Siz rahat olun yavrunuz zaten iyi görünüyor.
En kötü ihtimalle ilerde disleksi var dendi diyelim çaresiz bir dert değil. Uygun eğitim ve destekle ilerlemek mümkün.[/QUOTE peki sizce bu endiselerimi ve kizimin soyleyemedigi harfleri cumleleri ogrermenine soylesem mi. Ama sunu da fark ettim sınıftaki cogu cocuk benim kizim gbi hatta dogru duzgun konusamayan iletisim kuramayan ve 5 yasinda olmasina ragmen ne dedigi anlasilmayan cocuklar var.
Cook haklisin.. gercekten.Canım disleksi bir okuma güçlüğüdür. Yani evladına disleksi tanısı koyabilmek için okuma yazma ogrenmeye başlaması lazım. Eğer o dönemde bir problem yaşamış olsaydı disleksi dusunulebilirdi. Sen yine de bir uzmana kaygilarindan bahset fakat çocuklar genellikle farklı harfleri kelimelere ekleyebiliyorlar. Mesela yeğenim 4 yaşında ve k harfi yerine t harfini kullanıyor. Bu zamanla düzelecek bir durum. Sen doğru olan kelimeyi kendi cümlelerin içinde kullan. Zorlamadan doğru olanı ona hissettir. Dikte etme derim ben
Yaaaa gercekten mi benim kizim da mutfagi yeni yeni soylemeye basladi onceden futtak diyordu :) sizin gibi bilgili insanlardan cevaplar aldigim icin cok mutluyum. Cok tesekkur ederim. Iste ana yuregi boyle oluyor biraz rahat olmamiz lazim biz cocuklarimizi buhale getiriyoruz endiselerimizle kaygilarimizla farkindayim. .. farkindayim ama iste dedim ya ana yurwgi bu soyleyemedigi bir harf bile kalbimin ustunde bi sızı olmasina sebep :) sonsuz sevgilerrrÖğretmenim, velilerimden biliyorum, şimdiki anneler gerçekten panik halinde. Hep bir hastalık yakıştırma çabası içindeler. Daha beş yaşında bir çocuk tabi ki domates gibi üç harfli uzun bir kelimeyi söylerken zorlanabilir. Hayali arkadaşları da olabilir. Benim hayali sevgilim vardı çocukken adı da Mustafaydı =)) Annem anlatır, ne hikayeler anlatırmışım mustafayla ilgili. Mutfak kelimesini söyleyemezdim ben de mesela, dilim dönmezdi. Veliler şimdi geliyor, hocam dikkat eksikliği var hocam hiperaktivite bozukluğu var vs vs.. Hele de üstün zekalılar beni benden alıyor =))) Hayır senin çocuğunda hiçbiri yok o sadece çocuk diyorum, sıkılan dalan oynamak isteyen 40 dk boyunca dikkatini bir şeye vermekte zorlanan bir "çocuk". Ki benim bahsettiklerim 11+ yaş grubu. 5 yaşındaki bi çocuğa kendi kendinize teşhis koyup stres yapmayın. Biraz rahat olun. Bakın bıcır bıcır konuşuyormuş ne güzel işte =) Sevgiler..
Insallah ya . Sizin Adiniza sevindimOglum 5 yasindayken konusmalari cok yarim harflerin yeri degisik diye dr.a gittik.cocuk gelisim uzmani k.b.b dr.derken %40 konusma bozuklugu cikti.terapi onerdiler ama ozele maddi gucum yetmedi ayda 1500 lirayi buluyordu.devletinkinede engelli raporu cikartirsam faydalanabiliyorduk tabiki oyle bir rapor cikarmadim.gecen sene birinci sinifta okumayi ogrenince okuyarak hepsini asti.bol bol okuyarak.tedirgin olmayin zaman sadece.hala daha zorlandigi seyler oliyor ama seneye onlarda duzelicek bence
Yaaaa gercekten mi benim kizim da mutfagi yeni yeni soylemeye basladi onceden futtak diyordu :) sizin gibi bilgili insanlardan cevaplar aldigim icin cok mutluyum. Cok tesekkur ederim. Iste ana yuregi boyle oluyor biraz rahat olmamiz lazim biz cocuklarimizi buhale getiriyoruz endiselerimizle kaygilarimizla farkindayim. .. farkindayim ama iste dedim ya ana yurwgi bu soyleyemedigi bir harf bile kalbimin ustunde bi sızı olmasina sebep :) sonsuz sevgilerrr
Her cumlenize katiliyorum. Keske bir ayna olsa da kendi davranislarimizi bize yansitsa hatalarimizi bilsek. Genel.olarak biz anne babaların en buyuk hatasi su oluyor nacizane fikrim. Henuz daha anne baba olmanin ne oldugunu bilmeden anne baba oluyor kendimizi egitmeden gelistirmeden. Ve bazen de henüz daha kendimiz olmadan kisiligimiz daha tam oturmdan anne baba oluyoruz ben olmadan neyazik kiÇocuğum hayal kuruyor, beyni bizimkiler gibi sınırlandırılmadı, yaşını yaşıyor diye sevinmelisiniz. Çocuk bu, eğer devamlı “hayır öyle değil böyle söyle” derseniz kendisini “ben hiçbir şey bilmiyorum doğrusunu başkaları biliyor, benimki kesin yanlış” diye sınırlar. Hep onaylanma ihtiyacı hisseder ileride. Çocuklar proje olmamalı. Çocuklar çocuk olmalı. Her bireyin gelişim düzeyi farklıdır. Yanlış söylediklerini vurgulamak doğru değil (çocuk taklidi yaparak konuşmak kadar doğru değil).
