Dış Görünüş Meselesi ve Beni Bekleyen Sorun

Linç ile eleştirisi aynı şey değil. Burada konu sahibinin aksine bişi yazmak adet olmuş. Kaynana konusunda " ay lafini yapıştır, ay eve alma" gibi tomarla konuya bu yorumlar gelir. O zaman kimse kültür, geleneksel, saygıdan bahsetmiyor. Şimdi uyumlu olmak ile alakalı ailemden ötürü edindiğim bır dert için linç ediyorsunuz. Önce bir anlamaya çalışın
Hiç alakası yok bence. O yorumlar gelinlere saygısızlık yapan kayınvalidelere yazılıyor. Aynı şekilde gelinlerin de haksız bulunduğu konular var. Siz gerçeği görmek istemiyorsunuz.
Eşinizin ailesi bu, sizin ailem onları beğensin bu yüzden onlar şöyle giyinsin kaygınız bana kalırsa karşı tarafa saygısız bir bakış açısı. Ya onları oldukları haliyle kabul edeceksiniz, benim eşim bu, ailesinin de kültürü bu diyeceksiniz ve hatta çevrenizden aşağılamaya çalışan olursa eşinizin ailesinin arkasında duracaksınız ya da bitireceksiniz. Onların giyimi size göre garip diye biraz uyum sağlasınlar diyemezsiniz.
Burada gelinlere müdahale eden kayınvalidelere yazılıyor o laflar. Konunuzda müdahaleci taraf sizsiniz. Lütfen karıştırmayın.

Ilk kv beni istemeye kot pantalon,tisort gelmisti ,
Bekleyin gorun ,tavirlarini ,deger uyum durumlarini gormek onemli ,
Siz sadece ogullariyla degil aileylede evleneceksiniz ,
Zaten dutum bu kadar vahimse ogullari toparlar onlari ,yapmiyorsa bu kadar pembe bakmayin olaylara derim

Herkese merhaba kizlar;

Evlilik yolunda olduğum bir ilişkim var. Nişanlanma sürecindeyiz. Erkek arkadaşım, anlayışlı ve ilgi doludur. Bir kadına nasıl değer vereceğini bilen ve ilişki içerisinde beni çok mutlu eden bir sevgili aynı zamanda dosttur. İlişkim ile alakalı hiç bir problemim yok çok şükür.

Fakat konu şu, ailesi ile benzer kültürde sayılırız fakat biz bir çok şeyde yillardan beri süregelen olumlu değişimler ile farklı bir noktadayız. Onun ailesi maalesef kültürel özelliklerini fazlasıyla taşır. Özellikle kılık kıyafet konusunda. Aşırı yöresel giyiniyorlar. Biz dededen beri büyük şehirde yaşadığımız için giyim, kuşam, ev , yaşantı konusunda buraya uyum sağlamış durumdayız. (Ankara'da ikamet ediyoruz uzun yıllardır). Hatta büyük dedelerimden beri böyle. Yani hiç görmedim ailemde. Zaten böyle bir giyim tarzı hiç bu denli olmamış, fotoğraflardan da gördüğüm kadarıyla. Onun ailesi ise nasil desem, şehirde öyle giyinen insanlar görseniz dönüp bakarsınız bu da ne diye. Şehre ve bizim yaşantımıza göre bayağı tuhaf bir biçimdeler.

Ailem ise bu konularda maalesef olumsuz tutum sergileyecek insanlar. İstemeye o şekilde gelmiş olsalar eminim herkes şaşıracaktir. Çünkü kendi ailemde herkes çok şık ve uygun giyinir özel günlerde özellikle. Anne babası dışında ailenin geri kalan abi ablaları kız kardeş normal sayılırlar.

Bu konuyu dert eder oldum. Biraz da olsa şehre uyumlu, ceki düzen verecek şekilde gelirler mi bilmiyorum. Bu durumu elbette erkek arkasımla paylaşamam. Neticede ailesi. Arkadaşlarıma gösterdim, büyük şehire de böyle istemeye gelmezler herhalde diyorlar. Ama maalesef normal halleri böyle. Bu durumu nasıl izah ederim, izah etsem de yıllardır olan düzeni elbette değiştiremem. Ailemin ise eminim modları düşecek. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim sizce ? Nasıl izah edilir, çok kirici olur. Acaba aileden birileri ( kız kardeş, abla vs) biraz toparlarlar mi ? Ayrıntılı da soramiyorum bu durumu nasıl gelirler diye.

