- 22 Ağustos 2019
- 265
- 418
- 33
-
- Konu Sahibi Rapunzel Kibrit Satar
İşte söylemek istediğim buyduYaaa hayır bence ikisinin tadı aynı değil :) Coca Cola her zaman daha güzel :)
Öyle bir şey olamaz ki medulla da her ilacın satış fiyatı bellidir parayla satarken bile karekod okutuluyor. Sadece eczane elinde fazla stok varsa o ilacı hem reçete ile hem para ile elden çıkarmak isteyebilir. Hanımlar saglık sistemi sizin düşündüğünüz gibi masum degil hangi firma doktora ve eczacıya yediriyorsa o firmanın ilacı sürekli yazılır o firmanın ilacı hastaya satılır..Hayır tamamen kar amaçlı hatta bir eczacı arkadaştan duymustum mesela augmentin 10 tl diyelim başka bir antibiyotik de 10 tl ama ilacın geliş fiyatı farklı oluyormuş ve bilerek muadilini veriyorlarmış elimizde kalmadı diyerek. E reçeteler sayesinde de işleri artık daha kolay:)
yanılmıyorsam yurtdışında çoğu yerde etken madde yazılıyor.Yok hayır ben para için demedim. Direkt eczacıyı da suçlamadım. Genel olarak sistemden rahatsız oldum. O zaman doktor reçeteye ilaç yerine etken madde yazsın, eczacı da ona göre ilaç versin. Ben her şeyin perde arkasını bilemem ki. Ben tüketiciyim bu şekilde eczacıya güvenimin azalması normal.
Yine de sorulması taraftarıyım. Kendimi tüketici olarak görüyorum sonuçta sarı elma mı, yeşil mi, kırmızı mı alacağıma da kendim karar veriyorum ama hepsi elma. Doktorun yazdığını kullanmak hakkım diye düşünüyorum. Ve bu iki iğnenin yardımcı maddeleri farklı. Mesela krem olarakta yaşadım bunu. Yok diye muadil krem verdiler. Ben muadil den daha çok verim aldım. Bu farkı ben hissedebiliyorum bu yüzden tercih hakkı bana bırakılmalıÇok sık olan birşey bu.
Oğlum el ayak hastalığına yakalandı,doktorun verdiği sprey yoktu,eczacı muadilini verdi sorun etmedim.
Daha önce de defalarca başıma geldi,artık piyasada olmayan ilaçlar reçete edildi,eczacı o gelmiyor artık,bu var muadili deyip vermiştir genelde.
Etken maddesi aynıysa neden sorun olsun ki bilemedim?
Sorabilirlerdi katılıyorum ama alacaktınız sorsaydı da zira depolarda yoksa zaten başka ilaç almak durumunda kalırsınız zaten.
doktorun yazdığını kullanmak elbette hakkınız fakat piyasada olmayan, o dönem depolara dağıtılamamış ilaç için malesef muadil kullanmak zorundasınız.Yine de sorulması taraftarıyım. Kendimi tüketici olarak görüyorum sonuçta sarı elma mı, yeşil mi, kırmızı mı alacağıma da kendim karar veriyorum ama hepsi elma. Doktorun yazdığını kullanmak hakkım diye düşünüyorum. Ve bu iki iğnenin yardımcı maddeleri farklı. Mesela krem olarakta yaşadım bunu. Yok diye muadil krem verdiler. Ben muadil den daha çok verim aldım. Bu farkı ben hissedebiliyorum bu yüzden tercih hakkı bana bırakılmalı
Değiştirmek için gittiğimde çıkarıp değiştirdi direkt. Ben burada eczacıyı suçlamıyorum yanlış anlaşılmak istemem. Sistem yanlış geliyor. Ben doktoruma güveniyorum, eczacıya değil o yüzden onun önerisini almak istiyorum. Alakam olmayan bir sektörle ilgili oturup araştırma yapmak zorunda değilim. Ve devlet beni ne bedava muayene ediyor, ne bedava ilaç veriyor. Parasını ödediğim şeyi böyle yapmaları sinirimi bozuyor.yanılmıyorsam yurtdışında çoğu yerde etken madde yazılıyor.
