- 30 Mart 2009
- 14.377
- 64.464
-
- Konu Sahibi Sosyologgelin
Bunlarin hepsi ayni demekki cahil mi desem yoksa akillilar mi herkesi kendileri gibi olsun istiyolar biz onlara ayak uyduracaz ayni benimkilerde boyleArkadaşlar Merhaba. 7 aylık evliyim. Oncesinde eşimle 1 sene goruştuk. Ben Selanik goçmeniyim, eşim ise karadenizli. Biz de geline çok hurmet edilir. Her bakimdan. Evlenmeden evvel Rizeli bir arkadaşim, 'kendini ezdirme karadenizli bazi aileler gelinleri ezmeye çalişir' vs demişti. Ben de sen iyi olursan karşi tarafta iyi olur mantiğindaydim surekli. Buradan hareketle şunu diyeceğim. Nişanlilikla birlikte eşimin ailesinden surekli 'şaka' yaftasi altinda laf sokma durumlari yaşamaya başladim. Buna kv de dahil. Şimdi ornekler verecegim. Kvler yayladalar. Ben de bu yil ilk kez gittim. Gitmeden evvel 'bizim yediklerimizden yemezsen kendi yaptigini yersin' dedi. Bunu cok kez soyledi. Oraya gidince onlar çok erken uyaniyorlardi, eşimle beni hiç beklemedi kahvalti için. 9 buçukta uyandim ve bana kimse yokken ' bizim gelin sofrayi kaldirmaya kalkti' diye laf soyledi. Hic cevap vermedim. Eşime soyledim bana bişey demedi. Annesine dediyse bilmiyorum. Teyzeleri de ayni şekilde. İnstagramdan kahvalti hikayesi atmiştim ve teyzesi hikayeme cevap atmiş. O kaşik bardaga hic yakişmamiş diye. Eşimin dogum gununde eşimi goruntulu aradi. Kiz ne yapmişsin bu cocuga dedi. Saniyorum ki kilo almiş, guzel olmuş falan dicek. Cevremizdekiler oyle diyor cunku. Demesin mi daha cocuk olmadan yaşlandirmissin cocugu diye. Sonra uzerimde hirka vardi. Eviniz cok mu soguk kapkalin hirka giymis bu kiz diyor eşime. Kuşun sesini duydu arkadan, benim cocugu gondereyim bakin kuş bakacaginiza gibi laflar etti. Eşime soyledigim ise onceden' sevdikleri icin şaka yapiyorlar sana' diyordu. Simdi 'onlarin konuşmasi boyle ne yapayim' diyor. Ben bu zamana kadar hic kotu bi cevap vermedim. Sizce de beni ezmeye çalişmiyolar mi? Bende artik cevap vermeli miyim?
Ayni tonda biz saka yapinca sinir oluyolar amaArkadaşlar Merhaba. 7 aylık evliyim. Oncesinde eşimle 1 sene goruştuk. Ben Selanik goçmeniyim, eşim ise karadenizli. Biz de geline çok hurmet edilir. Her bakimdan. Evlenmeden evvel Rizeli bir arkadaşim, 'kendini ezdirme karadenizli bazi aileler gelinleri ezmeye çalişir' vs demişti. Ben de sen iyi olursan karşi tarafta iyi olur mantiğindaydim surekli. Buradan hareketle şunu diyeceğim. Nişanlilikla birlikte eşimin ailesinden surekli 'şaka' yaftasi altinda laf sokma durumlari yaşamaya başladim. Buna kv de dahil. Şimdi ornekler verecegim. Kvler yayladalar. Ben de bu yil ilk kez gittim. Gitmeden evvel 'bizim yediklerimizden yemezsen kendi yaptigini yersin' dedi. Bunu cok kez soyledi. Oraya gidince onlar çok erken uyaniyorlardi, eşimle beni hiç beklemedi kahvalti için. 9 buçukta uyandim ve bana kimse yokken ' bizim gelin sofrayi kaldirmaya kalkti' diye laf soyledi. Hic cevap vermedim. Eşime soyledim bana bişey demedi. Annesine dediyse bilmiyorum. Teyzeleri de ayni şekilde. İnstagramdan kahvalti hikayesi atmiştim ve teyzesi hikayeme cevap atmiş. O kaşik bardaga hic yakişmamiş diye. Eşimin dogum gununde eşimi goruntulu aradi. Kiz ne yapmişsin bu cocuga dedi. Saniyorum ki kilo almiş, guzel olmuş falan dicek. Cevremizdekiler oyle diyor cunku. Demesin mi daha cocuk olmadan yaşlandirmissin cocugu diye. Sonra uzerimde hirka vardi. Eviniz cok mu soguk kapkalin hirka giymis bu kiz diyor eşime. Kuşun sesini duydu arkadan, benim cocugu gondereyim bakin kuş bakacaginiza gibi laflar etti. Eşime soyledigim ise onceden' sevdikleri icin şaka yapiyorlar sana' diyordu. Simdi 'onlarin konuşmasi boyle ne yapayim' diyor. Ben bu zamana kadar hic kotu bi cevap vermedim. Sizce de beni ezmeye çalişmiyolar mi? Bende artik cevap vermeli miyim?
