- 2 Aralık 2011
- 2.938
- 8.865
İşte ogretmenin başka yerde yedirmek zorunluluğu da yok.Tabii ki arkadaşınla paylaşır mısın diye sorulur. Ben de çocuğuma paylaşmak ister misiniz, almamın senin için sakıncası var mı diye sorarım. Ama sormak başka, ısrar etmek, baskı kurmak başkadır. Ben şikayete vardığı için baskı kurulduğunu düşündüm.
Sanırım gözünüzden kaçmış, öğrenciye yedirmemek demedim başka yerde yedirmek yazdım mesaja.
Bir başkasını dan anlatayım.
6.Sınıflarda sınıf öğretmeniyim, 1. Dönemin son iki haftası. sınıfın kendini çalışkan sanan öğrencilerinden birinin kızını mükemmel sanan annesi telefon etti,tenefüsteyiz. "hocam biliyorsunuz x sınıfın en iyi öğrencisi (aslında değil) notlarıyla sınıf ortalamasını yükseltiyor ama resim öğretmeni kızıma 50 vermiş. Resim gibi bir dersten kızıma neden 50 verdi öğretmen?"kızınızın bir hatası olmasa öğretmeni 50 vermez, belki eksik resmi vardır, eksiklerini tamamlasın öğretmeni notunu düzeltir, dedim. Vay efendim onun kızı çok çalışıyormuş, resmi eksik olsa ne olurmuş. resim dersinin de notu olan bir ders olduğunu, sorumluluk sahibi insanların hiçbir şeyi aksatmaması gerektiğini anlattım. Kızınız eksik resimlerini gtirsin dedim kapattım. Bakanlıktan, eğitim sistemi yapıcılarından bile iyi biliyor velilerimiz.
Aynı veli sene başı toplantısında 6.Sınıf öğrencilerine seçemeli ders olarak neden beden eğitimi verildiğini sorup sayısal derslerle lgsye hazırlanmaları gerektiğini söylemişti6 bunlar ya 6, zaten pandemiden yeni çıkmışlar, 5 boşa gitmiş çocukların yeniden sosyalleşmesi lazım. Ama olmaz sayısal dersler hayati önemde
Bende üniversite hocasıyım. Bizdeki veli profilini yazıyorum
1. Hocam oğlumu ders seçimine getirdim. Bensiz yapamaz
2. Hocam kızımın devamsızlığı kaç
3. Hocam kızım kocaya kaçtı. Yerini biliyor musunuz?
Bir keresinde bir öğrencimin annesi diğer öğrencimi dövmüştü kantinde.
Herkes elini kolunu sallayarak nasıl okula ve okul kantinine girebiliyor ? Özel Üniversite mi , güvenliğe: "ödemelerle ilgili görüşmek için geldim vb" diyerek mi giriyorlar okula ?
Elbette.
Herkes cocugunun gunluk yiyecek miktarina gore koyuyordur.
Ama ekstra bir sey varsa paylasim da yapilabilir, cocuk da burada baska kazanimlar elde eder, yoksa hicbir cocuk patlamis misir yemedi ya da paylasti diye travma yasayacak degil.
Benim cocuklarim da kimsenin hicbir seyini istemez, ben bu konuda titiz biriyim ve cok da paylasimcilardir
Buna ragmen elindeki cikolatali sutu bile isteyen arkadaslari oldu ben fazladan koydum veliyi bilgilendirip vs baktim ucu bucagi yok bu isin, o zaman da paylasmayabilirsin demeye basladim.
Ama karari paylasmakti o zaman da sutu okula goturemezsin oyleyse dedim.
Cunku sabit bir listemiz yok ve bir cocugun cani cekince dayanamiyorum dunyanin en varlikli cocugu olabilir, cocuk cocuktur.
O, o kadar tatli geliyordur ki eminim o kucuk dunyalarinda :)
Paylasmamayi ogrettigim icin degil, kendi cocugumu oteledigim icin degil, baska cocuklarin da var oldugunu bilmeliler diye hissettigim icin yaptim.