doktor o ilacın depolarda olup olmadığını bilemez. o nedenle en alışkın olduğu ilacı yazar. bazı ilaçlar ismi ile müsemma olur ve sadece akla o gelir, halbuki aynı etkiyi kesinlikle yaşatan muadil de vardır. ama işte ilk çıkan ilaç akıllara kazındığı için doktor de onu yazar.
eczacılar genellikle hatta özellikle prednol gibi çok bilinen ilaçların depoda olup olmadığından zaten direkt haberdar olur. stoklarda kalmadığını bildiğinden direkt bunu verebilir.
elbette size bilgilendirme yapması doğru olurdu, o da onun çalışma şekli. ancak depoda bulunmayacak ilaç için başka eczanede aynısını size verecektir.
o zaman eczacıda sıkıntı bence. aynısı varsa vermeliydi.Değiştirmek için gittiğimde çıkarıp değiştirdi direkt. Ben burada eczacıyı suçlamıyorum yanlış anlaşılmak istemem. Sistem yanlış geliyor. Ben doktoruma güveniyorum, eczacıya değil o yüzden onun önerisini almak istiyorum. Alakam olmayan bir sektörle ilgili oturup araştırma yapmak zorunda değilim. Ve devlet beni ne bedava muayene ediyor, ne bedava ilaç veriyor. Parasını ödediğim şeyi böyle yapmaları sinirimi bozuyor.
Elbette doktor da bunu yapabilir. Ben doktor bilir, eczacıya güvenmem demiyorum. Vücudumda ki etkisini gözlemleyerek hareket ediyorum. Ve muadili diyerek kullandığım ilaçlardan biri hep diğerinden daha faydalı oluyor. Yukarıda da yazdım eczanenin verdiği muadil krem daha iyiydi diye. Bu durumda ben bunların etken maddesi aynı fark etmez diyemiyorum.Yani diyeceğim o ki doktor size Bi ilaç yazdığında ilaç size çok iyi gelen ilaçlar arasında en iyi olan değil, doktorun yiyip içtiği maddi destek gördüğü firmanın ilacıdır.
Daha geçen hafta kullandım. Bugün değiştirmek için gittim çıkarıp değiştirdi. Elinde vardı. Yoksa cahil cebelek bir insan değilim bu iğneyi ver diye tutturacak halim yok ki.doktorun yazdığını kullanmak elbette hakkınız fakat piyasada olmayan, o dönem depolara dağıtılamamış ilaç için malesef muadil kullanmak zorundasınız.
başka eczaneye sordunuz mu ? merak ettim, ticariden arkadaşlara ulaşabilsem ben sorucam piyasada var mı ilacımız diye de ulaşamıyorum.
Daha geçen hafta kullandım. Bugün değiştirmek için gittim çıkarıp değiştirdi. Elinde vardı. Yoksa cahil cebelek bir insan değilim bu iğneyi ver diye tutturacak halim yok ki.
İşte herkesin bünyesi farklı.siz kendi vucudunuzu gözlemleyip hangi ilacın daha etkili olduğunu fark etmişsiniz. doktora da eczacıyada size iyi geldiğini düşündüğünüz ilacı isteyinElbette doktor da bunu yapabilir. Ben doktor bilir, eczacıya güvenmem demiyorum. Vücudumda ki etkisini gözlemleyerek hareket ediyorum. Ve muadili diyerek kullandığım ilaçlardan biri hep diğerinden daha faydalı oluyor. Yukarıda da yazdım eczanenin verdiği muadil krem daha iyiydi diye. Bu durumda ben bunların etken maddesi aynı fark etmez diyemiyorum.
