• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ergen Oğlumun Velayetini Babasına Vermek

Sizin adınıza cok üzüldüm .
İnsanız hepimiz , zaman zaman tükendiğimizi , yorulduğumuzu hissetmemiz cok cok normal .
Zor zamanlardan geçiyorsunuz belli ki .
Babası biraz daha fazla sorumluluk alsın ki sizin de omzunuzdaki yük hafiflesin .
Oğlunuz için de kendiniz için de profesyonel destek almalısınız.

Bazi yorumlar korkunc gercekten. 13 yasindaki cocugun asiri davranislari var diye yurda gonderilmedigi kalmis. O bile soylenmis gerci. Psikolog denen insanlar var, once psikoloji biliminden yardim almak gerekmiyor mu?

Anne baba bosanmis, baba hayirsiz, anne her taskinlikta seni babana gondereyim de gor diyor, bu cocuk nasil normal olsun? Ne annesinin ne babasinin onu istemedigini dusunuyor. Isler bu raddeye gelmeden psikologa gitmeliydiniz konu sahibi. Bir ebeveyn hayirsiz diye diger ebeveyn de banane bu cocuk tek benim mi demeli? En azindan ben varim cocugumun yaninda, her sartta yaninda olacagim demek daha dogru geliyor bana. Bu konularda buyuk konusmaktan korkarim. Yasadiginiz sey cok zor ama ozelestiri yapin biraz lutfen. Bu cocuk bu hale sadece babasi yuzunden mi geldi?

Hasta çocuklar ile saf kötü çocukları karıştırıyorsunuz. İstediğiniz kadar doktor gezin hiç bir doktor saf kötü çocukları düzeltemez. Zaten düzeltmesi için ortada bir hastalık olması gerekir bunlar hasta değil

Bir çok anne vijdani nedenlerle hasta olmayan, aslında kötü olan çocuklarının yanında olur ve seviyor gibi görünür. Sizin anneniz hangi nedenle yanında bunu ancak Allah bilir.

Birde annesiniz diye her şeyi bildiğiniz anlamına gelmediği gibi, benimde bilmediğim anlamına gelmez.
Saf kötü çocuk dediğiniz bazılarının genetiğinde sosyopatlık psikopatlık olabiliyor, böyle doğabiliyor. Te çocukluktan hayvanları öldürmeye insanlara zarar vermeye falan başlıyorlar. Ama bu nadiren olan bir şey. Genel olan şeyse yetiştirmeden kaynaklı yaptığımız hatalar yaşadıkları travmalar sonucu çocukta davranış problemleri olması ve düzeltilmediği takdirde karakterinin bu şekilde oluşması. Ağaç yaşken eğilir hesabı. Kimse yalancı olarak doğmaz mesela. Sadece baskıyla korkutarak yalan söylemeye itilir yalanı alışkanlık haline getirir. Burda da anne babası ayrılmış, babası maddi manevi başından atmış, annesi çok da doğru yaklaşamayan Bi çocuk var. Bi çocuk için istenmediğini hissetmek çok kötü bi duygu, güvenmek Bi yere ait olmak o çocuk için ihtiyaç ama onun bu duygusu sarsılmış. Ben bu konuda konu sahibini kınamıyorum. Yeri geliyor saçpa sapan bir şeye sinirliyken çocuklara daha gergin davranıyorum. Hayat onun için de zor anlıyorum. Ama çocuk onun çocuğu. Yarın öbür gün madde bağımlısı olursa mesela ya da Bi suç işleyip hapse girerse çocuk, en çok kendisi kahrolacak aman napayım zaten asi Bi çocuktu diyemeyecek. Sen dersin ben derim ama o diyemez. O yüzden kendine hayrı olmayan babasına gönder, yatılı okula gönder senin de bi hayatın var yorumlarına kesinlikle katılmıyorum. Bu işin çözümü Bi uzmandan analı oğullu destek almak ve sevgi. İnsan ne olursa olsun çocuğundan vazgeçemez. Bugün atacağı yanlış Bi adım kararın acısı yine konu sahibinden çıkacak.

