En ufak şeyde idareye giden Veli

Hocam bugün Veli ile tekrar görüştüm sınıfa çağırıp . İlk defa olduğu için mazur gördüğümü , ama bir daha böyle bişey olursa benimle konuşması gerektiğini , burada tek önemli şeyin çocuğunun iyiliği olduğunu ve benim de kendısının de bu amaçla burada olduğunu, bizim iletişimimizin iyi olması gerektiğini belirttim , bunun gibi teker teker tüm rahatsızlıklarımı yapıcı bir dille kendısıne aktardım . Bana “lafımı koydum size “ şeklinde bir cümle sarf etti , benim için önemli olanın, çocukların iyiliği olduğunu , laf koymak olmadığını , bu yüzden tarzım olmayan bir şekilde ona cevap veremeyeceğimi de, belirttim . Bunların insanı yüceltmeyeceğini, öğretmen olmanın herşeyden önce, gönüllere girmek olduğunu ve bu yüzden kendısı ile görüştüğümü , ilgili bir anne olduğunu anladığımı, bu yüzden endişelerini mazur gördüğümü vs vs anlattım . Sonuç olarak velim , bana kusura bakmayın ben agresifim , kendımı ifade edemiyorum dedi , bende önemli olmadığını ama bir daha sorun olursa benimle paylaşmasını istedim, tatlıya bağladık , ve konuyu kapattık .
Gereken çizgiyi, sevgi ve saygı çerçevesinde bugün çizdiğimi düşünüyorum .
Beni anlayan herkese teşekkür ederim.

çok güzel bi konuşma olmuş. sizi tebrik ederim. beğene tıklamak yetmedi...

Aynen benim idarecim de bunların ağzına laf verme gibi bişey dedi yani koz verme tarzında
Ama sanırım bu bana bağırma olayı her yerde var , benim normal sınıf sesime bile kadın bağırma diyordu :) ya biz herhalde çok alıştık gürültüye , aşağısı kesmiyor :₺

Bana sen kaç puanla atandın
Bi ara ücretlileri kadroya almışlardı öyle mi oldu sizinki diyen velim vardı :) 89 deyince sustu :)

Çok doğru hepsi .
Bide şöyle bişey var , ince düşünceli naif insanlar olmalarını sağlamak amacıyla, empati becerilerini geliştirmeye çalışıyor öğretmenler . Evet azra deşeler ne olur , sürekli değil kasıtlı olarak değil , sadece o an öyle ağzımdan çıktı veya yazdım , 30 çocuğun adını teker teker yazınca ister istemez insan kısaltma yapıyor bazen :) herşeyi sorun eden bir kişiliğe sahip olmalarını istemem , bazen bazı şeyleri de görmezden gelebilsinler, bu da bir beceridir , kendısinin hoşuna gitmeyecek şeyi ufak küçük basit şeylerden bahsediyorum görmezden gelebilmeli çocuk , diğer türlü de mutsuz olmak için hep bir sebepleri oluyor , bazı anneler gibi bazı çocuklar da hep bir memnuniyetsiz hep bir mutsuz … ortada bişey yokken hoşnutsuz be suratı asık olmasına anlam veremiyorum ben insanların , mutlu olmak için herşeyin mükemmel olmasına gerek yok , asıl önemli olan bu ve öğrenmelerini istiyorum , mutlu olmaları bu kadar zor olmamalı ……

İste paylasmayi kazandirma bilinci cocuga nutuk atarak degil, aynen boyle paylas istersen deyip aferin, yaptigin iyi bir seydi, senin de canin cekseydi sen de isteyebilirdin ama sen paylasansin bugunluk ve bu guzel bir seydi gibi geri donutle olabilir bir ogretmen acisindan.

İki cift lafta bin tane mesaj var aslinda.
Empati kurdurdu, paylasan olabilmenin onemini vurguladi, paylasmayla aldigi hazzi artirdi cunku ekstra ogretmenden de aferin aldi.
Cocuklar henuz bizim kadar ic ice dusunemiyorlar.
Paylasti ve mutlu oldu, bitti yani.

