Düğn

Benim ailem bile isteye bişe yapmadı , aldım eşimi karşıma konuştum dedim durum bu, borçla alacaktık biz, ben kamuda çalışıyorum maaşım iyi ödeyebilirdim yani,eşimin ailesi durumu iyi olan bir aileydi , borca sokmak istemediler sonra geçimsizlik yaşarsınız demişler eşime, herşeyi onlar karşıladı. Şuan eşim onlara maddi yardım etse de hiç sesimi çıkarmam zamanında yaptıkları bu iyilikten dolayı.

İnsan evladı eşini göz göre göre sıkıntıya sokmak istemez, dürüstçe konuşun bakalım ne yapacak. O yörede bu varmış bu yörede vıttırı zıttırıymış diye yol aramayın kendinize, para kazanılır önemli olan gösterecekleri tavır

Tabiki de verilmez.. o hediyeler ve takılan altın ve ücretler kızındır..

Meramınızı düzgün bir Türkçeyle anlatabilseniz keşke. Anladığım kadarıyla anneniz size sadece altın takacak, onu da düğünde gelen paralarla ödeyecek. Siz de burada haklılık payı arıyorsunuz sanırım. Örf adetleri sorgulayacaksanız aileniz çoğu şeyi damat ailesine yıkmış gibi görünüyor. Boşverin adetleri, nişanlınızla oturun konuşun, maddi durumunuzun iyi olmadığını anlatın. Zorla değil ya, yoksa yok. Burada bilmem hangi yörede şu varmış bak, demek ki biz de öyle yapabiliriz demekten daha mantıklı olur.
Herkesin adetine saygım var, isteyen tüm adetleri yerine getirir ama benim için düğün adetleri gelinle damadın ve ailelerinin sırtına vurulmuş yük gibi.
Kız tarafı şunları yapar diyorlar insanlar maddi gücü elvermese de borç harç her şeyi yapacağım diye uğraşıyor, erkek tarafı bunları yapar diyorlar aile kredi çekiyor 5-10 yıl kredi ödeyeceğim diye canı çıkıyor, düğünde takılanlar hediye diye görülmüyor borç sayılıyor, tek tek kim ne takmış not alınıp vadesi gelince ödeniyor.

Mobilya alınacak kız annesinin beğendiğini erkek annesi beğenmiyor, kız beğendiği eşyayı seçemiyor, gelinle damadın güle oynaya rüya gibi geçmesi gereken evlilik hazırlığı dönemleri stresle kavgayla geçiyor, nişanı kız yapar düğünü erkek yapar, düğünü biz yaptık takılan altınları vereceksin kavgası olur, kınada erkek tarafı sorun çıkardı diye diye evlilik kavga gürültüyle başlıyor, eşyaları alan ailelerin çiftin her işine karışmayı hak görmeleri de cabası, sonra gelsin senin ailen benim ailem kavgaları, bu evin gelinisin her istediğimizde geleceksin stresi.

Çiftler bütçeleri neye elveriyorsa onu yapıp evlensin daha güzel, adetleri bir kenara bırakıp el ele versinler, yatak odası takımı alacak imkan yoksa bir karyola bir dolap alsınlar, yemek odası olmayıversin bir masa sandalye yeter, koltuk takımı olmasında 2 çekyat atsınlar, düğün şart değil nikah yapsınlar, 5 bilezik 1 takı setini erkek tarafı, 4 bileziği kız tarafı takmasın da huzur olsun.

Eksikler öyle böyle tamamlanıyor da o düğün öncesi yaşananların, söylenenlerin yarası kapanmıyor.

Herkesin adetine saygım var, isteyen tüm adetleri yerine getirir ama benim için düğün adetleri gelinle damadın ve ailelerinin sırtına vurulmuş yük gibi.
Kız tarafı şunları yapar diyorlar insanlar maddi gücü elvermese de borç harç her şeyi yapacağım diye uğraşıyor, erkek tarafı bunları yapar diyorlar aile kredi çekiyor 5-10 yıl kredi ödeyeceğim diye canı çıkıyor, düğünde takılanlar hediye diye görülmüyor borç sayılıyor, tek tek kim ne takmış not alınıp vadesi gelince ödeniyor.

Mobilya alınacak kız annesinin beğendiğini erkek annesi beğenmiyor, kız beğendiği eşyayı seçemiyor, gelinle damadın güle oynaya rüya gibi geçmesi gereken evlilik hazırlığı dönemleri stresle kavgayla geçiyor, nişanı kız yapar düğünü erkek yapar, düğünü biz yaptık takılan altınları vereceksin kavgası olur, kınada erkek tarafı sorun çıkardı diye diye evlilik kavga gürültüyle başlıyor, eşyaları alan ailelerin çiftin her işine karışmayı hak görmeleri de cabası, sonra gelsin senin ailen benim ailem kavgaları, bu evin gelinisin her istediğimizde geleceksin stresi.

Çiftler bütçeleri neye elveriyorsa onu yapıp evlensin daha güzel, adetleri bir kenara bırakıp el ele versinler, yatak odası takımı alacak imkan yoksa bir karyola bir dolap alsınlar, yemek odası olmayıversin bir masa sandalye yeter, koltuk takımı olmasında 2 çekyat atsınlar, düğün şart değil nikah yapsınlar, 5 bilezik 1 takı setini erkek tarafı, 4 bileziği kız tarafı takmasın da huzur olsun.

Eksikler öyle böyle tamamlanıyor da o düğün öncesi yaşananların, söylenenlerin yarası kapanmıyor.
Ne güzel dediniz. Şu adetler olmasa hayat daha kolay olacak işte ama bu dediklerinizi toplum olarak içselleştirip benimseyebilmemiz iki asrı ancak bulur. 🤦🏻‍♀️

Ne güzel dediniz. Şu adetler olmasa hayat daha kolay olacak işte ama bu dediklerinizi toplum olarak içselleştirip benimseyebilmemiz iki asrı ancak bulur. 🤦🏻‍♀️
Aslında o kadar sürmez, yeter ki gelinle damat kararlı olsun ailelerine istediklerinin bu olduğunu net bir şekilde dile getirsinler.
O arada 2 ailede istiyorsa evlatlarına destek olur ama bunu mecbur kaldıkları bir görev gibi yapmamak kaydıyla.

Adetleri yapanlardan özür diliyorum asla sorgulamak laf etmek değil anacım ama ben evlenecek olan çocuklar yerine ailelerin bir araya gelip nişanı siz yapacaksınız, üstünüze düşen şu, düğün salonu şöyle olsun, biz bilmem kaç gramdan düşük olmayan bilezik isteriz, takı seti adettendir, bohça çıkaracaksınız, yatak odası sizin oturma odası bizim gibi muhabbetlere girmelerini garipsiyorum.

Eş ailesi içerikli konuların 10 tanesinden en az 6-7 tanesinde eşimin ailesi düğün alışverişinde burnumdan getirmişti, istediğimi alamadım, kayınvalidem ne derse o oldu, evimi kendi zevkime göre döşeyemedim, kavgalar çıktı, kınada beni ağlattılar gibi hep düğün öncesi yaşanan şeyler anlatılıyor, üstünden senelerde geçse unutulmuyor işte ve anlaşmazlıkların çoğunun temelinde düğün arefesinde yaşananların etkisi oluyor.

Back
X