Ben yurtdisinda da yasamis biri olarak size izah ediyim durumu :)
Evet avrupa'da hayat cok pahali , su bile alsaniz tl ye cevirdiginizde burdakinden kat be kat oduyorsunuz , vergiler agir , saglik sistemi farkli calisiyor vs..
Ancak alim gucu daha yuksek , ulkelerin senelik yayinlanan raporlarina bakarsaniz yoksulluk siniri rakamlari avrupa ile ulkemiz arasinda daglar kadar farkli , maas , calisanlarin sosyal hakki , calisma saatleri , harcanan emege odenen rakamlar vs hepsi avrupada cok daha iyi
Burada ozel sektorde insanlar gunde 12 saat calisiyor nerdeyse ve cogu asgari ucret seviyesinde maas aliyor , duzgun bir evin kirasinin en az 1.000 tl oldugu , benzinin litresinin 6 tl oldugu bir ulkede 1.600 tl ile ev gecindiriyorlar
Bu arada avrupada 5 yil once adam 50 eur ya bir depo benzin aliyorsa 5 yil sonra da 50 hadi bilemedim 55 eur ya bir depo benzin aliyor
Ama ben burda 5 yil once 150 tl ye bir depo benzin alirken 5 yil sonra 300 tl ye aliyorum
Ayrica avrupa sevdamizin temel nedeni ekonomik degil toplum yasami , avrupada kurallara uyan insanlar var , birbirine saygi duyan , trafik kurallari cok net ve kesindir , kimse yolun saginda kafasina gore arabayi cekip 5 dk isim var abi deyip 40 saat yolu isgal etmez , kaldirima araba park edip yayalari yola inmeye mecbur birakmaz
Hukuk vardir , duzgun sekilde isler , tecavuzcusu , hirsizi , katili duzgun yargilanir , cezasini alir toplum huzur icinde uyur
Kadin ikinci sinif vatandas degildir , cocullar esit egitim hakkina sahiptir , paran varsa cocuguna iyi egitim aldir yoksa surunsun demezler vs vs vs
Daha cok sey yazmak isterim ama vakit yok parmaklarim acidi
Ben 40 yasindayim , maalesef uzulerek soyluyorum ki bu ulke cok degisti , artik demokrasi yok , ozgurluk yok , saygi yok kisacasi toplum diye birsey kalmadi bu ulked3
Su anda deli gibi calisiyorum , tek hedefim cocuklarimi avrupaya gonderebilmek , b3n vatan hasretiyle geri donmustum keske donmeseymisim