Ayrica yetiskinler icin bluz ya da herhangi bir metofor olmasi fark etmez.
Farkimiz benim yetiskin, cani cekeninse henuz bir cocuk olmasi.
Biz kendimizi durdurabilmeyi sadece ogrenmedik, beynimizin ilgili bolumu de gelistikce kazanim sagladik
Yani canim arkadasimin bluzunu cekerse kendimi oyalayabilirim ama cocuk bunu yapamaz cunku bu sadece duygusal bir sey degil, beynin bolumunun de gelismesi lazim ve cocuklar beyninin bu bolgesinin henuz gelismedigi bir donemdeler.
Mesele bluz-ayi metaforu degil yani.

Bir de baskasinin suyunu icmekten kovid olmasa da kacinmaliyiz zaten ve bunu yine bir ilkokul ogretmeni cok iyi bilir, bazen bunu da yapar cocuklar ve bu asamada da ogretmen paylasma der zaten.
Burada nasil paylasmamayi vurgulamasi normalse paylasmayi da vurguladigi durumlar da gayet normal.
Yani cocuk geneller, bu ogrenme asamalarindan biridir
Hepimiz boyle ogrendik
Sonra genelden ozele gider
Yani cocuk evet simitimi paylasabilirim ama suyumu hayiri boyle boyle kazaniyor zaten.
Bilinc dediginiz bu iste.

Gayet de anliyorum hocam.
Cocuk ikinci ismimden hoslanmiyorum kullanmayin dese amenna, ama kimseye iki isim birden kullanin baskisi yapilamaz ya.
Size yapsa arkadaslarina yapamaz.
Arkadaslarina yapsa yarin amirine yapamaz.
Hayat boyle bir sey degil.

Bu cocuklar da sus bebegi degiller, hayati ogreniyorlar aslinda
Milyar yillik insan canlisi her cesit zorlukla bas edebilmis hayatta kalabilmis,
insan kendini iyilestirebilen bir canli
Cunku yasam acinin da tatlinin da bir arada oldugu bir yer.
Bunu once ebeveynler kabul etmeli.
Helikopter ebeveynlik yapmamali.

Son düzenleme:
maalesef şımarık, ukala veliler çok var ama bunlar sizin meslekten soğutmasın daha nelerle karşılacaksnız mesleğiniz daha çok sevin

Şu zamanın velilerini allah bildiği gibi yapsın ya bunlar nerde yetişti ne yedi iöti de böyle oldular anlamıyorum.
Benim öğretmen arkadaşım da öyle. Kızı gece 11 de arıyor veli çok acil diye. Neymiş çocuğuna salak denmiş, çocuğu top oynarken düşmüş dizi kanamış niye aranmamış o kadar para veriyormuş okula bilmem ne.
Öğrenciler değil veliler eğitilmeli gerçekten. Allah kolaylık versin sabır versin vallahi ne diyeyim

Paylaşma konusu çocuğun karar vereceği birşey değil mi ki?
Bilemiyorum 2 çocuğum var,ikisi de eşyalarını paylaşmak istemezlerse ısrar etmem,oyuncağını ver o da oynasin falan diye. Kimsenin eşyasini izinsiz almalarını istemem,izin verilmiyorsa ısrar edilmemesi gerektiğini bilirler. Kızım 10 yaşında şu an okulda arkadaşıyla paylaşır birşey yiyecekse,kendisi kararını verebilecek yaşta,hiçte paylaşmayı bilmeyen bir çocuk olmadı açıkçası. Zamanı gelince öğreniyorlar,bu konuda ısrar doğru gelmiyor açıkçası bana.
Yemek konusunda niye paylaşım ısrarı ben anlamadım,hijyen anlamında kimsenin yemeğini yesin istemem ben çocuğumun okulda,ne koyduysam onu yesin,alerji vb sebeplerden paylaşması uygun olmayabilir ayrıca bilemezsiniz belki alerjisi var beslenme çantasındaki atıyorum meyveye,kuruyemişe. Beslenme gittiğine göre devlet okulu zaten sanırım,liste veriyorlardı bir ara,sizde liste verebilirsiniz. Herkes aynı şeyleri koyarsa paylaşma durumu olmaz.Bu konuda haklı buldum ben veliyi. Ama bunlar sizinle konuşamayacağı,idareye aksettirilecek şeyler değil. Size de pek ala söyleyebilirdi çok rahatsiz olduysa.

