Evde köpek bakmak

Köpeğiniz sizin girdiğiniz ve ona yasak olan odaların varlığını bilecek ve bu onu mutsuz edecek ama. Bana yanlış gelen mantık o aslında. Mutfak tezgahına çıkmasın mesela, anlarım. Sonuçta belli bir sterilizasyon gereken bir mekan ama hiç mutfağa girmesin, halıda oturmasın mı?
Kucağa alınma meselesini, köpeği hallaç pamuğuna çevirmemeleri, oyuncak yerine koyup, hamur gibi yoğurup rahatsız etmemeleri için çocuklarınızla konuşabilirsiniz ama hiç kucağa alınmayacak gibi anladım yazdığınızdan, bu abes. Köpeğiniz onların arkadaşı olacak, arada tabi ki boğuşacaklar, oynayacaklar, kucaklaşacaklar.
Koltuk kuralının mantığını bilmiyorum, köpeğim yok sonuçta. Ama akşamları ailece otururken, gelip kucağınıza kıvrılmak istese ne yapacaksınız? Ona sevgi göstermek yerine, hadi köşene git mi diyeceksiniz?

Mesela internette okuduğum yazılarda köpeklerin kesinlikle kuralları olması ve esnetilmemesi gerektiği yazıyor. Kurt soyundan olmaları ile ilgiliymiş, bir öndere ihtiyaç duyarlarmış ve önderin (kural koyup uygulayan) oluşu kuralların oluşu onlara kendini iyi hissettiriyormuş.

Odalara girmeme de aynı mantıkta yasak. Kapısı kapalı duracak. Kapıyı açık tutup çık dışarı durumu köpeği yaralar evet ama sonuçta dış kapı da kapalı ve çıkmamalı.

Kucağa alınma meselesi kesinlikle abartıp tüylere bulaşmalarını engellemekten başka bişey değil, yoksa köpeğe dokunanı yakarım değil elbet.

Akşamları ailece olduğumuzda köpeğimiz çocuklar ile oyun oynayacak diye hayal ediyorum. Küçük bir top ile olabilir mesela, elleri ile olabilir... Çocuklar uyuduğunda ya da yorulup koltuklara çekildiğinde köpek de koltuğun yanına kıvrılırsa "onlar koltukta ben yerdeyim" diye mesele mi yaratır?

Kurallarınızı bu kadar katı düşünme

Kedim var

Her yere girer banyo hariç

Neden banyo hariç mi biz yokken duşakabine düşerse çıkamaz da ondan

Küçükken kitaplıktan düşmüştü bir süre yalnız Oraya girmedi yasaktı sonra öğrendi düşmüyor

Yani yasak sadece onun iyiliği için aynı çocuğa koyduğumuz gibi

Terlik giyilsin tüy yapışmasın vs zor

Oğlum 9 yaşında sizinkilerden biri nispeten küçük ama Bebek değiller idare ederler köpekle

Köpek büyük olsa yerde durur da küçük köpek kucak koltuk ister

Bu arada tüyler mevsimsel artabiliyor o Zaman haftada iki süpürüyoruz

Her gün süpürge vs yapmıyorum kesi nispeten küçük olsa da hareketli yatak başlıklarında geziyor vs

Mesela internette okuduğum yazılarda köpeklerin kesinlikle kuralları olması ve esnetilmemesi gerektiği yazıyor. Kurt soyundan olmaları ile ilgiliymiş, bir öndere ihtiyaç duyarlarmış ve önderin (kural koyup uygulayan) oluşu kuralların oluşu onlara kendini iyi hissettiriyormuş.

Odalara girmeme de aynı mantıkta yasak. Kapısı kapalı duracak. Kapıyı açık tutup çık dışarı durumu köpeği yaralar evet ama sonuçta dış kapı da kapalı ve çıkmamalı.

Kucağa alınma meselesi kesinlikle abartıp tüylere bulaşmalarını engellemekten başka bişey değil, yoksa köpeğe dokunanı yakarım değil elbet.

Akşamları ailece olduğumuzda köpeğimiz çocuklar ile oyun oynayacak diye hayal ediyorum. Küçük bir top ile olabilir mesela, elleri ile olabilir... Çocuklar uyuduğunda ya da yorulup koltuklara çekildiğinde köpek de koltuğun yanına kıvrılırsa "onlar koltukta ben yerdeyim" diye mesele mi yaratır?

