Konu herkesin yaşam tarzına, görüşüne olan saygı aslında. Ahlak tektir, o da kalbin temizliği, diğer insanlara davranış şeklindir, diğer insanlara olan saygındır, hoşgöründür, sevgindir.
Kimi kesim ilk gecesini kocası ile yaşamayı tercih eder, kimisi cinselliğini istediği kişi ile yaşamak ister. Bu iki kesimin de birbirinden farkı yok. Bu yüzden kimse kimseye ne yobaz diyebilir de ahlaksız.
Burada aslında kendi hayatından örnek vermek isteyen arkadaşa olan tepki evlenmeden kimsenin evine gitmeyi tercih etmemesi değil. Kocasının bu konuda onu denemesi, bunu büyük bir gururla annesine söylemesi. Bence bu bir hakarettir. Diğer kadınlara olan hakareti ayrı yorum sahibine yapılan bir hakarettir bana göre. Ama belli ki arkadaşımız bu şekilde sınavı geçmiş olduğunun kendisine ve annesine söylenmesinden bir rahatsızlık duymamış. Bu konuda bir şey denilemez tabi maalesef çok farklı algılarla yetiştiriliyor kadınlar ve erkekler. Bu değer yargıları yüzünden kadınlar hep bu şekilde aşağılanıyor. Bu aşağılamayı da yine biz kadınlar yapıyoruz maalesef. Yorumu yapan arkadaşın devamında yaptığı yorumlar da maalesef bunu doğruluyor. Biz kadınların en büyük düşmanı yine biziz. Çok üzüldüm o yorumları okurken. Erkeklere bu algıyı veren de biz kadınlarız aslında. O erkeği yetiştiren kadın ona önce karşısındaki tüm kadınlara saygı duymayı öğretseydi bu şekilde davranmaz ve karşısındakine iltifat etmediğini,aslında hakaret ettiğini bilirdi. O erkek isterse yine başkası ile hiç birlikte olmamış bir kadınla evlenmek isteyebilir tabi, kendisi bakir olmadan bakire bir kadınla birlikte olmayı da tercih edebilir tabi karşısındakine hakaret etmeden! Saygısını bozmadan. Asıl mesele saygı. Ne yazık ki toplum olarak daha saygıyı sevgiyi hoşgörüyü bilmeden ahlak bekçiliği yapıyoruz onu da kadınlara yüklüyoruz ve farklı yerden yüklüyoruz. bu yüzden aldatılmalar, hakaretler, şiddet bitmiyor bizim kültürümüzde.
Buna benzemese bile başka bir örnek vereyim kendi hayatımdan. Bundan 4 sene önce 3 aylık bir birlikteliğim oldu. Geleceğimizi göremediğim, sevgimden emin olamadığım için, onunda vaktini almamak adına ayrılmak istediğimi söylemiştim. Ayrılma konuşmasını yaparken bana şunu demişti 'sevgililer gününde hediye almadığım için mi terk ediyorsun? Ben seni denedim aslında paraya düşkün müsün diye yoksa param var hediye alabilirim' O an zaten ondan ayrıldığım için üzerine gitmedim. Bununla ilgili olmadığını sadece sonumuz olduğunu düşünmediğimi ve sevgimin yeterli olmadığını söyledim bitirdim.
Ama bu bile bence aşağılayıcı bir davranış, sevgililer gününde ben hediye almıştım ona ama o almamıştı ve bunu gerçekten takmamıştım sadece kutlamasını veya bir çiçek almasını beklemiştim ama sorun etmemiştim bunu. Birbirimizi tanıma sürecindeydik. Neyse konu birinin diğerini bir şekilde test etmesi, bu cinsellik anlamında da olabilir para pul meselesinde de. Bu tür şeylere gerek olmamalı bence çok aşağılayıcı bir davranış şekli.