Dış Görünüş Meselesi ve Beni Bekleyen Sorun

Beğenmediğiniz, ailenize uygun bulmadığınız bir ailenin oğluyla niye evlenmeye çalışıyorsunuz?
19 yaşında bir oğlum var.
Gelin adayımız olsa ve etrafına;
'sevdiğim genç iyi, hoş ama, ailesi şöyle,
böyle' deyip çeşitli gerekçelerle bizi küçümsese ne kadar üzülürdüm...

Sacmalamissiniz, insanlarin kendi kulturune bagli olmasi,buna gore giyinip kusanmasinin iticiligi nerededir? "ötekelestiren"zihniyetinizden tiksindim...Yurt disinda her cesit kulturu icinde barindiran bir ulkede yasiyorum.Gozlerine kadar kapali carsafli da,basi sarikli hindi de , bikinisiyle kosan da mevcut.Hic kimse kimseyi kiyafetine gore yargilamaz,farkli gormez,ki sen kendi oz kulturune karsi bile on yargilisin.Ne diyeyim bilmiyorum ama malesef Turkiyenin de gercegi bu.Insanlari dis gorunusune ve kiyafetlerine gore yargiliyor.Carsaf giyene gerici,mini etek giyene kotu gozle bakiliyor.Herkez kendi isine baksa,farkliliklarin aslinda guzellik oldugunu gorse nasil guzel bir dunyada yasardik.Farkli ama esit...
Konu burada dış görünüşüne göre yargılamak değil bence. Bende son bir iki senedir Türkiye'deyim, ondan önce etnik ve dini açıdan çok karışık bir ülkedeydim, dediğiniz gibi çeşit çeşit kıyafetli insan vardı, yüzlerce dil konuşuluyordu kimse kimseye karışmazdı ama evlilikler hep birbirleri arasında yapılırdı. Bu yüzden konu sahibine ters bi yorum yapmak istemedim, çünkü farklı yaşam tarzlarına hoşgörüsüz olduğuna yönelik bi veri yok elimizde. Ben her türlü insanı kabullenebilirim ama eğer evlilik düşündüğüm biriyse yaşam tarzlarımız arasında paralellik ararım, bunun beni başkalarını ötekileştiren, farklılıklara saygısız biri yaptığını düşünmüyorum.

Siz sevgilinizin ailesine baya takmış durumdasınız önceki bir konuda da birisinin ölmesi durumunda anne ya da baba başıma kalır mı diye dert etmiştiniz. Sevgiliniz o aileden çıktı bunu unutmayın, illa ki sevgilinizde de ailesinden kendisine geçmiş şeyler vardır. Kocayı alayım aile kenarda dursun gibi bir tavrınız var. Giyim kuşam kimseyi ilgilendirmez hele de yaşlı başlı insanlar... sizin giyiminize laf etseler sizi yadırgasalar rahatsız olmayacaksınız galiba.

Konu burada dış görünüşüne göre yargılamak değil bence. Bende son bir iki senedir Türkiye'deyim, ondan önce etnik ve dini açıdan çok karışık bir ülkedeydim, dediğiniz gibi çeşit çeşit kıyafetli insan vardı, yüzlerce dil konuşuluyordu kimse kimseye karışmazdı ama evlilikler hep birbirleri arasında yapılırdı. Bu yüzden konu sahibine ters bi yorum yapmak istemedim, çünkü farklı yaşam tarzlarına hoşgörüsüz olduğuna yönelik bi veri yok elimizde. Ben her türlü insanı kabullenebilirim ama eğer evlilik düşündüğüm biriyse yaşam tarzlarımız arasında paralellik ararım, bunun beni başkalarını ötekileştiren, farklılıklara saygısız biri yaptığını düşünmüyorum.
Yaşam tarzlarınizin paralel olmadığını bilerek evlilik kararı alıp, karşı tarafı rahatsız edici unsur olarak görmek normal değil ama. Konu sahibi burada bunu yapıyor. Önceki konu da sevgilisinin ailesinin kendilerinden farklı olduğuyla ilgili konu açmışti.
Bu farklılıkları gördüğü halde evlenmeye karar verdiyse, insanları olduğu gibi kabul etmesi gerekiyor.
Başta farklılıklardan dolayı istemese evliliği, bu en doğal hakkı olurdu.

Herkese merhaba kizlar;

Evlilik yolunda olduğum bir ilişkim var. Nişanlanma sürecindeyiz. Erkek arkadaşım, anlayışlı ve ilgi doludur. Bir kadına nasıl değer vereceğini bilen ve ilişki içerisinde beni çok mutlu eden bir sevgili aynı zamanda dosttur. İlişkim ile alakalı hiç bir problemim yok çok şükür.