Boyle bir durum var cidden, degil mi? Ve surekli kendilerini anlatiyorlar...Klasik dogu karadeniz ve yakaladiklarini ezikleme cabasiLutfen alttan almayin, anladiklari dil o degil cunku
Cahil de diyemiyorum akilli da. Cahil insanin akli o laflara ermez herhaldeBunlarin hepsi ayni demekki cahil mi desem yoksa akillilar mi herkesi kendileri gibi olsun istiyolar biz onlara ayak uyduracaz ayni benimkilerde boyle
Bunlari anlamaya çalışmayacan laf anlamıyorlar cunku ya takmayip kendi istedigini yapmaya devam edecen ya da kavga gurultu eksik olmaz değişmiyorlar cunkuCahil de diyemiyorum akilli da. Cahil insanin akli o laflara ermez herhaldeakilli da olsa o laflari soylemez
Ay yok anlamak istemem, anlayamam çunku. Karakterim, yetiştirilme şeklim, yaşam tarzim el vermez.Bunlari anlamaya çalışmayacan laf anlamıyorlar cunku ya takmayip kendi istedigini yapmaya devam edecen ya da kavga gurultu eksik olmaz değişmiyorlar cunku
Ben de selanik gocmeniyim, eski esim dogu karadenizliydi ve ozellikle gorumcemin bilmisligi, laf sokmalari vs anlatamamBoyle bir durum var cidden, degil mi? Ve surekli kendilerini anlatiyorlar...
Aynen, susmakla olmuyor. Pamuk gibi gelinim ama illa çirkefleştirceklerBen de selanik gocmeniyim, eski esim dogu karadenizliydi ve ozellikle gorumcemin bilmisligi, laf sokmalari vs anlatamamBen ilk baslarda sessiz kaliyordum sonradan cozumu cevap vererek buldum
Aynen, o kadar iş peşindeler ki gurbetten gelen çocuklarini kahvaltiya bile çağirmak yok. İlk sefer evlerine gelin gitti yani. Her zamankinden farkli olmaliydi. Yine de mutfakta yemek yaptim, tatli yaptim kac sefer. Sonra kendi evime donunce kv'le konuşurken şekerpare yaptim dedim telefonda.' Burdayken niye yapmadin? 'dediKaradeniz'de gelinlerin ezildiği yalan..Siz öylesine denk gelmişsiniz bu işin yöresi olmaz. Yaylada yörenin insanı sabah namaz ile kalkar işini yapar size kalk sende demediler ise bu ezme değil.Ama sakacidirlar evet arada laf atarlar daha yeni gelinsiniz zamanla herkes birbirini tanır işler rayına girer.
İşte kitleniyorum ben o ara. Duyduğum şey şoka sokuyor beniEh madem sala yapiyorlar sizde az saka yapin
tek yol takmamak ve simdi yapamasan bile ilerde alisirsin saka yollu lafi giydirmek ornegin Bizim gelin sofrayi toplamaya geldi felan deyince suratina bakarak Gul gec takmamis gibi laf sokmasan bile sinir eder ama zamanla tavrini koy Yoksa zorlanirsinİşte kitleniyorum ben o ara. Duyduğum şey şoka sokuyor benive ben laf sokma hirsina girersem ortam gerilir.. şakasına pek yapamiyorum. Ama deneyecegim artik cidden bunu deneme yoluna gitmek bile canimi sıkıyor. Sessiz insani ne hale getiriyorlar degil mi.. Şükredecekleri yere!
Kesinlikle öyle. Güleryüzlü olmamak gerekiyor..Siz iyi olunca onlar da iyi olmuyor malesef. O taktiği ben de denedim, tutmadı. Ben de onların anlayacağı şekilde davranmaya başladım uzak durdum. Bu sefer de gelin bizi beğenmedi dediler. Kendileri o kadar mükemmel ki, kusur yine beğenmediğim için bende yani :)
asla kendinizi ezdirmeyin, ya uzak durun muhatap olmamaya çalışın, ya da yanyanayken soğuk davranın ara sıra gereken cevabı verin, size istedikleri gibi konuşamasınlar.
Ne vakit gittiniz tam olarak.İs vakti ise ilgilenmezler . Bunu kişisel almayinAynen, o kadar iş peşindeler ki gurbetten gelen çocuklarini kahvaltiya bile çağirmak yok. İlk sefer evlerine gelin gitti yani. Her zamankinden farkli olmaliydi. Yine de mutfakta yemek yaptim, tatli yaptim kac sefer. Sonra kendi evime donunce kv'le konuşurken şekerpare yaptim dedim telefonda.' Burdayken niye yapmadin? 'dediHiç bir şey yapmasam daha iyiymiş bizim evimiz de köy işleri vs var. Ama çocuklar gelince herkes onlara gore hareket eder, onlarla ilgilenir.... Sonuçta cok degil, 3-5 gün oradayiz.
İnşallah o seviyeye bir gün gelebilirimtek yol takmamak ve simdi yapamasan bile ilerde alisirsin saka yollu lafi giydirmek ornegin Bizim gelin sofrayi toplamaya geldi felan deyince suratina bakarak Gul gec takmamis gibi laf sokmasan bile sinir eder ama zamanla tavrini koy Yoksa zorlanirsin
Métal etme insani oyle bir delirtiyorlarki o seviyeye gelirsinİnşallah o seviyeye bir gün gelebilirim
İş vakti degildi. Kv'le evdeydik. Kahve yapayim dedim bi kere. 'Ne yaparsan yap kıjııımm' dedi. Sinir oldum, yapmadimNe vakit gittiniz tam olarak.İs vakti ise ilgilenmezler . Bunu kişisel almayin