Disleksi

Ask933

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2018
1.333
1.044
Merhaba arkadaslar. 5 yasinda kizim var oldukca konuskandir kendisi. Oyle ki cok konustugu icin bazen soyleyecegi cumleleri yari yari soyler hizli hizli soyler nefes nefese de kalir. Uzun zamandir fark ettigim bazi promlemleri var. umarim anasinifi ona iyi gelecek. Soyle ki domatese domaset diyor suan aklima gelmiyor ama bazi kelimelerin son harflerini hep ters soyluyor ben dogrusunu soyluyorum tekrar et diyorum yine ters soyluyor. bazen harf ogretmeye çalışıyorum E harfini ve S harfini ve bazi harfleri ters yaziyor. Bi de bazi harfleri peltekmi desem tam peltek de degil ama zor soyluyor. Ş ve Ç harfini soyleyemiyor yani soyluyor ama soylerken zor söylüyor hatta bunharfleri soylerken bazen agzinin kenarindan su akiyor zorlandigi icin. Cok konuskan susmaz kizim ama neden boyle oluyor anlamiyorum. Bide dikkat eksikligi var yani mesela bir oyun oynicaz yada baska bir sey yapicaz diyelim. Hep soruyor o niye oyle peki o oyleyse bu niye boyle falan. Ana konuyu unutuyor soru sormaktan. Yani bir turlu odaklanamiyor.sanki hayal dunyasinda yasiyor gibi Bazen cok dalgin oluyor. Yemek yerken her lokmasini hatirlatiyorum. Bir kokma yiyor donra konusurken soru sorarken 2. Lokmayi unutuyor aslinda onunde yemek oldugunu unutuyor. Arastirdim disleksi cikti karsima en kisa zamanda bi uzmanla gorusecegim ama benim anlattığım gbi basindan gecen evlat buyuten tevrubeli anneler ne yaptiniz ettiniz. Tecrubelerinizi bizimle paylasir misiniz. Hatayi nerde yapiyorum evet biraz aceleci davraniyorum hadi kizim sus kizim hadi kizim hadi dedigim zamanlar cok oluyor sakin olup onu beklemeliyim kendime cekiduzen vermeye basladim eski actigim konudan bilen bilir belki ben kendi hatalarimin farkindayim torpulemeye basladim ama benim durumumu anlayan basindan geçmiş tecrubeli anneler ??? Ne soylemek istersiniz

Son düzenleme:
Başımdan gecmedi ama su aralar herkesin kucucuk cocuklara hastalık yakistirmasi yapmasi moda oldu pedagoga goturun diyecegim de onlar da bin turli kulp takiyor zavallı miniklere..Allah bu devirdeki yavrulara yardim.etsin ana baba ayri okul ayrı beklenti cok ilgi az..4 duvar cocuklari hepsi.

Amin. Ama ben cocuklarimi hic 4 duvara hapsetmedim. Evet tablet oynadiklari oluyor ama ben onlar adin atmaya basladigi gunden beri hergun bazen gunde 2 kere parka cikariyorum. Bu devirde cocuk olmak ta zor anne baba olmakta. Yuregimin ustunde hep bi endise hep bir sizi hissediyorum

uzman yardimi sizi aydinlatir

sadece sunu belirtiyim. yanlis soyledigi kelimeleri o oyle degil boyle demek yanlismis.. diyalog şöyle olmali. misal 'anne domatet istiyorum' karsiliginda domatet degil domates kizim demek yerine; 'oyle mi tamam domates yiyelim o zaman' deyip cumle icinde dogru seklini soyleyip vurguyu yanlis kelimede yapip bitirmek.

Yemek konusunda aynı benim oğlum.bende her lokmasını hatırlatırım.ödevini yaparken de öyle bir kelime yazar sonra bi bakmışım dalmış gitmiş.her seferinde hadi oğlum diye diye ödevini yaptırırım.ama kavraması çok iyi bikere anlatayım hemen öğreniyor.5 yaşlarda portakala porkatal diyordu şimdi düzeltti.kızım şuan 3.5 yaşında oda porkatal demeye başladı.biara bende oğlum için şüphelendim.ama sınıf başarısı gayet iyi.3.sınıfa gidiyor.ama yazıda sıkıntı yaşıyorum.eksik yazıyor kelimeleri.benim oğlandamı disleksi acaba.ama öyle olsaydı sınıfta başarılı olamazdı diye düşünüp bu düşünceyi rafa kaldırdım

A Ask933 Lütfen webden belirti araştırıp kendi kendinize çoçuğunuza teşhis koymayın.
Erken çocukluk uzmanıyım , disleksinin teşhisi 7 yaştan önce konmaz.
Tam ve kesin teşhis yaşı ise 9 yaş civarıdır.
Dikkat eksikliği teşhisi de yine bu yaşta konmaz, okul öncesi çocuğunun dikkat süresi yaşı gereği zaten kısadır , 15-20 dk.
Yine bu yaştaki çocukların hayal dünyası geniştir hayali arkadaş bile edinebilirler.
Sizin aceleci tavrınız çoçuğunuzda bu tip bir alışkanlık oluşturmuş olabilir.
Önce kendi tutumlarınızı uygun bir şekilde düzenlemeye çalışın, çocuğunuza yemek vs için sık sık hatırlatma yapmayın, sorumluluğu ona verin.
Anaokuluna göndermeniz faydalı olur, oradaki sınıf öğretmeni ve okul danışman psikoloğu gelişiminde bir farklılık veya gerilik görürlerse zaten size bilgi verirler.

