Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.030
602.895
43
  • medya.php



    AĞRI:
    Ağrı mutfağında et yemekleri ve tahılın önemli bir yeri vardır. Kuş ekmeği çorbası, çaşır, keledoş, hasude, çiriş ketesi, halbur hurması, çılbır, hengel, haşıl, abdigör köftesi, kesme aşı, ayranaş, halise, murtuğa, kuymak
    ARDAHAN:
    Hinkal, Fodol gevreği, feselli, boran, dügmeç, sinor, harşo, sacta kaymaklı yufka, etli mantı, gagala, kesme makarna, gaçabur, karnı çırık, kül pağaça, mafiş,
    Çorba: cinar çorbası, ayran çorbası, kelemkeşir çorbası, süt çorbası, evelik çorbası, un çorbası
    BİNGÖL:
    Bingöl’de yemekler daha çok bulgur, ayran, süt, et, çökelek gibi malzemeler kullanılarak yapılır. Dut pekmezi, keldoş, sorina pel, gömme, şilki, mastuva, etli patates diblesi, tutmaç çorbası, jaji run, heside, heyre, kawut, şollık, xılındor, lole hotkat, Germa uncıl
    BİTLİS:
    Şirin kayganak, teter, murtuğa, mercimekli bulgur pilavı, katıklı dolma, domates şilesi, çortu taplaması, kavurga, işbabiyan, şilor, parpar
    ELAZIĞ: yaklaşık 150 çeşit yemek barındıran Elazığ mutfağında günde 3 öğün yemeğin dışında kuşluk vakti ve yatsılık denilen sofralar da açılmaktadır. Elazığ yöresine ait yemekler arasında Kaburga, kara kavurma, kellecoş, kapama, taraklık, kızartma, şişkebabı, tas kebabı, keklik, kuzu kızartması, işgene, büryan, tava, güveç, ciğer kebabı ve paça, Harput köftesi, (bulgur köfte) içli köfte, fındık, yalancı, ekşili, nohutlu, kadınbudu, lüle, ayar, küncülü, (susamlı) köfte, fodula, püsün, söğürtme, ışkın yemeği, kenger yemeği, pirpirim
    Çorba:
    Erişte, keleçoş, lobik, kurutlu, kulaklı, bulama, un, yoğurtlu, pirinçli, mercimek, döğme, tarhana ve sebzeli çorbalardır.

    Tatlı: Baklava, sarılıburma, dolanger, kalbur hurması, tel kadayıfı (Peynirli, Cevizli), revani, sütlaç, muskalı, zerde, göbek, dilber dudağı, kargaburnu
    ERZİNCAN:
    Ağuz, biran, cirmi, babukko, cumur, gabak bastı, gafese, gendime pilavı, herle, cıvırla, guymah, hışlı fasülye, nağruz kaplaması, umaç, pestüken aşı
    ERZURUM:
    Ekşili dolma, herle aşı, patates boranisi, lor dolması, cağ kebabı, şükkar köftesi, tatlı ayva, sütlü et, şile, lalanga, kurut, keleçoş, keysefe, peynir kuymağı,
    HAKKARİ:
    Köftesir, doleme, lalaped, kiriş, soğani, doğaba, cimilig
    IĞDIR:
    Bozbaş, kaysafa, sabahaşı, kete, kavut, tandır şiş, tapan, lepeli etli pilav, fetir, hasıda, helise, yağ çorbası
    KARS:
    Kars mutfağında ağırlıklı olarak hamur işi yemeklere rastlanır. Ayrıca diğer doğu ve güneydoğu Anadolu illerinde olduğu Kars’ta da etli yemekler bol miktarda tüketilir. Kete, bozbaş, hangel, kelle paça, haşil, kaz yemekleri, hörre, nezik Kars yöresinin önemli yemeklerindendir.
    MALATYA:
    Sıkma köfte, ayva köftesi, Polat köftesi, gıkırdaklı köfte, kurşungeçmez köftesi, gidirikli köfte, çiğleme, et tiridi, kabuk aşı
    Çorba: kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayalı çorba, pirpirim çorbası, kelle paça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası, …
    MUŞ:
    Pırvaz, çorti, pınağun, hafta direği, hazüt dolması, kırçikli kelem dolması, herse, mırtoğe, cavbelek, helimaşi, jağ, gülük, kenger, sıpidak, uçkun, kak
    TUNCELİ:
    Zerefet, şir, xesıla, bızıke dorakın…
    VAN:
    Ayran aşı, Grut aşı, Şile, Keledoş, Sengeser, Murtuğa, Kurut köftesi, Üzüm aşı, Cılbır, Ekşili, Ciğer köftesi, Van baklavası, Van pastası, İşbabyan, Kavut, Tandırda Van Balığı, Fırında Van balığı, Tereyağında alabalık, Helise, Paluza, Çömlek yahnisi


    Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekleri


    Herle Asi:
    $HERLE-~1.JPG

    Bir miktar un tereyaginda iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamli karistirilir. 15-20 dakika kaynatilir ve sicak sicak içilir. Bu çorba bilhassa kis aylarinda yapilir. Hastalara herle çorbasi içirilerek terletilir ve sifaya kavusmalari saglanir.

    Su Böregi:
    $PEYNIR~1.jpg
    Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pisirilen bu böregi Erzurum'da yufkasi ince ve kalinligi az olarak yapilir. Içerisine Çivil Peynir ve Maydanoz konulur. Ince ve özenli bir sekilde açilmis yufkalar önce kaynar suda haslanir daha sonra soguk su ile yikanarak tepsiye serilir ve her yufkanin arasina erimis tereyagi serpilir.


    Tatar Böregi:
    $untitled.png
    Hamur iyice yogrulduktan sonra yufka açilir. Yufkalar börek yufkasi gibi degil biraz kalindir. Açilan yufkalar parçalara bölünür. Bu parçalar üçgen seklinde küçük küçük parçalara ayrilir. Kaynayan suya atilir, haslanir. Suyu süzüldükten sonra tepsiye alinir, üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizgin tereyagi dökülür. Bunun üzerine zevke göre, ya kavrulmus kiyma veya küçük küçük dogranmis ve tereyaginda pembelesinceye kadar kavrulmus sogan dökülür. sicak olarak yenir.


    Hingel:

    $2187.jpg
    Yurdumuzun her yöresinde manti olarak bilinmekte ve yenilmektedir. Erzurum'da hingel (manti) sulu ve susuz olarak iki sekilde pisirilmektedir.
    A-Susuz Hingel: Hamur iyice hasillanir. Yufka seklinde açilir, kesilir içine evvelce hazirlanmis kiyma konur. Yarim daire veya bohça seklinde kapatilir. Kaynamakta olan suyun içine atilir ve haslanir. Pistikten sonra suyu süzülür. Genis bir tepsiye alinir. Üzerine sarimsakli bol yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülerek yenir.
    B-Sulu Hingel: Hazirlanisi aynen susuz hingel gibidir. Haslama suyu dökülmez, bol salça ve bir miktar tereyagi konur. Suyu ile birlikte tepsiye dökülür. Üzerine sarimsakli yogurt, kizdirilmis tereyagi ve salça dökülerek servis yapilir.


    Eksili Dolma: Üzüm yapraklarina karisimli et sarilan bu dolmanin etine biraz Eksi Pestil katilarak doldurulur. Eksili Dolma, diger dolmalara nazaran uzun ve büyükçe oldugundan Iri Dolma diye de anilir.


    Kesme Çorbası:
    $untitled.png

    Evde hazirlanan hamurdan hazirlanan yufkalar eriste biçiminde kesilir. Findik büyüklügünde hazirlanan köfte, mercimek, sogariç ve tarkin karisimi ile pisirilir.


