• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev almak şart mı?

Sadece çocukların için değil.. Düşün bir evin kriasına her ay diyelim ki 800 tl veriyorsun.. Kaldı ki daha çok da 800 deidm. Bu paraya bir ay o evde oturmuş oluyorsun.. Ay sonunda yıl sonunda, 10 yıl sonunda 20- 30 yıl sonunda ve ömrün boyunca evde oturma parasını vermiş oluyorsun ve elinde hiç bişey olmuyor.. 800 tl ye 1000 tl diyelim düz hesap 30 yıl otursan 30000 tl gitmiş oluyor ve para ödeme ve kiracı olma dışında somut bir varlığın olmuyor.. Bana da kiraya verilen para havaya uçmuş gibi geliyor.. Biraz da güvenceci bir insanım.. O vereceğin kira parasıyla ve ya üzerine biraz ekleyerek uzun yıllar sonra ev sahibi oluyorsun..

Kiram 500 min kredi 1500 belki o yuzden zor geliyordur bana 1000 lira kira versem bende dusunmezdim alırdım belki

Ev sahibi olacağım diye borç yükü altında gençliğini yaşayamayan, giyiminden, gezmesinden
kısan insanları ben de anlamıyorum yalan değil.

Aslına bakarsan kiracı olmak bana korkunç da gelmiyordu pek.
Huzurun olsun, sağlığın olsun havaya giden paraya da aldırmam.

Ama ben kiracı olmanın neden zor olduğunu daha yeni anladım.
Şöyle ki oturduğumuz eve ev sahibimizin oğlu gelip yerleşecekmiş.
Ev bakıp taşınmamız gerekiyor.
Bu şehirde olduğumuz müddetçe taşınmayız diyorduk.
Bu iş çıkınca kiracı olmanın zorluğunu anladım.

Güzel bir şey kendine ait evinin olması.
İstediğin gibi planlar yapabilmek adına.

Çocuğuma ev bırakayım gibi düşüncem yok.
Güzel bir eğitim ve meslek bırakayım daha ne ister.

Yine de bir evim bir arabam olsun isterim ilerde.
Allah korusun, bugün sağlığımız yerinde yarın neler getirir bilinmez.
Başımızı sokacak bir evimiz olsun her kötü şartlar için.

Araba keyfi oluyor ama o kadar lüksüm olsun yahu.
Hiç arabam olmadı da benim. :)

Kira kontratınız yok mu nasıl cıkarıyor oğlum gelecek diye

Evet bazi sehirlerde oyle, gorumcem usaktayken ev kiralari 700 den basliyordu ama 100 bin liraya ayni ev satin alinabiliyordu (su an orda da satis fiyatlari artmis) ama istanbul gibi milletin fare deliginden bozma evini satarken altindan yapilmis gibi deger bictigi bir sehirde benim gibi alt-orta gelirlilerin ev almak icin kendini paralamasini mantikli bulamiyorum.

700 tl lik eve 100 bin lira satın almak çok düşük bir fiyat eğer öyle ise fırsat kaçırılmadan bir tane mutlaka ev almak lazım
750 tl ye 360.000 de çok fahiş bir oran :( bu şekilde ev almanın mantığı yok. ideali aslında 1 'e 200 dür. yani 200.000 e aldığın evi 1000 tl ye kiraya verirsin eğer bu ara açılırsa kira oranı çok düşüyor demek. o zaman da ev alıp yatırım yapmak çok anlamsız oluyor

adam 1300 TL maas aliyor mesela, eside calisiyor, o da 1000 tl alyor diyelim, ikisi toplam 1750 lira kredi oduyorlar. Kadina yada adama bisey olsa, ne olacak allah bilir. Ev kredisi dedigin sey, maaslardan birinin yarisi olacak, o kadar. o zaman ev alinir, baya mantikli.

bu maaşa kredi veren bankaya da yuh yani
gerçi ipotekli diye rahat rahat veriyorlar nasılsa ödeyemezse ev bize kalır satarız mantığı

Kira kontratınız yok mu nasıl cıkarıyor oğlum gelecek diye

Yani kira kontratı yapmadık.
Karşılıklı güven üzerine girdik bu eve.
Çok iyi ev sahibimiz depozito bile almadılar düşün.
Hoş kontratımız da olsa o bittiğinde çıkın oğlum gelecek diyecek.
Yine taşınmak zorunda kalacağız.
Onlar da haklı evladı varken kiracıyı düşünemez ki ne kadar iyi olsa da:)

Şimdi de hemen çıkın demiyor. 2 ay kadar süre verdi.
Ev sahibi olmanın önemli olduğu durumlar çok yani.

