Şimdi benim odamın tavanında bi sorun var onu gostericez, aynı zamanda duvardaki çatlakları da gösterelim diye düşünüyorum. Anneanneme söyledim, sen takıntılısın falan diyor bana. Halbuki kendisi de takıntılıdır. Benim elimde olsa bugün taşınırım zira semti falan da sevmiyorum ama bu evde başkaları da var ve önemsemiyorlar bile. Ne yapacağım bilmiyorumAnlayan birini çağırsanız gelse baksa.? En azından ne yapılacağını söylerdi.
Eğer taşınma imkanınız varsa taşının bence. Eğer durum tehlikeliyse nasıl bi çaresi olur bilemedim.
Kolonlarda ve kirişlerde yoksa bu çatlaklar çok panik yapma. Evin temelini kolon ve kiriş oluşturur. Duvardaki çatlak en fazla duvarı yıkar, evi kökünden yıkmaz.Şimdi benim odamın tavanında bi sorun var onu gostericez, aynı zamanda duvardaki çatlakları da gösterelim diye düşünüyorum. Anneanneme söyledim, sen takıntılısın falan diyor bana. Halbuki kendisi de takıntılıdır. Benim elimde olsa bugün taşınırım zira semti falan da sevmiyorum ama bu evde başkaları da var ve önemsemiyorlar bile. Ne yapacağım bilmiyorum
Hayır kolon ve kirişlere özellikle baktım yok. Banyo ve mutfakta da yok, balkonda yok. Salonda da yok.Tavan için gelindiğinde çatlakları da gösterirler umarım.Kolonlarda ve kirişlerde yoksa bu çatlaklar çok panik yapma. Evin temelini kolon ve kiriş oluşturur. Duvardaki çatlak en fazla duvarı yıkar, evi kökünden yıkmaz.
Yine de ihmal etmeyin, anneanneniz ne derse desin gösterin bi bilene.
tehlikeli olup olmadıgını yapı denetım gelip inceleme yaptıktan sonra ögrenebılırsınız burdan tehlıkelı yada degil demek doğru olmazYani? Tehlikeli bişey mi? Bina eski, 30 40 yıl var ve civardaki bütün binalar öyle eski tabi onlarda çatlak var mı bilemem. Boya çatlağı bana da uzak bi ihtimal gibi geliyor ama sıvayı bilemem. Aynı çatlak aynı yönde duvarın her iki tarafında da var ve çaprazlama bi şekilde bir uçtan bir uca uzanıyor. Öyle bakınca çok aşırı derin gözükmüyor ama çatlaklar da duvarın tek bir yüzünde değil işte. Her iki yuzunde de aynı çatlak var. Bu resimde gördüğünüz duvarın arkasında da aynı çatlak var yani.
Anlıyorum, az önce misafirler geldi onlara da gosterdim bunlar neyin nesi falan diye, bişey olmaz sıva çatlağıdır falan dediler ve kolonlarda bişey yoksa sorun olmaz filan dediler. Çok sağolunkorkmayın, çoğu evde bu çatlaklardan var.
deprem olduğunda ben çok korkmuştum ve eve işi bilen birçok kişi getirmiştim. inan ki bu tarz çatlakları hiç önemsemiyorlar, binanın taşıyıcıları kolon ve kirişler. özellikle kolonlarda oluşan dikey çatlaklar yarıklar çok önemli.
kolon ve kirişlerin bağlantı yerlerindeki ayrıklar önemli.
sizin korktuğunuz bu çatlaklar, kolon ve kirişlerin arasına örülen tuğla ya da briket dediğimiz duvarda oluşanlar.
binanın taşıyıcıları önemli. bu verev yada çarpı şeklindeki çatlaklar çok binanın duvarında oluyor.
bina 36 yıllık kooperatif yaptırmış oturduğumuz sokak aynı bizimki gibi evlerle dolu. ailem eve toz kondurmuyor. çok genişmiş çok rahatmış, ferahmış, rüzgarlıymış, tepedeymiş, aydınlıkmış, çok yüksek değilmiş (3 kat + zemin, biz en üst kattayız) de bilmemne. belkide kiracı olduğumuz için tamir işlerini önemsemiyorlardır çünkü insanın kendi evinin duvarı çizilse bi çaresini bulur öyle değil mi... neyse işte bina 36 yıllık ve binadaki komşularımız en az 30 yıldır bu binada oturuyorlar. temeli sağlam mıdır nedir bilemem ama dairemizdeki çatlakların onarılmasının adına ben restorasyon derim 36 yıl ne demek sonuçta...korkmayın, çoğu evde bu çatlaklardan var.
