Devamlı para isteyen aile

valla ne borcu bi anlasam yıllardır. bir ara büyük abinin borçlarını ödediler uzunca bir süre. şu anda ne var bizim beyaz eşyalardan başka bilmiyorum.

Keşke siz alsaydınız şimdi kampanyalı beyaz eşya düğün paketleri var :KK51:
AYda verdiğiniz 1000 tl ile sanırım beyaz eşyanın kralını alırdınız.:KK56:
Siz şimdilik sakin davranın bakalım valla hiç sakin kalınacak bir durumda yok yani de neyse
Bence eşinden tam olarak yumuşak bir şekilde sor öğren bakalım ne için bu para
Hani gerçekten bilmediğiniz bir durum olabilir.

benim eşimde senin ailen istese ona da veririm der hep, benim ailem is te mez. Sorun orada.Biz yeni evlendik her şeyimizi kendimiz yaptık, bi de deli cesareti krediyle ev işine girdik, bu durumdayken kessen ailemi yine istemez.Ama bizikilerde sizinkiler gibi, yalnız değilsin.Sürekli bir isteme, alışkanlık yaptı.Değil birikimi, borcumuzu ödeyemez hale geldik biz

aynen işte, annem o haliyle, anneannem emekli maaşıyla evimin bir sürü eşyasını aldılar, mutfak masrafıma yardım ederler. pazardan bi kilo domates yerine 2 kilo alıp bana verirler en basitinden. Yağımı kıymamı temel şeylerimi annem alır sürekli. Değil borç istemek, yardımlarını görüyorum devamlı. Ki annem tek başına büyüttü beni ve kardeşimi, meslek sahibi etti. oNA RAĞmen hala elini üstümden çekmedi. Durum böyleyken olay senin ailen benim ailem durumuna geliyor ister istemez dile getirmesem de.

eşim tüm maaşını borca verdiği halde hala ailesine para gönderme derdinde, yani ne desem boş size. durumu iyiyse en azından sizi geçindirebiliyorsa dert etmeyin fazla. veren el alan elden üstündür derler. biz borç ödeyemiyoruz benim annem babam para veriyor, eşim ailesine veriyor. geçinebilecek durumda olsak dert etmezdim diye düşünüyorum.

dediğim gibi, düğün borcunu asla almam. benim karşı çıkmalarıma rağmen isteğim dışında yapılan lüks düğünü ödeyecek halim yok. Kaldı ki ödemeye durumumuz da yok şu anda. Ki düğün zaten borçla yapılmadı. Ama keşke beyaz eşyalarımı da kendim alsaymışım. Bir tek onları aldılar, zaten onu da biz ödüyoruz şu an bir bakıma.

Haklısın düğün borcu ödemek istememekte ama bu resti şimdi çekmezseniz ömür boyu kaç düğün parası ödersiniz bilmem

Bunları ödeyelim onlar da ona göre yaşasın biz de herkesin parası kendine deyin

eşim tüm maaşını borca verdiği halde hala ailesine para gönderme derdinde, yani ne desem boş size. durumu iyiyse en azından sizi geçindirebiliyorsa dert etmeyin fazla. veren el alan elden üstündür derler. biz borç ödeyemiyoruz benim annem babam para veriyor, eşim ailesine veriyor. geçinebilecek durumda olsak dert etmezdim diye düşünüyorum.

geçiniyoruz allaha şükür şu anda. ama eşim maaşını alamıyorken çok zordaydık. eşya taksitlerimizden birini annem üstlendi sırf bu yüzden. o ara eşimin eline iki kuruş geçince hemen ailesine gitti yarısı. şimdi işleri düzeld eşimin ve istenen meblağ arttı. o yüzden dert ediyorum ve böyle giderse arıza da çıkaracağım artık.

valla lüks bir yerde yemekli düğün yapıldı ben istemememe rağmen. şanları şerefleriymiş. bana söylenen eşimin yeni işe girdi dediğim ortanca abisinin önceki işinden ayrılırken aldığı kıdem tazminatıyla düğünümüzün yapıldığı. bir de beyaz eşyalarımızı aldılar. yani bizim beyaz eşya borcumuz var onlarda. zora sokuyorsa o sokuyordur belki. ama dedğim gibi ben bildim bileli eşimin ailesinin hiç parası yoktur. eşim bekarken kenara tek kuruş atamadı onları geçindirmekten. o sebeple bir beyaz eşya aldıkları ve düğün yaptıkları için vah vah diyemiyorum.