Yani cocugun bir konudaki tutumunu tesvik ederek degistirebiliriz demek icin anlattim bunu.
Bu tesvigi de aile ve ogretmen yapar genelde.
Tam ustune ogretmenimiz paylasmak guzeldir konusunu islemis aksam kizim hayir herkesle her seyimi paylascam paylasmak guzeldir turkusunu tutturdu :)
Bir sekilde hallettik diyeyim.
Ama eger paylasmak istemedigi durumlar olursa da karsimizdaki laftan anlamayacak bir bebekse, cocuksa gonul yapmaya calistigim durumlar oluyor.
Hangisininkini yapabilirsem :)
"Hayir dedi cocugum, bitti" genel anlamda cok sik karsilastigimiz bir tavir ben bunu cok begenmiyorum ama cocugun paylasmamasi acisindan degil, velinin/ebeveynin tavri acisindan.
Özel üniversite. Kampüs tekin yerde değil. Kızın babası tek göndermiyormuş. O da her gün kızıyla gelip kantinde oturup bekliyordu kızını. Tabi zamanla kızın arkadaşlarıyla da kanka olmuşlar. Şöyle düşünün 3 kişilik arkadaş grubu + anne. Sonra arada kavga çıkıyor. Anne diğer öğrenciyi dövüyor. Bizim o zaman haberimiz oluyor. Annenin girmesi yasaklandı.
Özel üniversite öğrenci değil müşteri diye bakıyor. Sıkıyorsa almasın veliyi.
Mesela benim eşim kitap taşımama yardım etmek için girememişti içeriye
Çünkü ben para veren taraf değilim, alan tarafım.
Helikopter ebeveynlikten emekli olunamıyor işte. Ben bunu yapmak durumunda kalsam kahrımdan ölürüm çocuğum birey olamamış diye. Biz üniversitedeyken vicdan yapma, geçmemiz için kolay sorma gibi durumu hiç olmadı hocalarımızda, acımalarını beklemezdik zaten. Şimdi komşum öğretim görevlisi 2 yıllık bir bölümde, çocuklar mezun olsun diye aptala sorulacak sorular hazırlıyor. Kalite yerlerde.Bende üniversite hocasıyım. Bizdeki veli profilini yazıyorum
1. Hocam oğlumu ders seçimine getirdim. Bensiz yapamaz
2. Hocam kızımın devamsızlığı kaç
3. Hocam kızım kocaya kaçtı. Yerini biliyor musunuz?
Bir keresinde bir öğrencimin annesi diğer öğrencimi dövmüştü kantinde.
Vallahi beceri dersi öğretmenlerine diğer branşlardan fazla üzülüyorum. Veli de öğrenciler yok saymaya çalışıyor bildiğiniz. Tam bir onur mücadelesine dönüyor işKendisi zamanında resim, beden vb derslerden hiç emek harcamadan 100 puan almayı başaran(!) ve bu sayede yüksek ortalamayla süper liselere giren bir insansa; şimdi de zamanında ailesinin onun için yaptıklarını, kendi kızı için yapmaya çalışıyordur. Hak mı , o da ne.
Çocuğun yerinde olsam bırakırdım okulu. Diğer gelenler ışınlanarak gelmiyor. Herkes gibi o da gidip gelebilir.İnsanın velisi kantinde beklerken, üniversite okumak olsa olsa kabus olur.O arkadaş grubu da ilginçmiş.
Özelde ni?Şimdi komşum öğretim görevlisi 2 yıllık bir bölümde, çocuklar mezun olsun diye aptala sorulacak sorular hazırlıyor.
Özel değil, devlet üniversitesi ama zorla açılan gereksiz yüksek okullardan birinde. Sizin öğrencilerin parası olmayan hali yani bunlar daÖzelde ni?
