Yöresel Tarif Erzurum Mutfağı

Yöresel Yemekler
aman Allah'im su boregi en sevdigim borek :KK16:

Uff benim de benim dee :KK5:
Yani abartmıyorum su böreği diince akan sular duruyor hatta bana birşey kabul ettirmek istediklerinde su böreğini silah olarak kullanıyorlar , işin kötüsü hemen kaniyorum yok böyle birşey :KK43:
 
Ellerinize sağlık:KK56:Ben de 10 -11 kat falan yapıyorum:KK34:Evet haklısın direk fırına atmak en kolayı ama ocakta pişincede ayrı bir güzel oluyor:KK56::KK34:
Tabiki ocaktakinin lezzeti ayrıdır ama müthiş zor, şöyle ki annemle bir kere yapalım dedik pisiremedik yarım saat süren uğraş sonucu bir daha fırına verdik :)
 
CAĞ KEBABI
$Cag-Kebabi-360x241.jpg $cag-kebabi-nasil-yapilir.jpg

Cağ Kebabı İçin Gereken Malzemelerimiz :

1 adet orta boy soğan

Yarım bardak yoğurt

Bir-iki tutam tuz ve karabiber

5 adet domates

8 adet yeşil biber

1 adet kuzu budu

Not : kuzu budunda yağ ve sinir olmamalı.



Cağ kebabı yapımı :

Kuzu budumuzdan küçük parmak kalınlığında dilimler kesilir. Karabiber, tuz, yoğurt ve soğanımızı doğrayıp kesmiş olduğumuz et ile birlikte 1 gün terbiye edin. 24 saat geçtikten sonra etlerimizi şişlere takın ve kısık köz ateşinde çevirmeye başlayın. Pişen kısımları küçük kuşbaşı gibi dilimler halinde keserek servis edebilirsiniz. Cağ kebabının kendine has minik şişleri vardır onlar ile yanında pişmiş domates ve lavaş ile servis edilir.




Erzurum Cağ Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın pişirilmesinde kullanılan etin doğal ortamda, yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen kuzulardan elde edilmiş olmasıdır.

Etin hazırlanışı:
En az bir yaşındaki kuzulardan elde edilen et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağ oranının %25 – %30 arasında olması gerekmektedir. Ayıklanan et, şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır ve tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır.

Pişirme:
Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş ya da tuğladan yapılması Cağ Kebabının kendine has lezzeti için önemlidir. Şiş durgun ateşe tabladan 15cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Etin renginin kırmızıdan kahverengine dönme seviyesi uygun pişme durumudur.

Sunuş
Pişen Cağ Kebabı geleneksel olarak Cağ adı verilen küçük şişle servis edilir. Cağ şişteki ete geçirilir ve kebap bıçağı olarak tabir edilen bıçakla kalınlığı 4-7 mm olacak şekilde kesilir. Cağ’ın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir. Erzurum Cağ Kebabı, mevsimine göre ayrı bir tabakta da söğüş kuru soğan, turşu, közlenmiş yeşil biber veya mevsimine göre söğüş domatesle servis edilir.
ALINTIDIR...
 
Son düzenleme:
Öyle mi çok memnun oldum çok teşekkürler:KK16:Her zaman bekliyorum:KK16:

Evet ben de şimdi tariflere baktım ,iki farklı tarif vardı ben kendi bildiğin ve yaptığım tarifi ekledim:KK34:Sahiden çok güzel oluyor:KK56:Sık sık yapıyorum:KK56:


Ahhh kim sevmez ki su böreğini değil mi:KK56::KK19:


yarin su boregi yapcam :KK9:
 
Uff benim de benim dee :KK5:
Yani abartmıyorum su böreği diince akan sular duruyor hatta bana birşey kabul ettirmek istediklerinde su böreğini silah olarak kullanıyorlar , işin kötüsü hemen kaniyorum yok böyle birşey :KK43:


benim ablam cok guzel yapar ne zaman ben memlekete gitsem veya o buraya gelse hemen su boregi yaptiririm :)))
 
LOR DOLMASI
$417bdc358175b.jpg

MALZEMELER
Yarım kilo pazı
250 gr.lor(lor miktarını ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz)
Yeterince pirinç(yörede bulgurla yapılıyormuş,pirinç de oluyor.
1 adet kuru soğan
Kıyılmış maydanoz,dereotu vb.
Tuz,şeker,kuru reyhan ve diğer baharatlar
Zeytinyağı
Sıcak su.

