• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ev işi yapan erkek

evli değilim. bu ara evli arkadaşlarımın bu konular üzerine çok yakındıkları oldu bende zaten dört dörtlük yardım eden erkek yoktur gibi düşünüyorum.
Kendi adıma söyleyeyim. Eşim bana yardım etmiyor, kendi yaşadığı evin işleriyle ilgileniyor. Ev sadece bana ait değilse işler de sadece benim olamaz. Ama şu var, daha önce arkadaşlarımdan duydum, ıyy cam silen erkek mi olur, soğurum ben, erkek dediğin ev işi yapmaz... Evlilikleri ilerledikçe fikirleri değişmiş midir bilemem. Ben ev işini kadının görevi olarak gören erkeklerden hiç hoşlanmam.

Benim duyduğum en üst level, bir erkeğin mevsim geçişlerinde kendi kışlıklarını kendisi kaldırıp yazlıklarını çıkarması.

Aslında normali bu. Ama nadir olduğu için ve ataerki, kadını yetersiz hissettirdiği için anormal geliyor. Benim eşim çaydanlık taşıdı diye kp ona acımıştı. Vah yavrum vah çocuğum diye. 🥲

olması gereken. yardım etmek ve kadının düzeni diye bir durum yok, aynı evde yaşıyorsak evin sorumluluğu eşit şekilde paylaşılmalı.

ama burada okuduğum kadarıyla bazı erkekler ya hiç ev işi yapmıyor yapanlarda sanki karısının zoruyla yapıyor. sürekli biri onları uyarması gerekiyor gibi. yine çoğu sorumluluk, kadına kalıyor. bu da çok yorucu bence erkekte farkında olmalı sorumluluklarının.

Bizim gelinin annesi, temizlik takıntısı var. Yani her gün cam silen, her yeri ayağa kaldırıp süpürüp silen tiplerden. Her gün balkon yıkıyor düşün artık. Evin ferdlerine bile b*kmuş gibi davranıyor, keşke sadece kırlent yerine koysa, oğlunu dış kapıda soyuyor; öyle içeri alıyor. Çocuk elini bir şeye atamıyor, hep bağrış çağrış. Evine girip kendini koltuğa bile atamıyorsun, rezâlete bak.
Bkmuş gibi mi davranıyor. Ay kiyamam hem güldüm hem üzüldüm.🥲

Bence kisinin kendi yapisiyla alakali, icinden gelmeyen erkege ya da kadina is yaptirmak, soylemeden dusunup yapmasini beklemek hayal bana göre. Benim eşim ortaçag kivaminda bi cevrede ailede buyudugu halde, sofradan tabak alip mutfaga gitti diye "avrat gibi iş goruyor" diyip annesinin bile alay edip azarladigi bir aile, korkunc. Buna rağmen kendisi ogrencilik dkneminde vs yalniz yasarken her isini gormeyi öğrenmiş, tembellik etmemis, biraz da titizdir duzen sever. Ama beno calisip ben calismadigim icin kiyip da is beklemezdim ilk evlendigimiz yillar. Belli basli seyleri ona soyledigimde de hic sektirmeden gorev olarak bilir yerine getirirdi. Çöp kovalarini bosaltir posetini değiştirir, şu siselerini doldurur, cicekleri sular, sofrayi hep o toplardi mesela. Rutine cok bagimli gercekten. Sonrasında ben bir kaza gecirdim belimde rahatsizlik olustu, ondan beri hic ev supurmedim mesela. Robot supurge aldi sonrasinda da, haftada bir de supurgeyi alir detaylica supururdu. Sonrasinda bebeğimiz olunca ben hicbir ise yetisemez oldum. Isleri tamamen berbaer, esit ,hatta belki o biraz fazla yapiyoruz. Haftasonu gelince sbaah erkenden balkonlari yikar evi toplar supurur, ben mutfagi temizler yerleri silerim. Ben banyoyu ovalarim o tuvaleti yikar. Baska tulu isler yurumuyor cunku. Sorumluluk almaya meyilli biri oldugu icin ben hic is isteyip soylemedim ona, o hep hadi su isi bitirelim diye beni kaldirir zaten.

