Siz sanırım Singapur'daydınız orayı hiç görmediğim için bilemem elbette ama ben ülkemizde çok kaliteli bir kaç yer hariç lokantalarda hijyene, hijyeni geçtim temizliğe dikkat edildiğini hiç zannetmiyorum.
Geçen yıl Hürriyet gazetesinde bu konuyla ilgili bir yazı dizisi okumuştum, o janjanlı-markalı işletmelerin mutfaklarıyla ilgili birinci ağızdan anlatılanlar beni benden almıştı.
Yani corona virüsü midede yaşamasa da, sipariş yemekle bulaşma riski düşük olsa da dışardan yemek bana göre sağlıklı ve hijyenik değil.
Bir de mutfağında tencere kaynamayan ev hiç bana göre değil.
Evde yemek yapmak maliyetli mi?
O konuda kısmen haklısınız hele ki dengeli ve çeşitli besleneyim derseniz.
Yoksa hamburger zincirlerinden, bazı döner ve lahmacun markalarından sipariş vermek çok da pahalı değil.
Hocam genel olarak disaridan yemek yeme olayini sevmeme konusunda bir yorum yapamam, orasi kisisel tercihe kalmis durumda. Ben koronavirus ile ilgisi hakkinda yorum yapmistim :)
Benim yasadigim ulkede fast food cok populer degil o sebeple basit bir zincir fast foodcu bile pahali burada, zaten tercih edilmiyor. Bahsettigim disaridan yemek aldigimiz yemek yerleri yanyana farkli ulkelerin mutfaklarina ait olan ve saglikli ev yemegi yapan (zaten asya yemekleri genelde bir protein grubu, birkac cesit sebze ve pirinc pilavindan olusan yemek tabaklarindan olusur) restaurantlardan olusuyor. Mesela yanyana Cin mutfagi, Hint mutfagi, Malay mutfagi, Japon mutfagi, vejeteryan yemekleri bulabiliyorsunuz. Cok uluslu ve cok kulturlu bir ulke oldugu icin cok faydali bir olusum oluyor, herkes istedigi yemekleri bulabiliyor. Ayrica 5-8$ arasi bir ucrete icecek dahil bir yemek menusu yiyebiliyorsunuz, bu da cok ucuz ve yemeye ulasmanin cok kolay olmasi sebebi ile insanlari evde yemek yapmamaya itmis. Is cikisi ya gidip oralarda yemek yiyorlar, ya da alip eve goturuyorlar. Bu arada bu bahsettigim restaurantlar A veya B yemek sertifikali, surekli denetleniyorlar ve o sertifikalari alamayanlar kapanmak zorunda birakiliyor. Kurallar ulkesinde yasamanin iyi tarafi da bu, guven duygusu:) Ben mutfak masrafi konusunda da Singapur hakkinda yorum yapmistim, tamamen ithal urunlere bagli bir ulke, yediginiz portakal ABD`den, et Brezilya`dan, sut-peynir Avustralya`dan/Yeni Zelanda`dan gelebiliyor. O sebeple marketler pahali, yemek yerleri toptan aldigi icin daha ucuza alip daha ucuza yemek satiyorlar. Sanirim bu da evde yemek pisirme kulturlerinin olmamasinda etken. Bildigim kadariyla birkac asya ulkesinde daha durum bu sekilde, kulturel bir durum da olabilir. Benim esim Ispanyol ve asya yemekleri ile arasi hic iyi olmadigi icin biz surekli evde yemek yapiyoruz, ben haftada 1 disaridan yeme gunu yapiyorum esim de istedigi bir seyi siparis veriyor ya da istemezse kendine bir seyler yapiyor. Turk yemeklerine asik ve yemek yapmayi da sevdigi icin gecen hafta kendine karniyarik yapti mesela :))
Bunlar disinda uzun suredir senede 3 hafta harici Turkiye`de vakit gecirmedim, fiyatlar ve son durum hakkinda net bir yorum yapamiyorum. Ancak ben de her geldigimde zamlanmis fiyatlar goruyorum, haklisiniz.