Ehliyet aldim ama araba kullanmaya korkuyorum

Ben 2 kez küçük çaplı kazalar yaptım birinde araba baya hasar aldı, direğe bodosloma daldım. Hız yapmadan cesaretinizi toplayarak kullanın, kullandıkça otomatikman alışıyorsunuz. Şimdi her yere arabayla gidip geliyorum inanın büyük rahatlık

2018 de ehliyet aldım. Tek seferde sınavI geçtim, öncesinde şoför koltuğuna oturmuşluğum yoktu.. Bir daha hiç araç kullanmadım.Takiii 24 kasıma 2021 e kadar. 24 kasımda kendimize araç aldık. Özel eğitmenle 4/5 saat ders aldım. Artık yanlız çıkıp gidebiliyorum. İşe ,anneme , avm ye vs. kesinlikle direksiyon eğitmeninle çalışın birkaç saat direk fark ediyor :)

2000 yılından beri ehliyetim var iki kere de özel ders aldım ama maalesef arabamızı sevmediğim için kullanmamıştım şimdi de çok pişmanım imkanınız varken özer ders alın güveniniz yerine gelsin. panik yaparak araba sürülmüyor çünkü.sonra da kullanmayı hiç bırakmayın unutuluyor tıpkı benim unuttuğum gibi

Trafiğe ilk çıktığım gün arkamdan araba çarpmıştı hem de kırmızı ışıkta :) ben çok korktum eşime sen geç direksiyona diye. İzin vermedi şimdi bırakırsan bir daha alamazsın devam dedi.
diyeceğim o ki başımıza bir iş gelecekse bizim hata yapmamız bile gerekmiyor.
Tabi hepimiz kazasız belasız kullanalım inşallah.
Önce yakın mesafelerde çıkın, gözünüz kestikçe uzak yola çıkarsınız.
Bir de zihninizde iyice oturtun. Ben gideceğim yerlerde önce park yeri düşünüyorum. 10 seneden sonra cesaret edip çıktım trafiğe. 1,5 yıldır kullanıyorum. Çıkmadığım her gün için pişmanım.

Aynen çıkmadan önce kafamda yolu çiziyorum nasıl yaparim nerde durdurulur park nasip yapılır

Dün otoyolda en sol şeritten yol ayrımına az mesafe kala bir araba resmen sinyalsiz önüme geçti ve fren yaptı yol ayrımını yakalamak için. Hava yagmurlu üstelik takip mesafem de iyiydi.
Frene nasıl bastım, arabayı nasıl topladım gel de bana sor. Sorsan bayanlar kötü kullanıyor derler bunu yapan sürücü erkekti.
Kornaya asıldım bildiğin, küfür mahiyetinde uzuuuuun uzuuuuun.
Bu konu aklıma geldi sonra ve eşimle neredeyse 6-7 ay boyunca trafige tek başıma çıkmadan kullandığım deneyimlerim aklıma geldi.
Hadi öğrendim dur istediğim yere gideyim olayı gerçekten tam kavramadan asla olmamalı.
Yön tayinim benim de kötüydü.
Eşim farketti ve sürekli bir yere gideceksek beraber kullandık.
Boş arazilere gidip park, geri geri gitme, ani fren, hangi hızla kullanmam gerektiğine dair pratik yaptık.
Her hafta sonu muhakkak kullandık.
Sonra bence hazırsın dedi ve arabayı bana verdi komple.
İlk tek kullanma deneyimim kızımın okuluna giderken oldu.
İlk dönemler tek başıma parkederken çok korkuyordum.
Paralel parkı asla ara mesafesi kısa olan araçlar arasında yapmadım.
L parkım her zaman iyiydi.
Zaman içinde paralel parkım oturdu hatchback arabaydı bizdeki sedana göre daha küçüktü parklarda zorlanmıyordum.
İşe gidip gelirken de sürekli kullandım, sağ seritte dikkatli ve asla hız yapmadan gidip geldim.
Sonra orta ve sol şeritlerde de kendimi geliştirdim.
Yağmurlu havalarda hemen kullanmadım, onu da zaman içinde oturttum.
Karlı havalarda asla kullanmıyorum çünkü maalesef bir kaç kere kaydım ve gerek yok dedim.
Gece hiç araba kullanmamıştım mesela.
Gündüz sürüşü daha kolay ama gece araba farları dikkatini dagıtıp, korkutabiliyordu beni. Zamanla işten çıkış saatlerimiz hava kararmasına denk geldiği için onu da halettim ve artık arabayı karlı hava hariç kullanabiliyorum. Şimdi sedan araç var elimizde diğerine göre daha uzun ve geniş. Zamanla onu da kullanmayı oturttum ve dönüşlerde geniş alarak karşıdaki arabayı da hesaba katarak dönüp, parklarda arabanın uzun ve genişliğini dikkate alarak parkedebiliyorum.
Bakın gördünüz mü tecrübelerim epeyi uzun tuttu ve bunların hepsi birer zaman istiyor.
Pes etmeyin.
Dikkatli olun.
Yayalara ve hayvanlara dikkat edin.
Arabayı sürtebilirsiniz sorun degil ben de sürttüm birisi çok diğerleri ufak hasarlı olarak 4 kere.
Şimdiden kolaylıklar dilerim.

