- 24 Mayıs 2020
- 3.922
- 13.573
-
- Konu Sahibi Sosyologgelin
Ne yaparsan yap demiş size kötü söz söylememiş siz fazla bilenmissiniz ..Bende size tavsiye çok gaza gelip durduk yere huzurunuzu kaçırmayın derimİş vakti degildi. Kv'le evdeydik. Kahve yapayim dedim bi kere. 'Ne yaparsan yap kıjııımm' dedi. Sinir oldum, yapmadimKonu aslinda ilgilenmek de değil. Eşim fazlasiyla ilgileniyor sağ olsun. Onlardan iyilik beklemiyorum zaten yeter ki kotu soz olmasin
Teşekkur ederim, ben de o yuzden sessiz kaliyorum aslindaNe yaparsan yap demiş size kötü söz söylememiş siz fazla bilenmissiniz ..Bende size tavsiye çok gaza gelip durduk yere huzurunuzu kaçırmayın derim
Nasıl başladıysa öyle gider. Ya ayak uydurun(yani alınganlık etmeyin) ya da arkanıza bakmadan kaçın:))Arkadaşlar Merhaba. 7 aylık evliyim. Oncesinde eşimle 1 sene goruştuk. Ben Selanik goçmeniyim, eşim ise karadenizli. Biz de geline çok hurmet edilir. Her bakimdan. Evlenmeden evvel Rizeli bir arkadaşim, 'kendini ezdirme karadenizli bazi aileler gelinleri ezmeye çalişir' vs demişti. Ben de sen iyi olursan karşi tarafta iyi olur mantiğindaydim surekli. Buradan hareketle şunu diyeceğim. Nişanlilikla birlikte eşimin ailesinden surekli 'şaka' yaftasi altinda laf sokma durumlari yaşamaya başladim. Buna kv de dahil. Şimdi ornekler verecegim. Kvler yayladalar. Ben de bu yil ilk kez gittim. Gitmeden evvel 'bizim yediklerimizden yemezsen kendi yaptigini yersin' dedi. Bunu cok kez soyledi. Oraya gidince onlar çok erken uyaniyorlardi, eşimle beni hiç beklemedi kahvalti için. 9 buçukta uyandim ve bana kimse yokken ' bizim gelin sofrayi kaldirmaya kalkti' diye laf soyledi. Hic cevap vermedim. Eşime soyledim bana bişey demedi. Annesine dediyse bilmiyorum. Teyzeleri de ayni şekilde. İnstagramdan kahvalti hikayesi atmiştim ve teyzesi hikayeme cevap atmiş. O kaşik bardaga hic yakişmamiş diye. Eşimin dogum gununde eşimi goruntulu aradi. Kiz ne yapmişsin bu cocuga dedi. Saniyorum ki kilo almiş, guzel olmuş falan dicek. Cevremizdekiler oyle diyor cunku. Demesin mi daha cocuk olmadan yaşlandirmissin cocugu diye. Sonra uzerimde hirka vardi. Eviniz cok mu soguk kapkalin hirka giymis bu kiz diyor eşime. Kuşun sesini duydu arkadan, benim cocugu gondereyim bakin kuş bakacaginiza gibi laflar etti. Eşime soyledigim ise onceden' sevdikleri icin şaka yapiyorlar sana' diyordu. Simdi 'onlarin konuşmasi boyle ne yapayim' diyor. Ben bu zamana kadar hic kotu bi cevap vermedim. Sizce de beni ezmeye çalişmiyolar mi? Bende artik cevap vermeli miyim?
Yapilan şakalar hoş mu sizce? Ayrica ben de şakayı çok seven, şaka yapan biriyim. Gülmeyi, güldürmeyi çok severimŞaka yapiyolar bence.
Karadeniz insani şenşakrak olur. Gulmeyi sever. O kadar fikra boşuna mi turemiş. Gercekten ne kadar karadenizli gorduysem boyle. Neden laf soktuklarini dusunuyosunuz ki?