    Ayran Aşı:

    $ayran-asi-corbasi.jpg
    Bazi yörelerde Yayla Çorbasi denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran asi denilir. Yogurt çirpilir ve su eklenerek ayran haline getirilir. Daha sonra denler haslanir. Hazirlanan ayrana biraz un katilir. Ayran biraz haslanan denelerle karistirilarak orta ateste olmak üzere ocaga konulur. Bu karisima hazirlanan ufak köfteler eklenir ve karisim kaynamaya çikincaya kadar yavas yavas karistirilir. Karisim Kaynamaya çiktiktan sonra bir müddet daha kaynatilir. Daha sonra tereyagi asotu ve diger istenen baharatlarin karisimindan olusan anik karisima katilir bundan sonra ayran asimiz hazir hele gelir...


    Çiris: Ilkbaharda daglarda yetisen yabani bir bitkidir. Yörede sebze yerine kullanilir. Genellikle ispanakla yapilan yemekler gibi hazirlanir. Parça et veya kavurma etle pisirilebilir.

    Çeç Pancarı: Yörede Pancarin yesil saplarina çeç adi verilir. Buda sebze olarak kullanilir. Çiris Gibi parça etle pisirilebilir.


    Çortuti Pancarı: Bu yemek için gerek tursuya vurulmus salgam gerekse taze salgam kullanilabilir. Salgamlar eriste biçiminde ince ince kiyildiktan sonra yagda kavrulur ve kavrulmus kiyma ile pisirilir. yalniz bu yemek salçasiz hazirlanmalidir.


    Salgam Dolmasi: Salgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasina etten hazirlanmis dolmalik karisim konarak pisirilir.


    Çaşır Otu: Çasir, çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir. Çasir yenildigi gibi, patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir. Bunun disinda çasir haslanir, haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir, buna çasir kizartmasi denir. Erzurumlu yilda en az bir defa çasir yer. Sifali olduguna inanilir.


    Borani:
    $untitled.png
    Patatesin her türlü yemegi yapilir. Boranide bunlardan biridir. Patates haslanir, kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir. Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür, sicak olarak yenir.


    Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir. Hamur yogrulduktan sonra eriste gibi kesilir, makarna gibi haslanir ve üzerine tereyagi dökülerek yenilir.


    Kadayif Dolmasi:
    $KADAYF~1.jpg

    Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir. Sonra yumurtaya batirilarak yagda kizartilir. Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir.


    Un Hasili: Bir ölçek un, su ile karistirilir ve ates üzerine konur. Kati bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir. Bir tepsiye alinir, ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur. Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir.


    Pit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir. Aynen un hasilindaki oldugu gibi pisirilir. Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir.


    Peynir Kuymagi:

    Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir veya yagli peynir konur. Üzerine birkaç yumurta kirilir ve karistirilir. Peynirler tamamen eridikten sonra ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir.


    Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir. Bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir. Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür. Un katilasip yag, yag, pisen hamurun üzerine çikincaya kadar ateste pisirilir.


    Pogaça: Pogaç, tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir. Özel bir yemektir. Hamur börek gibi hazirlanir. Hamur tereyagi süt veya yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir. Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir. Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur. Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir. Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir.


    Hasuta: Bilhassa dogum yapan kadinlara dogumun akabinde güç kazanmasi için yedirilir. Bir miktar nisasta iyice sulandirilir. Içine bol miktarda seker katilir. Bir tavada kizdirilmis tereyagina, hazirlanmis bu sivi dökülür, 1-2 dakika karistirilir ve yenir.


    Keysefe: Malatya kaysisi, hosaf halinde pisirilir. Kaynatilarak suyu çekilir, üzerine tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir.


    Pestil Çullaması: Tatli pestil ufak ufak dogranir, bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir. Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir. Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir, Sicak olarak da yenir.


    Dut Çullaması: Bir miktar dut yıkanır bir kaba konur. Tereyaginda pisirilir. Pisirilme sekli aynen pestil çullamasindaki gibidir.