Sadece çocukların için değil.. Düşün bir evin kriasına her ay diyelim ki 800 tl veriyorsun.. Kaldı ki daha çok da 800 deidm. Bu paraya bir ay o evde oturmuş oluyorsun.. Ay sonunda yıl sonunda, 10 yıl sonunda 20- 30 yıl sonunda ve ömrün boyunca evde oturma parasını vermiş oluyorsun ve elinde hiç bişey olmuyor.. 800 tl ye 1000 tl diyelim düz hesap 30 yıl otursan 30000 tl gitmiş oluyor ve para ödeme ve kiracı olma dışında somut bir varlığın olmuyor.. Bana da kiraya verilen para havaya uçmuş gibi geliyor.. Biraz da güvenceci bir insanım.. O vereceğin kira parasıyla ve ya üzerine biraz ekleyerek uzun yıllar sonra ev sahibi oluyorsun..

Bu arada, 1000 tl den 30 yıl sonunda 1000 x 12 den 12000 bir yılda, 12000 x 30 dan 360000 tl 30 yılda ediyor malesef.. 30000, 30 aydaki kira toplamı.. Allah ev sahibi olmayı herkese nasib etsin..

kira kontratı olsa ne olur adam kontratı 1 2 senelik yapar oldu bitti bizim şimdi kredisini ödediğimiz evde kiracı var seneye biz ankaraya gidicez büyük ihtimal, yenilemicez kontratı akıllı bi ev sahibi 10 senelik kontrat yapmaz

Ev sahibi olacağım diye borç yükü altında gençliğini yaşayamayan, giyiminden, gezmesinden
kısan insanları ben de anlamıyorum yalan değil.

Aslına bakarsan kiracı olmak bana korkunç da gelmiyordu pek.
Huzurun olsun, sağlığın olsun havaya giden paraya da aldırmam.

Ama ben kiracı olmanın neden zor olduğunu daha yeni anladım.
Şöyle ki oturduğumuz eve ev sahibimizin oğlu gelip yerleşecekmiş.
Ev bakıp taşınmamız gerekiyor.
Bu şehirde olduğumuz müddetçe taşınmayız diyorduk.
Bu iş çıkınca kiracı olmanın zorluğunu anladım.

Güzel bir şey kendine ait evinin olması.
İstediğin gibi planlar yapabilmek adına.

Çocuğuma ev bırakayım gibi düşüncem yok.
Güzel bir eğitim ve meslek bırakayım daha ne ister.

Yine de bir evim bir arabam olsun isterim ilerde.
Allah korusun, bugün sağlığımız yerinde yarın neler getirir bilinmez.
Başımızı sokacak bir evimiz olsun her kötü şartlar için.

Araba keyfi oluyor ama o kadar lüksüm olsun yahu.
Hiç arabam olmadı da benim. :)

Ev gibi araba da zorunlu bir ihtiyac..:KK51:

Bekarken coluk cocuk yokken anlamiyorsun da cocuk isin icine girince bir yere gidip gelmek problem yani aileye araba sart..

Istanbulda herkes benim gibi dusunuyor olmali ki yer gok araba:KK53:

Asil konumuza donersek konu sahibi haksiz sayilmazsin bir ev sahibi olmak icin cogu insan omrunun onemli bir kismini pek cok seyden feragat ederek geciriyor..
Kimisi bunu goze aliyo kimisi de yer icer ani yasarim diyor..
Ben iki tarafi da yargilayamiyorum bu biraz tercih biraz hayattan ne beklediginle alakali..:KK50:

Kendi açımdan en geçerli unsuru yazıyorum. Katılır mısın katılmaz mısın orası senin bileceğin iş;
Evlenmeden 4 ay önce ev aldık. 26. taksidi ödendi.
Bu kadar sürede kirada otursaydım ortalama ödeyeceğim para 21000tl (ki en ortalama muhite göre düşündüm)
Bizim ev kredisine ödediğimiz 33000tl

Alırken çocuğumuza kalır demedik.
'Sen herşeyi bir anda istiyorsun' diyenlere inat 'ben kiraya para verecek kadar zengin değilim' dedim. Çünkü şimdi olmazsa ileride çok çok daha zordu.

Sen söyle Ağustos böceği mi? Karınca mı?

Canim bir ömür kirada oturup havaya para vereceğine 10 senede ev sahibi olursun.