Sizce yaratmaz mı

Akşam çocuğunuzun birini salona alıp diğerini almasanız ne hissederler

Eşim evdeki gürültü karşı tarafa gitmesin diye telefonla konuşurken odanın kapısını kapattı diye kapıda ağlayıp ona küstü desem

Bu öğrenmiyor denilen kedi köpek çok daha fazla düşünüyor

Merhaba Hanımlar,

Çocuklar uzun zamandır evde köpek besleyelim istiyorlar. Ben de çok isterim ama bu güne kadar hiç cesaret edemedim, ya altından kalkamazsak diye hep "siz büyüyünce", "bahçeli eve çıkınca" vs deyip geçiştirdim. Kendim de çok özeniyorum, köpekleri çok seviyorum ve ama evin içinde temizlik ve bakımın altından kalkabilir miyiz diye tırsıyorum. Bu yüzden çocuklar istedikçe aslında "ayyy ben de istiyorum" demek geliyor içimden ama kendimi tutuyorum-tutuyordum:) Taki eşim sahiplendirilmek istenen çok tatlı bir köpeğin resmini gösterene kadar. Bayıldım, bayıldım ve kendimi tutamadım, çocuklardan çok "evet evet alalım" dedim, dolayısıyla çocuklar çok heveslendiler. Bir yanım köpek için heyecanlı, bir yanımda korkular. Tuvalet eğitimi olan, kısa tüylü, küçük cins köpeklerden. Köpeği gezdirme konusunda da tamamız. Tüyleri çok dökülmez sanıyordum ama dökülüyormuş. En çok tüy olayından korkuyorum. Evde iki çocuk var 4 ve 10 yaşında. Yatak odaları ve mutfak kapıları hep kapalı duracak köpek girmeyecek dedim, çocuklar tamam dediler. Yerlere terliksiz basılmayacak dedim, tamam dediler. Koltuklara bindirilmeyecek, kucağa alınmadan sevilecek oyun oynanacak dedim :KK57: tamam dediler. Çalışan biriyim, her akşam süpürge yapmak zorunda mı kalacağım? Koku ile başedebilecek miyim..... Off off, yorumlarınıza ihtiyacım var hanımlar :KK43:

Bahçeli ev dışında, apartman dairesinde köpek bakımına karşıyım. Nasılki sizin için zorlukları varsa belki dahada fazla hayvanlar içinde zorlukları var dairenin içine tıkılıp kalmak. Heleki heves alınıp da bakamayacağına karar verip alıştırılan köpeği bırakanlara değinmiyorum bile o yüzden lütfen biraz bile şüpheniz varsa hiç bulaşmayın bu işe.

Merhaba Hanımlar,

Çocuklar uzun zamandır evde köpek besleyelim istiyorlar. Ben de çok isterim ama bu güne kadar hiç cesaret edemedim, ya altından kalkamazsak diye hep "siz büyüyünce", "bahçeli eve çıkınca" vs deyip geçiştirdim. Kendim de çok özeniyorum, köpekleri çok seviyorum ve ama evin içinde temizlik ve bakımın altından kalkabilir miyiz diye tırsıyorum. Bu yüzden çocuklar istedikçe aslında "ayyy ben de istiyorum" demek geliyor içimden ama kendimi tutuyorum-tutuyordum:) Taki eşim sahiplendirilmek istenen çok tatlı bir köpeğin resmini gösterene kadar. Bayıldım, bayıldım ve kendimi tutamadım, çocuklardan çok "evet evet alalım" dedim, dolayısıyla çocuklar çok heveslendiler. Bir yanım köpek için heyecanlı, bir yanımda korkular. Tuvalet eğitimi olan, kısa tüylü, küçük cins köpeklerden. Köpeği gezdirme konusunda da tamamız. Tüyleri çok dökülmez sanıyordum ama dökülüyormuş. En çok tüy olayından korkuyorum. Evde iki çocuk var 4 ve 10 yaşında. Yatak odaları ve mutfak kapıları hep kapalı duracak köpek girmeyecek dedim, çocuklar tamam dediler. Yerlere terliksiz basılmayacak dedim, tamam dediler. Koltuklara bindirilmeyecek, kucağa alınmadan sevilecek oyun oynanacak dedim :KK57: tamam dediler. Çalışan biriyim, her akşam süpürge yapmak zorunda mı kalacağım? Koku ile başedebilecek miyim..... Off off, yorumlarınıza ihtiyacım var hanımlar :KK43:

Bakın evde köpek bakmak bir çocuğa bakmaktan zor olabilir. Bu kadar çekinceniz var diye sırf çocuklar istiyor diye almamalısınız. Bu bir oyuncak değil. O bir canlı !!!