Fakat konu şu, ailesi ile benzer kültürde sayılırız fakat biz bir çok şeyde yillardan beri süregelen olumlu değişimler ile farklı bir noktadayız. Onun ailesi maalesef kültürel özelliklerini fazlasıyla taşır. Özellikle kılık kıyafet konusunda. Aşırı yöresel giyiniyorlar. Biz dededen beri büyük şehirde yaşadığımız için giyim, kuşam, ev , yaşantı konusunda buraya uyum sağlamış durumdayız. (Ankara'da ikamet ediyoruz uzun yıllardır). Hatta büyük dedelerimden beri böyle. Yani hiç görmedim ailemde. Zaten böyle bir giyim tarzı hiç bu denli olmamış, fotoğraflardan da gördüğüm kadarıyla. Onun ailesi ise nasil desem, şehirde öyle giyinen insanlar görseniz dönüp bakarsınız bu da ne diye. Şehre ve bizim yaşantımıza göre bayağı tuhaf bir biçimdeler.

Ailem ise bu konularda maalesef olumsuz tutum sergileyecek insanlar. İstemeye o şekilde gelmiş olsalar eminim herkes şaşıracaktir. Çünkü kendi ailemde herkes çok şık ve uygun giyinir özel günlerde özellikle. Anne babası dışında ailenin geri kalan abi ablaları kız kardeş normal sayılırlar.

Bu konuyu dert eder oldum. Biraz da olsa şehre uyumlu, ceki düzen verecek şekilde gelirler mi bilmiyorum. Bu durumu elbette erkek arkasımla paylaşamam. Neticede ailesi. Arkadaşlarıma gösterdim, büyük şehire de böyle istemeye gelmezler herhalde diyorlar. Ama maalesef normal halleri böyle. Bu durumu nasıl izah ederim, izah etsem de yıllardır olan düzeni elbette değiştiremem. Ailemin ise eminim modları düşecek. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim sizce ? Nasıl izah edilir, çok kirici olur. Acaba aileden birileri ( kız kardeş, abla vs) biraz toparlarlar mi ? Ayrıntılı da soramiyorum bu durumu nasıl gelirler diye.
Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok!
-Mevlâna
Sanırım yeterli yorum için. Gâyet açıklayıcı oldu.

Yaşam tarzlarınizin paralel olmadığını bilerek evlilik kararı alıp, karşı tarafı rahatsız edici unsur olarak görmek normal değil ama. Konu sahibi burada bunu yapıyor. Önceki konu da sevgilisinin ailesinin kendilerinden farklı olduğuyla ilgili konu açmışti.
Bu farklılıkları gördüğü halde evlenmeye karare verdiyse, insanları olduğu gibi kabul etmesi gerekiyor.
Başta bu farklılıklardan dolayı istemese evliliği, bu en doğal hakkı olurdu.
Orası bana da çok saçma geldi açıkçası. Ne yorum yapsam bilemedim o yüzden. Ama anladığım kadarıyla konu sahibinin sevgilisinin ailesinin giyimiyle bi sorunu yok, kendi ailesinin tepkisinden ve tatsızlık çıkabileceğinden endişe ediyor sadece. Burada oklar konu sahibinin ailesine çevriliyor, ki ben hak veriyorum ailesine. Bambaşka kültürde oldukları dünürler istemeyebilirler, bu onları farklılıklara saygısız ya da tektipçi yapmıyor bence.

İnsanları dış görünüşlerine, kıyafetlerine göre değerlendirmemek gerektiğini öğrenemediyseniz, 100 yıldır şehirde yaşasanız ne fayda? Ye kürküm ye...
Anlatmak istediğimi önce anlamaya çalışın lütfen. Özel bir günde bir araya gelecek iki aile. Bir nebze uyum olması gerekir.

Arkadaşımın kv. si şalvarla gelmişti kızı istemeye antalya merkezde, arkadaşım bayag bi bozulmuştu ne desem bilemedim 🤷‍♀️
Benim için sorun yok aslinda. Fakat ailem konusunda sorun olabilir ve bu durum da haliyle bana yansir. Beklentileri de öyle aham saham bişi degil. Sadece kız istemeye büyük şehire gelen insanların bir nebze kendilerine çeki düzen vermeleri. Hepsi bu.

