• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev kadınları neden küçümseniyor

Türkiye gibi kadınların doğru dürüst hak sahibi olamadığı, olmak için yırtındığı bir ülkede hala ''evde oturanlara maaş bağlayalım'' denmesi fazla iyi niyet başka bir şey değil. Bu maaş söylemlerinin sebebi de kadını sosyal çalışma hayatından silmek. Kimse gerçekten evde oturan kadınları düşündüğü için maaş bağlamak istemiyor, kadınların çalışması para kazanmaları birilerinin zoruna gidiyor.
Ay gerçekten bağlayacaklarsa maaş ben de evde oturayım madem. Benim de çocuğum var. Ben neden kreşe bırakıp çalışıyorum? Ooh evimin kraliçesi olurum. Bunu da millete mecburiyet adı altında kaktırırım.

Çalışan kadınlar iş hayatından çekilsin demedim. Çalışmak isteyen çalışabilir. Yukarıda yazdım bir daha okuyun. Çalışmak istemeyene de saygı duyulsun yazdim.
Vala erkekler ev işine ortak oluyorsa buyrun başarın. Yapın. Değişimi sağlayın. Bizler de alkislayalim.
Ataerkillige de karşı değilim. Haa siz bunu da elestirirsiniz. Ama ataerkillik ve hanımcilik her ikisi de olmalı.
Siz bence kavramların tam anlamını anlamıyorsunuz. Bir kadının ataerkilliği yüceltmesi düz cehalettir.
Toplum ataerkil olsun erkekler hanımcı olsun dediğinizde ortaya çıkan manzara size vıcık muhafazakar dizileri hatırlatıyor belli ki.
Ama o iş öyle değil.
Kadının hayatını erkeğin iki dudağı arasına yerleştirmektir ataerkillik. Erkeğin vicdanına teslim etmektir.
Bugün hanımcı kocalar başka “hanım”a yönelince yine aynı vicdanla hareket edecek mi belirsiz.
Ondan şükür ki Atatürk gibi bir lider gelmiş kadınların haklarını yasalarla korumaya almış. Son yıllarda haklarda kayıplar var, kadına şiddet ve cinayetlerin artması da siyasi. Tam sizin dediğiniz gibi ataerkilin ön plana çıkmasının sonucu. Yani her şey sizin sandığınız kadar toz pembe değil. Bu da onun ispati.

bence ev kadınlarını herkes küçümsüyor hemen hemen. küçümsemeyen de saygısızlık olmasın incinmesin diye bir şey demiyor bence benim gözlemim böyle. ne kocası ne ana babası ne de kendi büyüttüğü çocuk saygı duyuyor. toplumda bağımsız, ayakları üstünde duran, kendi geleceğine kendisi yön verme kabiliyeti olan kişiler saygı görüyor e buna kadınlar da dahil tabii.

bunun yanı sıra ev hanımlığı gerçekten zor sabahtan akşama sürekli evle ilgili bir şeyler yap, sosyallik zayıf, bir çoğu kendini de salıyor aynı döngüden. keşke çalışma koşullarımız daha hafif, esnek olsaydı da bazı çalışma ve evde kalma arasında tercih yapmak zorunda kalmasa kimse

gelince 2 saate yapıyoruz diye . Aradaki fark tüm gün çocuk bakmıyorlar. Çocuksuz herşeyi bizde hızlı yapıyoruz zaten önemli olan tüm günü çocukla geçirmek yorucu olan bu tamamen .
Sizin bir gün çalışmışlığınız oldu mu?

Ev kadınları bizim işimiz daha zor gibi şeyler söylediğinde öyle olmadığı söylendiğinde küçümseniyor gibi alginiyor olabilir. Calismayabilir kocasının parası yetiyor olabilir ama onun yaptığı işi çalışan evli çocuklu kadın da yapıyor üstelik bir de her gün işe gidiyor.
Ev hanımlığı da köyden kente göçün olduğu yıllarda ortaya çıkmış bir şey zaten. Ama o zaman Ev hanımı olanlar da sobalı evde binbir iş yapıyormuş. Ondan önceki yıllarda zaten tarlada, bahçede, hayvanların başında belki erkeklerden daha çok çalışıp ellerine hiç para geçmeden çalışıyorlarmış.
Şu an ev işlerini kolaylaştıracak o kadar ev aleti varken sıcak evde oturup çocukla ilgilenmek çok da zor birsey değil.