Benim duyduğum en üst level, bir erkeğin mevsim geçişlerinde kendi kışlıklarını kendisi kaldırıp yazlıklarını çıkarması.

Aslında normali bu. Ama nadir olduğu için ve ataerki, kadını yetersiz hissettirdiği için anormal geliyor. Benim eşim çaydanlık taşıdı diye kp ona acımıştı. Vah yavrum vah çocuğum diye. 🥲
Cok şaşırdim şu an . Esimin neyi ne zaman giymek istediğine neden ben karar veriyorum ki ? Herkes kendi eşyasını sahip çıkmıyor mu zaten ,bunun nadir olduğunu da bilmiyordum 🤷

Bu çocukluktan gelen yetiştirme ve çevrede gördükleriyle alakalı biraz. Ve evlilikte açıkcası en başta sorumlulugu paylaşarak ilerlemek lazım sanırım. Evlenmeden önce eş adayının ailesini iyi incelemek lazım. Genelde babaya bir bakmak lazım. Davranışlar kopyalanır çünkü. Sonra abla faktörü varsa anne ile geçirilen zaman fazlaysa gibi faktörler var. Bunları çaktırmadan incelemek lazım.

Cok şaşırdim şu an . Esimin neyi ne zaman giymek istediğine neden ben karar veriyorum ki ? Herkes kendi eşyasını sahip çıkmıyor mu zaten ,bunun nadir olduğunu da bilmiyordum 🤷
Neyi ne zaman giymek istemesi değil ki konu. Havalarin isinmasi ve yaz gelmesi. Benim bahsettiğim çiftte işler şöyle oluyor. Hava ısınıyor. Kadın hurçlardan kendine ait kıyafetlerii çıkarıp yerleştiriyor. Aynı hurçta duran kocasının kiyafetlerini ellemiyor. Akşam işten gelen koca yarısı boş hurçtaki kiyafetlerini çıkarıyor. Bu çok yaygin bir durum mu? Birinin işini üstlenmek olarak bakmiyorum buna. Bana saçma geliyor o hurcu yarim birakmak. Hayati böyle yaşayacaksak makineye yalnizca kendi çamaşırlarımızı atalım. Yalnızca kendi bulaşığımızı yıkayıp yemeğimizi yapalim. Ben hurcu boşaltırım o evi süpürür. İs paylaşımı bu şekilde olur.

selam kızlar,

Öncelikle depremden etkilenen illerde yaşayan tüm üyelere geçmiş olsun allahım bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. Konuma gelecek olursak kocalarınızın evde ev işi yapma yada yardım etme düzeyleri nedir? Bir erkek karısından daha fazla ev işi yapar mı yada yapma ihtimali nedir? Bu onun için bir süre sonra yorucu bıktırıcı bir hale gelir mi? Birde eviyle aşırı ilgilenen erkeklere bakışınız nasıl. Mesela ev market alışverişinde alınacakları listeleyen planlayan. Karısına haftasonu karısı demeden hadi evi temizleyelim deyip temizliğe girişen. karısı sofrayı kurduysa yedikleri zaman tamam sen içeri git deyip masayı kaldıran tencereleri yıkayan. geçe çalıştırılan bulaşık makinesini sabah eşi uyurken kalkıp boşaltan yada çamaşırları asan. böyle erkekler var mı yoksa hayal mi? Birde böyle erkekler karısının işine düzenine fazla karışan tipler mi olur can sıkıcı mı olur görüşlerinizi merak ediyorum. İyi günler hepinize.
Bu benim kocam. Evin bütün islerini ortak yapiyoruz. Camasirlari yikar, ütüyü dolaba yerlestirmeyi ben yaparim. Yemek de yapar evde oldugu zamanlar. Bulasiklari genelde ben toplarim o güzel temizleyemiyor tezgahi. Onun disinda ben o gün calisiyorsam evde temizlik de yapar ben demeden. Banyoyu ve mutfagi ben temizlerim geri kalan yerleri hic bana söylemeden temizler. Bu yaptiklarini isime karismak gibi görmüyorum. O evin icinde 2 kisi yasiyoruz biz ve benim oldugu gibi onun da bir düzeni var bu sebeple, yapilan her sey ortak bir karar ile yapiliyor. Hatta bu siralar hamile oldugum icin, market alisverisini bile kendisi yapiyor. Sadece beni arayip ne istedigimi soruyor.
Yalniz benim kocam evlenmeden cok önce is icin evden ayrilmis oldugu ve kendi evini uzunca bir süre kendi idare ettigi icin, birlikte ev idare etmek kolay olur. Annesinin evinde yasayan bir koca alsaydim cok büyük sorun yasardim diye düsünüyorum cunku ben de calisan insanim. Hem calisip hem de evini cekip cevirmek benim gözümde biraz fazla bir yük ayrica da haksizlik. Iki kisinin de ikisi calisiyorsa o ev sorumlulugu bölünmelidir. Kimse kimsenin enayisi ya da kölesi degil.

