Eşime yemek hazırlama derdi

1 aylık menü iştahlı bir insana nasıl hazırlanır? Çıldırmayın yahu..

"Yemek yapmaya alışsın demeyin" demişsiniz de insanlar 60 yaşından sonra karısı vefat edince kendi başının çaresine bakmaya başlıyor. Örneği çok çevremde.
Eşimin dedesi şimdi salamura yaprağından tut, turşusuna, reçeline kadar hazırlayıp bize bile veriyor..

Olmadı anlaşın günlük taze ev yemekleri yapan bir firma ile her gün aynı saatte siparişi gelsin. Ne diyelim yani artık..

Şu adamlara çocuk mumalesi yapmaktan vazgeçmezseniz onun yerine her şeyi siz düşünür erken yaşta da bitersiniz..
Buzluktaki menemenle olmaz o iş..

Bim de hazır mantı var kaynar suya atıp haşlasın üstüne tereyağ eritsin sarımsaklı yoğurt döksün yesin hiç olmadı..
Pek bi haşin ve vahşi gördüm seni bugün😎

Kavanoz ve kapaklar neden kaynatılıyor? Dezenfekte etmek için mi, bozulmasın diye mi? Kaynatmasak olmuyor mu bir de? Mesela kışlık menemenlik yaparken kaynatmıyoruz
Ben kışlık domates-menemen hazırlığı dahil,
her zaman kaynatıyorum ve açtığım kapağı tekrar kullanmıyorum.
Dezenfekte edilmediği takdirde konservede bakteri üreyebilir.
Ben her zaman işimi sağlama alırım.
Sıcak Fırında bekleterek dezenfekte etmek, biraz daha pratik oluyor.

Kuru fasulye ve nohut yemeğini atabilirsiniz buzluğa. Ben denedim atıyorum buzluğa. Tadı bozulmuyor, buzluktan çıkarıp tencereye yarım çay bardağı kadar su koyup onu da direkt buzlu buzlu tencereye koyup kısık ateşte ısıtabilir.

Herkesin eşiyle ilişkisi ve evlilik dinamiği farklı.
Konu sahibi,biz burda onu eleştirince ve
eşini yerden yere vurunca yapacağı hazırlıktan vazgeçmeyecek.
Ayrıca benim eşim mutfaktan çok iyi anlamasına rağmen ben de üç-beş gün bir yere gidecek olsam eşime yemek,kek,börek bırakırım.
Evdeki iş bölümünde yemek hazırlığı çoğunlukla bende zaten.
Ayrıca bu hazırlığı,eşim,kendi başına karnını doyuramayacağı için değil kendim istediğim ve eşimi düşündüğüm için yaparım.
Dışardan hazır yemeği sevmiyoruz karı-koca.
Herkesin eşini düşünme ve ilgisini gösterme tarzı farklı olabilir.
Ben ona yemek hazırladım diye eşim kendini padişah filan zannetmiyor.

Konu sahibi arkadaşım tavsiyelerim şunlar:
Menemen içi hazırlayın.
Kıymayı soğanla kavurup,biber,domates ekleyin.
Bunları küçük kaplarda buzluğa kaldırın,
eşiniz çözdürüp,yumurta kırsın üzerine.
Sebzeli,et sote pişirip yine porsiyonluk kaldırabilirsiniz,buzlukta tadı değişmiyor.
Bezelye,barbunya,taze fasulye ve tüm çorbalar kavanozda 2-3 ay tadı bozulmadan dayanıyor.
Bir de büyük marketlerde,ev yemeği tarzında,
tek öğünlük hazır yemekler satılıyor.
Kendi kabında ısıtılıyor.
Alternatif olabilir.
Yine haşlanmış börülce,barbunya var tek kullanımlık folyo poşetlerde,
o da acil durumlarda kurtarıcı.
Ton balığı alın bir kaç paket.
Saklama için folyo kapları kullanmamanızı tavsiye ederim,alüminyum insan sağlığı için zararlı,
özellikle de içinde yemek ısıtınca.
Kolay gelsin.

Teşekkür ederim anlayışınız için. Konuya güncelleme yaptığım halde hala aynı telden çalan arkadaşlar var maalesef :olamaz:

Dediğiniz gibi herkesin eşine karşı ilgisi saygısı farklı. Kahvaltı vs hazırlamam sabah, ev işine de düşkün değilim. Evde olup yemek yapamadığım, yumurta kırdığımız zaman da oluyor. Ama uzak mesafeye gideceğim zaman aklım kalmasındansa böyle uğraşmayı tercih ederim.

Kaldı ki yaptığım yemeği fazla yapıp buzluğa atma şeklinde gidiyorum şu anda, malzemeyi bol koymak ve kaplara bölmek dışında bir zahmeti yok.

Yettiği kadarıyla saklama kaplarına koyuyorum ama yetmediği noktada folyo kaptan destek almayı düşünüyorum. Normalde kullanmam, aşure için alıp sağlıksız diye kenara koymuştum. Soğuduktan sonra pilavı koymayı düşünüyorum, ısıtmayı zaten ufak tavada yapar. Minimum olur diye düşünüyorum sağlıksızlık kısmı.

