Duygusal Açlıgı Yenebilen Oldu mu?

Mike Dow'un "yeme bağımlılığı" kitabını okudum. Sorunun beyin kimyamızda olduğunu söylüyor. Biz bu binge eating ataklarıyla beyin kimyamızı bozmuşuz. Normal bir insan acıktığında, makul ölçülerde yiyerek beyin kimyasını (serotonin ve dopamin) yükseltebilirken, biz onlar kadar yediğimizde beyin kimyamızı yükseltemiyoruz. Ve toleransımız da gittikçe artıyor. Mesela, benim eşim 1 küçük kase cips yediğinde yeterli buluyor, bense ancak 1 koca paket cips yediğimde mutlu olabiliyorum. Hatta son zamanlarda gelen ataklarda 2 paket cipsi bile bitirebiliyorum. Yani toleransım gittikce artıyor, aynı sigara-alkol-uyuşturucu bağımlılarında olduğu gibi. Kullanılan maddenin dozu gittikçe artar ya; mesela alkol bağımlıları ilk başta diyelim ki birkaç kadeh içkiyle yetinebilirken, sonraki aşamalarda birkaç şişeyle ancak istedikleri kıvama gelebiliyorlar.

Mike Dow, aşamalı detoks yöntemini savunuyor, kesinlikle mükemmeliyetçi olmayın diyor, zaten bu yeme bağımlılığı da bizim gibi mükemmeliyetçilerde oluyor işte, ya hep ya hiç diyoruz ya.

Serotonin ve dopamin yükseltici gıdaları ve aktiviteleri veriyor liste halinde. Yani bir şeyin yerine yenisini koymadan, bir şeyi çıkarmıyor hayatımızdan.

Eğer canımız şekerli ve karbonhidratlı şeyler istiyorsa, serotoninimiz düşmüş demekmiş, yağlı şeyler yemek istiyorsak da dopaminimiz düşmüş demek oluyormuş. Ben de genelde ikisi birlikte düşmüş oluyor, dedikleri çok doğru hissediyorum. Çünkü serotonin; özgüven, huzur, iyimserlik, sakinlik, olumluluk hissi veriyormuş. Ben ne zaman kendimden hoşnut olmasam ya da sinirli olsam ekmek yemek isterim mesela. Dopamin de; heyecan, enerji, keyif, aşk, zevk, canlılık veriyormuş. Dizi izlerken cips yemeyi çok seviyorum, neden? Dopaminim yükselsin de daha fazla keyif alayım diye.

İşin özü; tıkınırcasına yemeden beyin kimyamızı yükseltmeliyiz. İşte biraraya gelip bunları konuşalım. Gerekirse, şeker orucu topic'in de olduğu gibi liste yapalım, ataksız geçirilen günler için. Aylık istatistikler çıkaralım, durumlarımızı değerlendirelim. Bir yerden başlarsak devamı gelir.

Önemli olan sorunu kabul etmek; bu kilo verme sorunu değil, bizler artık yemek bağımlısıyız, abuk subuk diyetlerle beyin kimyamızı bozduk ve şimdi bunu düzeltmeliyiz.
Şuan bende okuyorum o kitabı ve katılıyorum öylede yapabiliriz

Şuan bende okuyorum o kitabı ve katılıyorum öylede yapabiliriz

Aaa çok güzel, kitapta oldukça yararlar bilgiler var değil mi? Zaman zaman alıntı yaparsak, okumayan arkadaşlar da faydalanır.

Birlikten kuvvet doğar, hepimizin sorunu aynı olduğuna göre, beraber çözebiliriz. İllaki birimizin ayağının kaydığı, düştüğü zamanlar olabilir, atakları birden durduramayız sanırım. Diğerleri onu tutup elinden kaldırır ve yine hep beraber yolumuza devam ederiz. Sayımızın hiç de az olduğunu düşünmüyorum, bu sorunu yaşayan çok kişi var bence.

@cranial sen topic'i aç canım; yanındayız, arkandayız, önündeyiz :KK5:.

resmen beni anlatmışsınız..duygusal açlık yüzünden 3 aydır terapiye gidiyorum..bir şeye stres olduysam hemen yemeye başlıyorum.sevinsem de üzülsem de yemek yiyorum..bana psikologum ödevler veriyor..yardımcı olur mu bilmiyorum sana da söyleyeyim canım.

mesela bir tablo yaptırdı günler yazan..hergün + ya da - koymamı istiyor..sağlıklı beslendiysem + beslenmediysem -..
mesela beslenmedim ve duygusal açlığım yüzünde deli gibi yediğim bir günse telafi etmemi istiyor.o günün altına 1 saat yürüyüş diyorum..hiçbişey yapamasam kalkıp temizlik ev işi falan yapmamı istiyor..
ben kısmen uyabildim ama son bir haftadır kafayı yiyecek kadar kötüyüm..yeni yeni düzelmek için çabalıyorum..

