gerekli mercilere ileteceğini söyle..

Herkese çok teşekkürler

İnsan Kaynakları yok bizde, küçük bir yer burası, bir patron var, 2 çalışan.
Şimdi ben muhasebeyle konuşup bir evrak doldurmam gerekiyor mu ?
Dilekçeyi nereden nasıl dolduracam ?
Evlilik cüzdanı fotokopisiyle mi başvuracam ?
Bunu 15 gün önce mi yapmam lazım yoksa ay sonunda mı ?
Sadece patrona versem yeterli mi yoksa muhasebeyle işim var mı ?

1 yıl içinde ayrılmasın yılını doldurmadan istifanı yazmalısın

Merhabalar, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
İnternetten örnek bir dilekçe buldum

Tarih: 13.04.2018

................ LTD. ŞTİ.’ne

Konu: Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi

02.10.2015 tarihinden itibaren şirketiniz bünyesinde çalışmaktayım. Ekte sunmuş olduğum evlilik cüzdanım ile de sabit olduğu üzere 06.04.2018 tarihinde evlenmiş bulunmaktayım. 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatıyla ilgili yürürlükteki 14. maddesine dayanarak, evlilik nedeniyle 30.04.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum.

Gerekli işlemlerin yapılması, kıdem tazminatı ve sair işçilik alacaklarımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.

T.C. Kimlik No
Ad-Soyad

EKLER:

1- Evlilik Cüzdanı Fotokopisi

Ben bu şekilde bir dilekçe yazdım ancak bunu yırtıp atmasına karşı bir önlem almam gerekiyormuş. Notere yazdırıp noterle bildirim yapabilirsiniz dediler ama masraf çıkarmak istemiyorum ve vaktim yok.
Bu dilekçenin bir yerlerine 'Bu dilekçe 2 nüsha hazırlanmıştır, 1 nüsha işyerine 1 nüsha işçiye verilmiştir' gibi bişe mi yazsam, nasıl yapsam ? Bunu yaparsam o yazının altını işyerinin de kaşe imza yapması gerekecek sanırım ? Bilemedim ki.

Merhabalar, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
İnternetten örnek bir dilekçe buldum

Tarih: 13.04.2018

................ LTD. ŞTİ.’ne

Konu: Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi

02.10.2015 tarihinden itibaren şirketiniz bünyesinde çalışmaktayım. Ekte sunmuş olduğum evlilik cüzdanım ile de sabit olduğu üzere 06.04.2018 tarihinde evlenmiş bulunmaktayım. 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatıyla ilgili yürürlükteki 14. maddesine dayanarak, evlilik nedeniyle 30.04.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum.

Gerekli işlemlerin yapılması, kıdem tazminatı ve sair işçilik alacaklarımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.

T.C. Kimlik No
Ad-Soyad

EKLER:

1- Evlilik Cüzdanı Fotokopisi

Ben bu şekilde bir dilekçe yazdım ancak bunu yırtıp atmasına karşı bir önlem almam gerekiyormuş. Notere yazdırıp noterle bildirim yapabilirsiniz dediler ama masraf çıkarmak istemiyorum ve vaktim yok.
Bu dilekçenin bir yerlerine 'Bu dilekçe 2 nüsha hazırlanmıştır, 1 nüsha işyerine 1 nüsha işçiye verilmiştir' gibi bişe mi yazsam, nasıl yapsam ? Bunu yaparsam o yazının altını işyerinin de kaşe imza yapması gerekecek sanırım ? Bilemedim ki.

İlk önce bu yazıyı muhasebeye teslim et, 1 hafta sonra yanıt gelmez hesabınıza para yatırılmaz ise noterden ihtar çekersin. Büyük ihtimalle ödeyeceklerdir zaten, sen sadece kararlı ve kendinden emin görünmelisin. Bazı muhasebeciler patrona yalakalık olsun diye işverenine " aman o zaten uğraşmaz vermeyiz deriz geçeriz " diyebiliyorlar, diğer başka şirketlerde çalışan arkadaşlarımdan çok kez şahit oldum bu konuya.

hakkınızı savun, açık açık çekinmeden konuş, haklarımı biliyorum, gerekirse yetkili mercilere başvuracağım diye üstüne basarak belirt.

İlk önce bu yazıyı muhasebeye teslim et, 1 hafta sonra yanıt gelmez hesabınıza para yatırılmaz ise noterden ihtar çekersin. Büyük ihtimalle ödeyeceklerdir zaten, sen sadece kararlı ve kendinden emin görünmelisin. Bazı muhasebeciler patrona yalakalık olsun diye işverenine " aman o zaten uğraşmaz vermeyiz deriz geçeriz " diyebiliyorlar, diğer başka şirketlerde çalışan arkadaşlarımdan çok kez şahit oldum bu konuya.

hakkınızı savun, açık açık çekinmeden konuş, haklarımı biliyorum, gerekirse yetkili mercilere başvuracağım diye üstüne basarak belirt.

Ben bugün dilekçemi patronuma vermeyi düşünüyordum, muhasebeye mi vereyim diyorsunuz.

Bir de dilekçeyi yırtma ihtimaline karşın altına ne yazabilirim ? '1 nüshasını elden teslim aldım, okudum' yazıp tarih atıp kaşe imza yapmalı dimi ?
Onu yazdığı evrağı da ben almalıyım dimi ?
Bizim patronun bazı cins huyları vardır da evham yaptım sanırım, muhasebe de öyle deyince iyice işkillendim.

Ben bugün dilekçemi patronuma vermeyi düşünüyordum, muhasebeye mi vereyim diyorsunuz.

Bir de dilekçeyi yırtma ihtimaline karşın altına ne yazabilirim ? '1 nüshasını elden teslim aldım, okudum' yazıp tarih atıp kaşe imza yapmalı dimi ?
Onu yazdığı evrağı da ben almalıyım dimi ?
Bizim patronun bazı cins huyları vardır da evham yaptım sanırım, muhasebe de öyle deyince iyice işkillendim.

elden teslim aldım yazıp, imza atmasını isteyin.

peki nikah yapıldıktan sonra işten çıktığımızda evlilik tazminatına ek olarak ihbar tazminatı da alabiliyor muyuz? internetten okuduklarımdan ihbar tazminatının nasıl alındığını anlayamadım bi türlü:KK43:

Back