• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev sahibi sorunu. Allah ev sahibimizi bildiği gibi yapsın.

çok haklısın ancak hükümet bu ev sahiplerine neden dur demıyor. neden kiracılar eziliyor.
Tamam biz iki çalışıyoruz ama asgari ücretle çalışanları düşünelim. ortalama 7000 tl kiraverip ev nasıl geçinip çoluk çocugu ne yiyecek.
ablacım asgari ücretli çalışan zaten senin oturduğun muhitte oturamaz, baksana emsalleri yazmışsın 7 bin falan diyorsun. demek zengin bir yerde oturuyorsun, asgari ücretli insan da bütçesine neresi yakınsa orada oturuyor. birisi örnek vermiş mesela beylikdüzü'nde olsa fazla, beşiktaş'ta olsa az demiş. ben de izmir'deyim, anneannem suriyelilerin falan epey olduğu bir semte taşındı 1500'e tuttu. 2500'e bir kiralık ev var, insanlar kirayı fazla bulduğu için aylardır tutmuyor. biz buca'dayız, 3-4'ün altında ev yok hatta daha merkezi daha janjanlı yerlerinde en az 6-7. ki şehrimizin çok daha iyi yerleri var, daha güzel muhitlerinde daha yüksek. muhit değiştirmeyi düşünmez misiniz?

Bizim ev sahibimiz %25 zam yapmıştı. Birkaç ay sonra biz kendimiz zamı yükselttik, %70 zam oranına getirdik.
Sevindiler 🙂
Onlar bizi düşünmüştü, bizde onları düşündük. Çünkü %25 arttırımlı hali çevreye göre epey az kalıyordu. Bize bir şey dedikleri yoktu ama içten içe düşünmüşlerdir mutlaka. Ekonomi herkes için kötü. Şimdi çıkmaya kalksam %70 zamlı güncel kiram kadar da ev bulamayabilirim. Nakliye, boya badana, ev arama stresi de üstüne epey zor olur.
O yüzden hem kiracı hem de ev sahibi mümkün mertebe karşılıklı anlaşmalı diye düşünüyorum. Empati kurabilmeli.

Sizin çok ciddi bir arttırıma gidilmiş gerçekten. Sizin için üzüldüm. Ancak diğer arkadaşların söylediği gibi 5 yıldan sonra çevreye göre yeni bir fiyat belirlenebilir diye biliyorum bende. Daha uygun bir ev arayışına girişin. Emlakçılar genellikle pahalı olur. Çevreye haber salın.
Yeni ev almak kolay değil, ev alma niyetiniz olduğuna göre birikiminiz var diye düşünüyorum. 2+1 için zorlanacaksanız 1+1 almanızı tavsiye ederim. Herkes ister geniş ev ama imkanlar geniş eve yetmiyor ise ufakta olsa kendi evinizi almanız mantıklı. Kendiniz oturmasanız da kiraya verirsiniz , oradan gelecek kira ile kendi kiranızı desteklersiniz.
Allah herkesin yardımcısı olsun.
Heh işte akıllı olan kiracı gerçekten sizin gibi davranır. İnsanların evinde azıcık bir fiyata oturup 5 yıl dolunca da aman efendim çok artırdı şöyle insafsız böyle vicdansız demek çok komik.. sen adamın evinde 3 kuruşa oturdun yıllarca o zaman gıkın çıkmıyordu ama, o zamanlar bu haksızlık insafsızlık demiyordun şimdi bir daha ev bulma stresiyle, taşınma masrafıyla uğraşıp dur o zaman..

Benim akrabalarim onlarin kaldigi yerde kiralarin 6500 Liradan basladigini anlatmisti. Ama bana birden böyle yükseltmez de kitapsizlik gibi geliyor. Yani ekonomi malum ve eve bir degisiklik yapmadan bunu yapmalari etik degil bana göre.
Eğer emsal kiralar öyleyse isteyebilir birde herşey artmışken kiraların sabit kalması olmaz

5 yıldır kiracı olarak oturduğumuz ev sahibimiz 15 gün önce aradı oğlumun ev sahibi evini satıyor onlarda kendi evlerine gelmek istiyor dedi ki gelini bizim oturduğumuz evi beğenmedi haspam. Kendileri çok lüks bir sitede oturuyor.
5 yıllık bina 110 metrekare merkezi yer eski kira oranlarına göre biraz yüksekti ama şimdi çok çok uygun fiyata oturuyoruz 2.250 TL.
Zam yapmak istiyor dedik anladık. Ancak bu sürede kiralık evlere bakıyoruz baktığımız evler.
30 yıllık bina 70 metrekare 7.500 TL kira
0 bina 90 metrekare 7.500 TL
15 Yıllık bina içi sıgırlanmış 7.500 TL .