Bizden de size sonsuz sevgi saygilar ogretmenim :) :)Öğretmenliğin bana öğretti en büyük şey, rahat ve mutlu annelerin çocuklarının da daha mutlu olması ve daha çabuk öğrenmesi oldu. Gerçekten kaygılarımızı çocuklarımıza farkettirmeden yansıtıyoruz. Burda bir uzman bile söylemiş teşhis yaşı bile 7miymiş ne imiş.. Rahat olmaya çalışın.. En güzel zamanları gerçekten kaygılarınızı yenmeye çalışın. Öperim o fıstığı da .. Sevgiler tekrardan
Benim kızımda bu tür sıkıntılar olmuştu konuşmaya başladıktan sonra bazı kelimeleri tam cıkartamıyor yada kısa kesiyordu farkeder etmez önce ķüçüktür ondan dır dedim sonra baktim ki düzelmiyor kendi doktoruna anlattım doktorumuz kızımın dilinin altındaki damağa bağlayan perdenin kısa olduğunu 7 / 8 yasına kadar düzelebieceğini düzelmezse küçuk bir operasyonla (kulak deldirmek gibi demişti) düzeltildiğini söylemisti benim kızminki kendi kendine düzeldiMerhaba arkadaslar. 5 yasinda kizim var oldukca konuskandir kendisi. Oyle ki cok konustugu icin bazen soyleyecegi cumleleri yari yari soyler hizli hizli soyler nefes nefese de kalir. Uzun zamandir fark ettigim bazi promlemleri var. umarim anasinifi ona iyi gelecek. Soyle ki domatese domaset diyor suan aklima gelmiyor ama bazi kelimelerin son harflerini hep ters soyluyor ben dogrusunu soyluyorum tekrar et diyorum yine ters soyluyor. bazen harf ogretmeye çalışıyorum E harfini ve S harfini ve bazi harfleri ters yaziyor. Bi de bazi harfleri peltekmi desem tam peltek de degil ama zor soyluyor. Ş ve Ç harfini soyleyemiyor yani soyluyor ama soylerken zor söylüyor hatta bunharfleri soylerken bazen agzinin kenarindan su akiyor zorlandigi icin. Cok konuskan susmaz kizim ama neden boyle oluyor anlamiyorum. Bide dikkat eksikligi var yani mesela bir oyun oynicaz yada baska bir sey yapicaz diyelim. Hep soruyor o niye oyle peki o oyleyse bu niye boyle falan. Ana konuyu unutuyor soru sormaktan. Yani bir turlu odaklanamiyor.sanki hayal dunyasinda yasiyor gibi Bazen cok dalgin oluyor. Yemek yerken her lokmasini hatirlatiyorum. Bir kokma yiyor donra konusurken soru sorarken 2. Lokmayi unutuyor aslinda onunde yemek oldugunu unutuyor. Arastirdim disleksi cikti karsima en kisa zamanda bi uzmanla gorusecegim ama benim anlattığım gbi basindan gecen evlat buyuten tevrubeli anneler ne yaptiniz ettiniz. Tecrubelerinizi bizimle paylasir misiniz. Hatayi nerde yapiyorum evet biraz aceleci davraniyorum hadi kizim sus kizim hadi kizim hadi dedigim zamanlar cok oluyor sakin olup onu beklemeliyim kendime cekiduzen vermeye basladim eski actigim konudan bilen bilir belki ben kendi hatalarimin farkindayim torpulemeye basladim ama benim durumumu anlayan basindan geçmiş tecrubeli anneler ??? Ne soylemek istersiniz
Allaha sukur duzelmis. Aklimda bulunsun ilk kez bunu duydumBenim kızımda bu tür sıkıntılar olmuştu konuşmaya başladıktan sonra bazı kelimeleri tam cıkartamıyor yada kısa kesiyordu farkeder etmez önce ķüçüktür ondan dır dedim sonra baktim ki düzelmiyor kendi doktoruna anlattım doktorumuz kızımın dilinin altındaki damağa bağlayan perdenin kısa olduğunu 7 / 8 yasına kadar düzelebieceğini düzelmezse küçuk bir operasyonla (kulak deldirmek gibi demişti) düzeltildiğini söylemisti benim kızminki kendi kendine düzeldi