deprem olduğunda ben çok korkmuştum ve eve işi bilen birçok kişi getirmiştim. inan ki bu tarz çatlakları hiç önemsemiyorlar, binanın taşıyıcıları kolon ve kirişler. özellikle kolonlarda oluşan dikey çatlaklar yarıklar çok önemli.
kolon ve kirişlerin bağlantı yerlerindeki ayrıklar önemli.
sizin korktuğunuz bu çatlaklar, kolon ve kirişlerin arasına örülen tuğla ya da briket dediğimiz duvarda oluşanlar.
binanın taşıyıcıları önemli. bu verev yada çarpı şeklindeki çatlaklar çok binanın duvarında oluyor.
bana kalsa getiricem adamları ama başımda bi anneanne var benim çatlağın konusunu açtığım zaman ay benim kalbim sıkışıyo deyip lafı ağzıma tıkıyor. adamları getirsem düşer bayılır. ne yani kötü bişeymi sanki insanın yaşadığı evle ilgili böyle şeyler yapması. bende mi var tuhaflık ?tehlikeli olup olmadıgını yapı denetım gelip inceleme yaptıktan sonra ögrenebılırsınız burdan tehlıkelı yada degil demek doğru olmaz
bina 36 yıllık kooperatif yaptırmış oturduğumuz sokak aynı bizimki gibi evlerle dolu. ailem eve toz kondurmuyor. çok genişmiş çok rahatmış, ferahmış, rüzgarlıymış, tepedeymiş, aydınlıkmış, çok yüksek değilmiş (3 kat + zemin, biz en üst kattayız) de bilmemne. belkide kiracı olduğumuz için tamir işlerini önemsemiyorlardır çünkü insanın kendi evinin duvarı çizilse bi çaresini bulur öyle değil mi... neyse işte bina 36 yıllık ve binadaki komşularımız en az 30 yıldır bu binada oturuyorlar. temeli sağlam mıdır nedir bilemem ama dairemizdeki çatlakların onarılmasının adına ben restorasyon derim 36 yıl ne demek sonuçta...
siz yalnız mı yaşıyorsunuz ? deprem olduğunda birilerini getirdiğinize göre evde hasar mı oluştu ?
yok anacım bende öyle bi aile varki hayatta boşaltmaz onlar istyor ki illa kafam kadar çatlayacak anca o zaman korkarlar. bunlar saç telinden biraz daha kalın çatlaklar. odaları bölen duvarlarda var. kolon çatlamış olsa koştura koştura boşaltırlar.Yeni çatlaklar oluşursa hemen evi boşaltın
hangi şehir ? benimki izmir. biz sahile çok uzaktayız tepelik bi yerde oturuyoruz. çevredeki binalara bakıyorum evet hepsi aynı yılda yapılmış yani 1979'da ama hepsi taş gibi gözüküyor dışarıdan. bizimki de dışarıdan bakınca öyle ama dairemiz niçin çatlak anlamış değilim. internette araştırdım millet kiriş çatlağı bile paylaşmış, kesme yerlerinden çatlamış tehlikesi yok falan diyorlar. inşaat forumları. tabi ben bilgi sahibi değilim. gerçi evinin temeli zayıfsa duvarları çatlaksız olsa neye yarar...şu an kızımla yaşıyorum. deprem de evliydim binamızda hasar olmadı ama çevre binalarda hasarlı olanlar vardı. denize sıfır olduğumuz için fazlasıyla hissetmiştik.
dolayısıyla da binayı ehli kişiler incelemişti.
konu neden taşınmış anlamadım ben özellikle bdv'ye açmıştım bunu.
sadece evin içinde olsa neyse ama apartman kısmında olması beni de düşündürüyor. aileme söylüyorum sıva ya da boya çatlağıdır diyorlar ve umursamıyorlar. taşınmak da istemiyorlar. biz izmirdeyiz büyük istanbul depremi istanbulda bekleniyor ama nerde olacağı belli olmaz tabi.