sonra çıkmıcaz dedik ve dün tekrar aradı tahmin ettiğimiz gibi kiraya zam yapmakmış ne kadar dedik 2,250 TL den 9.500 TL diyor.
İnanırmısınız 9.500 TL diyor. Hadi dedik evi bize sat satmıyor. Biz satılık bakalım dedik. Yeni sıfır araç aldık bebeğimi sabah akşam babannesine götürüyoruz. Araba olmadan nasıl götürüp getiricez. İş yeri homeoffice çalıştırmıyor. Homeoffice çalıştıracak iş bakıyorum yeni başlıcam ne kadar güvenli.
Kredi çeksek 500.000 TL yi 1120.000 Tl geri ödüyoruz.
Hukuki tüm yolları araştırdık ama psikolojik olarak çok yıprandım ve yıprandık. Gerim gerim geriliyorum.
Hem işe hem bebeğime hem tüm çevreme yansıyor.
İnanın çok bunaldım.
Allahim yardımcın olsun insan kendini düşünür hic karisiyi dusunmez vicdani kalmamis o insanin yaa rabbim kimseye muhtac etmisin insallah en kisa zaman ev sahibi olursunuz bizlerde aminnnn

Kitapsız da dedi insanlara, büyük harflerle hem de...
O kismi kacirmisim. Asiri irrite oldum. Oturdugum evi kredi ile aldik. Ilk iki yil odemeler cok zorluyor. Disinden tirnagindan arttirip, oduyorsun. Sonra birileri geliyor malın hakkinda soz sahibi oldugunu saniyor, beddua ediyor. Sanki seninle beraber odeme yapmis gibi malina deger bicip, anlayis bekliyor. O krediler oyle kolay odenmiyor valla. Bir hafta odemeyi geciktirince oturdugun koltuk batmaya başlıyor. Bankanin sube muduruna kadar surekli ariyorlar. Sanki insanlar bedavadan ev sahibi oluyor. Konu sahibine sorsan kredi odemesi yuksek, evler pahali diyor. Evler hep pahaliydi zaten. Beddua edecegi kisi siradan vatandas degil, buna sinirleniyorum. Hersey ates pahası olmus, hayat standartimiz dusmus, sorumlusu ev sahibi mi?

Eğer emsal kiralar öyleyse isteyebilir birde herşey artmışken kiraların sabit kalması olmaz

Sabit kalmasin ama birden dört katinin fazlasini istemek de bana dogru gelmiyor. Bende ev sahibiyim. Senelerce ucuz oturtdurup ondan sonra nanik hadi cikart bakalim 4 katini demeye Allahtan korkarim. Ondansa her sene yasal hakkina göre cikartip veya ilk etapta makul bir fiyatda anlasmayi daha dogru buluyorum.

5 yıldır kiracı olarak oturduğumuz ev sahibimiz 15 gün önce aradı oğlumun ev sahibi evini satıyor onlarda kendi evlerine gelmek istiyor dedi ki gelini bizim oturduğumuz evi beğenmedi haspam. Kendileri çok lüks bir sitede oturuyor.
5 yıllık bina 110 metrekare merkezi yer eski kira oranlarına göre biraz yüksekti ama şimdi çok çok uygun fiyata oturuyoruz 2.250 TL.
Zam yapmak istiyor dedik anladık. Ancak bu sürede kiralık evlere bakıyoruz baktığımız evler.
30 yıllık bina 70 metrekare 7.500 TL kira
0 bina 90 metrekare 7.500 TL
15 Yıllık bina içi sıgırlanmış 7.500 TL .

