- 27 Haziran 2015
- 6.294
- 19.475
- 248
Bir de gelin birlikte düşünelim. Yani su ana kadar hiç düşünmedim bu mevzuyu, o yüzden böyle diyorum.
Babamın soyadını almayayım, yada evlat anne yada babanın soyadından birini almasın.
Nasıl olsun peki?
Soyad önemli değil hepten kaldırılmalı mı?
Biz neden soyadı kanununu kutluyoruz o zaman?
Yerine bir sistem öneriniz var mı? Ya anneden ya babadan gelecek bu soy sonuçta?
Ben dar baktığım ve meseleyi önemsemediğim için görmüyor da olabilirim.
Konu aslında hem antropolojik hem de sosyolojik açıdan değerlendirilmesi gereken uzun bir mevzu. Soybağının ilerlemesi ve dehşetle önemsenmesi eski Türklerden beri varolagelen bir kavram. Lakin son dönemde (ki epey uzun bir dönem) kadının aslında toplumsal bağlamda çok daha üstün rolleri olmasına rağmen bir erkeğin soyadıyla anılması edilgenliğine sebebiyet veriyor. Evet niçin kadının kendi seçtiği bir isimle soyu yürümüyor ki ? Düşünsenize boşanmış ve eski eşini ya da evladını hiç görmeyen bir adam bile hala o çocuğa soyismini veriyor kanunlara göre.
Yani ya baba soyadıyla ilerlemeli ya da kendi seçimini kullanabilmeli. Kısacası kadın sürekli değişkenlere saplanmamalı. Bu bilinçli tasarlanan bir şey aslında. Dediğim gibi çok uzun ve egzistansiyalist açılımları var ve tartışması epey uzun sürüyor.