Ciddrn mi? Şuursuz kadın.
:) Niye şaşırdınız?
Bir gün müdür yardımcısının odasındayım, işim vardı.
Oradan bir veli geldi, sanki komşusunun kapısında gibi kafayı kapıdan uzattı. Halbuki kapı açık yani ama içeri girmek yerine böylesini tercih etti. Hocaya hitaben, "Ben X'in velisiyeaam de, çocuğu alıyorum, tıımamm?" dedi ve cevabı beklemeden gitti. X'in soyadı yok, hangi şubede, sınıfta bilgi yok. Çocuğu erken götürüyorum, izninizi rica edebilir miyim yok. X'in velisi olduğuna dair bir kanıt yok.
İşte böyle.

Ciddrn mi? Şuursuz kadın.
Yemin ederim.
Hiç tepki vermedim . Benim için önemli olan çocuğunuzun iyiliği sadece dedim .
Kadın da benim yapım bu asla altta kalmam herkese veririm cevabını size de yapıştırdım , diğerleri gibi iliyüzlü değilim yüzünüze lafı böyle koyar geçerim dedi .
Peki dedim aferin

Çocuklarım ileride kendilerine ait oyuncakları paylaşmak istemezlerse de paylaşmazlar. Merak ettiğiniz için anlatayım, Sınırsız oyuncak alma hakları yok. Doğum günü, yeniyıl ve 23 nisanda oyuncak alma hakkı vardır bizim evde. Eğer bu özel günlerden birinde seçimini evdeki paylaşılmayan oyuncak olarak yapmışsa kararına saygı duyar, aynı oyuncağın ikincisini alırım.

Parkta bir çocuk elindeki oyuncağı ya da yerde bulduğu taşı paylaşmak istemiyorda çözüm saygı duymak olmalı bence. Bir kere sorulur, istemiyorsa istemiyordur. Ne yapalım, zorla elinden mi alalım diyorsunuz?

Konudaki yiyecek paylaşma konusunda da liste dışı yiyecek geldiği için veli hatalı. Bence o yiyeceğin sınıfta yenmesine izin verilmeyip veliden doğru beslenmeyi getirmesi istenmeliydi. Veli getirmiyorsa da müdür/müdür yardımcısının odasında o çocuk karnını doyurmalıydı, veli de idare tarafından uyarılmalıydı. Bütün sınıfla paylaşmaya yetmeyeceğine göre canı isteyebilecek başka öğrenciler de çıkabilir.

Konu sahibi konuda bahsetseydi mısır mevzusunu zaten böyle tepkiler almayacakti
Ben mesela beslenmesini paylaş dedi sandim ve çocuğun paylaşmak istememesini , velinin de buna tepki göstermesini normal buldum
Ama cocuk zaten getirmemesi gereken birsey getirmiş ve öğretmen baskı yapmadan sadece paylaş istersen demis , bu gayet normal bir durum
Keşke konuda anlatsaydi , bu mevzu bu kadar uzamazdi

Çok tepki gelince bende bunaldım ve rahatsız oldum sadece

Evet ben de çocuk normal beslenmesini getirdi. Biraz da şu arkadaşın da ver dendi diye anladım. Konuda liste dışı yiyecek olduğu gibi temel bir sorunun yazılması atlanmış.

Cocugun zorla elinden almaktan bahsettigimi anladiginizi dusunmek istemem
Ortada bir tesvik var yalnizca ve bu cok ayip bir sey mi
Cocuklar da dogar dogmaz paylasmayi ogrenmiyor
Siz de istersen paylasabilirsin diyorsunuzdur

Ogretmen de paylas istersen diyebilir
Cocuk da istemiyorsa paylasmaz, bu kadar yani.

Siz cocugun karari saygi duymaliydi ogretmen dediginiz icin ben de diyorum ki genel anlamda bile paylasalim vs demesi saygi duymadigi anlamina gelmez.
Siz de bir kere sorariz vermiyorum dediyse tamamdir diyorsunuz ogretmen de ayni seyi yapiyor, paylas istersen diyor ve zorla elinden almiyor.

Evet bunu burda yiyemezsin deyip kaldirtabilirdi de ama bu defa da beslenme yaptirmiyor diye sikayet edilirdi :)
Yani kimse her gun beslenmenizi paylasacaksiniz diye cocuklarin basinda beklemiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…