Dedigin dogru biraz kısmak gerekiyo her istedigini yapamiyosun belki ama 10 sene kiraya 500 tl verdiğini düşünsek 60 bin vereceksin. Ki bu 500 yerinde saymayacak.
Ayrica 500 tl kirasi olan civarda evler heralde 150-250 civaridir. Aylık odemesi 1200 olan kredi ile 10 senede çok rahat ev sahibi olabilirsin.

Ele para verecegine kendi evine vermek her zaman daha mantikli bana göre.

En güzelı neden bılıyormusuun canım beynim Kızın olursa yada oğlun sız ölünce eslerınden ayrılınca pis yollara gürmezler hiç olmaz sa baslarını sokacak evlerı olur Dünya'da kımse dört dörtlük degıl herseye başka tarafdan bak hem sen hep gencmı kalıcaksın tatbiki hayır.eeeee ev yok bısey yok 70'yasında bı emeklılık parasıyla hala ac kalırımda kıra öderım dersen başka konu

ev almak hayalim bekarım ama uygun bulursam girmek istiyorum kiraya verdiğim paraya acıyorum ya

Sonra gelinler kaynanamlar sadece yemişler hiç birikim yapmamışlar bir ev bile almamışlar diye dert yanıyorlar.:KK53::KK53::KK53:

Evet sorum bu.
Düşünüyorum düşünüyorum bu ev alma takıntısının sebebini anlamıyorum.
Bana neden ev almak şart anlatabilir misiniz?
Mesela ilerde çocuklarıma bırakabilmek için,
Ya da hastalık olur bir maraz olur elimizin altında yatırım olması için,
Ya da kira sıkıntısı cekmemek için gibi gibi.(Bana göre en gecerli sebep bu. Çünkü kiraya verdiğin para havaya gidiyor)

Şimdi ben düşünüyorum.
Annemden babamdan ev yok bana da eşime de. Ha olsa iyi olurdu ona sözüm yok. 100bin paran vardır ustune biraz kredi çekersin ev alırsın ona da tamam.
Ama ev almak adına elindeki 40-50 bin parayı peşinat verip, 10 sene maaşının yarısını bankalara ödemek, ay sonunu zor getirmek neden bunu anlayamıyorum.
Yıllarca kredi ödeyebilmek adına tatile çıkamayan, üzerine 2 parca kıyafet alırken 10 kere dusunen çok insan var etrafımda.
Şimdi evimi alayım ilerde rahat ederim diye 20li yaşlarımı, en guzel çağlarımı maddi sıkıntıyla geçirmek ne derece doğru.
Çocuğum rahat etsin mantıgı da bana saçma geliyor belki çocuğum olmadıgındandır. O da calısır kendi parasıyla alır ben neden hayatımı zora sokayım diyorum. Evet bencillik olabilir ama bilmiyorum işte.
Para biriktirmekse amaç altın alayım ne bileyim bankaya atayım baska yolları vardır mutlaka.
Ev alacağım diye hayatından kısmak neden? Para biriktirmek için borca girmek şart demeyin lutfen.
Bana bunu hah şimdi anladım diyebileceğim şekilde açıklayabilirseniz sevinirim çünkü ailem ev alın diye baskı yapıyor bense o borcun altına girmek için mantıklı bir sebep arıyorum.

Not: Kredi ödese de geçim sıkıntısı cekmeyecek olanların ev alması normaldir, sözüm onlara değil:)
Ev ikinci sırada araba çocuk olunca insan çok daha ihtiyaç duyuyor. Evlendin çoluk çocuk büyüdü en az 600 tl kira ödediğini düşün. 10 ayda 6000 lira yapar. 6000 tl ye yapacağın tatili bir düşün. Yada kirada sın oturduğun evi çok bepeniyorsun ama mutfağı yada banyosu içine sinmiyor . Ev senin olsa hoop yeni bir dekorasyon. Ev sahibi çok önemli. Mesela 400 liralık kiralar son 2 senede 800 1000 tl oldu. Suriye liler o paraya tutuyor diye Türklerde aynı para. Yani elin adamının insafına kalıyorsun. Her konuda.

