Okuduklarınızı mı anlayamıyorsunuz, neden sonuç ilişkisi kurma yeteneğiniz mi yok gerçekten anlamıyorum. Girizgah amaçlı psikolojiye ilgili olduğumu yazdım. Ben o girizgahı yapmadan yalnızca önerilerimi verseydim o zaman da bunları diyecek miydiniz emin değilim. Bu tavsiyeleri vermek ya da önerilerde bulunmak için psikolog olmaya gerek yok. Çevrenizde bu temel nedenlerden dolayı sorun yaşayan insanlara sorsanız zaten onlar bu tavsiyeleri verir. O kadar çok insan şiddet görüyor. Şiddet kırmızı çizginiz olsun demek için acaba psikolog mu olmak gerekiyor? Evlilik hazırlığı sırasında çekilen krediler dağ gibi. O kadar çok masraf yapılıyor ki. Bunları kredi çekmeden, birikiminden veya kredinin getireceği sorunlarla baş etmeye hazır insanlar yapsa sorun yok. Ama kadın ve erkek arasında o kadar çok bu dönemdeki maddi uyuşmazlıklar nedeniyle sorunlar yaşanıyor ki. Bir derdim var'a bile göz atsan yeter bunları görmek için. Farkındaysanız her gün sosyal medya kullanımı yaygınlaşıyor. Her şeyi, evimizin ayrıntılarını bile sosyal medyaya koymaktan çekinmiyoruz. E bu da bir yarış yaratıyor ister istemez. X şuna sahip benim neden olmasın gibi en basitinden. Bu tesbiti yapmak için posikolog olmaya gerek yok, etrafı gözlemlemek yeter. Ben de sadece bu tüketim çılgınlığı en güzel günlerinizi esir almasın dedim. Hala dediklerimin tamamaen arkasındayım. Bireysel ihtiyaç kredileri almış başını gitmiş. Evliliğin ilk yıllarından itibaren düğün kredisinden bir başlayıp emekli olana kadar borç ödeyen insanlar olacak gelecekte. Bu tesbitleri yapmak için, bu önerileri vermek için psikoloji eğitimi almaya gerek yok. Sadece biraz rasyonel olan insan bunları düşünebilir. Ama çoğu insan kendine dışardan bakmadığı için bunları düşünebilse de ilişkisinde uygulayamaz. Dediğim gibi belki birisi okur ve ona "dank" eder, bu da onun daha mutlu olmasını sağlar diye düşüncelşerimi yazdım. En başta da psikolojiye ilgim olduğunu belirttim ama bu düşünceleri yazarken herhangi bilimsel yöntem ve kuramdan yararlanıp ortaya kesin hükümler koymadım. Veya tezli bir makale de değil yazdıklarım. Bu önerileri yaptım ve psikolojiye de ilgim var olay bu. Umarım anlatabilmişimdir, anlayabilmişsinizdir.