Eşimle ilk kavgamız nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum...

Ben de siz de konu sahibinin eşini tanımıyoruz. Onun yazdıklarından bir yargıya varıyoruz. Normal iletişimleri ne şekilde, adam gerçekten nasıl biri, gerçekten şiddet eğilimli mi yoksa yaşadığı sadece bir öfke patlaması mı bilmiyoruz. O gün o evin içinde karşılıklı taraflar birbirlerine neler söyledi de konu bu kadar alevlendi bunların hiçbirini bilmiyoruz.

Siz şiddet eğilimli biri ile anlık öfke patlaması yaşayan birini bir tutuyorsunuz. Öfke patlaması yaşayan herkes şiddet eğilimli değildir, kendimden biliyorum. Ama en nihayetinde kişi bunu şiddet eğiliminde olduğu gibi bile isteye yapmıyor. Tedavisi de pek tabi mümkün.

Belki bilmiyorum, kendimle özdeşleştirdiğim için böyle düşünüyorum ama "elindekini fırlattı bir sonraki evre dayak" söyleminin her zaman doğru olduğunu düşünmüyorum. Tedavi olmalı mı evet, konu sahibi çözüme ulaştırma kısmında bunu da eşiyle konuşmalı.
Kendinizden güçsüz bir varlığa öfke patlamanız anında siz de şiddet uygulayabilirsiniz o zaman. Madem insan anlık öfke patlamasında tamamen kontrolsüz oluyor sizin de bir çocuğa ya da hayvana zarar vermenizi bekleyebiliriz.

Benim anlayabildiğim ya da kabullenebileceğim bir şey değil bu. Karşımda sehpa kıran bir adam olsa ben soluğu adliyede alırım. Tahammül edilecek şeyler var tahammül edilmeyecek şeyler var. Şiddete tahammül edilip alttan alınmaz.

Bana da burnundan getirmek yerine oturup sakince bunu konuşmaları gerekir gibi geldi. Ayrılık düşünmüyorsa annesinin evinde kalıp kendi evine geçmemesi ve bunu ailenin fark etmesi işi daha da zorlaştırır gibi geliyor 🙄
En baştan gitmemeliydi zaten aile evine boşanmayacaksa. O zaman oturup konuşulacak bir ortam olurdu belki. Ama kendine zarar vereceğinden korkup annesine kaçtığı adamla ertesi gün hiç bişey olmamış, hiç şiddet görmemiş gibi oturup konuşmak benim aklımın alabildiği bir durum değil.

Eş, güle oynaya gitmiş konu sahibinin ailesini evine. En ufak bir mahcubiyet, suçluluk duygusu falan yok.
Evde sehpa kırmayı ertesi gün mesajla özür dileyecek küçük bir mesele olan gören bir adam, eve gider gitmez eşinden özür dilemeyi planlayan konu sahibi. Bu olayların daha çok tekadalanie diyeceğim ama konu sahibi "dersini" aldı, daha da sesini çıkarmaz kolay kolay.
Kocasının sınırlarını net bir şekilde öğrendi. Ona göre davranır artık şiddet görmemek için.

Yani bu adam bu ailenin faturalarını her türlü ihtiyaçlarını karşılayan eşine destek olan bir çok olay olmasına rağmen eşini uzmeyen biriydi

Eşine şiddet uygulamişa gelmiş konu da adam masaya vurmuş çok net hatırlıyorum burdaki konunun birinde sırf annen çeyrek getirmiyor dedi diye kadının üzerine cam kirilindiginda sen adamın ailesi hakkında konuşamazsin adam raydan çıkmis demiştiniz . Burda nasıl bir şiddet var kadına karşı ?
Konu sahibi adam senin istediklerini yapıyor iki saat arkadaşlarımla oturuyorsam eşim beni arayıp birde etrafı görüntülü incelemeye çalışsa beni de götür beni neden götürmesdin diye burnumdan getirse bende cildiririm
Adamın ayarlarını bozup yine annene gitmişsin dikkat et annen seni çalıştırıp yine paralarını yemesin bu aralar ihtiyacı var çünkü
En sonunda çocuğunu alacak seni çalıştırıp çatır çatır paranı yiyecek annen

Kendinizden güçsüz bir varlığa öfke patlamanız anında siz de şiddet uygulayabilirsiniz o zaman. Madem insan anlık öfke patlamasında tamamen kontrolsüz oluyor sizin de bir çocuğa ya da hayvana zarar vermenizi bekleyebiliriz.

