Evlenirken birseyler yapma meselesine bende yazayim.
Biz evlenirken ulke altin yıllarını yasiyordu, ben biraz lukse kactigim halde ucuk rakamlar tutmadı yani sanirim simdi evlensek 450-500 bin esyalarim tutar.
Dugunle birlikte biz toplam 100 bin gibi bir rakam harcamistik ama soyle, ben calisiyordum, esimin evlenme teklif edisiyle birlikte haril haril ceyiz biriktirdim 6 ayda cilginlar gibi para harcamistim, maasimin (yalan olmasin) 20 katini harcamisimdir. Bi yandan ailemle birlikte altin biriktirdik dugunde takarlar diye. Babam karsi tarafin ailesinden 1 lira istemedi, biz su kadar takacagiz siz de ona gore kendiniz karar verin dedi, benim kv o zaman biz de ayni tutarda takariz dedi (onlarin taraftan toplam 1 kucuk altin geldi, sanirim 130 lira gibi bir rakamdi o siralar)
Ben maasimin 20 katini harcarken ailem yatak odasi, ocakli firin satin aldi (diger beyaz esyalari da alacaktik esim ben alacağımdiye tutturmustu), gelenegimiz boyle, yapmasalardi da ben alirdim problem etmezdim ama babam sen cok harcadin bunu alacağız dedi.
Hali, perde, yatak ortusu, mutfak esyalari, kucuk ev aletleri vb urunleri hep kendim satin aldim.
Esim buzdolabi, tv, bulasik makinasi, koltuk takimi ve yemek odasi takimi aldi. (Kiyaslayinca ben ve benim tarafim 100x harcadiysa esim ve onun tarafi 30x harcadi, altinlar haric)
Ben esimin babasi yok, annesi bir basina emekli kadin diye mobilyalari seçerken uygun fiyatlilarini sectim son kertede mesela yemek odasi takimi icin fark verip istedigimi aldim, bazi noktalarda esimin icerledigi oldu ama ses etmedi, cunku zevkime uygun olsun istedim, malum "bir kere aliniyor kafasi var evlenirken" (ki hala ayni esyalarla yasiyorum, 1 tek parcasi ne bozuldu ne degistirildi)
Mesela bulasik makinasi istemedim, benim kv "kizim sen benimkilerin nasil bulasik cikardigini bilmezsin almaya mecburuz dedi, zorla aldi (hakliymis, bir geliyorlar 2 saat oturuyorlar en az 30 bardak kirliye cikiyor mesela)
Yani birkac uye koca mobilyalarin yaninda alinan 3-5tabak diye kiyas yapmis ama bilen bilir, sifirdan ev kurulurken asil masraf kalemi kucuk esyalarindir.
Ben demiyorum ki, kiz tarafi harcadigi 3 liraya karsilik geline agirliginca altin, yat, kat, araba istesin, ben istemedim ama isteyeni yadirgamiyorum, ben isteseydim daha kiymetli olacağımı kafama vura vura ogretti sevgili kayin ailem.