sonra çıkmıcaz dedik ve dün tekrar aradı tahmin ettiğimiz gibi kiraya zam yapmakmış ne kadar dedik 2,250 TL den 9.500 TL diyor.
İnanırmısınız 9.500 TL diyor. Hadi dedik evi bize sat satmıyor. Biz satılık bakalım dedik. Yeni sıfır araç aldık bebeğimi sabah akşam babannesine götürüyoruz. Araba olmadan nasıl götürüp getiricez. İş yeri homeoffice çalıştırmıyor. Homeoffice çalıştıracak iş bakıyorum yeni başlıcam ne kadar güvenli.
Kredi çeksek 500.000 TL yi 1120.000 Tl geri ödüyoruz.
Hukuki tüm yolları araştırdık ama psikolojik olarak çok yıprandım ve yıprandık. Gerim gerim geriliyorum.
Hem işe hem bebeğime hem tüm çevreme yansıyor.
İnanın çok bunaldım.
cumhurbaşkanı daha yeni açıklama yaptı kira zamlarına sınırlama getiriyoruz diye

Amin canım tabi ki yasa dışı bir zam oranı.
Ben çıkma taraftarı değilim ama eşim artık bu ev beni boğmaya başladı ev sahibi darlaması onuda benide çok geriyor.
Arabayı satınca önümüz kar kış bebeğimi her sabah nasıl götürüp getiricem ?
Evimiz çok rahat ve kullanışlı aynı şartlarda ev baktık 3-4 milyon civarı çıldırıcam artık
3 gündür durup durup ağlıyorum sinirlerim çok bozuldu.
izmirdesiniz sanirim niyeyse bahsettiginiz evler bana izmir gibi geldi eger izmirdeyseniz gecenlerde kendime araeken bir ev bulmustum size önereyim

O kismi kacirmisim. Asiri irrite oldum. Oturdugum evi kredi ile aldik. Ilk iki yil odemeler cok zorluyor. Disinden tirnagindan arttirip, oduyorsun. Sonra birileri geliyor malın hakkinda soz sahibi oldugunu saniyor, beddua ediyor. Sanki seninle beraber odeme yapmis gibi malina deger bicip, anlayis bekliyor. O krediler oyle kolay odenmiyor valla. Bir hafta odemeyi geciktirince oturdugun koltuk batmaya başlıyor. Bankanin sube muduruna kadar surekli ariyorlar. Sanki insanlar bedavadan ev sahibi oluyor. Konu sahibine sorsan kredi odemesi yuksek, evler pahali diyor. Evler hep pahaliydi zaten. Beddua edecegi kisi siradan vatandas degil, buna sinirleniyorum. Hersey ates pahası olmus, hayat standartimiz dusmus, sorumlusu ev sahibi mi?
valla kiracılara da aşırı hak tanıma durumu var kanunda. bu da bir dengesizlik yani. kiracıyı çıkarmak çok zor, ille de maddi sebepli olmak zorunda değil. bir iki istisna haricinde çıkaramıyorsun kesinlikle. aç davayı, kim bilir ne zaman sonuçlanır. kirasını ödemeyen insanı dahi çıkarmak çok zor. düşündükçe sinirleniyorum, örnek veriyorum zar zor ev almışım misal, kiraya vermişim adam kira ödemiyor. mahkeme sonunda toplu alma şansı var evet ama bana şu an lazım, şu an o evden gelecek 2 bine mesela ihtiyacım var toplu parayı ne yapayım? belki ben de kira ödüyorum, belki borcum harcım var? ödemeyen de ödemiyor arkadaş, canını mı alacaksın, adam bana kira borcu yüzünden hapse girse bana ne faydası var mesela? bu maddi sebepli bir örnekti. kiracı evimi randevuevine çevirse bile bişey yapamıyorum. gürültü yapıp apartmanın, binanın huzurunu bozsa bişey yapamıyorum. evi yol geçen hanına çevirse bişey yapamıyorum. satmak istiyorum, acil para lazım hemen satamıyorum içinde kiracı varsa. çünkü alıcılara evi göstermede sorun yaratıyor, kiracıyla uğraşmak istemeyen alıcı evime zaten hiç bulaşmıyor. bizim mahallede var, 3 aydır satılık mevkiisi de güzel bir daire, arakat. içinde kiracı var, satılmıyor. hak dağılımı çok dengesiz. kiracı mağdur olmasın diye ev sahibi mağdur oluyor sadece maddi olarak bakmazsak konuya, bu saydığım yönleri de var.