Öyle ''AA olmuyormuş biz bunu başkasına verelim'' diyemezsiniz.

Bence çok iyi düşünün. sonra köpeğe yazık olmasın.

Siz besliyor musunuz köpek? Tecrübeleriniz neler? İnternetten biraz araştırdığım kadarıyla bazı odalara girmemesi koltuğa çıkmaması vs zaten olması gereken kurallar. Benim abartıp koyduğum kurallar değil.
İnternette herkes konuşuyor. Gidip forumlarda yada köpeğinizin nasıl lideri olursunuz gibi saçma videoları izleyip okuduysanız bunları düşünmeniz normal.
Ben size en başından anlatayım. Köpeğin her zaman iç parazit sağaltımı yapılmalı. Tüylerinin bakımlı olması için multivitaminler ve kaliteli mama kullanılmalı. Aşı takvimi aksatılmamalı. Karma, kuduz, lyme aşıları çok önemli. Kış hariç dış parazit önemli. Tüylerini kısa tüylüyse haftada 1, uzun tüylüyse her gün fırçalamalısınız. Günde 2 kez dolaştırmalısınız. Temel eğitimi öğretmelisiniz.
Köpek koltuğa çıkar sadece önemli olan siz söylediğinizde aşağı inmesidir. Koltuğa oturup yanına yaklaşana hırlarsa eğitimi eksiktir. Bunu eğitimle çözersiniz, yasaklayarak değil. Köpekler sürü hayvanlarıdır ve uyurken en savunmasız durumda sürünün içinde olmak isterler. Yatak odasına köpek yatağı alıp orda yatmasını sağlamalısınız. Yatakta da koltuktaki kurala göre yatabilir.
Tüm sağlık bakımı yapılmış bir köpeğin tüyü kist yapmaz. Ha kendi saçınız girmiş ağzınıza ha köpeğin tüyü, aynı şey.
Evde yaşayan 3.bir çocuk olacağı için ev daha çok dağılacak, evde top peşinde koşulacak vs. Evi her gün süpürürseniz iyi olur ama 2 günü kaldırır ev. Koku olayı ise hayvanı sık yıkarsanız haftada 1 ve ona uygun şampuanlar kullanmazsanız derinin phını bozarsınız ve koku oluşur. Genelde köpekler çamura vs girer 2 haftaya denk gelir tahmini bu pislikleri. 3 haftada ayda 1 yıkamak uygundur.
Sizin kurallarınız gerçekçi değil, uygulanabilirliği hayvan için travma kaynağı. Köpek sahiplenmeden önce tekrar düşünün. Öpüp koklamayacağınız bir hayvan sevgisiz kalır.

10 sene oldu paşam sevgi yemek su ve ilgi ister insan gibi sadece sabah ve akşam 15 dk geziye cıkmak zorundayız genc iken tabiki 1-2 saat mecbur koşup eylenmek istiyor benimki yaşlı haftada 1 kere duş yapıyor tabiki her eve girdiğinde patilerini yıkayıp kuruluyoruz tertemizdir başka bi sorunu yokdur paşamın tüyleri kısa olduğu icin dökülmüyor kışdan yaza gecerken baya bi taranıyor tüy döküyor yoksa bi sorun yokdur ailemdir onu cok seviyorum onun koşulsuz sevgisi annem babamda cok seviyor ve bizden gittiği vakit cok ağlicağımızdan eminim

Kime gore olmasi gereken kurallar? Cocukken vardi kopegim babam almisti ☺ hala anarim.
Bizim bahceliydi evimiz cogunlukla bahcede olur arada eve alirdik ya da kişin eve alirdik. Elbette komut almayi biliyordu hayir i biliyordu ama niye hayvani koltuga cikartmayalim? O da oturuyor yatiyor koltukta???