Zorlandığınızı anlayabiliyorum. Hissettikleriniz için de sizi yargılamıyorum. Oğlunuzla belli ki ciddi bir iletişim sorununuz var. Ergenlik zaten başlı başına zor bir süreç, ama bunun dışında da yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu çok açık. Yazdıklarınızdan anladığım, oğlunuz size de babasına da çok öfkeli. Muhtemelen bu yılların birikimi. Çocuğunuza her sinirlendiğinizde "seni babana vereceğim" dediğinizde, kabullenmek yerine itmiş oluyorsunuz. Bir insanın başına gelebilecek en kötü şey, annesi tarafından sevilmediğini ve istenmediğini hissetmektir. Çünkü anne sığınılacak limandır ve çocuğunuz o güvenli limana ulaşamıyor. Keza, gene yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla babasıyla ilişkisinde de bu var.
Kesinlikle destek almalısınız, oğlunuzun buna çok ihtiyacı var. Sizin de buna çok ihtiyacınız var. Şu an karşılıklı olarak hırpalanıyorsunuz. Destek alıp ilişkinizi düzenlemek hepinize iyi gelecek. Aksi takdirde oğlunuzla ilgili çok daha üzücü durumlar yaşayabilirsiniz.

Saf kötü çocuk dediğiniz bazılarının genetiğinde sosyopatlık psikopatlık olabiliyor, böyle doğabiliyor. Te çocukluktan hayvanları öldürmeye insanlara zarar vermeye falan başlıyorlar. Ama bu nadiren olan bir şey. Genel olan şeyse yetiştirmeden kaynaklı yaptığımız hatalar yaşadıkları travmalar sonucu çocukta davranış problemleri olması ve düzeltilmediği takdirde karakterinin bu şekilde oluşması. Ağaç yaşken eğilir hesabı. Kimse yalancı olarak doğmaz mesela. Sadece baskıyla korkutarak yalan söylemeye itilir yalanı alışkanlık haline getirir. Burda da anne babası ayrılmış, babası maddi manevi başından atmış, annesi çok da doğru yaklaşamayan Bi çocuk var. Bi çocuk için istenmediğini hissetmek çok kötü bi duygu, güvenmek Bi yere ait olmak o çocuk için ihtiyaç ama onun bu duygusu sarsılmış. Ben bu konuda konu sahibini kınamıyorum. Yeri geliyor saçpa sapan bir şeye sinirliyken çocuklara daha gergin davranıyorum. Hayat onun için de zor anlıyorum. Ama çocuk onun çocuğu. Yarın öbür gün madde bağımlısı olursa mesela ya da Bi suç işleyip hapse girerse çocuk, en çok kendisi kahrolacak aman napayım zaten asi Bi çocuktu diyemeyecek. Sen dersin ben derim ama o diyemez. O yüzden kendine hayrı olmayan babasına gönder, yatılı okula gönder senin de bi hayatın var yorumlarına kesinlikle katılmıyorum. Bu işin çözümü Bi uzmandan analı oğullu destek almak ve sevgi. İnsan ne olursa olsun çocuğundan vazgeçemez. Bugün atacağı yanlış Bi adım kararın acısı yine konu sahibinden çıkacak.
Psikopatlık, sosyopatlık gibi durumlar nadiren görülen bir şey olmadığı gibi her psikopat veya sosyopat cinayette işlemiyor doğrudan zarar vermeyip pasif olarak zarar veren bir çok psikopat var. Kimse bunların psikopat olduğunu farkına bile varmıyor.
İki sene pisikiyatri kıliniğinde çalıştım çok iyi anne babaların korkunç denecek çocuklarının olduğunu gördüm ve çoğu hasta falan değildi bilginiz kötüydüler. Şunu da kabul ediyorum gerçekten kötü yetiştirilen çocuklar var. Bu çocuklar eğitildiklerinde topluma kazandırılabilir.
Ayrıca biz burda konu sahibine çocuğundan vazgeçsin demiyoruz tükenmiş bir annenin yaşadıklarını anlamaya çalışıyoruz.

