• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ev temizliği! alışık olmadığınıza emin olduğum bir konu.

Simdi bu konudan sonra sen o evi halledersin be eminim. Gun gun dinlene dinlene ama ertelemeden en kisa surede islerini bitir. Sonrasi icinde onerim su olacak; duseni topla ( bu anneminsozudur) yani bi ogun yemek yedin yada cay ictin aman bi bardak deme. Yika ki birikmesin. Yada yere bi kirinti bi toz mu gordun al elinle. Cunku ev pis ve daginik oldukca ben iyice salarim kendimi. Temizkende gozum ustunde olur :) mesala kozet ve labobaya deterjani dok yat uyu sabah durula tamam. Camasirlar icin onerim yok zira en nefret ettigim is. Zaten 2 oda bi mutfak bi basla 2 dk ya supurursun. Bi de viledayla ikidk sil. Teksin batmasin diye de az dikkat et. O sinek pisligi olan duvari da hani elimle silemem ugrasamam diosun sapli fircaya bez tak sil.

Utaniyosan çöpleri herkes uyuduktan sonra at ya da hergün birini cikarsan 10 günde bitmişti bile..
Ayrıca öyle çok büyük bi evde değilmiş (2 oda demissin ) hergün bi odayı yapsan hadi banyo, mutfak, bulaşık, çamaşır..vs diye ayirirsak bile maksimum 1 hafta. Sadece 1 hafta kendini zorlayıp evi düzene soksan emin ol hiç bi sıkıntın da kalmaz. O kdr biriktirmissin ki kim olsa psikolojisi bozulur

Yaaa icimden ne pis kız demedim hic :) aksine ne sevimli dedim.
Ama sevimlilik değil kirlilik bu.

Tembel seni :)

Dünden bugüne bir şeyler hallettin mi merak ettim.

Mesela bir deftere liste yap.

Salonda yapılacaklar,
Mutfakta yapılacaklar,
Banyo da yapılacaklar

Vs diye

Sonra tek tek yapmaya başla.
Bir anda her şeyi bitiremez ve temizleyemezsin.

Fakat bir günde 10 kaşık 10 tabak yerine bir günde bütün bulaşıkları yıka.
Sadece bulaşıklar bitsin.

Sonra çamaşır yıka.
Bulaşık ve çamaşır bitince diğer isleri hallet.
Yani önceliğin duvar silmek olmasın, evde ki çöpleri bitirmek olsun.
Geceleri at mesela. Eğer utanıyorsan kimse seni görmez.

Camları açıp evi havalandir bolca.

Febreze al :) kokusu muhteşem.