Sabit kalmasin ama birden dört katinin fazlasini istemek de bana dogru gelmiyor. Bende ev sahibiyim. Senelerce ucuz oturtdurup ondan sonra nanik hadi cikart bakalim 4 katini demeye Allahtan korkarim. Ondansa her sene yasal hakkina göre cikartip veya ilk etapta makul bir fiyatda anlasmayi daha dogru buluyorum.
Tatlım sen Euro kazandığın ve reel enflasyon oranı yüzde ikiyuzun uzerinde olan bir ülkede yasamadigin için sana tuhaf geliyor. Yasal hak dediğin şey (tefe-tüfe nin bile çoook altında , yüzde 25) komedi zaten, düzenlenme amacı da belli...(siyasete girmeden açiklayamiyoruz) ..Bunu da ister evsahibi ister kiracı olsun herkes kabul ediyor artık....Kısaca bu ülkede allah'tan korkması gerekenler kesinlikle evsahipleri değil inan bana....

Tatlım sen Euro kazandığın ve reel enflasyon oranı yüzde ikiyuzun uzerinde olan bir ülkede yasamadigin için sana tuhaf geliyor. Yasal hak dediğin şey (yüzde 25) komedi zaten, amacı da belli.(siyasete girmeden açiklayamiyoruz) ..Bunu da ister evsahibi ister kiracı olsun herkes kabul ediyor artık... Allah'tan korkması gerekenler evsahipleri değil inan bana

Yani herkes herseyi kabul ettiginden zaten bu durumlardayiz. Allah herkesin yardimcisi olsun ne diyelim.

Haklısınjz üzülmekte. Ama 5 5ıl dolmuş. Yasal olarak haklı maaleser. 7 8 bine anlaşmaya çalışın en azından.

valla kiracılara da aşırı hak tanıma durumu var kanunda. bu da bir dengesizlik yani. kiracıyı çıkarmak çok zor, ille de maddi sebepli olmak zorunda değil. bir iki istisna haricinde çıkaramıyorsun kesinlikle. aç davayı, kim bilir ne zaman sonuçlanır. kirasını ödemeyen insanı dahi çıkarmak çok zor. düşündükçe sinirleniyorum, örnek veriyorum zar zor ev almışım misal, kiraya vermişim adam kira ödemiyor. mahkeme sonunda toplu alma şansı var evet ama bana şu an lazım, şu an o evden gelecek 2 bine mesela ihtiyacım var toplu parayı ne yapayım? belki ben de kira ödüyorum, belki borcum harcım var? ödemeyen de ödemiyor arkadaş, canını mı alacaksın, adam bana kira borcu yüzünden hapse girse bana ne faydası var mesela? bu maddi sebepli bir örnekti. kiracı evimi randevuevine çevirse bile bişey yapamıyorum. gürültü yapıp apartmanın, binanın huzurunu bozsa bişey yapamıyorum. evi yol geçen hanına çevirse bişey yapamıyorum. satmak istiyorum, acil para lazım hemen satamıyorum içinde kiracı varsa. çünkü alıcılara evi göstermede sorun yaratıyor, kiracıyla uğraşmak istemeyen alıcı evime zaten hiç bulaşmıyor. bizim mahallede var, 3 aydır satılık mevkiisi de güzel bir daire, arakat. içinde kiracı var, satılmıyor. hak dağılımı çok dengesiz. kiracı mağdur olmasın diye ev sahibi mağdur oluyor sadece maddi olarak bakmazsak konuya, bu saydığım yönleri de var.

cok dogru bi noktaya deginmissiniz. Benim su an 2bine ihtiyacim var, 1 sene sonra toplu olarak 20bin gelse bile o an magdur olmuş muyum, evet olmusum, ne anlami kaldi o zaman?
Yakin zamanda isyerimizi tasidik. Guc bela bir dukkan tuttuk. Eski kiraci gitmeden evvel dukkanda bulunan aynalari kirmis, her yer kirik doluydu. taharet muslugunu sökmüs, elektrikciye baglattigi kablolari kesmiş, yerlere kullanilmis üstü kıl dolu agda bantlari yapistirmisti. Ustelik cam çerçeve indirecegiz diye tehdit ettiler. Neyin hirsi bu anlamiyorum

Ev sahibi o evi çok kolay almış da olabilir, miras kalmış da olabilir, emlak zengini de olabilir. Kaçırdıkları nokta mülkiyetin ev sahibine ait olması. Adam kendi mülkünden kendi istediği oranda gelir elde eder kanunların izin verdiği ölçüde. Sana uymuyor mu çıkarsın evinden. Bu kadar basit.