Benim kiziminda kavramasi anlamadi cok iyi bir soyledigmi bir daha unutmuyor. Yada yasadigi bir aniyi asla unutmuyor. Anlamasi iyi Allaha sukur umarim oğlunuz yazi yazmasi da duzelir zamanla.

odaklanamama icinde pedagog bize uyarmayin yonlendirin dedi.
misal oyun oynarken odak noktasi kaydi farkli konulara gecti diyelim bak ama biz bunu yapicaz senin soyledigin baska vs cumleler yerine odak noktasina cekecek sekilde. boyama yapiyorsunuz atiyorum farkli seye yoneldi, bak ben simdi kirmizi boyayacagim diye odagini size cekmek .

yada yemek yemeyi unutuyor daliyorsa, bak yemegin duruyor tarzi tepki degil de yemegi begendin mi tarzi hatirlatma yaparak odağı oraya kaydirmak.

Anaokulu iyi gelecektir. Bu yaşlar bu durumun teşhisi için erken. Zaten konuşmanın olgunlaşması dikkat süresinin uzaması okul ile başlıyor.

Oncelikle konuma cevap yazdiginiz icin tesekkur ederim. Yazdiklariniz bir nebze rahatlatti beni cunku evet hayal dunyasi bay genis acikcasi endise duydum okul hayatinda benden bagimsiz iken ne yapar ne eder kendini ifade edenibilir mi. Yada icine kapanir ozguveni kirilir mi diye. Haklisiniz bunlar internette vs ogrenilecek seyler degil. Umarim 7 yasina kadar hayal dunyasindan gercek dunyaya gecis yapar :)

Peki ben anasinifi ogretmenini bilgilendirsem mi acaba soyleyemedigi harfleri kelimeleri dikkatinin daginik oldugunu. Yada kendisinin fatk etmesini mi beklesem

Hmm yani ona bunu yap diye direk demek yerine animsatarak yaptirmak . Anladim dediginiz uygulicam tsk.

Öğretmene bu konuda bir bilgi vermeyin çünkü bu şekilde yönlendirmiş olursunuz öğretmen de ister istemez o gözle bakar.
Bırakın öğretmen kendisi gözlemlesin.

Konuşkan, bıcır bıcır bir çocuk anladığım kadarıyla, sosyal gelişimi de yaşına göre istenen düzeyde ise anaokuluna gayet rahat uyum sağlar.
Çoçuğunuz yaşı gereği artık yaşıtlarıyla bir arada olma ihtiyacı duyar. Akran eğitimi okul öncesinde çok etkilidir. Vakit geçirmeden okul öncesi eğitimi aldırın çocuğunuza...

Benim kiziminda kavramasi anlamadi cok iyi bir soyledigmi bir daha unutmuyor. Yada yasadigi bir aniyi asla unutmuyor. Anlamasi iyi Allaha sukur umarim oğlunuz yazi yazmasi da duzelir zamanla.
İnşallah canım bizde 1.sınıf öğretmeninin etkisi oldu 1.dönem okuma yazmayı öğrendiler .2.dönem 1-2 defa dışında yazma yaptırmadı.ne okulda nede ödev olarak vermedi.hep okuma, okuduğunu anlamaya yoğunlaştı.sonra başka okula verdim.gitgide düzeliyor.inşallah tamamen biter bi o eksiğimiz kaldı.

Kendi başınıza teşhis koyuyosunuz bu yaştaki çocuğun dikkati zaten en fazla 10 dk toplu durur konuşması da gayet normal yeni konuşmaya başlayan çocuklar bile var dört yaşında siz çocuğunuza sevgi gösterin oyun oymayın teşhis işlerine girmeyin bir farklılık görürse ilerki dönemde öğretmen size döner sakın gidip çocuğu problemli gibi anlatmayın öğretmene falan

1 sene krese gitti gecen sene ancak orda beni ozledigi icin agladigi oluyordu. 2 haftadir anasinifina basladi. Öğretmeni cok seviyor kizimi cok uyumlu akili diyor. Ayrica arkadas iliskileri de iyi sinifa ilk girdiginde bile yanindaki kizlara seninle arkadas olalim mi dedi hep :) simdilik okulumuz cok cook iyi gidiyor hatta oazartesiyi iple cekiyor. Umarim okul ona iyi gelir

Siz rahat olun yavrunuz zaten iyi görünüyor.
En kötü ihtimalle ilerde disleksi var dendi diyelim çaresiz bir dert değil. Uygun eğitim ve destekle ilerlemek mümkün.

Yok o sekide tabiki anlatmam problemli bir cocuk gibi asla anlatmam ama dili bazi harfleri soyleyemiyor yada tersten soyluyor diye soylesemmi acaba dedim. Belki uzerine yogunlasir diye dusundum cunku ogretmenimiz cocuklar konusunda baya donanimli. Okudugu okullar olarak tahsil hayati cok donanimli Allaha sukrediyorm biyle bir ogretmenimkz oldugunucin bu sene ogretmeni kizima cok iyi gelecek ins

Siz rahat olun yavrunuz zaten iyi görünüyor.
En kötü ihtimalle ilerde disleksi var dendi diyelim çaresiz bir dert değil. Uygun eğitim ve destekle ilerlemek mümkün.
Cok tesekkur ederim. Vakit ayirip ilgineldiginiz icin. Biraz rahatladim ben bilmiyordum acikcasi disleksinin 7 ve 9 yasinda kendini belli ettigini. Sanirim biraz zamana akisina birakmam lazim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…