messie messie

merhaba sevgili ablalar,
konuya direkt geçmek istiyorum. ben compulsive hoarding hastasıyım. hastalığın türkçe adını bilmiyorum, muhtemelen pasaklılık denilebilir, ama bunun da ötesinde. size kendimi şöyle özet geçmek istiyorum.
yalnız yaşıyorum, 2 odalı bir evim var. temizlik ve düzen konusunda ciddi sorunlarım var. aklınıza gelen bütün öğrenci evi pisliği örneklerini unutun. çok vahim bir durumdayım. bulaşık makinem yok, ev bulaşık dolu. temiz olan herhangi bir tabak, tencere bulmam imkansız. hoş, bulaşık makinem olsa da temiz tutamazdım. çamaşır makinem olmasına rağmen temiz kıyafetim yok çünkü. arada yıkamak için kendimi zorluyorum. bunun tek bir tuşla yapılabildiğini biliyorum. ama bu bana çok zor geliyor. hastalığın tanımı bu. masadaki bardağı alıp mutfağa götürmek bile zor geliyor. tembellik denilebilir. bu bi rahatsızlık. evin içi çöp, bulaşık ve kirli çamaşır dolu. bunu takiben minik sinekler de benimle birlikte yaşıyorlar. birkaç hafta önce salondaki çöpleri çöp poşetlerine doldurmayı başardım. ama onları evden çıkarıp çöpe atmak çok zor geldi, hala zor geliyor. yaklaşık 10 tane büyük boy çöp poşeti var. zor gelmesinin sebebi, sadece ağır ve çok olmaları değil, aynı zamanda komşularım ne der düşüncesi. herhangi bir şekilde kimseye elimde kocaman poşetlerle yakalanmak istemiyorum. yurtdışında yaşıyorum ve katı çöp ayrımı kuralları var, bunların hiçbirine uymuyorum da. ne yapacağımı bilmiyorum, çok çaresizim. arada kalkıp (bugün) biraz bulaşık yıkıyorum. bugün 3 tencere, 10-20 tane kaşık ve ufak tefek bir şeyler yıkadım. ve bıktığımı hissettim.
ama bitmiyor.
psikoloğa gitmeye çekiniyorum, çok uzun zamandır eve kimseyi almadım. öyle ki postacıya bile kapıyı açmıyorum. kapıyı açtığım an evden kötü koku dışarı yayılıyor ve kapıdan içeriyi görmesini hiç istemiyorum kimsenin.
çok utanıyorum.
nasıl temizlik yapacağımı da bilmiyorum.
motivasyon olsun diye bir sürü detarjan, temizlik gereçleri alışverişi yaptım. çok sayıda ürün var evimde. ama neyi nasıl kullanacağımı bilmiyorum. filmlerde, dizilerde, sosyal paylaşım sitelerinde, arkadaşlarımın evlerinde, tertip, düzen temizlik gördüğüm an depresyona giriyorum.
benim ev temizliği ile ilgili motivasyona ihtiyacım ve pratik bilgiye ihtiyacım var.
sizler bu konularda tecrübelisinizdir diye umuyorum.
sormak istediğim sorular:
bulaşık, düşünün ki büyük bir organizasyon verdiniz evinizde ve hiç temiz tabağınız çanağınız yok, bulaşık makineniz de.
önce hangilerini yıkamakla başlardınız? tenceleri nasıl yıkıyorsunuz? çatal ve bıçaklar en kolay nasıl temizlenir?
yerler laminat, nasıl silinir? nasıl tozu alınır? hangi maddeler kullanılır?
cam nasıl temizlenir?
ve büyük sorunum olan minik sinekler, sanırım sirke sineği.
çöpleri ve bulaşıkları halletmeden gitmeyeceklerini biliyorum. diyelim ki hallettim hepsini, bu sinekler duvar ve pencereler üzerinde minik kahverengi dışkılarını bırakmışlar, lekeli lekeli, bunlar nasıl temizlenir?
bu ve bunun gibi şu an aklıma gelmeyen bir sürü bilgiye en önemlisi desteğe ve motivasyona ihtiyacım var. beni kınayabilirsiniz de, belki utanır ve bir işin ucundan tutmaya başlarım.
çünkü çok rahatsızım. yaşayamıyorum. birçok kez intiharı bile düşündüm. yapamamın tek sebebi, öldükten sonra eve gelip bu hali görmelerinden korkmam oldu.
sonrasında ise evi nasıl düzenli tutabileceğim hakkında bilgilere, püf noktalarına ihtiyacım var. ev çok küçük olduğu için çabuk dağılıyor.
şimdiden çok teşekkür ederim.
sevgiler

ekleme: ailemden (anne, teyze) herhangi bir bilgi, yardım alma şansına dahip değilim. (kimsem yok.)
ark
Tamam çanak yıkamak zor geldiğine göre tahminim hazır yemek tüketiyorsu genel olarak kullan at tabak al bardaklarını çatallarını hepsi kullan at olsun yıkama derdin yalmaz çöpleride hergün bi tanesini cıkar bu şekişde komşularına yakalansan bile gereksiz eşyalarını çıkarıyorum dersin çöplerden kurtulmadıgın sürece diğerlerine sıra gelmez bende sizin tam ters hastalığınıza sahibim .

Eğer kedileri seviyorsan eve bi kedi al. Hem yalnızlıktan kurtulusun hem sana bu amaç olur. Onun için bile evin bi daha bu hale gelmesine izin vermezdim bence. Hayvan seven insan iyidir. Ben olsam kesin kedi alırdım. Sana iyi gelecek gibi hissettim ben. Bu kadar yalnız kalmak iyi değil.

Heh mesajımda bunuda yazacaktım sonra çıkmış aklımdan. Kedi iyidir ev benimde kedim var iyikide var minnoşum onunla ilgilenirken huzur doluyorum

yurt disinda pasakli pis insanlar cok fazla galiba (kusura bakmayin baska tanim bulamiyorum acikcasi )
trt1 de temzilik hastalari diye bi program vardi .yurt disinda yasayan pis evini ... goturen birinin evine temizlik hastasi biri gelip el atiyor pisligini temizliyor falan
adamin biri evinde at besliyodu ya...
ve atin diskisi falan tezgahta geziyodu iğğğ
midem bulandi izleyemedim o derece...
yani sen psikiyatriksin arkadasim...
acil doktora git ...
ilerde ( evlimisin bilmiyorum) colugun cocugun olsa nasil bakacaksin pisligin icinde yazik bebege
kendi kendine bi saat ver 1 saatte şu kadar bardak yikicam şu kadar tabak falan
yani sana dicek bisey bulamiyorum bile ya ne biliyim ...