1 yıldır kredi ödüyoruz, hiç bu seneki kadar maddi açıdan zorlandığımı hatırlamıyorum. Ekonomik kriz içimizden geçti 😂 tabi çok kısa sürede kredi taksidi maaşa oranla düşük kaldı kriz sebebiyle ama yine de zor. Bir evimiz daha var, sırf şurda okuduğum konular yüzünden kiraya vermiyorum. Satışa koydum bekliyorum öyle 🙄 çekemem kiracı derdi.

Ev sahibi o evi çok kolay almış da olabilir, miras kalmış da olabilir, emlak zengini de olabilir. Kaçırdıkları nokta mülkiyetin ev sahibine ait olması. Adam kendi mülkünden kendi istediği oranda gelir elde eder kanunların izin verdiği ölçüde. Sana uymuyor mu çıkarsın evinden. Bu kadar basit.

1 yıldır kredi ödüyoruz, hiç bu seneki kadar maddi açıdan zorlandığımı hatırlamıyorum. Ekonomik kriz içimizden geçti 😂 tabi çok kısa sürede kredi taksidi maaşa oranla düşük kaldı kriz sebebiyle ama yine de zor. Bir evimiz daha var, sırf şurda okuduğum konular yüzünden kiraya vermiyorum. Satışa koydum bekliyorum öyle 🙄 çekemem kiracı derdi.

Konu sahibi hem arabam dursun hem evim olsun ya da dusuk kira vereyim istedigi icin o ornegi verdim, oyle bir dunya yok. Kendini sıkmadan mal sahibi olamiyorsun. Kaldi ki ev sahibi her sene 2 hafta antalyada 5 yildizli otele gidebilmek icin bile evini kiralayabilir, bu sene gitme ben ucuza oturacagim diyemezsin ki😅. Yasal sureler icinde ev sahibi zaten taciz etmemis, haksiz bir artis istememis. Yasal sure dolunca hakkini talep etmis.
Istiyorlar ki ekonomik krizi ev sahibi ustlensin evi hibe etsin. Piyasada kiralik ev arzi azaldiginda, %25lik sınır kalktiginda evler yine ucacak. Sizin yaptiginizi yapan birsuru insan var. Ya satiyorlar ya seneye daha yüksek meblag ile kiraya verecegiz deyip bosta tutuyorlar. Fiyatlar kendiliginden dengelenecek yani.

haklarını öğren. kendi oturmayacaksa çıkarma hakkı yok. tüfe müfe öyle şeylerde var. bakılması lazım. kafasında göre kımse bu kadar artış yapamaz diye bılıyorum. ev sahıbınden çok kiracıyı kolluyor kanunlar.
Bilmediğiniz konularda yorum yapmasanız keşke 5 yıl dolmuş diyor ev sahibi gayet güncel bedeli isteyebilir
Konu sahibi hem arabam dursun hem evim olsun ya da dusuk kira vereyim istedigi icin o ornegi verdim, oyle bir dunya yok. Kendini sıkmadan mal sahibi olamiyorsun. Kaldi ki ev sahibi her sene 2 hafta antalyada 5 yildizli otele gidebilmek icin bile evini kiralayabilir, bu sene gitme ben ucuza oturacagim diyemezsin ki😅. Yasal sureler icinde ev sahibi zaten taciz etmemis, haksiz bir artis istememis. Yasal sure dolunca hakkini talep etmis.
Istiyorlar ki ekonomik krizi ev sahibi ustlensin evi hibe etsin. Piyasada kiralik ev arzi azaldiginda, %25lik sınır kalktiginda evler yine ucacak. Sizin yaptiginizi yapan birsuru insan var. Ya satiyorlar ya seneye daha yüksek meblag ile kiraya verecegiz deyip bosta tutuyorlar. Fiyatlar kendiliginden dengelenecek yani.
Devlet gerçekten çözüm isteseydi yabancıya ev satışını yasaklardı. Antalya’da Rus ve Ukraynalılar bir olup Türkleri sitelerden kovuyorlar.. temmuzdan sonra ben de kiraların çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Aslında ev sahibi şimdi çık diyerek iyilik yapmış konusahibine

Çalıştığımız emlak müşaviri abi kiralık ev yok diyor zaten. Kiraya ver desen bugün veririm diyor. Satılıkta da fiyatı yüksek tuttum biraz, satılmaz diyor, geç satılır diyor. Problem yok benim için dedim, mülk benim ben bu fiyata satmak istiyorum. Bu fiyata almak isteyen olunca anlaşırız. Acelemiz yok.

Back