İnşallah suan icin o imkanim yok. Ailem belki bi mulklerini satip aliriz diyorlar. İnşallah hayirlisiyla oyle olur cunku bu kiralara can dayanmazAylık 20000 ödemektense biraz borca girip uygun fiyatlı bi ev almak daha mantıklı
02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25'lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek.Bu kesin mi
Siz niye dava ediyorsunuz? Gidin açın davanızı deseydiniz ya hem zammı onlar isteyecek hem siz uğraşıcaksınız mantıklı mı? 15.000₺ ye tamamsanız 15.000₺ yi atın uyhun degilse gidin davanızı açın mahkemede görüşürüz diyin. Kira fiyatlarıda şu anda sabitlenmeye başladı gibiDünde bir konu acmistim. Ama bugun yeni kontrat demedim dedi emlakci. Neyse suan odedigim 4500 tl kirayi emsal kira durumunda oldugum icin (5 yilim dolacak mayista) 15.000 tl ye cikarmak istediklerini soyledi ev sahibimin emlakcisi. Tmm dedim. Zaten benimde hesap edip bekledigim bi rakamdi. Sabahina emlakci beni arayip ev sahibi teyzenin esi olan amca yok ben baktim kiralar orda cok yuksek o yuzden 20.000 tl istiyoruz dedi diye soyledi. Bende yan binada 120m2 daire 20.000 tl dedim. Ustelik eski kiraciyim. Yok kararlilar falan dedi emlakci. Ben o zaman mahkemeye gidecegim deyincede tekrar arayayim ev sahibini dedi. Geri aradi 17.000 tl demişler. Onuda kabul edemem dedim, son rakam demişler. Zaten evde bozulan kombinin 2500 tl lik ucretini bile bana odettiler. Haram zikkim olsun.
Emlakci bir an once ev sahibi vazgecmeden 17000 tl oldu diye not duselim kira sozlesmesine kimbilir mayista kiralar kac olur. Belki o zaman daha fazla isterler dedi. Ama emlakciyada cok guvenmiyorum.
Sonucta ben gidiciyim ev sahibiminde cok dairesi var. Nasil ben mahkeme deyince 3000 tl dustuler ama ondan once emlakcida yok kararlilar 20.000 tl de diyordu bana. Dusunup haftaya haber vericem dedim.
Sonra avukattan bilgi aldim. Kira tespit davasini onlar acmali eger ortak rakamda bulusamazsaniz hatta siz mahkeme sonuclanana kadar %25 artis yapip yatirirsiniz sadece dedi avukat. Tekrar avukati arayip soracagim o davanin masrafini kim oduyor diye. Nette davayi acanin odeyecegi yaziyor. Muhtemelen bu yuzden dava acmak istemicekler.
Bende odeyebilecegim rakam 15 000, isterlerse dava acabilirler demek istiyorum emlakciya. Ama içimde bi huzursuzluk var. Beni cesaretlendirin kizlar. Benzer durum yasayan varmi aranizda, nasil sonuclandi kira artisi durumunuz? Teşekkürler
Evet bende oyle demeyi düşünüyorum ama nedense benim bi zararim olurmu diye endişeliyim. Yani onlarda o zaman mayisi bekleyecegiz o zamanki emsal kiralar yuksek olacak yine yuksek isteriz derlermi diye korkuyorum. Gerci yine mahkemeye gidin diyebilirimde.Siz niye dava ediyorsunuz? Gidin açın davanızı deseydiniz ya hem zammı onlar isteyecek hem siz uğraşıcaksınız mantıklı mı? 15.000₺ ye tamamsanız 15.000₺ yi atın uyhun degilse gidin davanızı açın mahkemede görüşürüz diyin. Kira fiyatlarıda şu anda sabitlenmeye başladı gibi
Uzatırlar bence onu yoksa baş edemezler02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25'lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek.