Benim anlayabildiğim ya da kabullenebileceğim bir şey değil bu. Karşımda sehpa kıran bir adam olsa ben soluğu adliyede alırım. Tahammül edilecek şeyler var tahammül edilmeyecek şeyler var. Şiddete tahammül edilip alttan alınmaz.
O anı hiç yaşamadığınız bayağı belli anlayamıyorsunuz nasıl bir durum olduğunu. Telefonum, en kıymetlim. Sinir krizi anında fırlattım ikiye ayrıldı kendime geldiğimde bunu nasıl yaptım diye oturup ağladım. İstemsiz oluyor bunun kendimden güçsüz bir şeye şiddet uygulamakla alakası yok. Refleks gibi düşünün tamamen istemsiz.

Herkesin ve her ilişkinin dinamikleri farklı, kendi fikirlerimizi tek doğru olarak dayatmak ise manasız. En başından beri benim anlatmaya çalıştığım da bu. Ortak noktaya varabildik sonunda.

Kocasının sınırlarını net bir şekilde öğrendi. Ona göre davranır artık şiddet görmemek için.
Adam dövmüş gibi konuşuyorsunuz
Sinir anında hiç vazo kirmadiniz sanırım
İnsanlar bazen raydan çıkabiliyor
Konuşmak istiyorum diye bir insanın üstüne gidilmemeli
Arkadaşını sevmiyorum diye görüntülü arayıp küçük düşürülmesi de anormal mesela eğer bı şiddetten bahsediyorsak konu sahibinin eşi bu ilişkide fiziksel ve manevi şiddeti daha çok görmüş
Adam tek maaşla hem kendi ailesini hem eşinin ailesini gecindiriyordu bı tık rahatlamaya ihtiyacı vardır belki

O anı hiç yaşamadığınız bayağı belli anlayamıyorsunuz nasıl bir durum olduğunu. Telefonum, en kıymetlim. Sinir krizi anında fırlattım ikiye ayrıldı kendime geldiğimde bunu nasıl yaptım diye oturup ağladım. İstemsiz oluyor bunun kendimden güçsüz bir şeye şiddet uygulamakla alakası yok. Refleks gibi düşünün tamamen istemsiz.

Herkesin ve her ilişkinin dinamikleri farklı, kendi fikirlerimizi tek doğru olarak dayatmak ise manasız. En başından beri benim anlatmaya çalıştığım da bu. Ortak noktaya varabildik sonunda.
En kıymetlisini duvara fırlatan insanın kendi için kıymetli olmayan bir canlıya aynı şeyi yapmayacağına inanmamı bekliyorsunuz.

çocuk doğsun gör şenliği, ikiniz de çıkamadıkça birbirinizi yersiniz. siz güzelce konuşun bakın daha doğuma var, doğmadan barışın, iyi vakit geçirin, gezin. daha yıllarca yok. var da eski tadı yok

Adam dövmüş gibi konuşuyorsunuz
Sinir anında hiç vazo kirmadiniz sanırım
İnsanlar bazen raydan çıkabiliyor
Konuşmak istiyorum diye bir insanın üstüne gidilmemeli
Arkadaşını sevmiyorum diye görüntülü arayıp küçük düşürülmesi de anormal mesela eğer bı şiddetten bahsediyorsak konu sahibinin eşi bu ilişkide fiziksel ve manevi şiddeti daha çok görmüş
Adam tek maaşla hem kendi ailesini hem eşinin ailesini gecindiriyordu bı tık rahatlamaya ihtiyacı vardır belki
Yok kırmadım. Çevremde kıranı da görmedim. Bir insan sinir anında neden bir şeyler kırar onu da anlamam. Şiddet eğilimli insan davranışı bu bence. Şiddetin illa canlıya uygulanması gerekmiyor adının şiddet olması için.