    Keleços: Sütün çok bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir. Bilahare torbalardan çikarilan yogurt, topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur. Buna "kurut" denir. Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir. Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur. Üzerine yeterince sicak su dökülüp, bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar. Tepsiye ekmek dogranir, ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üzerine dökülür. Tereyagi dökülerek yenir.


    Lalanga: Bir miktar patates haslanir ve soyulur. Haslanan patatesler püre haline gelene kadar yogrulur. Bir tavada tereyagi kizdirilir. Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir, kizdirilmis tereyagina atilir. Kizardiktan sonra sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir.


    Sile: Patates küçük küçük dogranir. Içine bir miktar bulgur katilir. Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur. Bu yemek daha çok kis aylarinda pisirilir.




    ALINTIDIR....
 
KABURGA DOLMASI

$439340319233.jpg

Malzemeler




  • 500 gram üst perdesi alınmamış kaburga (dilediğiniz büyüklükte)
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 su bardağı pirinç
    1 çay kaşığı yenibahar Bir buçuk su bardağı su
    1 demet maydanoz
    50 gram haşlanmış ve kavrulmuş badem tuz

Kaburga Dolması Yapılışı


Öncelikle iç pilavı hazırlayın. Bunun için, tereyağını tencereye alıp eritin. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinci, bademi, yenibahar ve tuzu ekleyin. 1-2 dakika kavurup, bir buçuk su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını örtüp kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra tencereyi ocaktan alıp, pilavın üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Kaburganın kol kısmı ile arasındaki boşluğa iç pilavı doldurup dikin. Buharlı tencerede ya da benmari usulü 6-8 saat pişirip servis yapın.

ALINTIDIR...
 
HARPUT KÖFTESİ

$Harput-Koftesi-360x269.jpg
MALZEMELER

  • 1 paket köftelik bulgur
  • 1/2 kg orta yağlı kıyma
  • 1 baş soğan
  • maydanoz
  • reyhan
  • salça
  • tuz
HAZIRLANIŞI
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın
Alıntıdır...
 
DOLANGER

$Dolanger-239x360.jpg
Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yumurta
  • 50 gr sanayağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • bir miktar tuz
  • Dövülmüş ceviz
  • 1 fincan zeytinyağı
  • Açmak için nişasta ve un
Şerbet için:

  • 6 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 6 damla limon
YAPILIŞI
1.Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur.
2.Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır.Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür.
3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.
4.Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır.Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.
5.Her yumak için aynı işlem uygulanır.
6.Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır.Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.
ALINTIDIR...
 
ANALI KIZLI KÖFTE(MALATYA USULÜ)

Hamuru İçin;
5 su bardağı köftelik bulgur
300gr yağsız kıyma
1 yemek kasığı tuz
5-6 bardak su
1 yumurta
1su bardağı tel şehriye

İç Harcı İçin;
kuru soğan (4-5 adet)
300 gr yaglı kıyma
100 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
Karabiber, tuz

Sosu İçin;
1 adet kuru soğan
1 yemek kasığı salça
1/2 su bardagı sıvı yağ
1 su bardağı haşlanmış nohut