anladım olabilir evet şimdi biz eve taşındığımızda da yani 4-5 sene önce de vardı bunlar ama benmi algıda seçicilik yapıyorum ya da çatlaklar mı çoğaldı bilmiyorum. neyse işte duvarlar temiz olduğu için boya filan yapmadık ama artık yıprandı boyalar. zaten badanacı getirsek çatlakları onarmadan boyayı yapamaz adam. canımı sıkıyor ama kendi evimin içinde huzursuzum kafayı taktım uyuyamıyorum. yıkılan ev videoları izleyip evlerin nerden yıkıldığına falan bakar oldum artık. en son kendimi "bina temel çeşitleri"ni google'da aratırken buldum.Çatlakları boyayın eğer daha sonra tekrar çatlarsa bina kayıyor demektir canım.
hangi şehir ? benimki izmir. biz sahile çok uzaktayız tepelik bi yerde oturuyoruz. çevredeki binalara bakıyorum evet hepsi aynı yılda yapılmış yani 1979'da ama hepsi taş gibi gözüküyor dışarıdan. bizimki de dışarıdan bakınca öyle ama dairemiz niçin çatlak anlamış değilim. internette araştırdım millet kiriş çatlağı bile paylaşmış, kesme yerlerinden çatlamış tehlikesi yok falan diyorlar. inşaat forumları. tabi ben bilgi sahibi değilim. gerçi evinin temeli zayıfsa duvarları çatlaksız olsa neye yarar...
saçma bi laf etmişim kusura bakmayın evet istanbulda beklenen deprem istanbulda olur tabi adana'da olacak hali yok. izmirin deprem olayını da araştırdım şimdi 13 tane fay hattı varmış mesela ama 7 şiddetinde deprem olma ihtimali düşük diyorlar izmir için. genelde öyle büyük depremler enerji birikimiyle ortaya çıkarmış. izmir'de her sene birkaç tane deprem oluyor ne bileyim 4 şiddetinde 5 şiddetinde falan. böyle böyle depremler olması büyük bir deprem olmasından iyiymiş. çünkü enerji birikmiyormuş kendisini ufak şiddetlerdeki depremlerle açığa çıkarıyormuş. ama 6, 6,5 şiddetinde bi deprem olsa izmir dümdüz olur diyorlar. bilime göre 6 şiddetinde deprem olması beklenmiyor şu sıralar ama fay bu tabi.Büyük İstanbul depreminin nerede olacağı belli olmaz mı? Başka yerde olursa büyük İstanbul depremi olmaz zaten.
Neyse birkaç ay önce ufak deprem olmuştu bizim de evde bi anda sıva çatladı gözümün önünde. Sizin fotolardaki gibi. Bence ciddi bişey değildir.
bina 4 katlı biz 4. kattayız. inşallah sıva çatlağıdır. bodrum kata hiç bakmadım ama binaların özellikle bodrum katlarının rutubetli olması filan çok tehlikeliymiş. aşağımızda oturanlar da benim gibi pinpirikli insanlar ve kendi evleri, bence onların dairesinde de çatlak matlak olsa ve onarmaya rağmen geçmemiş olsa evi satıp taşınır giderlerdi bence. komşularımı gördüğüm zaman soracağım ama sizin de evinizde çatlak var mı diye... ege'de küçük depremlerin olması iyiymiş çünkü hiç olmasa enerji birikecek ve fay kırıldığında 7 gibi şiddetli depremler olurmuş. ufak tefek ama sık depremlerle enerjisini açığa çıkartıyormuş. böyle bir yazı okumuştum. 36 yıllık olması beni düşünüdürüyor işte kimisi eski binalar daha sağlam olur diyor kimisi daha çürük... tabi çürük bina 5 yıllık da olsa çürüktür, sağlam bina 50 yıllık da olsa sağlamdır öyle değil mi.deprem sırasında istanbul tuzla'da yaşıyordum. denizin hemen kenarında.
en üst katmışsınız, zemin katlarda kolonlarda çatlaklar ayrıklar çok tehlikeli. bina 36 yıllıkmış ve ege küçük de olsa sık deprem olan bölge. mutlaka bina ufak tefek depremler görmüştür.
yüksek bir direk düşünün sallayınca alt kısmı dursa dahi üstü sallanmaya devam eder. yüksek ve eski binalardaki sıva çatlaklarını bununla bağdaştırın.
uzmanlar bodrum ve zemin katta yani temele yakın yerlerdeki çatlak patlak ve yarıkları fazlasıyla önemsiyorlar.