Evet kadın darlamış, o konuda herkes hemfikir zaten. Bu davranışın karşılığının şiddet göstermek ve kendi evine girişini yasaklamak olduğunu düşünüyorsanız diyecek bir şeyim yok.

Ben de siz de konu sahibinin eşini tanımıyoruz. Onun yazdıklarından bir yargıya varıyoruz. Normal iletişimleri ne şekilde, adam gerçekten nasıl biri, gerçekten şiddet eğilimli mi yoksa yaşadığı sadece bir öfke patlaması mı bilmiyoruz. O gün o evin içinde karşılıklı taraflar birbirlerine neler söyledi de konu bu kadar alevlendi bunların hiçbirini bilmiyoruz.
Siz şiddet eğilimli biri ile anlık öfke patlaması yaşayan birini bir tutuyorsunuz. Öfke patlaması yaşayan herkes şiddet eğilimli değildir, kendimden biliyorum. Ama en nihayetinde kişi bunu şiddet eğiliminde olduğu gibi bile isteye yapmıyor. Tedavisi de pek tabi mümkün.
Belki bilmiyorum, kendimle özdeşleştirdiğim için böyle düşünüyorum ama "elindekini fırlattı bir sonraki evre dayak" söyleminin her zaman doğru olduğunu düşünmüyorum. Tedavi olmalı mı evet, konu sahibi çözüme ulaştırma kısmında bunu da eşiyle konuşmalı. Kaldı ki zaten konuşacağını da söylemiş.
Elindekini fırlatmakla sehpa parçalamak arasında fark var. Öfke patlamasının ne şiddette ve kime karşı olduğu sonraki davranışlar hakkında gayet tahmin zemini sunar. Benim en fazla elimdeki teneke kalemliği duvara fırlattığım oldu tartışırken ama bunu yaparken benden güçlü kişi vardi karşımda. Çocuk olsa kedi köpek olsa veya yaşlı biri yani benden zayıf böyle bir şey asla yapmam. Veya sevdiğim bir eşyayı telefonu falan sinirimden ölsem de atmam😅 Dürtüsellik+öfke=şiddet. Öfke kontrolü de zaten öfkelenmemek değildir tepkiyi dizginleyebilmektir.

Yok kırmadım. Çevremde kıranı da görmedim. Bir insan sinir anında neden bir şeyler kırar onu da anlamam. Şiddet eğilimli insan davranışı bu bence. Şiddetin illa canlıya uygulanması gerekmiyor adının şiddet olması için.

Evet kadın darlamış, o konuda herkes hemfikir zaten. Bu davranışın karşılığının şiddet göstermek ve kendi evine girişini yasaklamak olduğunu düşünüyorsanız diyecek bir şeyim yok.
Şiddet göstermek o kişiye doğru uygulanan ona zarar verilen bir durumdur
Bir insan beni bırak şu an senle konuşmak istemiyorum diyorsa onun üstüne gitmenin bir manası yok
Şiddetin nasıl illaha canlıya uygulanması gerekmiyor anlamadım eşyaların canı olmadığı için bir insan bunu hep yapıyorsa evet öfkesini kontrol edemiyordur uzun yıllardır tanıdığınız biri hele diğer konulardan okuduğum kadarıyla bu kadar sabırlı bir adam bu hale geliyorsa bence konu sahibi de bı dusunmeli
Biz bu adamın ailecek burnundan getirdik para yönünden sıkıntı yaşadı ben kıskanarak bunaltiyorum niye böyle bir patlama yasadi diye