Sevgiliniz iyiymiş bu güzel eğer ailesinin kıyafet dışında sorunu yoksa takılmayın derim. Çünkü size değer vermeleri, saygı duymaları daha önemli. Kıyafet seçimlerini yargılayamazsınız. Temiz olmasa peki ama şekline karışmak, onların da size mini giyme, topuklu giyme vs. demesi ile aynı şey olur. Ben bu konuda karışmazdım. Ailem de yargılamazdı gerçi ailenizle de kıyafet değil de davranış olarak değerlendirmelerini üstüne konuşursunuz.
Evet sevgilim gerçekten iyi biri. Fakat ailesi çok geleneksel. Ben bu durumu baştan konuştum. O da ailesi ile ayrı şehirlerde farklı yapıda yaşadığı için onlar gibi değil. En azından katı biri değil. Orta yolu bulmaya çalışır evlenince.

bu sorunun bence 'sevgilim ilköğretim mezunu ben üniversite, sizce bu ailem için sorun olur mu?' sorusundan bi farkı yok, yani o zaman gelip 'ay sana denk birini bul.', 'evlenme seviyesi senden farklı biriyle.' derlerdi çoğunlukla. şimdi sorun kıyafet olunca LİNÇ-LEN-Dİ-NİZ olmuş. kaldı ki dert sizin değil, ailenizin tepkisinden çekiniyorsunuz. yerinizde olsam ben de ailemin tepkisinden çekinirdim. annem mesela durup durup yöresel kıyafet fotolarına bakıp kahkaha atan biri değildir ama çok uç bir seviyede farklı kültürel geçmişi olan bir aile gelecek olsa bize, 'kızım sen hayırdır?' derdi. bu durumda olay ailenizle önceden konuşup yolunu yapmak bence. sizin giydiğiniz nasıl size normalse, onlarınki de onlara normal. nişanlınızla sizin kafanız uyuyorsa önemli değil, ailenize de empati yapmalarını aşılayın. sizin tarafa onlar ne kadar garipse, siz de onlara o kadar garip geliyorsunuz nihayetince.

Kendilerini nasıl rahat hissediyorlarsa öyle giyinecekler.. pis kirli kıyafet olmadıktan sonra laf demeye hakkınız yok bence.. kılık kıyafete. Değil kişiliklerine bakın..
Geleneksel bir aile. Kuralları katı hep birlikte yaşamaya aliskinlar. Fakat erkek arkadaşım öyle biri degil. Ailesinden uzakta bir şehirde yaşıyoruz zaten. Bazı noktalarda eleştiriyor o da. Ama sonuçta onları değiştiremeyiz sadece bize bu durumun yansımasını en aza indirebiliriz diye düşünüyor. Bu nedenle uyum sağlıyoruz biz

Herkese merhaba kizlar;

Evlilik yolunda olduğum bir ilişkim var. Nişanlanma sürecindeyiz. Erkek arkadaşım, anlayışlı ve ilgi doludur. Bir kadına nasıl değer vereceğini bilen ve ilişki içerisinde beni çok mutlu eden bir sevgili aynı zamanda dosttur. İlişkim ile alakalı hiç bir problemim yok çok şükür.

Fakat konu şu, ailesi ile benzer kültürde sayılırız fakat biz bir çok şeyde yillardan beri süregelen olumlu değişimler ile farklı bir noktadayız. Onun ailesi maalesef kültürel özelliklerini fazlasıyla taşır. Özellikle kılık kıyafet konusunda. Aşırı yöresel giyiniyorlar. Biz dededen beri büyük şehirde yaşadığımız için giyim, kuşam, ev , yaşantı konusunda buraya uyum sağlamış durumdayız. (Ankara'da ikamet ediyoruz uzun yıllardır). Hatta büyük dedelerimden beri böyle. Yani hiç görmedim ailemde. Zaten böyle bir giyim tarzı hiç bu denli olmamış, fotoğraflardan da gördüğüm kadarıyla. Onun ailesi ise nasil desem, şehirde öyle giyinen insanlar görseniz dönüp bakarsınız bu da ne diye. Şehre ve bizim yaşantımıza göre bayağı tuhaf bir biçimdeler.

Ailem ise bu konularda maalesef olumsuz tutum sergileyecek insanlar. İstemeye o şekilde gelmiş olsalar eminim herkes şaşıracaktir. Çünkü kendi ailemde herkes çok şık ve uygun giyinir özel günlerde özellikle. Anne babası dışında ailenin geri kalan abi ablaları kız kardeş normal sayılırlar.

Bu konuyu dert eder oldum. Biraz da olsa şehre uyumlu, ceki düzen verecek şekilde gelirler mi bilmiyorum. Bu durumu elbette erkek arkasımla paylaşamam. Neticede ailesi. Arkadaşlarıma gösterdim, büyük şehire de böyle istemeye gelmezler herhalde diyorlar. Ama maalesef normal halleri böyle. Bu durumu nasıl izah ederim, izah etsem de yıllardır olan düzeni elbette değiştiremem. Ailemin ise eminim modları düşecek. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim sizce ? Nasıl izah edilir, çok kirici olur. Acaba aileden birileri ( kız kardeş, abla vs) biraz toparlarlar mi ? Ayrıntılı da soramiyorum bu durumu nasıl gelirler diye.