Neyi ne zaman giymek istemesi değil ki konu. Havalarin isinmasi ve yaz gelmesi. Benim bahsettiğim çiftte işler şöyle oluyor. Hava ısınıyor. Kadın hurçlardan kendine ait kıyafetlerii çıkarıp yerleştiriyor. Aynı hurçta duran kocasının kiyafetlerini ellemiyor. Akşam işten gelen koca yarısı boş hurçtaki kiyafetlerini çıkarıyor. Bu çok yaygin bir durum mu? Birinin işini üstlenmek olarak bakmiyorum buna. Bana saçma geliyor o hurcu yarim birakmak. Hayati böyle yaşayacaksak makineye yalnizca kendi çamaşırlarımızı atalım. Yalnızca kendi bulaşığımızı yıkayıp yemeğimizi yapalim. Ben hurcu boşaltırım o evi süpürür. İs paylaşımı bu şekilde olur.
Açıkcasi bende ellemiyorum çünkü hangisini çıkarıcak hangisi kalıcak buna ben karışmam ,karisamam . ( Çok eşyadan hoşlanmıyor mesela ben kendi eşyalarımin hepsini çıkarırım tüm yazlıklari mesela :) Tabi özel olarak benden rica etmediyse . Yemek ve çamaşır konusundan farklı bir konu bu diye düşünüyorum . Orada yenecek yemek belli ya da yıkanacak kıyafetler sepettedir . Bu arada hiç bir zaman eşime eşyaların kirli mi temiz mi diye sormadım ya da ortada bir eşyasını görmedim . İşteki üniforması ayrı zaten onları direkt kendi yıkar ,asar ,toplar götürür. Bana bırakmaz yani .Kesinlikle iş paylasimindan yanayım bu arada beraber ev de boyariz ,kapı da tamir ederiz ama kişisel gördüğüm şeylere karışmam.

Açıkcasi bende ellemiyorum çünkü hangisini çıkarıcak hangisi kalıcak buna ben karışmam ,karisamam . ( Çok eşyadan hoşlanmıyor mesela ben kendi eşyalarımin hepsini çıkarırım tüm yazlıklari mesela :) Tabi özel olarak benden rica etmediyse . Yemek ve çamaşır konusundan farklı bir konu bu diye düşünüyorum . Orada yenecek yemek belli ya da yıkanacak kıyafetler sepettedir . Bu arada hiç bir zaman eşime eşyaların kirli mi temiz mi diye sormadım ya da ortada bir eşyasını görmedim . İşteki üniforması ayrı zaten onları direkt kendi yıkar ,asar ,toplar götürür. Bana bırakmaz yani .Kesinlikle iş paylasimindan yanayım bu arada beraber ev de boyariz ,kapı da tamir ederiz ama kişisel gördüğüm şeylere karışmam.
Biz eşimle minimal giysi dolaplarina sahibiz. O sebeple ne çıkacak ne çıkmayacak diye bir şey yok. 3 kazak 3 pantolon mesela. Siyah kalsin gri çıksın diye bir durum yok. Hepsi çıkıyor hepsi toplanıyor. O sebeple benim durumum size farklı gelmiş olabilir.