Benim sitemim de buna zaten. Sağlık kurumlarına bile güvenemiyoruz. Biz zorunda mıyız reçete araştırmaya, ilaç araştırmaya. Devlette böyle yetki vererek kötü niyetlilere yol açıyor. Hepsi böyle değildir ben bir meslek grubunu karalamak istemem. Ama devlet bilgilendirme yapmaksızın muadil ilaç verme yetkisi veriyor. Kötü niyetli insan her şeyi yapabilir. Özür dileyen eczanede samimi değil. Ortamları müsait olmasa o kadın onu yapmaya cesaret edemezdi. Artık e nabızdan kontrol etmeden ilaç almayacağım.Bir kaç ay önce kızıma ilaç almaya eczaneye gittim. Bir ilacın resmını telefondan gösterdim bunu yazmış mı doktor bu ılac hıc acılmadı evde varda dedim kadın hayır bunu yazmamıs dedi (meger tamda o ilacı yazmıs). Sonra önüme 4 ilac koydu 80 küsür bir para istedi ısrarla burada 3 ılac yazıyor 4. İlac neerede yazıyor diyorum oda ısrarla reçeteki teşhis kısmını gösteriyor ve bu ilac özel devlet karsılamaz diyor. Kalsın bunlar dedim cıktım farklı eczaneye girdim. Onlarda önüme 2 ilac koydu digeri sizin evinizde olan ilaç dedi. 4. Yokmu dedi hayır ilac var dediler 20 küsür ödedim cıktım. Ne olur nr olmaz dedim doktora gittim doktor 3 ilac yazdogını aldıklarımın dogru oldugunu söyledi. Eşim o hatalı eczaneyı aradı ellerindem recetekı ılaclar varmıs. Kadın adına özur dilediler. Diledilerde neye yarar.. Kimse bana onların cıkarı yok diyrmez cıkarı yoksa 60 tl lik fiyat farkı neden var. Hadi muadil diyelim 4. Olarak devletın karsılamadıgı ılacı satmak neyın nesi. Bugun instagramdan ögrendıgım yanlıs serum baglanan ve ölen bebekten sonra hangi doktora, hemşireye, eczacıya nasıl güvrnicez bilrmiyorum
Ben de aynen öyle. Muadil ilaç verme konusuna da çok takıntılı değilim. Sadece haberdar olmak istiyorum o kadar. Sonuçta barkodla ilaç alıyorum isimlerini görmüyorum. E nabızdan bakmasam haberim olmayacak. Eczanede ben müşteriyim sonuçta beni bilgilendirmeleri gerekli.Muadil ilac vermesi bence normal.
Sadece TR de değil hatta almanyada sürekli ilaclar değişiyor.
Dr hangi markayi yazarsa yazsin eczaci sigortanin anlaşma yaptiği firmadan veriyor.
Sigortalar böylece kar ediyor ,firmalar çok sattiği için kar payi ödüyorlar.
Düşünün birde almanya sosyal ve sağlik acisindan çok güvenilir bir memleket.
Maalesef burda ben eczaciyi değil sağlik bakanliklari sorumlu görüyorum
Haklısınız dediğiniz gbi psikolojk o ilacın iyi geldiğini düşünüp rahatlıyosunz belki de, bi antbyotik var zor bulunuyo ne zmn sorsam muadilini veriyolar ama muadili bağırsağı bozuyo al burdan yakÜrtiker için kullandığım bir iğne vardı bana gerçekten çok iyi geliyordu. Bugün doktor tekrar iğne yazdı eczaneye gittim aldım. Diğer iğnelerden değildi ve bugün hiç fayda görmedim. Tesadüf reçeteme bakınca farklı isimli olduklarını gördüm. Meğer doktor bana eski iğnemi yazmış ama eczacı başka vermiş. Araştırdım biraz evet etken maddesi aynı falan eczacının da muadil ilaç verme hakkı varmış. Ama bir söylemesi gerekmez mi? İsterse tamamen aynı olsun ben o iğneyle rahatladığımı düşünüyorum. Belki tamamen psikolojik bu ama zaten ürtikerim de psikolojik sıkıntı yüzünden bu halde. Yarın gidip değiştrmelerini söyleyeceğim ama yasal hakları olduğu için değiştirirler mi bilmem. Gece gece çok sinir oldum bi söyle bana yani ağzın mı aşınır. Devlet katkı payı sağladığı için en ucuz muadili verebiliyorlarmış sanki devlet cebinden sağlıyor o payı. Bu ülkede yaşamak kanser edecek beni
GÜNCELLEME: Eczaneye gidip değiştirmelerini talep ettim. Değiştirdiler Bi sıkıntı çıkmadı. Ama yine de bu sistemi hatalı buluyorum. Önceden uyarılmam gerekirdi. Önemli olan ilaç değil etken maddesyse, doktor reçeteye ilaç adı değil etken madde yazsın o zaman. Hastalığımızın yanında bunlarla uğraşmak zorunda değiliz.
demek istediğim oydu doktor illa benim dediğim olcak diyosa firmasından para yada tatil tarzı promosyon alıyo öyle yapmayınMuadili verildi ise olmaz benim dediğim olacak derdi.