Ne alaka bu öyle bir sey değil:) davasını açsın sonuçlanana kadarda içinize sinen kirayı ödeyin.Evet bende oyle demeyi düşünüyorum ama nedense benim bi zararim olurmu diye endişeliyim. Yani onlarda o zaman mayisi bekleyecegiz o zamanki emsal kiralar yuksek olacak yine yuksek isteriz derlermi diye korkuyorum. Gerci yine mahkemeye gidin diyebilirimde.
uzamaz artik bence davalar cok .zaten bi yerde bitmesi gerekiyordu bitecek deniyor hepUzatırlar bence onu yoksa baş edemezler
Eski kiracı olduğunuz için mahkeme sizin avantajınıza kirayı rayiç bedelden eksik belirliyor. Ayrıca biz 20 bin duyduk öyle olacak diye bir şey yok. Sizin evinizin emsali olan evlerin ortalamasını mahkeme belirler. Dava açacaklarını sanmıyorum. O riske girmezler. Gözünüzü korkutmaya çalışıyorlar. 15 bin vereceğim dava açın diyebilirsiniz. Rayiç için dava açarsanız bundan sonraki senelerde %25 den fazla artış yapmam deyin. Madem göz korkutma yoluyla iletlemek istiyorlar sonuçta bu kanunlarla bir ev sahibinin haklı çıkması çok zor. Kanunlar her zaman kiracıdan yanadır. %300 zamma doysunlar bir zahmet.İnşallah sagolun.
20.000 olan evler 120m2 bizim kizimla oturdugumuz daire 86m2.
Buyuklukte rol oynuyor hesapta diye biliyorum.
Ben zaten %25 degil 15000 tl yatirmak isterim dicem.
Avukatım. Bu bir dava ve kaybeden hepsini öder.Davada kazanma kaybetmr yok tespit var diye anladim ben yani davayi acan ödüyor. Ama daha avukata soramadim onu bi sorup ogrenecegim.
O tarz durumlar kiracıyı ilgilendirmez.Konuyla ilgili net bilgim yok, sadece bu ekonomi ve kiralar ne olacak demeye geldim. Ev sahiplerine de vicdan diliyorum. Aldigi kirayla kredi ödeyen, cocuk okutan da var ama çoğu da gercekten abes bir sekilde surekli kiracilari zor duruma sokuyor.Kiraci olup evi batiran sorun cikaran yok mu o da var tabii. Ama bilmiyorum yani herkes kendi gibisine denk gelsin . Umarim siz de çözebilirsiniz sorunu.
Kiracı durup dururken ben çok düşükten oturuyorum yaa adamlara haksızlık oluyor, bir dahaki aya daha yüksek yatırayım mi diyecek? Mantıklı mi şimdi bu dediğin.kiracı taraf güçsüz taraftır bu denklemde.eee tabi ki yükseltme isteği güçlü olan taraftan gelecek.kim müşteri olup da bu mal ucuz daha fazla vereyim sana der ki.maddenin doğasına aykırı.bu arada konu sahibi 15.000 lira gibi gayet piyasa fiyatına yakın, makul bir ücreti kabul etmiş zaten kavgasız dövüşsüz. Eee daha fazlası da vicdansızlık yani.eski kiracı olmanın da bir avantajı olmalı.çookkk haksız yere laf sokmuşsunuz konu sahibine.Evet ev sahibi hatalı gibi duruyor ama şuan ederi 15000₺ olduğuna inandığınız evde 4500₺ ye otururken hiç yan komşum 120m2 evde 20.000₺ oturuyor daha mi etik davransam dememiş gayet de yasanın arkasına sığınıp hak yemişsiniz.
Ne zaman ki ucu size dokunmuş işler değişmiş gibi duruyor... Neyse adaletin 10 yıl gecikmeli geldiği ülkede bırakın dava açsınlar nasılsa sonuçlanması yıllar alır sizde o sırada %25 zam yapar oturursunuz.
Peki tahminen kac tl tutar masrafAvukatım. Bu bir dava ve kaybeden hepsini öder.