Daha 1 ayda usta sürücü olmanız mümkün değil, ama lütfen bu panikle de işlek trafiğe çıkmayın.

Park halinde dahi olsa başka bir araca çarpmanın da normal bir yanı yok, sizin acemiliğiniz yüzünden neden bir başkasının aracı hasar görsün, değer kaybetsin?

Önce trafiğe kapalı ya da çok sakin trafiği olan yerlerde kullanın, park pratiği yapın, sonra çıkın trafiğe. Yaşadığım bölgede sürücü kurslarının ders verdiği, eskiden çok sakinken bugün aşırı işlek bir yol var, geçenlerde bir sürücü kursu hocasına çarpan araç önce iki bacağını kopardı, sonra da kadın hayatını kaybetti. Lütfen ama lütfen, eğer panikseniz trafiğe çıkmak için biraz daha pratik yapın.

çok çok normal. Bende ilk kullandığımda avm ye gitmiştim zorla korkarak. Yemeğimi bile yiyememiştim rahatça nasıl döneceğim eve diye. Sonra dolmuşa binip dönmüştüm eve Araba orda kalmıştı. 3 yıl sonra bu yaz tek başıma Urfa’dan İstanbul’a gittim yani çok çok normal. Hatta bir keresinde de duran arabaya çarpmıştım komşumuzun arabası. Korkup kaçmıştım okula gitmiştim. Görsen elim ayağım titriyor. Korkudan müdürden izin alıp tekrar eve dönmüştüm gidip komşuya söylemiştim işte arabanıza çarptım özür dilerim falan diye. Arabada da bir şey yoktu yani yinede ilk 3 4 ay araba bana fayda yerine yük geliyordu

Bi kere panik yapmak en son yapacağınız şey olmalı. Bildiğinizi de yanlış yaparsınız. Panik olunca hızlı hareket ediyorsunuzdur muhtemelen bu da sizi şaşırtır. Mesela geri çıkarken nasıl yönünüzü şaşırıyorsunuz? 1 aylık sürede park falan normal hata yapmanız. Aldığınız 14 saatlik eğitim o da parkurda. Böyle böyle pratik olacaksınız. Size tavsiyem sabah erken, akşam geç saatlerde trafiğe çıkıp pratik yapmanız

Hiç panik yapma bn de aldım 2 seneye yakın oldu ehliyetliyken bile eşimle arada boş yere götürur dur kalp yokuş kalkış yaptırdı öyle yendim hiç kimse anasının karnında ehliyet li cikmiyo ki bnde yaptım duran araca çarptım mesela yani olcak şey sana birşey olmasın araba yapılır trafikte kalkamadım istop etti araba kaldiramadim beş dk filan pati çektim bir metre yokuştan kaydırın dik yokuşta arkada araba geliyoken hızlıca mesela anlatılacak çok şey olur kuzu sen kendine emin ol güven tek çıkma ilk müzik aç boş yerde kafan dağılsın o arada bol bol pratikt yap hayırlı kazasız belasız sürüşler dilerim

Çok teşekkür ederim

Yeni araba kullanmaya başlayan birine verilecek tek bir tavsiyem var debriyaj+fren. Hem stop ettirme telaşını ortadan kaldırıyor hem de panik anında fren yerine gaza bastı haberlerini önlüyor. İlk kullanmaya başladığımda bu tavsiye hayatımı kurtardı diyebilirim. Bir de top varsa çocuk vardır da altın kural özellikle sokak aralarında, okul yakınlarında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…