- 9 Şubat 2010
- 17.834
- 39.757
Bizim köyün adeti oEge' de bildiğim kadarıyla yok. Kaç yıl yaşasan da değişik bir şey çıkıyor illa ki.
İzmir' de bir kere bir kına gecesinde geline pijamalarını giydirip kına yakmışlardı. Damat pijamalı gelini kına gecesi önce arabaya, sonra baba evine 3. Kata kucağında taşımıştı, onlarda adet böyle imiş.
ben de aydinda yasiyorum 5 yil oldu ama boyle bir adeti ilk kez duydum acikcasi saçmalik gelinle damat gider ziyarete el opmeye falan bildigim kadariyla kaynana ve kayipederin isi ne yeni evli kisilerin evindeEge dediğiniz yer koca bi bölge. Bir şehir öbürüyle bir olmaz ki
Mantıksız da olsa her adeti yapmak zorundalar mıymış? Ne saçma.Beş altı gün kalacaklarmis. Valla öyle adet varmış ondan geldik demişler. Zaten pzt gelmişlerdi eve. Perşembe günü de akşam ailesi geldi.
Şaka mı bu?Evet.Balikesirliler evlendikten sonra kayınvalide ve k.p kalmaya gelirler.Hatta her şeye karışırlar.Kostekli zincir,bilezik tuğra vs.bununla övünürler.Düğünden sonra geline mehir olarak takılan altınlar bin hışımla geri alınır.Ortalık karışır.Araba ve düğün borcu odenir.Görgüsüz olanları bu şekilde.Görgülü medeni olanları çok iyi insanlar.Gelin giden rahat eder.
Yaşandı.(Bir yörük boyu) var adı bende kalsın çok görgüsüzler.Hepsi değil.Edremit ve merkezi öyle değil.Şaka mı bu?
Dehşete düştüm. Kimdi o altınlara çökmeye gelmişlerdir, diyen üye, elini öpücem. Yuh ama artık ya.Yaşandı.(Bir yörük boyu) var adı bende kalsın çok görgüsüzler.Hepsi değil.Edremit ve merkezi öyle değil.
Aile dar gelirli olur,anlayış gösterilir belki.Bu eş arasinda halledilir bir şekilde.Aileler genelde burnunu sokuyor.Pasif agresif tavırlar,gelini diskalifiye etme çabası.5.yillik gelin olunca seni insan hesabına aliyolar.Yeni gelini dislarlar.Kaba olanlarına kibar olursan yandın.Dehşete düştüm. Kimdi o altınlara çökmeye gelmişlerdir, diyen üye, elini öpücem. Yuh ama artık ya.