Cok hos oldugunu soyleyemicem. Ama kasitli oldugunu sanmiyorum. Her insanin saka anlayisi farkli. Kimileride boyle patavatsizca yapiyor sakayi. Laf sokmaktan sayamadim anlattiginiz durumlari. Bitane ornek vereyim. Annem beni dogurmus halam ona demiski " bak bitane dogurdun ses etmedik ikinciyi g*tune guveniyosan dogur. " bakin beterin beteri var dimi bu lafi eden gorumceYapilan şakalar hoş mu sizce? Ayrica ben de şakayı çok seven, şaka yapan biriyim. Gülmeyi, güldürmeyi çok severimama bunu birilerini vurarak yapmam
Siz cevap vermedikçe bu şakalar(!) Devam eder gibi. Cevaplarını verin bence susturunArkadaşlar Merhaba. 7 aylık evliyim. Oncesinde eşimle 1 sene goruştuk. Ben Selanik goçmeniyim, eşim ise karadenizli. Biz de geline çok hurmet edilir. Her bakimdan. Evlenmeden evvel Rizeli bir arkadaşim, 'kendini ezdirme karadenizli bazi aileler gelinleri ezmeye çalişir' vs demişti. Ben de sen iyi olursan karşi tarafta iyi olur mantiğindaydim surekli. Buradan hareketle şunu diyeceğim. Nişanlilikla birlikte eşimin ailesinden surekli 'şaka' yaftasi altinda laf sokma durumlari yaşamaya başladim. Buna kv de dahil. Şimdi ornekler verecegim. Kvler yayladalar. Ben de bu yil ilk kez gittim. Gitmeden evvel 'bizim yediklerimizden yemezsen kendi yaptigini yersin' dedi. Bunu cok kez soyledi. Oraya gidince onlar çok erken uyaniyorlardi, eşimle beni hiç beklemedi kahvalti için. 9 buçukta uyandim ve bana kimse yokken ' bizim gelin sofrayi kaldirmaya kalkti' diye laf soyledi. Hic cevap vermedim. Eşime soyledim bana bişey demedi. Annesine dediyse bilmiyorum. Teyzeleri de ayni şekilde. İnstagramdan kahvalti hikayesi atmiştim ve teyzesi hikayeme cevap atmiş. O kaşik bardaga hic yakişmamiş diye. Eşimin dogum gununde eşimi goruntulu aradi. Kiz ne yapmişsin bu cocuga dedi. Saniyorum ki kilo almiş, guzel olmuş falan dicek. Cevremizdekiler oyle diyor cunku. Demesin mi daha cocuk olmadan yaşlandirmissin cocugu diye. Sonra uzerimde hirka vardi. Eviniz cok mu soguk kapkalin hirka giymis bu kiz diyor eşime. Kuşun sesini duydu arkadan, benim cocugu gondereyim bakin kuş bakacaginiza gibi laflar etti. Eşime soyledigim ise onceden' sevdikleri icin şaka yapiyorlar sana' diyordu. Simdi 'onlarin konuşmasi boyle ne yapayim' diyor. Ben bu zamana kadar hic kotu bi cevap vermedim. Sizce de beni ezmeye çalişmiyolar mi? Bende artik cevap vermeli miyim?
Sinir olmayacak gibi degil..Cok hos oldugunu soyleyemicem. Ama kasitli oldugunu sanmiyorum. Her insanin saka anlayisi farkli. Kimileride boyle patavatsizca yapiyor sakayi. Laf sokmaktan sayamadim anlattiginiz durumlari. Bitane ornek vereyim. Annem beni dogurmus halam ona demiski " bak bitane dogurdun ses etmedik ikinciyi g*tune guveniyosan dogur. " bakin beterin beteri var dimi bu lafi eden gorumce
Seni rahatsız eden şeyleri mutlaka eşinle konuş baktın oralı olmuyor o zaman kendin yapacağını yaparsın. Bırak eşinin ailesini biz kendi sülalemizden aynı lafları duyuyoruzEn başından beri bu şekildeydiler. Nişan gecem dahil olmak uzere bir cok laf duydum evlenene kadar. Evlendikten sonra da devam ediyor. Eşimi çok sevdigim için cevap vermedim hiç, ama vermek gerekiyor. Ortamin gerilecegini bilsem de o lafi vermek istiyorum artik. Kültür şoku kesinlikle. Annesi onun yaninda hiç bir sey diyemez, esim fazlasiyla cevabini veriyor. O yokken diyecegini diyor kv. Ama diger akrabalara vs ses çikarmiyor eşim. Bunu onunla konuştum geçen akşam. Olumlu bir konuşmaydi. Bakalim
Görüşmüyoruz zaten, aile memlekette oturuyor. Biz eşimin işi dolayisiyla uzak bir şehirdeyiz. Fakat yine de çok kalabaliklar ve her yerdeler diyebilirimAcaba genel olarak ailede bir üslup sıkıntısı mı yaşıyorlar, ezmekten ziyade huyları kötüymüş gibi geldi bana. Çok rahatsız oluyorsanız sürekli görüşmeyin