İç malzemesini hazırlamak icin soğanları yemeklik doğrayın,tereyağ ve sıvı yağ ile soganları pembeleşene kadar kavurun. Dahasonra kıymayı ekleyip, kıyma tam pişene kadar kavurmayadevam edin. Ocaktan alıp tuzunu ve karabiberini ilave edin.İsteğe bağlı maydanoz ekleyin..İç malzemesinin soğukhatta donmuş olmasi gerekiyor. O nedenle iç malzemesini önceden hazırlayıp buzdolabında dondurun.
Bulgur ve tel şehriye yi biraz ıslatıp bekliyoruz.sonra kıyma,yumurta vetuz ekleyip hamuru hazırlayın. Hamuru yogurması en az 45 dakika kadar olmalıdır,çünkü ancak bu şekilde bulgurların şişip kıyma ile bütünleşmeleri sağlanmaktadır.. Eğer robotunuz varsa malzemeleribiraz suyla karıştırdıktan sonra robota alıp azar azar su ilave ederek bir süre yoğurabilirsiniz.En sonunda mutlaka el ile de 5-10 dakika yoğurmalısınız. Eğer hamurkolayca içli köfte şeklinde oyulabiliyorsa, hamurun kıvamı tam olmuş demektir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak,içlerini oyuyoruz. Içine kıymalı iç malzememizden koyup elimizde kapatıyoruz. Bu işleme iç malzemesi bitene kadar devam ediyoruz. Kalan hamuru nohut büyüklügünde yuvarlıyoruz.
Büyük bir tencerede soğan kavurup,sonra salça ekliyoruz..salçalı suyumuzu hazırlıyoruz.Suyu kaynadiktan sonra haşlanmış nohutları ilave ediyoruz. Daha sonra içli koftelerimizi ekliyoruz. Su kayandiktan sonra 3-4 dakika icinde köfteler pişiyor. Daha fazla kaynatmayin yoksa köfteler dağılabilir. Analı kızlı köfteyi sıcak ve sulu olarakservis yapın. Afiyet olsun...
 
ISPANAKLI İÇLİ KÖFTE

$P1150473.jpg
İç Harcı İçin

1.1 kg Ispanak
2. 250 gr Yağsız Kıyma
3. 4 Baş Soğan
4. 4 yemek Kaşığı Tereyağı
5.1Tatlı kaşığı pul biber(İSTEĞE BAĞLI)
6. 1 Tatlı Kaşığı Karabiber


Köfte Harcı İçin :
1.4 Su Bardağı İnce Yarma
2.1.5su bardağı ince bulgur
3.3 Su Bardağı Ilık Su
4. Yarım Çay Kaşığı Tuz



YAPILIŞI :

Öncelikle köftelerin iç harcını hazırlamak için ıspanaklar ince ince doğranır, yıkanır ve süzülüp, çok az su ilavesiyle yaklaşık 7 dk. haşlanır. Haşlanan ıspanak süzüldükten sonra soğumaya bırakılır.
Bir tavada eritilen tereyağına ilave edilen çok ince kıyılmış soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Hemen kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir. Kıyma suyunu verip tekrar çekmeye başlarken haşlanmış ıspanaklar da ilave edilir ve sonra 2-3 dk daha kavrulup ateşten indirilir.Tuz ve karabiber atılarak lezzetlendirilir ve bir kenara bırakılır.

Köfte harcını hazırlamak için, ince bulgur ve yarma derin bir karıştırma kabının içine konulur, suyu ve tuzu eklenir. En az 10 dk. iyice yoğrulan ince yarmalı köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparılarak, iki elin arasında yuvarlak köfteler hazırlanır.

Bu arada yarmalı köfte harcının ele yapışmaması için bir tasa koyulan suyla eller ıslatılır. Her bir köfte topunun tepesinden işaret parmağıyla bastırıp oyuklar yapılır. Bu çukur kısımlara ıspanaklı kıymalı harç doldurularak, oyuk kısım bastırılarak kapatılır. Tekrar eski top köfteler şekline getirilir ve bir tepsiye dizilir.
Sonra tencerede su kaynatılır.Kaynayınca su ilave edilir.ve köfteler içine atılır.Suyun üstüne çıkınca pişmiş sayılır ve bir kevgir yardımıyla alınır..Üzerine tereyağı eritilip dökülür afiyet olsun:)))
 