Yaaa icimden ne pis kız demedim hic :) aksine ne sevimli dedim.
Ama sevimlilik değil kirlilik bu.

Tembel seni :)

Dünden bugüne bir şeyler hallettin mi merak ettim.

Mesela bir deftere liste yap.

Salonda yapılacaklar,
Mutfakta yapılacaklar,
Banyo da yapılacaklar

Vs diye

Sonra tek tek yapmaya başla.
Bir anda her şeyi bitiremez ve temizleyemezsin.

Fakat bir günde 10 kaşık 10 tabak yerine bir günde bütün bulaşıkları yıka.
Sadece bulaşıklar bitsin.

Sonra çamaşır yıka.
Bulaşık ve çamaşır bitince diğer isleri hallet.
Yani önceliğin duvar silmek olmasın, evde ki çöpleri bitirmek olsun.
Geceleri at mesela. Eğer utanıyorsan kimse seni görmez.

Camları açıp evi havalandir bolca.

Febreze al :) kokusu muhteşem.

messie messie
teşekkür ederim mesajınız için.
kendime yapılacaklar listesi oluşturuyorum tam.
bu gece mutfak ve banyoyla başladım, hemen bitirmeye odaklanırsam yapamıyorum. iki günde anca bitiririm. dip bucak.
yeni çöpleri de ekleyip geri kalan çöpleri çıkaracağım. böylelikle toparlaması, silmesi süpürmesi kalacak
bi haftada bitirmiş olurum gibi. şimdi böyle konuşuyorum, kararlıyım. umarım bir çöküntüye düşüp vazgeçmem. korkuyorum bundan. az önce ''yatıyom ya ben'' diye salıverdim, sonra forum girince geçti :)

yurt disinda pasakli pis insanlar cok fazla galiba (kusura bakmayin baska tanim bulamiyorum acikcasi )
trt1 de temzilik hastalari diye bi program vardi .yurt disinda yasayan pis evini ... goturen birinin evine temizlik hastasi biri gelip el atiyor pisligini temizliyor falan
adamin biri evinde at besliyodu ya...
ve atin diskisi falan tezgahta geziyodu iğğğ
midem bulandi izleyemedim o derece...
yani sen psikiyatriksin arkadasim...
acil doktora git ...
ilerde ( evlimisin bilmiyorum) colugun cocugun olsa nasil bakacaksin pisligin icinde yazik bebege
kendi kendine bi saat ver 1 saatte şu kadar bardak yikicam şu kadar tabak falan
yani sana dicek bisey bulamiyorum bile ya ne biliyim ...
diyecek bir şey bulamıyorsanız yazmayın bence :(

En büyük sorun çöpler yavaştan evden çıkıyorsa gerisi de gelecektir. Şimdi banyoya girip halletsen çok iyi olur , çamaşırları da makineye at sabah düğmesine basarsın.
En önemli yerler mutfak , banyo, wc buraları temiz tutmaya özen gösterin hastalık kaparsınız yoksa.
Benim de kalkıp dolabımı toplayasım geldi yazlıkları kaldırıp kışlıkları yerleştirmem lazım. :KK48:

Heh mesajımda bunuda yazacaktım sonra çıkmış aklımdan. Kedi iyidir ev benimde kedim var iyikide var minnoşum onunla ilgilenirken huzur doluyorum

çok istiyorum, bayılırım kedilere. uzun süre kedi de besledim. ama bunlar olmadan önceydi, hep böyle değildim ben. bir kız evlat da büyüttüm. belki kedi yeniden düzene girmemi sağlar, ama önce evin düzelmesi lazım. yazık olur hayvana.

sana bi kac temizlik onerisi
banyondaki fayanslari eminim ... götürüyordur
kirec cozucu al. hepsini kovaya dök.ve bi kac su bardagi kadar su dok.sonra al eline sert bi firca ve elinde mutlaka temizlik eldiveni olsun .canin sıkılmasın diye muzik ac kendine.ve sert bi sekilde fircala her yeri sonra fircaladigin her yere su dok .durula kuvet varsa kuveti de temizle bununla
eldiven mutlaka tak ama ! cunku ben bi kere eldivensiz temizledigimde ellerim ayaklarim kasinmisti ve acimisti.cok etkili cunku ve agzina maske tak kokusu fena arada didari cik hava al
ama fayanslar bak gor piril piril olcak :)

bu gece mutfak ve banyoyla başladım, hemen bitirmeye odaklanırsam yapamıyorum. iki günde anca bitiririm. dip bucak.
yeni çöpleri de ekleyip geri kalan çöpleri çıkaracağım. böylelikle toparlaması, silmesi süpürmesi kalacak
bi haftada bitirmiş olurum gibi. şimdi böyle konuşuyorum, kararlıyım. umarım bir çöküntüye düşüp vazgeçmem. korkuyorum bundan. az önce ''yatıyom ya ben'' diye salıverdim, sonra forum girince geçti :)
Önerilerimiz biraz etkiledi seni sanırım girmişsin foruma hadi ha gayret olacak

Çöküntüye düşecek bir sey yok. Kararlı ol.