YAPILIŞI
Pazılar yıkanır sert sapları kesilir.Kaynar suya batırılıp çıkartılır.Pazıyı sıcak suda fazla tutmayınız.Fazla kalırsa parçalanır.Suya batırın ve rengi dönünce hemen çıkarıp soğuk suya alınız.
Ayrı bir tencerede soğan zeytinyağı ile hafifçe kavrulur.Sıcak tuzlu suda bekletilmiş pirinç eklenir.Hafifçe kavrulur.Lor,tuz,şeker ve baharatlar eklenir.10-15 dk. Dinlendirilir.
Her bir yaprağa biraz iç eklenerek yapraklar sarılır.Güvecin tabanına birkaç yaprak serilir.Sarılmış lor dolmaları dizilir.Sıcak su ve zeytinyağı eklenir.Güvecin üstüne kapak yada bir tabak kapatılır.Kısık ateşte pişirilir.Piştikten sonra isteyen tekrar zeytinyağı gezdirebilir.30 dakika dinlendirilir.
ALINTIDIR...
 
Dut çullaması
$dut-çullaması.jpg
malzemeler:
*Dört adet karanfil
*Bir çay kaşığı tarçın
*İki yemek kaşığı tereyağı
*Yarım çay bardağı toz şeker
*Beş tane yumurta
*Yarım kilo dut

Dut çullaması tarifi:
Dut kurusunun öncelikli olarak yarım saat boyunca suyun içerisinde bekletilmesi gerekmektedir. Bunun sonrasında da bir kaç su yıkanan dut kurusu süzülür, ve bir kabın içerisine alınarak üzerine yumurtalar kırılır. Şeker ve tarçının da ilave edilmesinin sonrasında, bütün malzemelerin kaşık yardımı ile karıştırılması gerekmektedir. Bir başka tava içerisinde ise tereyağı eritilerek içerisine, dut ile birlikte karıştırılmış olan malzemeler de eklenir. Ardından karanfillerin de ilave edilmesinin sonrasında, dut çullamasının omlet gibi pişirilmesi gerekmektedir. Bir tarafo pişirilen dut çullaması, bir tepsinin içerisine çevrilerek yeniden tavaya alınır, ve bu sefer de dut çullamasının diğer tarafı pişirilir. Pişirilme işlemi tamamlanan dut çullaması, üçgen dilimlere bölündükten sonra servis edilebilir.
Afiyet olsun.
ALINTIDIR...
 
Sizin boreginiz de enfes görünüyor masallah :) gülleri de siz mi yaptınız, hem göze hem damak tadına hitap ediyor :)
 
Kesme Çorbası
$OltuluForum_4031488299.jpg
Malzemeleri
2 avuç yeşil mercimek
Salça
Tereyağ
Soğan
Bir tutam tarhın (nane de olabilir)
Bir avuç eriste
Tuz
Karabiber
Su

Kesme Çorbası Tarifi
Mercimekler haşlanıp süzülür. Soğan kucuk kucuk dogranarak tereyağ ve salça ile birlikte kavrulur. Uzerine bir llitre su ve haşlanmış mercimekler katılıp kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca erişteler de ilave edilip erişteler yumuşayana kadar pişirilir. Pişerken içine tarhın otu, karabiber ve tuz da ilave edilir. Eristeyi hazirda alabilirsiniz kendinizde yapabilirsiniz.
ERİŞTE YAPIMI
1 yumurta, biraz tuz, 2 avuc su ve aldigi kadar un ile kati bir hamur yapin. Manti hamuru gibi acin iki parmak genisliginde seritler kesin, bol un serperek ust uste koyun ince ince kesin. Temiz bir bezin uzerine koyarak kurutun.
ALINTIDIR..
 
valla benim eşimde Erzurumlu ama bu yemeklerin hiçbirini görmedim :KK1:
kayınvalidem bi kere kete yapmıştı onuda beğenmedim içinde un olduğu için tadını sevmedim...
 
X