En baştan gitmemeliydi zaten aile evine boşanmayacaksa. O zaman oturup konuşulacak bir ortam olurdu belki. Ama kendine zarar vereceğinden korkup annesine kaçtığı adamla ertesi gün hiç bişey olmamış, hiç şiddet görmemiş gibi oturup konuşmak benim aklımın alabildiği bir durum değil.
Bir şeyler söyleyip konu sahibini olumsuz yönden etkilemek istemiyorum.
Edit: diğer yorumları okuyunca bir noktaya değinmek istiyorum; "Kendinizden güçsüz bir varlığa öfke patlamanız anında siz de şiddet uygulayabilirsiniz o zaman." yazılmış ama bu her zaman geçerli değil bence. Ben bir tartışma sonrasında odada tek kalıp o sinirle telefonu duvara fırlatmıştım kırılmıştı. Normalde öfke kontrolünü sağlayabilen, şiddet eğilimi olmayan biriyim. (Yaptığım şeyi savunmuyorum) ama bazen insanın biriktirdiği şeyler hiç olmayan anda bu şekilde dengesizce davranmasina sebep olabilir. Ben bir daha tekrarlamadim. Bunu bu konu bazında yazmam ne kadar doğru bilmiyorum, konu sahibini de yanlış yönlendirmek istemem. Konu sahibinin yerinde olsam aynı durumu ben yaşasam ben de normal deyip gecemezdim. Ürkütücü gelirdi bana ama direkt boşanmayı da düşünmezdim(sorun buysa sadece)

Elindekini fırlatmakla sehpa parçalamak arasında fark var. Öfke patlamasının ne şiddette ve kime karşı olduğu sonraki davranışlar hakkında gayet tahmin zemini sunar. Benim en fazla elimdeki teneke kalemliği duvara fırlattığım oldu tartışırken ama bunu yaparken benden güçlü kişi vardi karşımda. Çocuk olsa kedi köpek olsa veya yaşlı biri yani benden zayıf böyle bir şey asla yapmam. Veya sevdiğim bir eşyayı telefonu falan sinirimden ölsem de atmam😅 Dürtüsellik+öfke=şiddet. Öfke kontrolü de zaten öfkelenmemek değildir tepkiyi dizginleyebilmektir.
Konu sahibinin eşinin tepkiyi dizginleyebilmesi için gerekli tedbirin alınması gerektiğini söylemiştim. Çözüm odaklı olmaktan bahsediyorum, sorun değil. Ama bu bile sorun oldu😂 sorun odaklı insanlar bunu da sorun yaptılar.

Şiddet göstermek o kişiye doğru uygulanan ona zarar verilen bir durumdur
Bir insan beni bırak şu an senle konuşmak istemiyorum diyorsa onun üstüne gitmenin bir manası yok
Şiddetin nasıl illaha canlıya uygulanması gerekmiyor anlamadım eşyaların canı olmadığı için bir insan bunu hep yapıyorsa evet öfkesini kontrol edemiyordur uzun yıllardır tanıdığınız biri hele diğer konulardan okuduğum kadarıyla bu kadar sabırlı bir adam bu hale geliyorsa bence konu sahibi de bı dusunmeli
Biz bu adamın ailecek burnundan getirdik para yönünden sıkıntı yaşadı ben kıskanarak bunaltiyorum niye böyle bir patlama yasadi diye
Hani psikolojik şiddet dediğimiz bir kavram var ya biliyorsunuzdur eminim. Kadının önünde sehpa kırıp korkudan annesine kaçmasına sebep olmak şiddettir. Bunu anlamanın bu kadar zor olduğunu sanmıyorum ama açıklama yaptırdınız bana.

Adamın geçmişini ne yapıp ettiğini bilmem ben, konuya yorum yapıyorum geçmişte yaptıklarına değil.

Bence eşin yeri ayrı arkadaş ortamının yeri ayrı tabiki birlikte vakit de geçirilir ama bazen insan sadece arkadaşlarla da olmak isteyebilir. Alkollü mekana sadece eşinizin gidebiliyor olması baştan verdiğiniz bir taviz. Uzun senedir birlikteyiz demişsiniz. Muhtemelen bunu baştan kabul etmişsiniz yani bugünün konusu değil. Kendiniz tek gidemiyor olmanıza tamam deyip o zaman o giderse beni de götürsün yapınca olmuyor malesef

Hani psikolojik şiddet dediğimiz bir kavram var ya biliyorsunuzdur eminim. Kadının önünde sehpa kırıp korkudan annesine kaçmasına sebep olmak şiddettir. Bunu anlamanın bu kadar zor olduğunu sanmıyorum ama açıklama yaptırdınız bana.