Haklısınız, konserve zehirleyebiliyor hatta. Ay yapmasam mı ki. Korktum şimdi:))

Toplu alımı çok ucuz, ben asla onu yıkamakla uğraşmam. Zaten illa domates kırmızısı kalıyor

Herkese selam,

Bayram öncesi kalabalığına kalmamak için bir haftaya kadar memlekete, ailemin yanına gideceğim.

Gittiğimde de sanırım bir aya yakın kalacağım.

Sorun şu ki eşim yumurta kırmak dışında birşey yapmayı bilmiyor, dışarıdan yemeyi sevmiyor ve de çok iştahlı:KK43:

Ön hazırlık şeklinde değil de buzluğa direkt yemek olarak neleri koyup dondurabilirim? Çıkarıp çözdürülecek, ısıtılacak şekilde tamamen pişmiş hazır bir yemek olması lazım. Çünkü köfte yapıp dondurduğumda hangi tavada ne kadar yağda kaç dk kızartacağını dahi soran bir eşim var:olamaz:

Tavsiyelere çooook ihtiyacım var:cry:

GÜNCELLEME: Arkadaşlar konuyu eşimi eleştirme amaçlı açmadım. Uzun kalacağım için her güne yetecek kadar olmasa da birşeyler hazırlamak istiyorum. Özellikle de gittiğimde Ramazan bitmemiş olacak, en azından iftarını rahat yapabilsin diye...

“Dışarıdan yesin, yemek yapmayı öğrensin” gibi yorumlar maalesef işime yaramıyor.
hemen hemen tüm sulu yemekleri buz dolabı poşetine koyup dondurucuya atmışlığım var. Çıkarınca kalıp halinde poşetini sıyırıp tavada çözdürüp hemen yiyebilir.

Evet aynen böyle yapıyoruz. Hatta bazı arkadaşlarım yemeği sıcak olarak kavanoza koyup, yemek içindeyken tekrar kaynatıyor ; ben hiç böyle denemedim.

Buzdolabinda saklanmaya gerek kalmıyor ,evet.
Benim teyzemler salça için yapar bunu,
Bebek kavanoz mama kapakları daha zor esneyip büzüşüyor, onlar 2 kaşık domates koyarlar yemeklik kaynamış

Aynı yöntemle kapatıp, bulaşık makinesinde yüksek derece programında son ayar yaparlar

Buzdolabı öğrendiğim iyi oldu

Yalnız ben de burada şu notu ilave edeyim
Kavanoz kapakları tek kullanımlık. O yüzden yıkayıp aynı kapakla konserve yapamıyormuşuz, kapak sadece tozdan koruyor oluyormuş.
Bozulan yemekler bana deneyim kazandırdı. Kimse de söylemedi bana bu detayı heba oldu onca yemek
Yo öyle birşey yok canım ters çevirip o sıcağıyla kapalar nasıl kapanıyor gör bakim bıcakla havasını almadan asla açamazsın sürekli yapıyorum ben :KK66: Üşengeçim galiba bi seferde yapıp dolaba koyuyorum :KK70:

Son düzenleme:
Herkese selam,

Bayram öncesi kalabalığına kalmamak için bir haftaya kadar memlekete, ailemin yanına gideceğim.

Gittiğimde de sanırım bir aya yakın kalacağım.

Sorun şu ki eşim yumurta kırmak dışında birşey yapmayı bilmiyor, dışarıdan yemeyi sevmiyor ve de çok iştahlı:KK43:

Ön hazırlık şeklinde değil de buzluğa direkt yemek olarak neleri koyup dondurabilirim? Çıkarıp çözdürülecek, ısıtılacak şekilde tamamen pişmiş hazır bir yemek olması lazım. Çünkü köfte yapıp dondurduğumda hangi tavada ne kadar yağda kaç dk kızartacağını dahi soran bir eşim var:olamaz:

Tavsiyelere çooook ihtiyacım var:cry:

GÜNCELLEME: Arkadaşlar konuyu eşimi eleştirme amaçlı açmadım. Uzun kalacağım için her güne yetecek kadar olmasa da birşeyler hazırlamak istiyorum. Özellikle de gittiğimde Ramazan bitmemiş olacak, en azından iftarını rahat yapabilsin diye...

“Dışarıdan yesin, yemek yapmayı öğrensin” gibi yorumlar maalesef işime yaramıyor.
Abim bekar yaşıyordu Ramazan'dan önce gidip annemle dolabını doldururduk yaptiklarnzdan örnek vereyim nohut yemeği, tavuklu bezelye, yaprak sarma, biber dolması, içli köfte, normal kuru köfte, sahur içinde pohoca, sigara böreği, pişi yapıp koymuştuk bı ay gitmişti abime bunları yapabilirsnz bence. Hepsi pişmiş sadece ısıtıp yiyodu. Arada da dışardan yerse yeterli olur tabi.

Toplu almak hiç aklıma gelmemişti,
10'ar tane alıyordum ara ara.
fikir için teşekkür ederim.
75 kuruş tanesi

25 veya 30 kuruşa denk geliyor.