Ekleme : Arkadaşlar ailesinin nasıl giyindigi beni elbette bu kadar ilgilendirmiyor. Ben sorunsuz bir gün geçirmek istiyorum sadece. Ailemin bu konuda modlarınin düşmesinden ve bundan etkilenmekten bahsediyorum. Burada bazı üyeler illa ki aksi yorum yapacak. Bazı kültürel durumlari yerden yere vuruyorsunuz zamanı gelince.
Çok ayrıntılı ve ince düşünüyorsunuz bence. Ileri de daha çok düşünecek şeyiniz olacak ama sonuçta kız isteme de kimse günlük kıyafetlerle gitmiyor. Insan ister istemez özen gösteriyor ama ailesi dediğiniz şekil de gelse de bence çok bir şey farketmemeli sonuçta herkesin tercihi kendine

İnan ki boyle bir ailem olsun isterdim. Annemin "ama baban ne der, nasıl uyum sağlayacağız kestane reçeli, yani en azından özel günlerde bir nebze özen gösterirler" demesi yerine " aa farklı kültür ne güzel , renk olur" demesini isterdim fakat boyle değiller. Ben de haliyle hep ailemin de içine sinsin istedim. Biraz tedirginligim bu yuzden. Şok yaşayıp moralleri bozulunca ben de etkileniyorum ister istemez. Yani ben ailemi bu duruma alıştırmaya çalışırken karşı ailenin de en azından biraz uyum sağlamaya çalışması bu sorunu çözer. Ama sanmıyorum böyle bir şey olacağını.
Ama bakin onlarlık bir durum yokki. Is ciddiye binmeden alıştırmaya çalışın derim. Yani fotografları gösterin, ee böyle yaşamış böyle görmüşler deyin. Üstelik belki sizin ailenizde başkalarına göre normal olmayandır. Onlara karşı tarafın böyle düşündüğünde ne kadar incitici olacağını anlatmaya çalışın

Elbette tam olarak istediğim bu. Ankara'da yaşayan ablası ve kiz kardesi var. Burada uzun zamandır yaşadıklari için daha farklılar , buraya uyumlular diyeyim. Düşünüyorum ki ablası ve kiz kardeşi bunu tahmin edip " olabildiğince" uygun giydirirler mi bılmiyorum. Belki onlar da garip olduğunu düşünüp bir nebze uygun bisiler düşünürler. Ben de elbette ailemi buna hazırlayacağım. İstiyorum ki karışıklı bir nebze uyum olsun.
Üstteki üyeye yazdığım gibi karşılıklı ılımlı olunursa sorun olmaz. Siz üstünüze düşeni yapın ailenizi ufak ufak kültürlerini kıyafetleriyle yansıtmayı sevdiklerini anlatın. Erkek arkadaşınız da daha az yöresel.olmalari konusunda telkinde bulunsun. Ama bence kız kardeş ya da başka birine siz hiç bu konuları açmayın sevimsiz durumuna düşmeyin. Her şeyi erkek arkadaşınız halletsin. Ikiniz kafaca uyustugunuz sürece sorun olmaz bence halledersiniz

Kimse kimseyi tamamen kendilerine uyumlu hale getiremez. Bunu iddia eden ya da savunan olmadı. Ama konu sahibinin söylediğine göre aile cidden fazla folklorik. Evet kültür çeşitliliği güzel ancak çocukların mutlu olması isteniyorsa ortamda buz gibi bir hava estirecek şekilde giyinmek yerine bir şalı eksik takabilirler veya daha özenli olabilirler. Sonuçta bu insanlar da ayda yaşamıyor. Ortalama bir Türk insaninin özel günlerde nasıl giyineceklerini kestirebilirler. Bence bu erkek ailesine düşen bir şey bu durumda. Kızın ailesine düşen de kendilerine çok yakın tarz ve davranışlar beklememek. Nereli olduklarını ve bu kültürü yansıtmayı sevdiklerini bilmek. Bu şekilde iki aile de ılımlı yaklaşırsa, kaos yaratmak veya banane ben buyum kabul eden eder etmeyenin keyfi bilir imasında olmadığını anlarsa kimsenin huzuru kacmaz
Teşekkür ederim öncelikle anlamaya çalıştığınız için. Zaten ailem bize uysun, aynı biz gibi olsun demezler. Fakat babası Ankara'nın göbeğinde bir nişan töreninde o günlük kafasına şali dolamasa ya da annesi çok renkli etek veya elbise üzerine kuşak takmak yerine yine kendi kıyafetlerinden ama düz bisiler tercih etse sorun kalmaz. Aşağı yukarı Ankara'nın göbeğinde bir nişanda ne giyilecegini bir nebze düşünmeleri tek beklentim.