Kucaga almamak ne mantik mesela???
Bu kadar tiksinecekseniz, evde kopek var diye terlik ayaktan cikmayacaksa ne demeye o hayvani eve aliyorsunuz? Hevesiniz gecince o kopek o evden atilacak ben bunu cok net goruyorum sizde hiç oyle atmam filan demeyin.
O hayvanlar en az 10-15 yil yaşiyor her sartta vazgecmeden bakabilecek gibi durmuyorsunuz.

Hicbir kıl tüy kist yapmaz, hastalik yapan tüy degil, tuylerin uzerindeki mikroplar. Hayvani duzenli veterinere goturmeyip, parazit ilaclarini almayip sonra da tüyünden bilmem ne kapmiş. Dogru dürüst bakamayacak olan almasin, oyuncak degil bu. Gunah ya

Şuanda da kedimiz var 4 yildir bizimle ve yatakta da bizimle uyuyor, heryere giriyor tuyleri elbet dokuluyor hicbisey de olmuyor.

Koltuğa bindirmemek ve kucağa almamak 4 yaşındaki çocuğun tüylerden uzak olması için tedbirler.
Ne güzel yazmışsınız işte veteriner, parazit ilacı vs, bunları yapıcı bir üslupla yazmak mümkün değil mi? Hatta "kucağa alabilirsiniz, aşılı olunca tüyler zararsız" da diyebilirsiniz ama siz ön yargılı olup tiksindiğime karar vermişsiniz...

3 yıldır köpek besliyorum evimde, önceden 2 tane idi biri öldü şimdi 1 tane var.
Küçük ırk bir köpek, bakana besleyen her zaman saygım var fakat o köpek evinizde ki en az 2 çocuk kadar hassas bir canlı, o kadar cok kişi tanıyorum ki çocuklrı istediği için alınan ama sonra uğraşamayıp barınaağa verilen.
Köpek zahmetli iştir; emek ister, ilgi ister, sevgi ister..
Dün gece mesela 12de uyuduk gece 3 e kadar oyun oynadı elimizi ayağımızı ısırıp ısırıp kaçıyordu
sadece 3 saatlik uyku ile işe geldik. sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez dışarıya çıkması gerekiyor bunu yapabilecek misiniz ? tatile giderken seyahata giderken köpeğinizi yanınızda götürebilecek misiniz ? evde mi bakacaksınız balkonda mı bahçede mi? bunlar çokkkk çokkk önemli.
Bir hayvanın günahına girmeyin, inanın büyük bir sorumluluk.

İnternette herkes konuşuyor. Gidip forumlarda yada köpeğinizin nasıl lideri olursunuz gibi saçma videoları izleyip okuduysanız bunları düşünmeniz normal.
Ben size en başından anlatayım. Köpeğin her zaman iç parazit sağaltımı yapılmalı. Tüylerinin bakımlı olması için multivitaminler ve kaliteli mama kullanılmalı. Aşı takvimi aksatılmamalı. Karma, kuduz, lyme aşıları çok önemli. Kış hariç dış parazit önemli. Tüylerini kısa tüylüyse haftada 1, uzun tüylüyse her gün fırçalamalısınız. Günde 2 kez dolaştırmalısınız. Temel eğitimi öğretmelisiniz.
Köpek koltuğa çıkar sadece önemli olan siz söylediğinizde aşağı inmesidir. Koltuğa oturup yanına yaklaşana hırlarsa eğitimi eksiktir. Bunu eğitimle çözersiniz, yasaklayarak değil. Köpekler sürü hayvanlarıdır ve uyurken en savunmasız durumda sürünün içinde olmak isterler. Yatak odasına köpek yatağı alıp orda yatmasını sağlamalısınız. Yatakta da koltuktaki kurala göre yatabilir.
Tüm sağlık bakımı yapılmış bir köpeğin tüyü kist yapmaz. Ha kendi saçınız girmiş ağzınıza ha köpeğin tüyü, aynı şey.
Evde yaşayan 3.bir çocuk olacağı için ev daha çok dağılacak, evde top peşinde koşulacak vs. Evi her gün süpürürseniz iyi olur ama 2 günü kaldırır ev. Koku olayı ise hayvanı sık yıkarsanız haftada 1 ve ona uygun şampuanlar kullanmazsanız derinin phını bozarsınız ve koku oluşur. Genelde köpekler çamura vs girer 2 haftaya denk gelir tahmini bu pislikleri. 3 haftada ayda 1 yıkamak uygundur.
Sizin kurallarınız gerçekçi değil, uygulanabilirliği hayvan için travma kaynağı. Köpek sahiplenmeden önce tekrar düşünün. Öpüp koklamayacağınız bir hayvan sevgisiz kalır.
Bilgilendirici yazmışsınız teşekkür ederim. Öpüp koklayıp seveceğiz, sadece burda ifade edemedim sanırım. Sadece köpeği çocuklardan 4 yaşındaki oğlumu da tüylerden korumak için "kucağınıza almadan koltuğa çıkarmadan sevin oynayın" diyeceğim o kadar.