Ekleme : Arkadaşlar ailesinin nasıl giyindigi beni elbette bu kadar ilgilendirmiyor. Ben sorunsuz bir gün geçirmek istiyorum sadece. Ailemin bu konuda modlarınin düşmesinden ve bundan etkilenmekten bahsediyorum. Burada bazı üyeler illa ki aksi yorum yapacak. Bazı kültürel durumlari yerden yere vuruyorsunuz zamanı gelince.

Gerçekten konu rezil sizin ailenizin düşünceleri rezil arkadaşlarınızdan fikir almanız ayrı rezil nereden baksan rezil Ümmiye Koçak ı izlemenizi tavsiye ederim ‘’bu kıyafette vu şalvarda ne var istersem 10 dk da dağiştiririm önemli olan kafanın içini geliştirmek’’ demişti ne güzel söylemiş değiştirin şu şekilci kafalarınızı Ankara nın göbeğine gelin gittim ex eşimin ailesi 5 göbek Ankaralı gayet şık giyimli iyi meslek sahibi insanlardı benim annem de beni yıllarca hasta bakıp temizliklere giderek büyüten şalvarlı yazmalı bir kadın tanışmaya giderken uzun kollu , uzun etek artı uzun pardesü giymişti gayette oldu eşim bir kere imasını yapsaydı yüzünün düştüğünü görseydim onun ya da ailesinin rezil ederdim orada annemin yazmasına kurban ederdim onları orada kocayı boşadım hala kv mle görüşürüz gider geliriz annem de görüşür çok da severler birbirlerini cidden kıyafet 5 10 dk da değişir de sizin bu kafa yapınıza üzüldüm değişmez çünkü bir sorun var ama o sorun sizi değil müstakbel eşinizi bekliyor

Benim için sorun yok aslinda. Fakat ailem konusunda sorun olabilir ve bu durum da haliyle bana yansir. Beklentileri de öyle aham saham bişi degil. Sadece kız istemeye büyük şehire gelen insanların bir nebze kendilerine çeki düzen vermeleri. Hepsi bu.
İyi de kaç yaşında insanlar, sizin aileniz memnun olacak diye diken üstünde oturup alışmadıkları kıyafetler mi giyecek?
Mesela sizin aileniz onların yanına gitse ortama uymak için yöresel giyinecek mi, hayır.

Evet müstakbel eşinizin ailesinin sizin ailenizle uyumlu olmasını istemeniz normal ama bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Aileniz giyim kuşama önem veriyorsa da önceden alıştırabilirsiniz bu fikre.

bu sorunun bence 'sevgilim ilköğretim mezunu ben üniversite, sizce bu ailem için sorun olur mu?' sorusundan bi farkı yok, yani o zaman gelip 'ay sana denk birini bul.', 'evlenme seviyesi senden farklı biriyle.' derlerdi çoğunlukla. şimdi sorun kıyafet olunca LİNÇ-LEN-Dİ-NİZ olmuş. kaldı ki dert sizin değil, ailenizin tepkisinden çekiniyorsunuz. yerinizde olsam ben de ailemin tepkisinden çekinirdim. annem mesela durup durup yöresel kıyafet fotolarına bakıp kahkaha atan biri değildir ama çok uç bir seviyede farklı kültürel geçmişi olan bir aile gelecek olsa bize, 'kızım sen hayırdır?' derdi. bu durumda olay ailenizle önceden konuşup yolunu yapmak bence. sizin giydiğiniz nasıl size normalse, onlarınki de onlara normal. nişanlınızla sizin kafanız uyuyorsa önemli değil, ailenize de empati yapmalarını aşılayın. sizin tarafa onlar ne kadar garipse, siz de onlara o kadar garip geliyorsunuz nihayetince.
Ne güzel izah ettiniz. Resmen anlamadan dinlemeden linç. Bana kalsa ne giyerlerse giysinler, hiç önemli değil. Ama ailem maalesef böyle. Zaten bir çok konuda geleneksel durumları burda "tü, kaka" diyip bugün beni linç etmekle meşgul oldular. İlla karşı cikicam diye bir grup var burada ne yazık ki

Ne güzel izah ettiniz. Resmen anlamadan dinlemeden linç. Bana kalsa ne giyerlerse giysinler, hiç önemli değil. Ama ailem maalesef böyle. Zaten bir çok konuda geleneksel durumları burda "tü, kaka" diyip bugün beni linç etmekle meşgul oldular. İlla karşı cikicam diye bir grup var burada ne yazık ki
Sizin aileniz öyleyse sevgilinizin ailesi de öyle.
Sevgilinizi aileniz konusunda uyarma düşüncesinde olmaktansa ailenize durumu izah edip, normal karşılamalarını isteyebilirsiniz ki doğru olan da budur.

Mesele kıyafet ile de bitmeyecektir muhtemelen, orası da ayrı.

Back
X