resmen beni anlatmışsınız..duygusal açlık yüzünden 3 aydır terapiye gidiyorum..bir şeye stres olduysam hemen yemeye başlıyorum.sevinsem de üzülsem de yemek yiyorum..bana psikologum ödevler veriyor..yardımcı olur mu bilmiyorum sana da söyleyeyim canım.

mesela bir tablo yaptırdı günler yazan..hergün + ya da - koymamı istiyor..sağlıklı beslendiysem + beslenmediysem -..
mesela beslenmedim ve duygusal açlığım yüzünde deli gibi yediğim bir günse telafi etmemi istiyor.o günün altına 1 saat yürüyüş diyorum..hiçbişey yapamasam kalkıp temizlik ev işi falan yapmamı istiyor..
ben kısmen uyabildim ama son bir haftadır kafayı yiyecek kadar kötüyüm..yeni yeni düzelmek için çabalıyorum..
İşte bizde o yüzden burada bir grup oluşturmayı planlıyoruz sende katıl aramıza

siz şunu yapıyor musunuz mesela?her gün nerdeyse yarın diyete başlayacağım diyorum bu sefer kesin karar veriyorum..
nasılsa yarın diyete giriyorum diye gece yatana kadar tok olsam dahi saçma sapan şeyler yiyorum..yemek,cips,çikolata,tatlı..
yatağa girdiğimde karnım davul gibi oluyor..sabah uyandığımda taş gibi bir karınla uyanıyorum..sonra sabah karsımda biri birşey yerken bir bakıyorum ben de almışım yiyorum sebepsiz yere..yemezsem içimde aşırı mutsuzluk..yersem çok daha kötü bir mutsuzluk..kısır döngü sürekli.

Arkadaslar bu durumdan muzdaribim sıkılıyorum yiyorum üzülüyorum yiyorum strese giriyorum yiyorum..O kadar çok duygumu yemekle bastırdim ki yıllardır artık çıkış yolu bulamiyorum.
Yenebilen ya da tavsiyesi olan var mıdır?
Yol yöntem olur,sosyal medya hesabi olur,kitap olur..Lütfen yardımcı olun
önce sebeplerini düşün.benim mesela babam ilgilenmezdi benle.bende yenemedim bende de çok var kocamdan ilgi istiyorum.o da ilgi isteme konusunda tam adamı yani sürekli kendini dışarı atmaya çalışır evcimen değil.duygusal açlığı olan ben bakalım kurslarla sosyal ortamlara akarak bunu yenecekmiyim.başka bir alternatif varsa bende tavsiye istiyorum.

benimde diyetle aram kötü ve bipolar hastasıyım şuan ilaç kullanmasam da.

siz şunu yapıyor musunuz mesela?her gün nerdeyse yarın diyete başlayacağım diyorum bu sefer kesin karar veriyorum..
nasılsa yarın diyete giriyorum diye gece yatana kadar tok olsam dahi saçma sapan şeyler yiyorum..yemek,cips,çikolata,tatlı..
yatağa girdiğimde karnım davul gibi oluyor..sabah uyandığımda taş gibi bir karınla uyanıyorum..sonra sabah karsımda biri birşey yerken bir bakıyorum ben de almışım yiyorum sebepsiz yere..yemezsem içimde aşırı mutsuzluk..yersem çok daha kötü bir mutsuzluk..kısır döngü sürekli.
Evet bende o kısır döngü içindeyim seninle aynıyız yol arkadaşım :KK70:bir insan bu kadar mj bana benzer yanlız ben cips,çikolata değil ekmek ve türevleri takıntım :KK58:

Arkadaslar bu durumdan muzdaribim sıkılıyorum yiyorum üzülüyorum yiyorum strese giriyorum yiyorum..O kadar çok duygumu yemekle bastırdim ki yıllardır artık çıkış yolu bulamiyorum.
Yenebilen ya da tavsiyesi olan var mıdır?
Yol yöntem olur,sosyal medya hesabi olur,kitap olur..Lütfen yardımcı olun
hayatını biraz daha aktife al derim mesela uyandın bir duş al sonrasında güzel bir kahvlatı hazırla kendine çayını kahveni yada her neyse keyif ile yudumla .... bu bile sana farklı hissettirecek .... spora başla yeni çevrede edinmiş olursun ... çalışmayan bir bayansan kitap okumak karamsar düşüncelerden kurtarır seni .. birde wvcil hayvan al kendine .. ben yanlızlığımdan şikayetlendiğim için kuş bakıyorum hem bana hem eşime iyi geldi kuşun pisliği çok dersen de balık olablir öyle öyle kurtulursun bu duygulardan

benimde diyetle aram kötü ve bipolar hastasıyım şuan ilaç kullanmasam da.