Ev alabilecek imkanınız varsa alın. Çocuk olunca gerçekten bu fikriniz değişir. Yada 10 yıl sonra o para elinize kalınca anlarsınız ne iyi birşey yaptığınızı. Olduki elinize 5 10 bin para geçti o borcu tekrar yapılandırma şansınız var. 3 yıl geri çeken arkadaşlarım oldu mesela

700 tl lik eve 100 bin lira satın almak çok düşük bir fiyat eğer öyle ise fırsat kaçırılmadan bir tane mutlaka ev almak lazım
750 tl ye 360.000 de çok fahiş bir oran :KK43: bu şekilde ev almanın mantığı yok. ideali aslında 1 'e 200 dür. yani 200.000 e aldığın evi 1000 tl ye kiraya verirsin eğer bu ara açılırsa kira oranı çok düşüyor demek. o zaman da ev alıp yatırım yapmak çok anlamsız oluyor

Aynen oyle,
bazi sehirlerde insanlar evlerini kiraya verme yanlisi olmuyorlar. Istanbul gibi buyuk sehirlerde ise yatirim amacli cok sayida evi olan insanlar var. Bu da kiralarin satis fiyatina gore dusuk kalmasina neden oluyor. Mesela benim ev sahibimin aynı sitede 13 dairesi var, dolayisiyla tek istegi istikrarlı kiraci bulmak. ogrencilerin daha yogun yasadigi ya da daha merkezi yerlesim yerlerindeyse durum giderek tersine dönüyor, yani bu oranlar aslinda sadece matematikte kaliyor gercek fiyatlari arz talep durumu belirliyor.

Evet sorum bu.
Düşünüyorum düşünüyorum bu ev alma takıntısının sebebini anlamıyorum.
Bana neden ev almak şart anlatabilir misiniz?
Mesela ilerde çocuklarıma bırakabilmek için,
Ya da hastalık olur bir maraz olur elimizin altında yatırım olması için,
Ya da kira sıkıntısı cekmemek için gibi gibi.(Bana göre en gecerli sebep bu. Çünkü kiraya verdiğin para havaya gidiyor)

Şimdi ben düşünüyorum.
Annemden babamdan ev yok bana da eşime de. Ha olsa iyi olurdu ona sözüm yok. 100bin paran vardır ustune biraz kredi çekersin ev alırsın ona da tamam.
Ama ev almak adına elindeki 40-50 bin parayı peşinat verip, 10 sene maaşının yarısını bankalara ödemek, ay sonunu zor getirmek neden bunu anlayamıyorum.
Yıllarca kredi ödeyebilmek adına tatile çıkamayan, üzerine 2 parca kıyafet alırken 10 kere dusunen çok insan var etrafımda.
Şimdi evimi alayım ilerde rahat ederim diye 20li yaşlarımı, en guzel çağlarımı maddi sıkıntıyla geçirmek ne derece doğru.
Çocuğum rahat etsin mantıgı da bana saçma geliyor belki çocuğum olmadıgındandır. O da calısır kendi parasıyla alır ben neden hayatımı zora sokayım diyorum. Evet bencillik olabilir ama bilmiyorum işte.
Para biriktirmekse amaç altın alayım ne bileyim bankaya atayım baska yolları vardır mutlaka.
Ev alacağım diye hayatından kısmak neden? Para biriktirmek için borca girmek şart demeyin lutfen.
Bana bunu hah şimdi anladım diyebileceğim şekilde açıklayabilirseniz sevinirim çünkü ailem ev alın diye baskı yapıyor bense o borcun altına girmek için mantıklı bir sebep arıyorum.

Not: Kredi ödese de geçim sıkıntısı cekmeyecek olanların ev alması normaldir, sözüm onlara değil:)
Kira verip elalemi zengin edeceğime,o kira parasını krediye veririm en azından benim işime yarar :)

Biz emekliliğimizi düşünerek ev sahibi olduk. Emekli olunca gelir yarıya düşecek nerdeyse. Çocuklar büyüyecek masrafları artacak. Maaşın büyük kısmını kiraya verirsek bize ne kalacak.

esimle evlenmeden öncede amacimiz ev almakti hic kiraya çıkıp masraf etmemekti ama iistedigimize gore bulamadik.kiram 600tl evlendik 6.ayda ev aldim 155bin 92 bin kredi cektik 145oduyoruz 10sene 1230tl zaten her sene kiram 100 artacakti 2sene sonra zaten krediye odedigim parayi ev sahibine verecektim ve hersene maas artiyor zaten..kira odemek cok zor ben yiyemedim sen ye .iyikide almisim geziyorum yiyorum tatilimide yapiyorum bu hayata bidaha gelmicem hicbiseydende kismiyorum bisekilde yetiyor.allaha şükür evimde oldu simdi almasaydim ilerde hic alamazdim.ve ev kredisi oranlari inerse yapilandirma yapip borcun iniyor bide sene sonunda ara odeme yaparsan 10senelik borcu 5senede de bitirirsin

Back