Disleksi oldugunu sanmıyorum bana baskı altında oldugu için surekli aceleci davranıyor gibi geldi.Acele ederken hangimiz hata yapmıyoruz ki. Kızınızı baskılamaya calısmayın daha kucuk Konuşsun sorsun sabırla cevap verinMerhaba arkadaslar. 5 yasinda kizim var oldukca konuskandir kendisi. Oyle ki cok konustugu icin bazen soyleyecegi cumleleri yari yari soyler hizli hizli soyler nefes nefese de kalir. Uzun zamandir fark ettigim bazi promlemleri var. umarim anasinifi ona iyi gelecek. Soyle ki domatese domaset diyor suan aklima gelmiyor ama bazi kelimelerin son harflerini hep ters soyluyor ben dogrusunu soyluyorum tekrar et diyorum yine ters soyluyor. bazen harf ogretmeye çalışıyorum E harfini ve S harfini ve bazi harfleri ters yaziyor. Bi de bazi harfleri peltekmi desem tam peltek de degil ama zor soyluyor. Ş ve Ç harfini soyleyemiyor yani soyluyor ama soylerken zor söylüyor hatta bunharfleri soylerken bazen agzinin kenarindan su akiyor zorlandigi icin. Cok konuskan susmaz kizim ama neden boyle oluyor anlamiyorum. Bide dikkat eksikligi var yani mesela bir oyun oynicaz yada baska bir sey yapicaz diyelim. Hep soruyor o niye oyle peki o oyleyse bu niye boyle falan. Ana konuyu unutuyor soru sormaktan. Yani bir turlu odaklanamiyor.sanki hayal dunyasinda yasiyor gibi Bazen cok dalgin oluyor. Yemek yerken her lokmasini hatirlatiyorum. Bir kokma yiyor donra konusurken soru sorarken 2. Lokmayi unutuyor aslinda onunde yemek oldugunu unutuyor. Arastirdim disleksi cikti karsima en kisa zamanda bi uzmanla gorusecegim ama benim anlattığım gbi basindan gecen evlat buyuten tevrubeli anneler ne yaptiniz ettiniz. Tecrubelerinizi bizimle paylasir misiniz. Hatayi nerde yapiyorum evet biraz aceleci davraniyorum hadi kizim sus kizim hadi kizim hadi dedigim zamanlar cok oluyor sakin olup onu beklemeliyim kendime cekiduzen vermeye basladim eski actigim konudan bilen bilir belki ben kendi hatalarimin farkindayim torpulemeye basladim ama benim durumumu anlayan basindan geçmiş tecrubeli anneler ??? Ne soylemek istersiniz
Disleksi henüz belli olmaz bı arkadasda söylemiş zaten.Merhaba arkadaslar. 5 yasinda kizim var oldukca konuskandir kendisi. Oyle ki cok konustugu icin bazen soyleyecegi cumleleri yari yari soyler hizli hizli soyler nefes nefese de kalir. Uzun zamandir fark ettigim bazi promlemleri var. umarim anasinifi ona iyi gelecek. Soyle ki domatese domaset diyor suan aklima gelmiyor ama bazi kelimelerin son harflerini hep ters soyluyor ben dogrusunu soyluyorum tekrar et diyorum yine ters soyluyor. bazen harf ogretmeye çalışıyorum E harfini ve S harfini ve bazi harfleri ters yaziyor. Bi de bazi harfleri peltekmi desem tam peltek de degil ama zor soyluyor. Ş ve Ç harfini soyleyemiyor yani soyluyor ama soylerken zor söylüyor hatta bunharfleri soylerken bazen agzinin kenarindan su akiyor zorlandigi icin. Cok konuskan susmaz kizim ama neden boyle oluyor anlamiyorum. Bide dikkat eksikligi var yani mesela bir oyun oynicaz yada baska bir sey yapicaz diyelim. Hep soruyor o niye oyle peki o oyleyse bu niye boyle falan. Ana konuyu unutuyor soru sormaktan. Yani bir turlu odaklanamiyor.sanki hayal dunyasinda yasiyor gibi Bazen cok dalgin oluyor. Yemek yerken her lokmasini hatirlatiyorum. Bir kokma yiyor donra konusurken soru sorarken 2. Lokmayi unutuyor