Benim eş bir tık yardım ediyor, çamaşır sürme makineleri çalıştırma etme konusunda. Evde tekse yediğini içtiğini yıkar kaldırır. Ama böyle harıl harıl temizliğe girmez. Aksine evde temizlik varsa illa kaçmak için bi sebep bulur kendine. İlla kaçacak yeri olur yani. Maşallah diyorum bu kadar yapanı varsa. Biz taş kağıt makas yapıp seçiyoruz işi kim yapacak diye yahu 😂
selam kızlar,

Öncelikle depremden etkilenen illerde yaşayan tüm üyelere geçmiş olsun allahım bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. Konuma gelecek olursak kocalarınızın evde ev işi yapma yada yardım etme düzeyleri nedir? Bir erkek karısından daha fazla ev işi yapar mı yada yapma ihtimali nedir? Bu onun için bir süre sonra yorucu bıktırıcı bir hale gelir mi? Birde eviyle aşırı ilgilenen erkeklere bakışınız nasıl. Mesela ev market alışverişinde alınacakları listeleyen planlayan. Karısına haftasonu karısı demeden hadi evi temizleyelim deyip temizliğe girişen. karısı sofrayı kurduysa yedikleri zaman tamam sen içeri git deyip masayı kaldıran tencereleri yıkayan. geçe çalıştırılan bulaşık makinesini sabah eşi uyurken kalkıp boşaltan yada çamaşırları asan. böyle erkekler var mı yoksa hayal mi? Birde böyle erkekler karısının işine düzenine fazla karışan tipler mi olur can sıkıcı mı olur görüşlerinizi merak ediyorum. İyi günler hepinize.

Bizim iş yükümüz hemen hemen yarı yarıya, karşıdan beklemeyecegimiz şeyleri daha fazla yapıyor olabiliriz. Bir de mesela eşim benim oje sürmemi, saçımı boyamamı vs bekliyorsa o gün ben iptalim yani her şeyi o yapar😅
Bir de bu esimi markete gönderdim gitmiş çürük almış, bir bulasik makinesi dolduramiyor falan diyenler var. Şunu yapamamak erkeklik vs değil gerizekalilik. Şöyle birisine saygı duyup hayatima almam alanları da anlamamisimdir. Kendi başlarına kalsalar hayatta kalamayacak insanlar yani demek ki, çok acınası bence.

Eli kolu tutan, akli melekeleri yerinde bir insanın ev işi yapması kadar normal birşey yok. "Ben anlamam" tamamen işten kaçmak için.

Ay bir de "bir yumurta kıramam" tipler var. Yani al yumurtayı at tavaya kırılınca topla kabukları bitti gitti. Ağır bir hastalığın yoksa bir yumurta kırarsın yani. Çok itici.

Bizim iş yükümüz hemen hemen yarı yarıya, karşıdan beklemeyecegimiz şeyleri daha fazla yapıyor olabiliriz. Bir de mesela eşim benim oje sürmemi, saçımı boyamamı vs bekliyorsa o gün ben iptalim yani her şeyi o yapar😅
Bir de bu esimi markete gönderdim gitmiş çürük almış, bir bulasik makinesi dolduramiyor falan diyenler var. Şunu yapamamak erkeklik vs değil gerizekalilik. Şöyle birisine saygı duyup hayatima almam alanları da anlamamisimdir. Kendi başlarına kalsalar hayatta kalamayacak insanlar yani demek ki, çok acınası bence.
Böyle insana yüzüne gerizekalı desen alınır ama çürükle normali birbirinden ayıramaz ne hikmetse.