Psikopatlık, sosyopatlık gibi durumlar nadiren görülen bir şey olmadığı gibi her psikopat veya sosyopat cinayette işlemiyor doğrudan zarar vermeyip pasif olarak zarar veren bir çok psikopat var. Kimse bunların psikopat olduğunu farkına bile varmıyor.
İki sene pisikiyatri kıliniğinde çalıştım çok iyi anne babaların korkunç denecek çocuklarının olduğunu gördüm ve çoğu hasta falan değildi bilginiz kötüydüler. Şunu da kabul ediyorum gerçekten kötü yetiştirilen çocuklar var. Bu çocuklar eğitildiklerinde topluma kazandırılabilir.
Ayrıca biz burda konu sahibine çocuğundan vazgeçsin demiyoruz tükenmiş bir annenin yaşadıklarını anlamaya çalışıyoruz.
Tamam ama bu çocuğa iade edilecek bozuk mal muamelesi yapılıyor onun yaşadıkları göz ardı ediliyor. Elinden telefonu alırken tepki vermiş. İçinde öfke var ergenlikle birlikte. Tabi ki normal demiyorum ben de destek alsın diyorum zaten. Konu sahibini anlarken 13 yaşındaki çocuğu da anlayalım. Ben de konu sahibini kınamıyorum. Hatta eminim çocuğunu sevdiğine. Başkasının çocuğu vursaydı kırk kere kapının önüne koymuştu çeker miydi. Ama bazı tavsiyeler ve yazılar çok saçma olmuş. Yolla gönder sil. Becerebilen kendi çocuğuna yapsın bakalım yapabiliyor mu. Kolaydı öyle.

Buna yanıt vermiştim aslında.
Çocuklarıma şiddet uygulayacak kadar bilinçsiz ve kötü bir anne değilim.
Bu bir senedir baş gösteren bir isyan durumu sadece.
Velayetini babana verip seni evden göndereceğim, istemiyorum demek de şiddetin başka türü.

Öyle bir dünya var siz kabul etmeseniz de. İnsanın içinde sevgi yoksa zorla koyamasınız.
Ayrıca koşulsuz sevgi diye bir şey de yok.
Büyük laf konuşuyorsunuz, bilmediğiniz konu hakkında atıp tutuyorsunuz. İçinde sevgi olmayan insan çocuk yapmayacak o halde. Ben çocuk veya insan sevmiyorum o yüzden doğurmayacağım diyene sonsuz saygı duyarım, tercih meselesi ama çocuğu doğurup sevmiyorum, zorla mı, veririm babasına ya da yurda gitsin diyen insanla yan yana durulmaz korkar insan.

Sevgi duymadan çocuk yetiştiremezsiniz.

başarısız olacağını neden düşünsün neden korksun ki? bu çıkarıma nasıl vardınız?

babası gününü gün ediyor, para zaten gırla kazanıyor. sorumluluk yok, eve gel ders çalışyır ütü yap yok. çocuklarına para bile vermiyor adam.

asıl meslek sahibi çalışan annesi ise günde belki kendine 1 saat ayıramayacak durumda ve perişan bir hayat yaşıyor...bu çocuk neden annesi gibi olmak istesin mesela?

babası gibi bir adam olmak başarısız olmak değil ki adamın 10 numara hayatı var.
korkacak bir şey de yok mis gibi hayat yaşıyor babası --yani bence gayet böyle düşünüyordur.
Başarısız olma konusunda derslerini kastettim. Çocuğun notları düşükse, ders çalışmak zor geliyorsa veya ne kadar denese de anlamıyorsa kafasına girmiyorsa gelecekte başarısız olacağını düşünüyor.

Nereden biliyorum, çünkü benim çocuğum da aynı dönemden geçti. Bana vurmadı ama bağırma çağırma tersleme vardı. Biz okul rehberlik öğretmeniyle konuştuk ve ergenlik problemlerinde uzmanlaşmış bir psikoloğa yönlendirdi. Psikolog ilk görüşmeye gelmeden önce çocuğun genel durumunu kontrol etmek için hastanede bazı tahlillerin yapılmasını istedi. Hormonları düzgün çalışıyor mu veya altta yatan fiziksel bir hastalık mı var bilmek istedi. Sonuçlar normaldi sadece tüm gün kalın perdeleri kapattığı için d vitamini eksikliği çıktı. Kızım şimdi 15 yaşında ve bir senedir notları düzeldi çünkü düzenli ders çalışıyor, arkadaşlarıyla geziyor eğleniyor bizimle çok samimi olmasa da iletişimi gayet düzgün.