Valla genel olarak çok katı kurallara karşıyım. Köpeklerin de kişilikleri var. Çok uyumlu bir köpekse mesela, bir koltuğa çıkmak istiyorsa, ne olacak ki, çıksın. Ha yatağınıza çıkmasını istemezsiniz, orası sizin özel alanınız, anlarım. Ama koltuk, bütün ailenin vakit geçirdiği bir mekan, köpek de aileden. Yerde oturmakla mesele mi yaratır bilemem =)) köpek olsam ben yaratırdım. Bütün gün uslu, minnoş olmuşum, akşam bir kucağa kıvrılmak, iki kafam okşansın istiyorum ama o da yok, sabaha kadar ulurdum kesin. :KK53:

Tüylere bulaşmalarını engelleyemezsiniz. Köpek evinizin içinde olacak, tüy döküyorsa, o tüyler havada da uçuşacak. Bunları düşünmek lazım. Köpeğin kucaklanması, köpeğin rahatı düşünülerek kısıtlanabilir ancak bence.

Hayal ediyorum demişsiniz, bence sıkıntı orada. Oyun hamuru gibi istediğiniz şekli veremezsiniz, vermemelisiniz bence bir canlıya. Bazı şeyleri onun karakterini anladıkça çözebilirsiniz. Yani esneklik payınız olmalı. Öyle değilseniz, her şey istediğim gibi olmalı diye düşünüyorsanız, evde bir hayvanla mutlu olamazsınız, o hayvan da mutlu olamaz.

Bilgilendirici yazmışsınız teşekkür ederim. Öpüp koklayıp seveceğiz, sadece burda ifade edemedim sanırım. Sadece köpeği çocuklardan 4 yaşındaki oğlumu da tüylerden korumak için "kucağınıza almadan koltuğa çıkarmadan sevin oynayın" diyeceğim o kadar.
Aynı evde bu önlemlerle tüylerden koruyamazsınız. Ayrıca kucağa almadan nasıl olur bilemedim. Hayvan kendini zaten sevdirmek için çok fazla yakınlaşacak, birlikte uyumak bile isteyebilir

Bizm de köpek dostumuz var. Şunu soyleyim cook büyük sorumluluk. Sabah aksam tuvalete kesin cikmasi lazim. Dışarda belli bir sure oynamasi lazim. Oyle dur et kipirdama isi olmaz. O kapilar tirmalanir onunde oturulup aglanir actirilir. O koltuğa cikilir kucakta yatılır :KK53:
Yikandigi surece kokmuyor bizim köpegimiz ama patileri kokar yatinca o koku ustune de siniyor haliyle ne yaptıysak gecmedi.
Tüy illaki dökülüyor emis gucu cok iyi olan bir elektrikli süpürgeye ihtiyaciniz var
Aşılari mamasi oyuncagi taragi hastaligi ayri
masraf

Hastalanabiliyor evet. 5 yildir bizimle hicbir insana hastalik bulasmadi kistten olmedik

Boyle yzinca göz korkutuyor ama sevince zevkle yapiyorsun. Zamanla da alisiyorsun zor gelmiyor
Bilgilendirici cevabınız için teşekkür ederim. 3 kez çıkarmayı planladık günde. Yıkama işini hangi düzende yapıyorsunuz? Süpürgeyi her gün mü yapıyorsunuz?