Kocam tam anlattığınız adam ama bizim ailede tüm erkekler böyledir
Ben ailemden dışarı çıkıp da başka evlerdeki erkekleri gördüğümde çok ama çok şaşırmıştım nasıl olur diye

Bir kere kafa yapısı çok önemli, siz bile konuda yardım eden erkek demişsiniz, ev işi kadın işi değildir, evdeki herkesin işidir, yardım etmek diye birsey yok bizim evde herkesin görevi var

Eşimin, benim , çocuklarımızın görevleri farklıdır, eşim mutfaktan sorumludur ( yemek , bulaşık mak doldurma boşaltma vs )

Sofra kurmak çocukların işidir, odalarini toplama , odalarını süpürme paspas vs çocukların görevidir

Dışarıdaki isler bendedir , market , alışveriş, fatura ödeme vs vs , evde de çamaşır yıkama ve paspas görevim var ( süpürme esimde)

Evlendigimizden beri düzen bu şekilde, elbette hastalaninca , işimiz vs varsa düzende değişiklik olabiliyor ama genel hatlarıyla durum bu

Mesela kahve ve çayda bile görev dağılımı vardır, kahveyi eşim yapar çayı ben gibi

Bu konularda önce kadınların fikrinin değişmesi lazım, ben bu forumda yıllardır hep söylerim hep anlatırım , kadın değişmedikçe toplumdaki düzen değişmez, kadın bu işlerin kendi işi olduğuna inandığı sürece çocuklarını da öyle yetiştirir

Yahu burda bir konuda 70 yaşındaki amcam yemek yapar amcaların evinde dedim diye bile topa tutuldum ben kadınlar tarafından, maalesef durum vahim , inşallah yeni nesil bunu degistiri , kendilerine güvenim sonsuz

Böyle insana yüzüne gerizekalı desen alınır ama çürükle normali birbirinden ayıramaz ne hikmetse.
Yahu evet yani en temel güdü hayatta kalma değil mi, bir yumurta kıramayan, donunu ne zaman degistirecegini bilemeyen insanlar var ya nasil ölmeden yaşıyorlar hiç anlamadım. Bir de genelde gülerek anlatılır. Ev isi yapmamak için salağa yatanlara ayrı, gerçekten salak olanlara ayrı gıcık oluyorum, en çok da bunu normal bulan kadınlara.

Bence kisinin kendi yapisiyla alakali, icinden gelmeyen erkege ya da kadina is yaptirmak, soylemeden dusunup yapmasini beklemek hayal bana göre. Benim eşim ortaçag kivaminda bi cevrede ailede buyudugu halde, sofradan tabak alip mutfaga gitti diye "avrat gibi iş goruyor" diyip annesinin bile alay edip azarladigi bir aile, korkunc. Buna rağmen kendisi ogrencilik dkneminde vs yalniz yasarken her isini gormeyi öğrenmiş, tembellik etmemis, biraz da titizdir duzen sever. Ama beno calisip ben calismadigim icin kiyip da is beklemezdim ilk evlendigimiz yillar. Belli basli seyleri ona soyledigimde de hic sektirmeden gorev olarak bilir yerine getirirdi. Çöp kovalarini bosaltir posetini değiştirir, şu siselerini doldurur, cicekleri sular, sofrayi hep o toplardi mesela. Rutine cok bagimli gercekten. Sonrasında ben bir kaza gecirdim belimde rahatsizlik olustu, ondan beri hic ev supurmedim mesela. Robot supurge aldi sonrasinda da, haftada bir de supurgeyi alir detaylica supururdu. Sonrasinda bebeğimiz olunca ben hicbir ise yetisemez oldum. Isleri tamamen berbaer, esit ,hatta belki o biraz fazla yapiyoruz. Haftasonu gelince sbaah erkenden balkonlari yikar evi toplar supurur, ben mutfagi temizler yerleri silerim. Ben banyoyu ovalarim o tuvaleti yikar. Baska tulu isler yurumuyor cunku. Sorumluluk almaya meyilli biri oldugu icin ben hic is isteyip soylemedim ona, o hep hadi su isi bitirelim diye beni kaldirir zaten.
Olması gereken ne güzel ideal bir ev 💖

selam kızlar,

Var boyleleri. Yillar boyunca tek basina yasamis, herbirseyi kendi yapanlar var. Is yapmak bir lutuf degil ki, hayat musterek.
Ama boyle bir Türk erkegi var mi, bunu ben de merak ediyorum.

Back
X