bu konuda da sürü psikoloji almış başını gitmiş.
buraya açılan konularda nedense, reelde de gördüğümüz bir sürü psikolojisi söz konusu.
birileri buna öncülük yapıyor, sonra onun zıddı yazanlar linç ediliyor ve konu kapanana kadar tartışma vs.
neyse konuya dönecek olursak. ben de asla kimseyi kıyafetiyle yargılamam. her uç noktada da gayet ılımlı bir insanımdır.
kimseye ay bunu nasıl giyer demem. çünkü herkesin kendi bedeni, kendi tercihi.
yani ben sizin yerinize olsam hiç dert etmem.
ama siz ediyorsanız bile asla bunu karşı tarafın duyacağı şekilde dile getirmeyin, çünkü böyle şeyler hiç hoş karşılanmıyor.
özellikle de iki karşılıklı aile ve yeni tanışma evresi olduğu siz bir söyleseniz olay bine çıkar. söylemeyin bişey.

Herkese merhaba kizlar;

Evlilik yolunda olduğum bir ilişkim var. Nişanlanma sürecindeyiz. Erkek arkadaşım, anlayışlı ve ilgi doludur. Bir kadına nasıl değer vereceğini bilen ve ilişki içerisinde beni çok mutlu eden bir sevgili aynı zamanda dosttur. İlişkim ile alakalı hiç bir problemim yok çok şükür.

Fakat konu şu, ailesi ile benzer kültürde sayılırız fakat biz bir çok şeyde yillardan beri süregelen olumlu değişimler ile farklı bir noktadayız. Onun ailesi maalesef kültürel özelliklerini fazlasıyla taşır. Özellikle kılık kıyafet konusunda. Aşırı yöresel giyiniyorlar. Biz dededen beri büyük şehirde yaşadığımız için giyim, kuşam, ev , yaşantı konusunda buraya uyum sağlamış durumdayız. (Ankara'da ikamet ediyoruz uzun yıllardır). Hatta büyük dedelerimden beri böyle. Yani hiç görmedim ailemde. Zaten böyle bir giyim tarzı hiç bu denli olmamış, fotoğraflardan da gördüğüm kadarıyla. Onun ailesi ise nasil desem, şehirde öyle giyinen insanlar görseniz dönüp bakarsınız bu da ne diye. Şehre ve bizim yaşantımıza göre bayağı tuhaf bir biçimdeler.

Ailem ise bu konularda maalesef olumsuz tutum sergileyecek insanlar. İstemeye o şekilde gelmiş olsalar eminim herkes şaşıracaktir. Çünkü kendi ailemde herkes çok şık ve uygun giyinir özel günlerde özellikle. Anne babası dışında ailenin geri kalan abi ablaları kız kardeş normal sayılırlar.

Bu konuyu dert eder oldum. Biraz da olsa şehre uyumlu, ceki düzen verecek şekilde gelirler mi bilmiyorum. Bu durumu elbette erkek arkasımla paylaşamam. Neticede ailesi. Arkadaşlarıma gösterdim, büyük şehire de böyle istemeye gelmezler herhalde diyorlar. Ama maalesef normal halleri böyle. Bu durumu nasıl izah ederim, izah etsem de yıllardır olan düzeni elbette değiştiremem. Ailemin ise eminim modları düşecek. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim sizce ? Nasıl izah edilir, çok kirici olur. Acaba aileden birileri ( kız kardeş, abla vs) biraz toparlarlar mi ? Ayrıntılı da soramiyorum bu durumu nasıl gelirler diye.