Buraya yazdığım her şeyi ben de çocuğumun doktorundan öğrendim. Mesela konu sahibi çocuğunu doktora götürüp genel muayene yaptırıp değerlerine baktırsa belki hormonları fazla-az çalışıyor çıkacak. Ya da fiziksel şiddet göstermeye başlamış nedenini öğrenmeye gerek duymuyor. Belki okulda zorbalık görüyor sağda solda sıkıştırıyorlar çocuğu. En işine gelen kolay yol seni evden gönderiyorum babana git.

Çocuğun babası ölmüş de olabilirdi. Velayet niye alınıyor o halde? Benim söylemek istediğim babaya veya anneye itelemek kesin çözüm değil. Babası da bir iki ay sonra istemiyorum derse ne olacak, annesi babası kardeşi olan çocuk devlet yurduna mı atılacak?

Psikiyatri kliniğindeki göreviniz neydi bu arada

Psikiyatri kliniğindeki göreviniz neydi bu arada
Bizim doktor mesela "kızınızla konuştuklarımız sadece bu odada ve ikimiz arasında kalır, uygun gördüğüm bir şey varsa sizinle paylaşırım, onun dışında kimseye bir bilgi verme zorunluluğum yok" demişti. Demek her klinikte böyle değil, her önüne gelen hasta hakkı mahremiyet falan gözetmeden dalıyor terapi odalarına.

Boşanmanın üzerinden yaklaşık 3,5 sene geçti.
Bu süreçte malum erkek kişisi kendini işine verip boşandıktan sonra işlerini iyice büyütüp araç sayısını üçe katladı,ofis açtı vs derken çocuklarına 1500/2000 tl(2 erkek ve okula giden) nafakayı iki,üç parçada gönderip,iki haftada bir de çocukları zorla alıp annesine bırakmaktan öteye geçemedi.
Anlayacağınız nerde sabah orda akşam yaşarken ben şimdilerde zaman zaman tartışmalarımız sırasında bana elini kaldırabilen, bağırdığımda bana daha çok bağıran bir ergen çocukla/çocuğumuzla mücadele içindeyim.
Oğlumu Lgs ye hazırlık çin dersaneye gönderdim ama doğru düzgün kitap bile açmadı,asla sözümü dinlemedi,ben evde yokken gizli gizli bilgisayarımı kullandı ve ne yazık ki sorumluluk sahibi olup,derslerini çalışmadı.

Artık her sorunda' seni babana vereceğim o adam etsin diyorum' artık ama oğlum,'o önce kendi adam olsun,hiçbir yere gitmiyorum'diyor.
Ben tüm gün işteyim.Asla takibini yapamıyorum ve şimdi okul bitti.Liseye geçecek ve çok yıprandığımı hissediyorum.33 yaşındayım bu arada.Küçük oğlum 6 yaşında ve bu sene 1.sınıfa başlayacak.
Abisiyle olan kavga ve itişip kakışmalarımızdan çok kötü etkileniyor.

Oğlum bana birkaç defa vurdu,o an ağlayarak babasını aradım ve bana 'şuan işim var,bana gelince konuşurum ben onunla'deyip salladı hep.Arkada gelen okey ve arkadaş ortamının da eşlik ettiği seslerle birlikte bir de...

Özetle gelecekten korkuyorum.
Oğlumu artık sevmediğimi hissediyorum çünkü tek bir söylediğimi bile dikkate almıyor,bağırıyor,dalga geçiyor.
Bu kararı şimdi vermeliyim ve kardeşleri ayırmak,oğlumun o istemediği halde babasına vermek ve bunun sonuçları,yaratacağı psikolojik etkiler ve dahası kalırsa benim psikolojim gibi bir sürü soru işaretiyle boğuşuyorum ve gerçekten fikre ihtiyacım var...
Yerimde olsaydınız ne yapardınız?
evet cocugunuzun yaptigi gercekten yanlis fakat ben de zamaninda babanin yanina gönderirim diyen bir anneyle buyudum ve ondan sadece nefret ettim beni artik sevmedigini de dile getirince evde catal dahi kaldirasim gelmiyo boyle yaptikca daha uzaklaştırıyosunuz emin olun tehdit ettiginiz her an tek isi resit oldugu gibi yaninizdan ayrilmak olucak maalesef :110:

Ufak çocuğa bakmanın zor/kolaylığı değil ki konu. Ortada sürekli “babana veririm” diye tehdit edilen ve muhtemelen daha niceleri yüzünden şiddete meyilli hale gelen bir çocuk var. Bu istismardır, psikolojik şiddettir. Duygu sorgulamasını güzelleyecek yer değil bu konu. O çocukla empati yapınca anlıyor insan durumun vehametini. Annenin acilen destek alıp kendini toparlaması ve çocuğuna duygularını yönetmesi gerekiyor.
Konu o değilse neden sürekli ay ben de uykusuzum diyorsun mesela?
Bu kadın da uykusuz kalmıştır emin ol.
Ayrıca orada bir çocuk daha var lou. O da abisini rol model alıyor muhtemelen, etkilenen bir çocuk daha var.
Ayrıca burada kadına yüklenmenin kadına ne faydası var? Kötü bir annesin dediğinde ne olacak?
Ortada tek başına iki erkek çocuk büyütmek isteyen bir kadın var ve oğlundan şiddet gördüğü için duyguları karışmış. Tek başına baktığını hayal et bebeğine siz kaç kişi bakıyoruz diyorsun dimi? Bak bu kadın altı yaş ve 13 yaşla yalnız. Bende sadece 6 yala yakın çocuk var, tek başıma baktığımda ne yaşadığımı biliyorum. Bu kadında bir de 13 yaş ergen var. Uzaktan söylemesi kolay yani.
Durduk yere tehdit etmiyor çocuktan şiddet gördüğü için yorulmuş. Yanlış mi yanlış. Ama insanlar etten kemikten yanlış yapabiliyoruz. Kadın yorulmuş. Kadın üzülmüş kadın zorlanıyor. Bir de babası mı baksa diyor. Hemen burada biz mükemmel anneleriz sen istismar ediyorsun dememeliyiz.
Annelerin de duyguları var. Ve anneler de bıkmış tükenmiş hissedebilir. Bu kadjn için oğlundan şiddet görmek ne demek biz bilemeyiz mesela. O kadın ne hissediyor ben hayal bile edemem. Ondan kınayamam ve bilmediğim şey hakkında büyük büyük konuşamam.

Asla yapmam dediğim şeyi bana yaptırıyorsunuz şu an: siz ne biçim annesiniz?

Bebekken de altına yapıyor, uyumuyor diye mi sevmiyordunuz? Hayır, çünkü bebeklik döneminin getirisi, sonucu buydu. Ergenlik döneminin de sonucu bu. Tolere etmelisiniz. Şiddete kadar başvuruyorsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir, ne demek oğlumu sevmiyorum? Aklınız yerinde mi?
siz ne anlars
Asla yapmam dediğim şeyi bana yaptırıyorsunuz şu an: siz ne biçim annesiniz?

Bebekken de altına yapıyor, uyumuyor diye mi sevmiyordunuz? Hayır, çünkü bebeklik döneminin getirisi, sonucu buydu. Ergenlik döneminin de sonucu bu. Tolere etmelisiniz. Şiddete kadar başvuruyorsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir, ne demek oğlumu sevmiyorum? Aklınız yerinde mi?
siz ne anlarsiniz ki?
ergen çocuğunuzmu var?
bunu kendi ergenliğinizle ve cevreniz deki ergenlikle kisaylamayasiniz.
evet bazi dönemler oluyor sevmiyorsun hatta beddua bile edebiliyorsun .
insani bir duygudur
kadin tek başina iki tane erkek cocuk yetiştirmeye calişyor .
siz ne anlarsinizki ,daha süt kokan bebekle karsilastiriyorsunuz

Babasından çekiniyor olması ve bana olanın aksine ona oldukça saygılı davranıp,sözünü ikiletmemesi aslında beni bu düşünceye sevk eden şey.
kesin babasina verin .
siz çok fazla fedakar bir annesiniz .Cocuklariniz iyiliği için uğrasiyorsunuz ama nasil bütün gün evde olmadan ilgileneceksiniz.
sizi anlamaz çocuk ,en zor döneminde boşanmişsiniz.
aldatilmak cok kötü ama keşke biraz bekleseydiniz.