Bir de şöyle güzelliği var, mesela dolaptaki zeytine yeni kapak takıyorum, anında içine çöküyor, diğer açış yine
İlk açış gibi pıs pıs oluyor.

Benim salçalar, zeytinler derdimdi, periyodik olarak kapak yenileyince bozulmasın diye yağ eklemeye gerek kalmıyor, üstü beyaz yeşil olmuyor

hemen hemen tüm sulu yemekleri buz dolabı poşetine koyup dondurucuya atmışlığım var. Çıkarınca kalıp halinde poşetini sıyırıp tavada çözdürüp hemen yiyebilir.
Tavada çözdürünce de bakteri ürüyor. En iyisi buzdolabının soğutma bölümünde çözülmesini beklemek.

Ya çok güzelmiş kızlar bu konserve yöntemi. Duymuştum ama ayrıntısını bilmiyordum. Yapayım madem ben de. İşten gelip, cocukla ilgilenmek yerine yemek yapmaktansa çıkar ısıt oh miss:KK9:

Çocuk yemeğinin taze yapılması daha iyi aslında. Ama bazı şeyleri önden hazırlayabilirsiniz. Dondurucuya köfte, didiklenmiş tavuk, haşlanmış nohut-fasülye vs.

Kavanoz ve kapaklar neden kaynatılıyor? Dezenfekte etmek için mi, bozulmasın diye mi? Kaynatmasak olmuyor mu bir de? Mesela kışlık menemenlik yaparken kaynatmıyoruz

Kışlık menemen yaparken de kaynatmak lazım aslında. Ama kaynatamıyorsanız önden bulaşık makinesini boş çalıştırıp temizleyip, sonra sirkeyle kavanozları yıkayanlar var. o şekilde de yapabilirsiniz.

Dolma sarma kuru fasulye nohut karnıyarık Mercimek çorbası köfte olabilir patatesli şeyler şakın koyma birlikte patates çirkin bir dokuya dönüşüyor

İzmir köfte yapacaktım ama patatesi o şekilde duyduğum için sadece köfte olarak koydum buzluğa.

Kuru fasulye ve nohut yemeğini atabilirsiniz buzluğa. Ben denedim atıyorum buzluğa. Tadı bozulmuyor, buzluktan çıkarıp tencereye yarım çay bardağı kadar su koyup onu da direkt buzlu buzlu tencereye koyup kısık ateşte ısıtabilir.

Yaptım bugün nohutu. 1 kilodan yaptım. 3 kaba böldüm dondurucu için, iftarda da yedik❤️

Esnemesi için
Soğuduğunda tamamen kapanacak büzüşüp

Kavanozu ve kapağı ayrı kaynatmak dezenfekte için. Kavanozladıktan sonra kaynatmak havasını almak için oluyor.

Haklısınız, konserve zehirleyebiliyor hatta. Ay yapmasam mı ki. Korktum şimdi:))

Bozulduğunda anlaşılıyor aslında. Domates konservelerinden tecrübeliyim artık.

Konserve tutmadığında da anlaşılıyor. Marketten aldığımız kavanozlardaki gibi kapak içeri çökmüşse vakumlanmış demek. Eğer çökük değil bombeliyse konserve tutmamıştır.

Yo öyle birşey yok canım ters çevirip o sıcağıyla kapalar nasıl kapanıyor gör bakim bıcakla havasını almadan asla açamazsın sürekli yapıyorum be. :KK66: Üşengeçim galiba bi seferde yapıp dolaba koyuyorum :KK70:
İşte bıçakla açtığımız için kapak formunu kaybediyor.
Sımsıkı kapanmıyor.

Benim kapaklarda öyle oldu, ne bileyim ton başlığı açar gibi açtım herhalde.
Ama tek kullanımlık kapak candır ya.
Ya astaş ta bile 30 kuruştu en son
Hepsiorada da daha uygun

Teşekkür ederim anlayışınız için. Konuya güncelleme yaptığım halde hala aynı telden çalan arkadaşlar var maalesef :olamaz:

Dediğiniz gibi herkesin eşine karşı ilgisi saygısı farklı. Kahvaltı vs hazırlamam sabah, ev işine de düşkün değilim. Evde olup yemek yapamadığım, yumurta kırdığımız zaman da oluyor. Ama uzak mesafeye gideceğim zaman aklım kalmasındansa böyle uğraşmayı tercih ederim.

Kaldı ki yaptığım yemeği fazla yapıp buzluğa atma şeklinde gidiyorum şu anda, malzemeyi bol koymak ve kaplara bölmek dışında bir zahmeti yok.

Yettiği kadarıyla saklama kaplarına koyuyorum ama yetmediği noktada folyo kaptan destek almayı düşünüyorum. Normalde kullanmam, aşure için alıp sağlıksız diye kenara koymuştum. Soğuduktan sonra pilavı koymayı düşünüyorum, ısıtmayı zaten ufak tavada yapar. Minimum olur diye düşünüyorum sağlıksızlık kısmı.
Folyo yi koyacağına poşete koy daha iyi aleminyum dondurunca da geçiyor yiyeceğe

Back
X