Ama bu kısım çok saçma geliyor bana. Çocukla köpek arasında bağ olsun istiyorsunuz ve köpek sahipleniyorsunuz ama çocuk kucaklayamıyor bile köpeği. Kucaklaması, sarılması, öpmesi, köpeğin onu yalaması, birlikte koltuğa kurulup film izlemeleri gerekiyor. Tüy kist yapmaz. Tüyün üzerindeki parazit yumurtaları kist yapar. Hatta tam adını da vereyim hidatik kist bahsettiğiniz akciğer veya karaciğerde sıklıkla görülür. O nedenle hayvanın sağlığına özen göstermelisiniz. Başka bir şey yapmanıza gerek yok.

Köpeklerden tiksindiğim çıkarımını yapanlar, yazım tarzımdan dolayı kısa zamanda terk edeceğimi düşünenler... Bu kadar mı önyargılısınız?

Sanki "ben bu köpeği aldım da koltuğa çıkıyordu sokağa attım" diye konu açmışım gibi...

Aklımda soru işaretleri var, bilgili kişilere fikirlerini sordum. Tecrübelerini paylaşanlara teşekkürü borç bilirim :KK36:

Öncelikle şunda hem fikr olalım,kist yapan hayvanın kılı tüyü değil. Kist yapan o hayvanın tüyleri üzerinde bulunan parazitler buda neden kaynaklanır? İç dış parazit tedavisi yapılmamasından her 3 ayda bir düzenli olarak iç dış parazitini yaptırmanız gerek.aşılarını kaçırmamanız gerek.
Bir köpeğin aylık gideri nereden baksanız 300-400₺ en azından bizimki öyle..
Hastalanmasını söylemiyorum bile. Mesela 2-3 ay önce ciğerlerini üşütmüş. 1 hafta da 1200₺ paramız gitti. Neden? Aman köpeğimiz oğlumuz iyi olsun diye.
Köpeği koltuğa çıkarmamak kucakta gezdirmemek bana mantıksız geldi çünkü siz köpeği eğitmiyorsunuz bu şekilde. Eğitim farklı bir şey temel itaat eğitimleri olur okey ama o odaya girme, koltuğa çıkma sonuçta canlı bu robot değil ki :)
Ben hamileyim, önceki gebeliğimde de doktoruma köpeğin bir zararı olup olmayacağını sormuştum hem kadın doğum doktoruma gende veterinere kesinlikle sorun teşkil etmeyeceğini söyledi. Tek fark parazit olayını 45 günde bir yaptır dışkısına dokunma hepsi bu.
Eğer bunları göze alamayacaksanız yol yakınken hayvancağızdan vazgecin alışırsa size daha çok üzülür

Bu konuda çok kelle götürür :)
Kapanmadan yapayım yorum istedim .. kendimi bildi bileli evimizde hayvanımız vardır. Sadece köpek değil . Tavşan dahil olmak üzere bir sürü . Şimdiye kadar ne hastalık kaptım ne de bilmemkim’in komşusunun görümcesinde çıkan ‘köpekten tüy gelmiş , kist olmuş’ durumu yaşadım ..her evde hayvan beslenmesi gerektiğine inanan biriyim ama sorumlulukları da bilinmesi gerek bir tek yemek vereyim , çişe çıkarayım 3 dakika ile bitmiyor . Hasta oluyor , ilgi istiyor , tatile giderken ‘ne olacak?’ Sorunu var . Çok büyük bir sevginin yanında çokta büyük bir sorumluluk ...
Hayvan dediğimiz şey ‘çocuklar’ istiyor diye alınmamalı . Çocukların bir gün isteği bittiğinde, o hayvanlar alıştıkları aile ortamından men ediliyor, neler yaşıyorlar konuşamadıkları için duyamıyoruz ... siz de istiyormuşsunuz ne mutlu ki Allah içinize bu tılsımı vermiş .
Ben eve her geldiğimizde istisnanız her seferinde küvette ayaklarını ve poposunu yıkıyorum. Kendisi biliyor zaten , direkt banyoya geçiyor. Tüy içinde; bebeğim doğduktan sonra 2 kez traş ettim . Biraz büyüyene kadar bu şekilde idare edeceğim çünkü bebeğim henüz çok küçük . Siz hakkı ile bakarsanız dünyanın en güzel şeylerinden biri bir hayvan ile yaşamak ❤️

Eklentiler

• B38F5886-FD09-41EC-95EC-49A06811D084.jpeg
    B38F5886-FD09-41EC-95EC-49A06811D084.jpeg
    93,5 KB · Görüntüleme: 122
X