Ya her şeyi geçtim evin temiz olması bile pozitif enerji.

Sürekli yorgun hissedip bir iş yapamaman tamamen evin pis olmasıyla alakalı.

Mesela evin her yeri temiz olsa mutfakta sadece bulaşıklar kalsa sen bile onları orada birakmak istemezsin.

Sakın pes etme.

Mesela bulaşıkların hepsini bir saatte değil ama bütün gün gidip gelip yıka bitsinler :)

Tamam çanak yıkamak zor geldiğine göre tahminim hazır yemek tüketiyorsu genel olarak kullan at tabak al bardaklarını çatallarını hepsi kullan at olsun yıkama derdin yalmaz çöpleride hergün bi tanesini cıkar bu şekişde komşularına yakalansan bile gereksiz eşyalarını çıkarıyorum dersin çöplerden kurtulmadıgın sürece diğerlerine sıra gelmez bende sizin tam ters hastalığınıza sahibim .
dışarıdan söylüyorum genelde, ya da pişirmemi gerektirmeyecek şeyler alıyorum eve. daha çok iş yerinde yiyorum artık zaten. ama plastik tabak bardak olayına bir kere girdim olmadı, zaten evi temizledikten sonra bir daha bunlara ihtiyaç duymamayı umuyorum

mutlaka ama mutlaka temi
diyecek bir şey bulamıyorsanız yazmayın bence :KK43:
sizi kirmak istemedim gercekten
benim aklima trt 1 deki o insanlar aklima geldi izlerken hep kizardim onlara ya insan bu kadar da pis olamaz derdim.
hastalik olarak hic dusunmemistim
:(

Çöküntüye düşecek bir sey yok. Kararlı ol.

Ya her şeyi geçtim evin temiz olması bile pozitif enerji.

Sürekli yorgun hissedip bir iş yapamaman tamamen evin pis olmasıyla alakalı.

Mesela evin her yeri temiz olsa mutfakta sadece bulaşıklar kalsa sen bile onları orada birakmak istemezsin.

Sakın pes etme.

Mesela bulaşıkların hepsini bir saatte değil ama bütün gün gidip gelip yıka bitsinler :)

evet, katılıyorum buna. tek isteğim bir an öne temizleyebilmem. başkası temizlerse kolayıma gelecek, yine dağıtacağım. olur bu.. güvenmiyorum kendime. pes etmeyeceğim.

mutlaka ama mutlaka temi

sizi kirmak istemedim gercekten
benim aklima trt 1 deki o insanlar aklima geldi izlerken hep kizardim onlara ya insan bu kadar da pis olamaz derdim.
hastalik olarak hic dusunmemistim
:KK43:

bir insan neden isteyerek pis olmak ister ki :( tembellik de bir hastalık. ama bu forum ve bu başlıkla düzelticem bu evi, sonra kahve içmeye beklerim

dışarıdan söylüyorum genelde, ya da pişirmemi gerektirmeyecek şeyler alıyorum eve. daha çok iş yerinde yiyorum artık zaten. ama plastik tabak bardak olayına bir kere girdim olmadı, zaten evi temizledikten sonra bir daha bunlara ihtiyaç duymamayı umuyorum
Tam ters hastalıkta cok rahattır eminim bende hergün işten gelip orayı burayı çamaşır suyu ile temizliyorum lavabom eşimle bile ayrı eşim sürekli duş aldırıyorum sabah akşam aklınıza ne gelirse sizinki ne güsel tembellik tedavi görüyorum ama daha gıdım ilerleyemedim ;)

Temizlik yapmadıkça üşeniyorsun. Yani şöyle bir laf var

bulaşık ilk 1 saat arkandan ağlar sonra sen ona ağlarsın diye. Hakikaten öyle. Bir kere başla ve sürekli hale getirmek için biraz upraşsan alışkanlık olur. Ama başlamazsan, başlayamazsın. Gözünde büyütme.

bir insan neden isteyerek pis olmak ister ki :KK43: tembellik de bir hastalık. ama bu forum ve bu başlıkla düzelticem bu evi, sonra kahve içmeye beklerim
hahah insallah :))))
gercekten bilemiyorum aklim ermiyo ne cok psikolojik hastalik var :((

Back