PERDE PİLAVI

perde-pilavi-siirt.jpg

Malzemeler (Dört kişilik)
Bir Tavuk,
bir çay bardağı yoğurt,
bir çay bardağı sıvı yağ,
bir çay bardağı tavuk suyu,
dört yumurta,
çay kaşığı ucuyla karbonat,
kuş fıstığı,
kuş üzümü,
100 gram badem içi,
yedi türlü baharat,
karabiber,
500 gr kadar un,
750 gram pirinç.
Yapılışı:
Tavuk ve pilav pişirilir, tavuk fırında az kızartılır. Ayrı bir kapta kabukları soyulmuş badem ve kuş fıstığı hafif yağda pembeleştirilir. Soğutulmuş pilava l avuç badem, kuş fıstığı, kuş üzümü, karabiber ve baharat konup karıştırılır.
Un, yoğurt, yumurta, karbonat, tavuk suyu yoğrularak hamur haline getirilir. İki bezeye ayrılır, üste konulacak beze daha küçük olur.
Kubbe şekli verilen özel perde pilav tenceresinin içine katı yağ sürülür, bademler kalp şekilleri verilerek üzerine dizilir. Hamur açılarak tencere içine sıvanır. İçine bir sıra pilav, bir sıra parçalanmış tavuk dizilir.
İşlem pilav bitene kadar devam eder. En üstte kalan hamur açılarak kapak olarak kapatılır ve kenarları sıkıştırılır.
Hamurun da üstü yağlanarak fırına atılır. Veya közü bol kül içinde gezdirilerek pişirme kıvamına getirilir. Piştikten sonra özel tencere ters çevrilerek kubbe haline gelen yekpare yemek üstünden kesilerek ve yan yufkalar dilimlenen sininin içinde bir çiçek halinde şekil verilerek ikram edilmeye başlanır.
ALINTIDIR..
KAYNAK:KK70:oğu Anadolu yemekleri
 
Hengel
attachment.php

Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde ince olarak açılır ve kareler şeklinde kesilir. Kaynar suda haşlandıktan sonra süzülür ve bir tepsiye çekilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt veya hengel sosu dediğimiz yöremize has kurut isimli bir malzeme ezilerek dökülür yine içinde küçük soğan parçacıkları kavrulmuş tereyağı dökülerek servis yapılır. Bekletilmeden ve soğutulmadan yenmesi gerekir.
ALINTIDIR..
 
KETE
attachment.php

Malzemeler:
1 Litre süt
Yarım paket yaş maya
Tuz
Alabildiğince un
1 paket margarin (eritilmiş)

Hazırlanışı:
Sütü, mayayı ve tuzu karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ilave ederek, kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartın ve oklava yardımı ile incecik açın. Hamuru açtıktan sonra ortasına eritilmiş margarinde sürerek bohça halinde katlayın ve tepsiye dizin. Arzu ederseniz üzerine yumurta sarısı veya su sürebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
ALINTIDIR..
 
DOLANGER
attachment.php

Malzemeler

1 çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı su
1 yumurta
50 gr sanayağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
bir miktar tuz
Dövülmüş ceviz
1 fincan zeytinyağı
Açmak için nişasta ve un
Şerbet için:

6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
6 damla limon
YAPILIŞI
1.Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur.
2.Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır.Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür.
3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.
4.Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır.Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.
5.Her yumak için aynı işlem uygulanır.
6.Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır.Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.
Alıntıdır..
 
HARPUT KÖFTESİ
attachment.php

MALZEMELER

1 paket köftelik bulgur
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 baş soğan
maydanoz
reyhan
salça
tuz

HAZIRLANIŞI
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
ALINTIDIR..
 
KETE
attachment.php

Malzemeler:
1 Litre süt
Yarım paket yaş maya
Tuz
Alabildiğince un
1 paket margarin (eritilmiş)

Hazırlanışı:
Sütü, mayayı ve tuzu karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ilave ederek, kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartın ve oklava yardımı ile incecik açın. Hamuru açtıktan sonra ortasına eritilmiş margarinde sürerek bohça halinde katlayın ve tepsiye dizin. Arzu ederseniz üzerine yumurta sarısı veya su sürebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
ALINTIDIR..

Iste bu kete bizim yoreye aittir cok guzel oluyir tavsiye ederim erzurumlularda icine unla cevizi kavurup koyuyorlar oylede guzel oluyor tavsiye ederim
Tesekkur ederim cnm
 
X