Ekleme : Arkadaşlar ailesinin nasıl giyindigi beni elbette bu kadar ilgilendirmiyor. Ben sorunsuz bir gün geçirmek istiyorum sadece. Ailemin bu konuda modlarınin düşmesinden ve bundan etkilenmekten bahsediyorum. Burada bazı üyeler illa ki aksi yorum yapacak. Bazı kültürel durumlari yerden yere vuruyorsunuz zamanı gelince.
Dediğin şeyle ilgili duyar kasmak yanlış olur. Bunlar ne biçim tipler, ıy uy demiyosun sonucta. Bunu dert edinmene hiç şaşırmıyorum ve yadırgamıyorum. Haklısın. Ama sadece düğün ile ilgili bir araya gelişler mi rahatsız edecek ve düşündürecek seni? Asıl soru bu olmalı. Tamam ailen bozulacak ama sen ok misin? Kafana takıosun bence. Daha genç olsaydım "iki gönül bir olunca...."derdim, fakat artık sosyo kültürel benzerlik, siyasi bakış açısı, eğitim seviyesi...of inan bana her biri önemliymiş maalesef

Teşekkür ederim öncelikle anlamaya çalıştığınız için. Zaten ailem bize uysun, aynı biz gibi olsun demezler. Fakat babası Ankara'nın göbeğinde bir nişan töreninde o günlük kafasına şali dolamasa ya da annesi çok renkli etek veya elbise üzerine kuşak takmak yerine yine kendi kıyafetlerinden ama düz bisiler tercih etse sorun kalmaz. Aşağı yukarı Ankara'nın göbeğinde bir nişanda ne giyilecegini bir nebze düşünmeleri tek beklentim.
Kusura bakmayın, gerçekten ben anlayamadığım için soruyorum, bunu onların yerine neden siz düşünüyorsunuz?

Üstteki üyeye yazdığım gibi karşılıklı ılımlı olunursa sorun olmaz. Siz üstünüze düşeni yapın ailenizi ufak ufak kültürlerini kıyafetleriyle yansıtmayı sevdiklerini anlatın. Erkek arkadaşınız da daha az yöresel.olmalari konusunda telkinde bulunsun. Ama bence kız kardeş ya da başka birine siz hiç bu konuları açmayın sevimsiz durumuna düşmeyin. Her şeyi erkek arkadaşınız halletsin. Ikiniz kafaca uyustugunuz sürece sorun olmaz bence halledersiniz
Erkek arkadasima bu konuyu nasıl açacağım ki ? Yani ne desem yanlış olur. İzah edilecek bir şey de değil ki. Bir kaç kere şöyle olsa daha yakışır gibi bir durumdan bahsettim ama "onlar da oyle işte" diyip kapattı. Öyle kabul etmiş onları, garip görmüyor. Öyle olmalarından da memnun. Olsun da zaten fakat bazı özel günlerde bir nebze uyum sağlamaları gerektiğini de düşündüğünü sanmıyorum. Erkekler bu konuda çok düz çünkü

Kusura bakmayın, gerçekten ben anlayamadığım için soruyorum, bunu onların yerine neden siz düşünüyorsunuz?
Nisan da benim ailem ile tanışıp, benim evimde tören olacağı için. Haliyle ailem ile yanyana gelecekleri ve ortamın buz kesmesinden tedirgin olduğum icin. Konuda yeterince izah ettiğimi düşünüyorum

Ailenizin giyim kusami sorun edeceğini düşünüyorsanız ailenize bunu açık açık belirtin . Fotoğrafları varsa gösterin. Ama şunu da bilin ki bir insanin karşısındaki insanı dış görünüşüne göre degerlendirmesi çok yanlış. Önemli olan insan olabilmektir. Kıyafet para verip degistirilebilir ama güzel bir kalp satın alınamaz. Belki ailenizin yadirgayacagini düşündüğünüz o aile sizi bir ömür sarıp sarmalayacaktir . Bilemezsiniz..