Ben bu meseleden dolayı olan can sıkıntısından uzun uzadiya cvp vermek bile istememistim. Sizin cevabiniz icin teşekkür ederim. Her turlu insan var iste.O tarz durumlar kiracıyı ilgilendirmez.
Kiracı durup dururken ben çok düşükten oturuyorum yaa adamlara haksızlık oluyor, bir dahaki aya daha yüksek yatırayım mi diyecek? Mantıklı mi şimdi bu dediğin.kiracı taraf güçsüz taraftır bu denklemde.eee tabi ki yükseltme isteği güçlü olan taraftan gelecek.kim müşteri olup da bu mal ucuz daha fazla vereyim sana der ki.maddenin doğasına aykırı.bu arada konu sahibi 15.000 lira gibi gayet piyasa fiyatına yakın, makul bir ücreti kabul etmiş zaten kavgasız dövüşsüz. Eee daha fazlası da vicdansızlık yani.eski kiracı olmanın da bir avantajı olmalı.çookkk haksız yere laf sokmuşsunuz konu sahibine.
Ev sahipleri hemen kendini belli ediyor değil mi?Ben bu meseleden dolayı olan can sıkıntısından uzun uzadiya cvp vermek bile istememistim. Sizin cevabiniz icin teşekkür ederim. Her turlu insan var iste.
Öyle malesef insanoğlu isteEv sahipleri hemen kendini belli ediyor değil mi?Biz de mi böyle olacaktık acaba bilmiyorum ki.heralde insanlar zenginleştikçe vicdansızlaşıyor.kabullenmek gerek acı olsa da.ne para sevdasıdır ya insanın aklı almıyor.insanın eline güç verince işte hitlerin sağ kolu olmaya kadar gidiyor.tarihte de deneylerle kanıtlanmış zaten.
O tamamen davanın hangi değerden davayı kabul edildiğine bağlı. Ama 4.500 den 17 bine çıkarılan bir kira davası için dava değeri 150 bindir. Dolayısıyla dava sonunda 10 bin harç en az 10 bin yargılama gideri 24 bin avukatlık ücreti ve ayrıca dava 10 ay sürerse en iyi ihtimal 10 aydan toplam 125 bin kira farkı yapar bunları icraya koyan Avukat icradan dolayı bir 24 bin tl daha kazanır.Peki tahminen kac tl tutar masraf
Bugun aradigim bir avukat 10.000 tuttu yeni sonuclsnan bir dava demisti ama bu rakamlar korkuttuO tamamen davanın hangi değerden davayı kabul edildiğine bağlı. Ama 4.500 den 17 bine çıkarılan bir kira davası için dava değeri 150 bindir. Dolayısıyla dava sonunda 10 bin harç en az 10 bin yargılama gideri 24 bin avukatlık ücreti ve ayrıca dava 10 ay sürerse en iyi ihtimal 10 aydan toplam 125 bin kira farkı yapar bunları icraya koyan Avukat icradan dolayı bir 24 bin tl daha kazanır.
12000 TL kira için yüksek bir meblağ değil bunun sorumlusu ev sahipleri değil. Ne bekliyordunuz 3.500 lira çok komik bir rakam bir markete girdiğinde yaptığınız alışverişin tutarını düşünün. Allah vicdan versin dediğiniz kişi ev sahibi olmamalı ekonomiyi bu hale getiren hükümet.Benim kiramı üç gün önce 3500 den 12 bine yükseltmek istedi ev sahibi,11 bini aşağı düşmedi.Diyorlar ki onu çıkar 20 bine ver ama sizden memnunuz mağdur etmek istemiyoruz cart curt dedi.Ev 115 m2..Ara kat,merkezi muhitte, mantolama var ve taşınayim desem daha uygunu yok ve zahmetli masraflı diye mecbur kabul ettim.Allah vicdan versin diyorum sadece.
O tarz durumlar kiracıyı ilgilendirmez.