Adamın geçmişini ne yapıp ettiğini bilmem ben, konuya yorum yapıyorum geçmişte yaptıklarına değil.
Bende size tam tersini anlatıyorum bir insanı iki saatliğine bir yere gittiğine pişman etmek
Oradayken güvenmeyip görüntülü arayarak küçük düşürmek suratını asarak burnundan getirmek
Üstüne üstlük eve geldiğinde çok sinirliyim konuşmak istemiyorum demesine rağmen üstüne gitmek bunlar bence psikolojik şiddet
Ben artık patlayan bir adam gördüm konuda siz kadının şiddete maruz kaldığını düşünüyorsunuz

Hamile olunca acaba ne oluyor? Ortada riskli hamilelik anladigim kadariyla yok. Kadinla daha evvel disari cikip gezip gelmisler. Durumu gayet yerinde demek ki. Her insanin kendine ayirabilecegi zaman olmali. Bu erkekler icin nasil gecerliyse kadinlar icinde gecerli.
Ayrıca tüm gün eşi sabahtan akşama kadar işyerindeyken de konu sahibi yalnız kalıyor evde.
Ben iki hamileliğimde de son kontrole kendim araba kullanarak gittim. Ayrıca ikinci hamileliğimde son 3 ay eşim iş için mecburen yurtdışındaydı. Kucağımda 20 aylık bebek ve ikinciye de 5,5 aylık hamileyken evde tek kaldım. Oyun grubuna getir götür, alışveriş yap evi temizle topla... Eşim doğumdan 1 hafta önce gelmişti geri.

Konu sahibi, yaptığınızdan pişman olduğunuz belli eğer barışırsanız bir daha bu noktaya getirmeyin kendinizi. Baştan kabul ettikleriniz yüzünden boşuna tartışma çıkarmayın. Eşiniz size sınırını göstermiş, siz de annemlere gidiyorum diye kendi sınırınızı göstermişsiniz. Evlilikte kimse kimseden izin almamalı. Eşiniz siz beğenmeseniz de çocukluk arkadaşıyla çıkmak istiyorsa, bırakın gitsin.
Ben ayda bir akşam arkadaşlarımla yemeğe giderdim ve eşim bana sadece "hangi akşam çıkacaksınız belli mi, ben ona göre plan yapayım" diye sorardı. Seve seve çocuklara bakar beni beklemeden de yatar uyurdu. Ben eşim için çok şey yaparım, sevgimiz saygımız yerindedir ama bana kalkıp"ben akşamları arkadaşlarımla eğlenceye gezmeye konsere giderim sen gidemezsin izin vermiyorum derse ben bunu kendime yediremem. 16 yıllık evliyiz ve bugün bana böyle kısıtlamalar koymaya kalksa iki çocuk, 16 yıllık evlilik kolay değil bazı şeyler demem mesela.

Ne yapayım diye sormuşsunuz, eğer dönecekseniz sağlam bir konuşma yapın. Yok aşkım öyle demek istemedim, niyetim kötü değildi, ama sen de bana bunu dedin, böyle yaptın... bunlardan bahsetmiyorum. Ciddi olarak kendisinden evliliğinizden ne beklediğinizi, kendisinin beklentilerini iyice koyun ortaya. Bir daha kesinlikle böyle şiddet göstermesine müsaade etmeyeceğinizi kesinkes belirtin. İlle size olması gerekmez, kapı duvar yumruklama da şiddettir. Yaparsa da eşyalarını toplayıp evden gidecek olanın kendisi olduğunu bilsin.

Çalışma hayatındaymışsınız, çocuğunuz büyüyünce belki yine çalışacaksınız, iş arkadaş çevreniz olacak. Hep böyle izin vermez, müsaade etmez, o yapar ben yapamam olarak mı geçecek hayatınız?

X