Ya en iyisi boşverin. Arada kültür farkı var. Bende evliyim kayınvalidemle kafa olarak aramızda dağlar var ama düşünmüyorum. Bazı şeyleri eşim için duymazdan geldim, bazen dayanamayıp eşime anlattım. Başlarda üzülüyordum sonradan takmamaya başladım çünkü anladım ki kafanıza takarsanız üzülen siz olursunuz. Yan yana kalmanız gerekirse belki zor olur ama eşiniz arada aracı olursa problemsiz süreci tamamlarsınız. En azından öyle umuyorumGörüşmüyoruz zaten, aile memlekette oturuyor. Biz eşimin işi dolayisiyla uzak bir şehirdeyiz. Fakat yine de çok kalabaliklar ve her yerdeler diyebilirimMesela şunu da diyim huylari kotu demişken. Kv ' ye biri sormuş 'gelininle aran nasıl?' diye. 'Şimdilik iyi ama evine gidince belli olcak' demiş. Bunu bir de telefonda bana anlatiyor.. Ne diyebilirim ki
Takılmıyorum zaten cidden. Sadece o an için sinirlerim zıplıyor hepsi buYa en iyisi boşverin. Arada kültür farkı var. Bende evliyim kayınvalidemle kafa olarak aramızda dağlar var ama düşünmüyorum. Bazı şeyleri eşim için duymazdan geldim, bazen dayanamayıp eşime anlattım. Başlarda üzülüyordum sonradan takmamaya başladım çünkü anladım ki kafanıza takarsanız üzülen siz olursunuz. Yan yana kalmanız gerekirse belki zor olur ama eşiniz arada aracı olursa problemsiz süreci tamamlarsınız. En azından öyle umuyorum
Onlara cevap verebilirsinizTakılmıyorum zaten cidden. Sadece o an için sinirlerim zıplıyor hepsi buama diğer akrabalara takılıyorum. Hadi onun kv sıfatı var, sen kim kopek
Sanıyorum ki sizinle de kültür farkımız varValla şaka mı yoksa alttan alttan laf sokmamı kayınvalidenizi tanımadığım için kesin bir yorum yapamıyorum.
Ama yaylada genelde erken kalkılır ve siz oraya misafir olarak gittiyseniz onların size değil sizin onlara uymanız lazım.Yani erkenden kalkan insanlar yemek yemek için neden sizin kalmanızı beklesin aç acına?
Bir de "bizim yaptıklarımızı yemezsen kendi yaptıklarını yersin" lafında da çok bir şey göremedim aslında.
Bizim yaptığımız yemekleri beğenmezsen kendi yaptıklarını yersin anlamını çıkardım ben.
Tabi söyleyiş tarzıda önemli,nasıl söylediğini bilmediğim için buna da kesin bir yorum yapamıyorum.
İnş bundan sonraOnlara cevap verebilirsiniz
Ben kültürsüz,siz kültürlü mü oldunuz yani şimdi onu anlayamadım?Sanıyorum ki sizinle de kültür farkımız varbakın nişanlılık dahil hic bir sekilde kvlerin evine gitmedim. Evlendikten 3 ay sonra ilk kez gittim. Ben onlara giden 'en ağır' misafirim. En ağir misafire ne yapilir? Hakkıyla ağırlanır bizim göreneklerimizde. İlk gidişim için diyorum tabiki. Ama ben begenmezsen kendim yapıp yiyecekmişim
Kültürlü kültürsüz kavramlarını dahi açiklayici bulmuyorken birine kultursuz demem imkansiz. Kime gore neye gore degil mi?Ben kültürsüz,siz kültürlü mü oldunuz yani şimdi onu anlayamadım?
Artık evlenmişsiniz zaten koskoca insanların mı size hizmet etmesini bekliyosunuz?
Misafirlik mi kalmış? Nişanlı olarak gitseniz amenna.
Size özel yemek mi yapacaktı bir de koskoca kadın?
Kayınvalidenizin yemeklerini beğenmiyorsanız,kendiniz yapmanız mantıklı olan değil mi?
Zaten kadının yemeğini beğenmiyosunuz başka yemek yapsa onuda beğenmeyeceksiniz mantıken?
Ben mesela kimseye yemek beğendirmekle uğraşmam,beğenmeyen kendisi yapsın.
Ayrıca birinin evine gidince biz ev sahibine uyarız değil mi? Ev sahibi bize değil.
Laf sokmadır,şakadır onları bilemem.Çünkü dediğim gibi kayınvalidenizin üslubunu,kişiliğini bilmiyorum.
Şakaysada evet yersiz şakalar.
Ama kahvaltıya beklememe ve yemek konusunda kusura bakmayın haksızsınız bence.