Ben özeldeyim. Özelde kalite biraz da yönetime bağlı. Yönetim not ortalamalarını kontrol ediyor bizde. Hesap soruyor. Hocanın dersi nasıl anlatacağına kadar karışıyor.
1 milyon 800 bindeki öğrenci geliyor zaten bize. Ne sorarsam sorayım yapamıyor. Arada banko soru olsun diye mesela şunu sordum: Aşağıdaki ülkelerden hangisinde eğitim müfredatı İslami temeller de baz alınarak hazırlanır?
Birleşik arap emirlikleri finlandşya norveç isveç çin gibi şıklar koydum. Yani mantık yürütse yapar.
Bir sınavımı anneme çözdürdüm. Kadın mantıklı düşünmeyle geçti. Kendisi muhasebeciydi mesela. Sınav ise çocuk gelişimi. Ama dersi dinleyen öğrenci yapamıyor. Şaka gibi
Kaynaştırma öğrencisinin soracağı soru modeli. Bir de ünv mezunuyum diye gezecekler ortalıkta, allahım ne büyük utanç. Usta yanına çırak verilmesi gereken insanlar ünv diploması alıyor. Sonra da atanamadım, iş bulamadım diye dolaşıyorlar.Nir ekleme dHa yapayım
Anı kitabı çıkaracağım
Bir gün bir ödev verdim
Ödevin nasıl yapılacağına dair kitapçık hazırladım
Kitapçığa kapak ve içindekiler tablosu da koydum
Yani ödevi yapabilsinler diye her şeyi hazırladım
Odadayım. Öğrenci geldi. Hocam bu kitapçıkta bir sürü sayı var. Onları napacağımızı bulamadık biz dedi.
Sayı falan da yok. Sözel ödev zaten. Şaşırdım göster dedim sayıları.
İçindekiler tablosunu gösterdi.
Giriş.............................1
Yazım kurallları...........2
Gibi sayfa numaralarını yazdığım yeri.
Kınamıyorum kesinlikle ama durum bazen bu
Kendisini eğitmemiş kişi sadece egosunu eğitmiş çocuğuna birşey veremez o oturupta ne kitap okumuştur ne dergi şu gündüz kuşağında kadın programlarını izleyen tip kadınlardanKeşke bu boş zamanlarını çocuklarını eğitmekle uğraşsalar o zaman daha daha faydalı bir eğitim hayatları olurdu.
Sahada olmakla, o alanda çalışmak arasında uçurum var.Öğretmen olmasam da ben de öğretim alanında çalışıyorum
Akademik personelimSahada olmakla, o alanda çalışmak arasında uçurum var.
Bunu hem öğretmen hem de yüksek lisans öğrencisi olunca daha iyi anladım.
Her gün öğretmeni göremiyorum ama gördüğüm zaman durumunu bende sorarım. Bazen bir sıkıntısı yok der, bir kaç kere eksik kaldığı noktaları veya sınıf içinde yaptığı hareketlerden bahsetti. Genelde bu sohbet karşı karşıya gelip nasılsın iyimisin demekten sonra yapılan klasik bir sohbet gibi geliyor bana.Abartmıyorum Her gün
“Durumu nasıl “ diye soran veli var , “yani dün ile aynı” deyince de , bozulup ters ters yüzünüze bakıyorlar ..
Hergün farklı olarak ne söylenir onu da bilmiyorum ..
Akademik personel derken öğrenci işlerinde filan mı çalışıyorsunuzRica ederim. Olmaza odaklanırsınız yani, herkese kolaylıklar dilerim ben de…
Dr. Öğr. ÜyesiAkademik personel derken öğrenci işlerinde filan mı çalışıyorsunuz
Çok yoran bir kişiliksinizDr. Öğr. Üyesi
Öğrenci işleri çalışanları idari personeldir.
Kişiliğim hakkında yorum istememiştim sizden. Not alın, sorarsam söylersiniz.Çok yoran bir kişiliksiniz