aslinda onunde yemek oldugunu unutuyor. Arastirdim disleksi cikti karsima en kisa zamanda bi uzmanla gorusecegim ama benim anlattığım gbi basindan gecen evlat buyuten tevrubeli anneler ne yaptiniz ettiniz. Tecrubelerinizi bizimle paylasir misiniz. Hatayi nerde yapiyorum evet biraz aceleci davraniyorum hadi kizim sus kizim hadi kizim hadi dedigim zamanlar cok oluyor sakin olup onu beklemeliyim kendime cekiduzen vermeye basladim eski actigim konudan bilen bilir belki ben kendi hatalarimin farkindayim torpulemeye basladim ama benim durumumu anlayan basindan geçmiş tecrubeli anneler ??? Ne soylemek istersiniz
Ben çocuk gelişimi uzmanıyım. Engelli bireylerle kısa bir süre çalıştım fakat anlattıklarınız pek disleksi gibi durmuyor . Disleksi olan cocuklarda genelde yazarken harfleri ters yazma yada sırasını karıştırma durumu okuyor. Sizin kızınızın yaşı henüz küçük bazı kelimelere dili dönmediği için yada kolayına geldiği için öyle söylüyor olması muhtemel. Ayrıca disleksi gibi bir durumda akademik gerilik de ciddi boyutlarda olabiliyor. Tabi ki bi uzman yüz yüze değerlendirdim ama içinizi ferah tutun bence. Dikkat konusunda yaşı gereği yine com normal merak cağında ve her gördüğü şey dikkatini çekiyor bu da sürekli odak noktasının değişmesine sebep oluyor. Ama bununla ilgili sizde isterseniz kırtasiyelerde yada oyuncakcılarda satılan dikkat setlerinden yasına uygun alabilirsiniz. Hem birlikte güzel zaman geçirmiş olursunuzMerhaba arkadaslar. 5 yasinda kizim var oldukca konuskandir kendisi. Oyle ki cok konustugu icin bazen soyleyecegi cumleleri yari yari soyler hizli hizli soyler nefes nefese de kalir. Uzun zamandir fark ettigim bazi promlemleri var. umarim anasinifi ona iyi gelecek. Soyle ki domatese domaset diyor suan aklima gelmiyor ama bazi kelimelerin son harflerini hep ters soyluyor ben dogrusunu soyluyorum tekrar et diyorum yine ters soyluyor. bazen harf ogretmeye çalışıyorum E harfini ve S harfini ve bazi harfleri ters yaziyor. Bi de bazi harfleri peltekmi desem tam peltek de degil ama zor soyluyor. Ş ve Ç harfini soyleyemiyor yani soyluyor ama soylerken zor söylüyor hatta bunharfleri soylerken bazen agzinin kenarindan su akiyor zorlandigi icin. Cok konuskan susmaz kizim ama neden boyle oluyor anlamiyorum. Bide dikkat eksikligi var yani mesela bir oyun oynicaz yada baska bir sey yapicaz diyelim. Hep soruyor o niye oyle peki o oyleyse bu niye boyle falan. Ana konuyu unutuyor soru sormaktan. Yani bir turlu odaklanamiyor.sanki hayal dunyasinda yasiyor gibi Bazen cok dalgin oluyor. Yemek yerken her lokmasini hatirlatiyorum. Bir kokma yiyor donra konusurken soru sorarken 2. Lokmayi unutuyor aslinda onunde yemek oldugunu unutuyor. Arastirdim disleksi cikti karsima en kisa zamanda bi uzmanla gorusecegim ama benim anlattığım gbi basindan gecen evlat buyuten tevrubeli anneler ne yaptiniz ettiniz. Tecrubelerinizi bizimle paylasir misiniz. Hatayi nerde yapiyorum evet biraz aceleci davraniyorum hadi kizim sus kizim hadi kizim hadi dedigim zamanlar cok oluyor sakin olup onu beklemeliyim kendime cekiduzen vermeye basladim eski actigim konudan bilen bilir belki ben kendi hatalarimin farkindayim torpulemeye basladim ama benim durumumu anlayan basindan geçmiş tecrubeli anneler ??? Ne soylemek istersiniz