Psikiyatriste götürün, paranız yoksa devlet psikiyatristine götürün. Şuanda melek gibi olan ben, ergenlik ye anneme bağırıp çağırıyordum. Ergenlik yaşıyor diye başınızdan atarsanız, sonrasında çocuğun sizi silmesini göze almalısınız ki silerse hakkıdır.
Evladın yanında en zor gününde annesi olmalı, yoksa bu hayatta kime güvenecek?
13 yaşinda ,yinede cocukta istemesi gerekir.
benimki ilaclari cöpe attiğini bilirim

Konu o değilse neden sürekli ay ben de uykusuzum diyorsun mesela?
Bu kadın da uykusuz kalmıştır emin ol.
Ayrıca orada bir çocuk daha var lou. O da abisini rol model alıyor muhtemelen, etkilenen bir çocuk daha var.
Ayrıca burada kadına yüklenmenin kadına ne faydası var? Kötü bir annesin dediğinde ne olacak?
Ortada tek başına iki erkek çocuk büyütmek isteyen bir kadın var ve oğlundan şiddet gördüğü için duyguları karışmış. Tek başına baktığını hayal et bebeğine siz kaç kişi bakıyoruz diyorsun dimi? Bak bu kadın altı yaş ve 13 yaşla yalnız. Bende sadece 6 yala yakın çocuk var, tek başıma baktığımda ne yaşadığımı biliyorum. Bu kadında bir de 13 yaş ergen var. Uzaktan söylemesi kolay yani.
Durduk yere tehdit etmiyor çocuktan şiddet gördüğü için yorulmuş. Yanlış mi yanlış. Ama insanlar etten kemikten yanlış yapabiliyoruz. Kadın yorulmuş. Kadın üzülmüş kadın zorlanıyor. Bir de babası mı baksa diyor. Hemen burada biz mükemmel anneleriz sen istismar ediyorsun dememeliyiz.
Annelerin de duyguları var. Ve anneler de bıkmış tükenmiş hissedebilir. Bu kadjn için oğlundan şiddet görmek ne demek biz bilemeyiz mesela. O kadın ne hissediyor ben hayal bile edemem. Ondan kınayamam ve bilmediğim şey hakkında büyük büyük konuşamam.
Şu konunun neresinde sürekli uykusuzum demişim? Yanlış okumuş olabilir misin? Bir kez “bebekken de uyumuyor diye mi sevmiyordunuz, o dönemin problemi bu” dedim, bir kez de “2 saat de uyusam merhametimi kaybetmem çünkü bu çocuk benim kararımdı” dedim. İkisi de çocuğa yaklaşımı vurgulayan cümlelerdi, benim uykusuzluğumu değil. Demagojiye gerek yok dolayısıyla.
Çocuğundan şiddet görmüş diye ekstra demagojiye ise hiç gerek yok. 30 yaşında adam değil çocuğu. Sevgi ve yardımla düzeltilebilir bir durumda. Anneye babaya ebeveynlik yapılmaz. O çocuk “ayy anam çok kötü durumda ben uslu durayım düzeleyim” diyemez. Annesi ona yardım etmek zorunda. Çocuk olan anne değil çünkü.
Nereden biliyorsun şiddet gördüğü için babasına vermekten bahsettiğini? El kaldırdı demiş bak belki ilk kez oluyor, hatta muhtemelen ilk kez. Babana veririm diye tehdit eden bir annenin tarzı bellidir. O tarz da çocuğu şiddete yöneltir. 500 tane çalışma yapmışımdır benzer konularda. Psikopati bile tamamen genetik değil. Çevresel önemli faktörler var. Süreç, sonuç gayet net. Hiçbir 13 yaşında çocuk durduk yere annesine el kaldırmaz. Ayrıca daha önce de belirttim. Anneliği sorgulatan şey babaya velayet vermek değil. Sevgisizlik.
Yaşamadığın çok şeyi kınadın, ben de o kınadıklarından biriyim. Ama geçti ne mutlu ki o zamanlar. Bir çocuğun diğer ebeveyne istemediği halde gönderilmesi tehditi kınamak da değil, anneyi silkeleyip sarsıp kendine getirmek için en önemli olay olabilir hatta.

Back