Kiracı durup dururken ben çok düşükten oturuyorum yaa adamlara haksızlık oluyor, bir dahaki aya daha yüksek yatırayım mi diyecek? Mantıklı mi şimdi bu dediğin.kiracı taraf güçsüz taraftır bu denklemde.eee tabi ki yükseltme isteği güçlü olan taraftan gelecek.kim müşteri olup da bu mal ucuz daha fazla vereyim sana der ki.maddenin doğasına aykırı.bu arada konu sahibi 15.000 lira gibi gayet piyasa fiyatına yakın, makul bir ücreti kabul etmiş zaten kavgasız dövüşsüz. Eee daha fazlası da vicdansızlık yani.eski kiracı olmanın da bir avantajı olmalı.çookkk haksız yere laf sokmuşsunuz konu sahibine
O tarz durumlar kiracıyı ilgilendirmez.
Kiracı güçsüz taraftır bu denklemde ne demek ? Herkes illa ki maddi yetersizlik nedeniyle kirada oturmuyor . Kimisi geçici olarak bir sehirde olabilir, yada kendi evi baska sehirdedir. Hak hukuk varken kiracı güçsüz konumdadır dediğinize gore ev sahibisiniz galiba.Kadın bedavaya oturayım demiyor, hak var hukuk var bir orta yol bulma derdinde.kiracı taraf güçsüz taraftır bu denklemde
1 maaşın parası istemeleri çok gülünç buluyorum. Devlet derhal bunu ilgilenmeli! Ver mahkemeye ya %25 artış kira öde derim.. sonuçta mahkeme kiradan yanaDünde bir konu acmistim. Ama bugun yeni kontrat demedim dedi emlakci. Neyse suan odedigim 4500 tl kirayi emsal kira durumunda oldugum icin (5 yilim dolacak mayista) 15.000 tl ye cikarmak istediklerini soyledi ev sahibimin emlakcisi. Tmm dedim. Zaten benimde hesap edip bekledigim bi rakamdi. Sabahina emlakci beni arayip ev sahibi teyzenin esi olan amca yok ben baktim kiralar orda cok yuksek o yuzden 20.000 tl istiyoruz dedi diye soyledi. Bende yan binada 120m2 daire 20.000 tl dedim. Ustelik eski kiraciyim. Yok kararlilar falan dedi emlakci. Ben o zaman mahkemeye gidecegim deyincede tekrar arayayim ev sahibini dedi. Geri aradi 17.000 tl demişler. Onuda kabul edemem dedim, son rakam demişler. Zaten evde bozulan kombinin 2500 tl lik ucretini bile bana odettiler. Haram zikkim olsun.
Emlakci bir an once ev sahibi vazgecmeden 17000 tl oldu diye not duselim kira sozlesmesine kimbilir mayista kiralar kac olur. Belki o zaman daha fazla isterler dedi. Ama emlakciyada cok guvenmiyorum.
Sonucta ben gidiciyim ev sahibiminde cok dairesi var. Nasil ben mahkeme deyince 3000 tl dustuler ama ondan once emlakcida yok kararlilar 20.000 tl de diyordu bana. Dusunup haftaya haber vericem dedim.
Sonra avukattan bilgi aldim. Kira tespit davasini onlar acmali eger ortak rakamda bulusamazsaniz hatta siz mahkeme sonuclanana kadar %25 artis yapip yatirirsiniz sadece dedi avukat. Tekrar avukati arayip soracagim o davanin masrafini kim oduyor diye. Nette davayi acanin odeyecegi yaziyor. Muhtemelen bu yuzden dava acmak istemicekler.
Bende odeyebilecegim rakam 15 000, isterlerse dava acabilirler demek istiyorum emlakciya. Ama içimde bi huzursuzluk var. Beni cesaretlendirin kizlar. Benzer durum yasayan varmi aranizda, nasil sonuclandi kira artisi durumunuz? Teşekkürler