Bir kere evde bütün gün çocuğuna bakmak zorunda olan çalışmayan annenin yükü, yorgunluğu tahmin edilemeyecek kadar çok. Benim 4 yılda saçlarımın yarisi beyazladi. Mental sagligim fiziksel sagligim gidip gidip geliyor 🥲 Ha, bu sureci belki daha kolay geçiren anneler de vardır mutlaka ama bende durumlar böyle 🙂
Bende 5 senedir aynen böyleyim

Ona bakarsan evde oturan da bana oturmadığı halde, günün sonunda neden evde oturduğu için benim çalışarak elde ettiğimi sosyal yardım adı altında elde edecek? Senin de bugün paylaşımcılığın tuttu, sanki milleti ben kıskandım bu güne kadar. 😂
insanlar değişiyor zamanla.

Bizim devletin verdiği paradan ne olacak sanki? Anca ekmek alınır o parayla.velev ki böyle birşey olsa diyorum.çalisıyorsan sana bana mı çalışıyorsun sanki? Çok abartmişsin. Cefasını çekiyorsanız sefasını da başkası sürmüyor yani.

Evde "yatan"ın ekmek almasındansa okumaya çalışan öğrencilere versinler.

Birazdan çalışan kadınlar boş zamanlarında ev hanımlarına temizliğe gitsin, gitmişken de cebine de üç beş kuruş sıkıştırsına varacak konu sanki 😂
Ya da iş çıkışı gidip çocuklarına bakabiliriz, iş yerinde damardan vitamin veriyorlar bize

Ev kadınları gerçekten kocasının parasını yiyor, yardımcıları varsa, çok yoruluyorum demesin.

Ama ev, çocuk, yemek her şeyle ilgileniyor üstüne destek almıyorsa hakkını yememek gerek.

Onun dışında çalışan kadınlar da bir ev kadını kadar yoruluyor hatta desteği yoksa bir tık üstü yoruluyor.

Gün sonunda, çalışan kadına da ,ev kadınına da madalya takmıyorlar.

Ev kadınları gerçekten kocasının parasını yiyor, yardımcıları varsa, çok yoruluyorum demesin.

Ama ev, çocuk, yemek her şeyle ilgileniyor üstüne destek almıyorsa hakkını yememek gerek.

Onun dışında çalışan kadınlar da bir ev kadını kadar yoruluyor hatta desteği yoksa bir tık üstü yoruluyor.

En hakkaniyetli yorum bu bence . Bende tamamen böyle düşünüyorum aslında . Her işte olduğu gibi ev hanımlarında da çalışan kadınlarda da gerçekten çalışmayan insanlar var . Birde her iksiinde de çalışmayan insanlar var . Gözlerimle görüp direk şahit olduğum insanlar olduğu için bu kadar net konuşuyorum .

Hayatta varolmamız için, yaşamak için ya da tercih ettiğimiz durumlar için kimsenin bize madalya takması gerekmiyor ama. Çalışmak, evimizin işini yapmak, dünyaya çocuk getirmeyi tercih ettiysek onun bakımını ve sorumluluğunu üstlenmek zaten görevimiz. Yaşamak için bunları yapmamız gerekiyor. Ve bu kadın erkek tüm insanlar için geçerli.

Zorla evlendirilmediyse her kadının hayat arkadaşı da kendi tercihi. Bu görev ve sorumlulukları paylaşmayan bir adamla evlenmeyi tercih edip çok yoruluyorum, vay benim yüküm çok ağır, yok efendim seyit onbaşıya döndüm serzenişleri bana geçmiyor açıkçası.

Hayatta varolmamız için, yaşamak için ya da tercih ettiğimiz durumlar için kimsenin bize madalya takması gerekmiyor ama. Çalışmak, evimizin işini yapmak, dünyaya çocuk getirmeyi tercih ettiysek onun bakımını ve sorumluluğunu üstlenmek zaten görevimiz. Yaşamak için bunları yapmamız gerekiyor. Ve bu kadın erkek tüm insanlar için geçerli.

Zorla evlendirilmediyse her kadının hayat arkadaşı da kendi tercihi. Bu görev ve sorumlulukları paylaşmayan bir adamla evlenmeyi tercih edip çok yoruluyorum, vay benim yüküm çok ağır, yok efendim seyit onbaşıya döndüm serzenişleri bana geçmiyor açıkçası.
Bazı şeyler aslında sizin tercihiniz olmuyor . Olacak olan oluyor ama siz kendi tercihiniz zannediyorsunuz . Evrenin bir döngüsü var buna göre yaşıyoruz

Back