Bence aile nasıl gelir diye endişelenmek yerine kendi ailenize anlatın durumu, onların beklentisini düşürün. Çünkü insanlarin kültürü o ve şimdiye kadar öyle görmüşler zannetmiyorum farklı giyineceklerini. Sizin için de sanki bu bir sorun gibi bence öncelikle bunu tamamen kafanızda netleştirin. Evlendiginiz zaman arkadaşlarınız illa ki görürler ya da ne bilim bayram gezmelerinde akrabalarinizla denk gelirler filan bu gibi durumlarda utanıp sıkılacaksanız zor geçer hayat sizin için. Misal benim eşimin ailesiyle tamamen farklı kültürlere sahibiz onların tarafında düğün olduğunda abiye filan giyilmez giyilirse de alışıldık bir durum olmadığı için benimseyemezler, fistan denilen yöresel kıyafetler giyilir ben görümcemin düğününde ondan diktirip giymiştim. Siz bu gibi durumlarda nasıl davranırsınız mesela.
Görüşecek yerlerde değiliz. Her birimiz farklı şehirlerde. Çok denk gelmezler. Gelseler de artık bir nebze normallesir. Yani ailem de günlük hayat ile bir özel günde daha farklı bir nebze uyumlu olduklarını düşünürler. Bu her konuda bir miktar değişime, o feodalitenin bazı noktalarda yumusayacagini düşünürler.

Ben ne giydiklerini çok merak ettim şalvar mı giyiyorlar çok göze batıyor gerçekten çok merak ettim
Annesi rengarenk bir şey giyip kalın kuşaklar bağlıyor. Babası yaz kış kafasında bir şalla geziyor. Geleneksel bir şal. Pantolon yerine daha geleneksel birşey giyiyor. Annesi başına alakasız renkli desenli yine geleneksel bir şey bağlıyor. Biraz değişik, fazla kültürel.

Nisan da benim ailem ile tanışıp, benim evimde tören olacağı için. Haliyle ailem ile yanyana gelecekleri ve ortamın buz kesmesinden tedirgin olduğum icin. Konuda yeterince izah ettiğimi düşünüyorum
Bakın giyimlerinden dolayı ortam buz kesecekse bu erkek arkadaşınızın ailesinin sorunu değil, onlara farklı bakan insanların sorunu. Ben bu şekilde farklı giyinen insanlar görsem ayıplamam da, farklı da bakmam, çeşitlilik olarak görürüm. Yapılması gereken bu, saygı ve gelişmişlik bunu gerektirir.
Değiştirilmesi gereken onların giyimlerinden ziyade sizin ve ailenizin bakış açınız. Saygı duymuyorsunuz onlara.
Peki, kritik soruyu soruyorum, şimdi bu kadarcık saygıyı esirgiyorsanız evlendikten sonra başka farklılıklarına saygı gösterebilecek misiniz?

Bakın giyimlerinden dolayı ortam buz kesecekse bu erkek arkadaşınızın ailesinin sorunu değil, onlara farklı bakan insanların sorunu. Ben bu şekilde farklı giyinen insanlar görsem ayıplamam da, farklı da bakmam, çeşitlilik olarak görürüm. Yapılması gereken bu. Değiştirilmesi gereken onların giyimlerinden ziyade sizin ve ailenizin bakış açınız. Saygı duymuyorsunuz onlara.
Peki, kritik soruyu soruyorum, şimdi bu kadarcık saygıyı esirgiyorsanız evlendikten sonra başka farklılıklarına saygı gösterebilecek misiniz?
Kendi içlerinde ki kültür durumu beni ilgilendirmez elbette. Saygı da duyarım ama uymak zorunda değilim. Mesela onlarda cumbur cemaat aynı evde yaşamak da kültür. Maddi konularda birleşik yaşamak, aynı evde iki üç çocuk, esleri, çoluk, çocuk yaşamak da kültür. Ben bunu elbette kabul edemem ama niye böyle yaşıyorsunuz diye asagilamam da. Özetle beni ilgilendirmez. Saygı duyarım. Ama kültürlerini birebir benimsemek zorunda değilim

Kendi içlerinde ki kültür durumu beni ilgilendirmez elbette. Saygı da duyarım ama uymak zorunda değilim. Mesela onlarda cumbur cemaat aynı evde yaşamak da kültür. Maddi konularda birleşik yaşamak, aynı evde iki üç çocuk, esleri, çoluk, çocuk yaşamak da kültür. Ben bunu elbette kabul edemem ama niye böyle yaşıyorsunuz diye asagilamam da. Özetle beni ilgilendirmez. Saygı duyarım. Ama kültürlerini birebir benimsemek zorunda değilim
E tamam işte, o zaman ne giydiklerinin de sizi ilgilendirmemesi gerekmiyor mu?

Back
X