bir ara ben de kendimi bipolar sanıyordum..şundan yola çıkarak onu da söyleyeyim..mesela sabah acaip enerjiyle uyanıyorum sebepsiz yere aşırı iyi ve mutlu hissediyorum..öğleden sonra bi durgunlaşıyorum kimseyle konuşmak bile istemiyorum..erkek arkadaşım dahil olmak üzere.sanki bir kayıp yaşamış gibi hissediyorum..ağlayasım geliyor birden sinirleniyorum..yani çok değişen ruh halim var ve aşırı kararsızlıklarım..ne yiyeceğime bile iki saatte karar veririm..buna benzer sıkıntılarım vardı psikologumla paylaştığımda bipolar değilsin demişti.
bipolarda uzun vadede oluyormuş.2 ay çok iyiyse 3 ay çok kötü gibi..senin sıkıntın nasıl acaba canım ? çok geçmiş olsun..psikolojimizi düzeltmeden asla bir şey yapamayız.

hayatını biraz daha aktife al derim mesela uyandın bir duş al sonrasında güzel bir kahvlatı hazırla kendine çayını kahveni yada her neyse keyif ile yudumla .... bu bile sana farklı hissettirecek .... spora başla yeni çevrede edinmiş olursun ... çalışmayan bir bayansan kitap okumak karamsar düşüncelerden kurtarır seni .. birde wvcil hayvan al kendine .. ben yanlızlığımdan şikayetlendiğim için kuş bakıyorum hem bana hem eşime iyi geldi kuşun pisliği çok dersen de balık olablir öyle öyle kurtulursun bu duygulardan
bende bakalım buna benzer şeyler yapacağım.kitap okumayı sevmiyorum.kuşlarım var.

son zamanlarda da acaba OKB mi var bende diyorum..takıntı..diyet konusunda takıntılıyım farkındayım ama bu aşırı düzeyde olmaya başladı.zihnimde sürekli diyet,spor ve aşırı yeme isteği.
yemek yesem diyeti düşünüyorum.diyet yapsam yemek yemeyi düşünüyorum.zihnim başka birşeyle meşgul olamıyor hatta şu sıralarda çalışamıyorum bile..
bunu terapistimle paylaşıcam c tesi bakalım ne diyecek.

bir ara ben de kendimi bipolar sanıyordum..şundan yola çıkarak onu da söyleyeyim..mesela sabah acaip enerjiyle uyanıyorum sebepsiz yere aşırı iyi ve mutlu hissediyorum..öğleden sonra bi durgunlaşıyorum kimseyle konuşmak bile istemiyorum..erkek arkadaşım dahil olmak üzere.sanki bir kayıp yaşamış gibi hissediyorum..ağlayasım geliyor birden sinirleniyorum..yani çok değişen ruh halim var ve aşırı kararsızlıklarım..ne yiyeceğime bile iki saatte karar veririm..buna benzer sıkıntılarım vardı psikologumla paylaştığımda bipolar değilsin demişti.
bipolarda uzun vadede oluyormuş.2 ay çok iyiyse 3 ay çok kötü gibi..senin sıkıntın nasıl acaba canım ? çok geçmiş olsun..psikolojimizi düzeltmeden asla bir şey yapamayız.
benim daha sık değişiyordu.allah korusun bi daha öyle olmayayım yalnız şu var. bende gizli şeker ve haşımato var.bu hastalıkların ilaçlarını içince bir daha antidepresana ihtiyaç duymadım Allaha şükür.

ben ekmekl ve türevlerini zaten fena yiyorum..cips çikolata benim için ara öğün :KK70:
Allah'dan onlar Yok hayatımda bende ekmek türevleri ve patates kızartması :KK53:şu birkaç gündür iyi gidiyordu taki reglim gelinceye kadar :KK43:2 gün önce yedim ekmek patates kızartması yetine yemeğini yedim :olamaz:

son zamanlarda da acaba OKB mi var bende diyorum..takıntı..diyet konusunda takıntılıyım farkındayım ama bu aşırı düzeyde olmaya başladı.zihnimde sürekli diyet,spor ve aşırı yeme isteği.
yemek yesem diyeti düşünüyorum.diyet yapsam yemek yemeyi düşünüyorum.zihnim başka birşeyle meşgul olamıyor hatta şu sıralarda çalışamıyorum bile..
bunu terapistimle paylaşıcam c tesi bakalım ne diyecek.
Bizimlede paylaş Canım bende senin gibiyim malesef burada öyle uzman Yok

Allah'dan onlar Yok hayatımda bende ekmek türevleri ve patates kızartması :KK53:şu birkaç gündür iyi gidiyordu taki reglim gelinceye kadar :KK43:2 gün önce yedim ekmek patates kızartması yetine yemeğini yedim :olamaz:

ben de regl olmak üzereyim..ben patates ve biraya bayılıyorum son zamanlarda haftasonları sürekli bira,patates,kalamar..tabi bunlar kızartma..sonra eve git.nasılsa diyet yalan oldu diyorum ne varsa yiyorum..tatlı bide ohh sonra uyu uyuyabilirsen..
oturup ağladım dün durduk yere bir paket çikolata yediğim için.

X