Bence eşine şöyle yaklaş. Madem düğünden kalan borç var. O borç sizin sayılsın. Kredi çekin borçların tamamını ödeyin eşinize de şöyle açıkayın her ay ailene parça parça para göndereceğimize tek yere biz kredi ödeyelim bizde kendi bütçemizi bilelim de. Onların ailesel kişisel ihtiyaçları sağlık gibi bir durum ortada yoksa sizi ilgilendirmez. Asla para taleplerini karşılamayın. Siz başta hata yapmışsınız. Şan şeref düğünle yemekle mi olur Allah aşkına. Bir kaç saat elaleme hava atılacak diye uzun süre anlaşmazlıkların olacağı bir ortam olması ne kadar mantıklı? İstemediğiniz bir şeyi kabul etmeseydiniz. İpleri vermişsiniz. Bunun eşinizi kırmadan yapılacak yolu budur gibi geliyor. En azından sizin yerinizde olsam böyle yaparım.:KK39:

bu bir aile kültürü ve alışkanlığı. onların ihtiyacının olup olmaması önemli değil.istiyorlar.evin o parasında sizin de söz hakkınız var.ama bunu hiç hesaba katmadan direk oğullarıyla muhattap olurlar.ve maalesef değişmiyorlar. yıllarca resmen 'sömürüldük'.tek çözümü siz de bir borca girin,bir şeyler alın ki gönderebileceğiniz bir para olmasın.biz başka bir çözüm bulamadık

geçiniyoruz allaha şükür şu anda. ama eşim maaşını alamıyorken çok zordaydık. eşya taksitlerimizden birini annem üstlendi sırf bu yüzden. o ara eşimin eline iki kuruş geçince hemen ailesine gitti yarısı. şimdi işleri düzeld eşimin ve istenen meblağ arttı. o yüzden dert ediyorum ve böyle giderse arıza da çıkaracağım artık.

bizim durumda hep arıza çıkarıyorum, eşimle aramız bozuluyor sürekli. çözüm olmuyor. işe yarayacağını düşünüyorsanız çıkarın ama sonuç yine aynı olabiliyor. o tarafın istemesine engel olacak bir konuşma yapılmalı.

dediğim gibi, düğün borcunu asla almam. benim karşı çıkmalarıma rağmen isteğim dışında yapılan lüks düğünü ödeyecek halim yok. Kaldı ki ödemeye durumumuz da yok şu anda. Ki düğün zaten borçla yapılmadı. Ama keşke beyaz eşyalarımı da kendim alsaymışım. Bir tek onları aldılar, zaten onu da biz ödüyoruz şu an bir bakıma.

Ben olsam o düğün borcunun tamamını değil ama makul bir kısmını öderdim çünkü yarın öbür gün kıdem tazminatı alınan kardeş evlenir veya başka bir durum olur daha fazlasını sizden isteme durumu olabilir buna ortam hazırlamazdım. o beyaz eşya borcunu da kapatır bütçemi ayırır eşime de kesin bir dille sağlık vs gibi çok zaruri bir durum olmadığı sürece para yardımı yapmam derdim. Yoksa ilerde o düğün ve beyaz eşya masrafının üç katı rahat sizden çıkabilir.

Vala benım babam emeklı ev aldı borc oduo emklusıne borc oduo yenı ıse gırfı kardesım okuo dersnesı servısı okulu derkn dugun masrflrı vb gecen benım esım sormus hıc haberm yok bnada babbm dedı senmı solefın kızım dıe baba nıe zor ıste casıon hastasın derdın paramı ben verryım enesın okul fln masrflarını yorma kendını demıs vala esım bana bıle demedı benm babma sormys tabı ıstemez babbm bılıom ama zır durumda o degıl esımın dedesı gecen ordaydım ev yaptryomus dıo bana bılezıklerını ver borc odeyecem gıt kızından al dedım bende erkk trfı garıplet

bu bir aile kültürü ve alışkanlığı. onların ihtiyacının olup olmaması önemli değil.istiyorlar.evin o parasında sizin de söz hakkınız var.ama bunu hiç hesaba katmadan direk oğullarıyla muhattap olurlar.ve maalesef değişmiyorlar. yıllarca resmen 'sömürüldük'.tek çözümü siz de bir borca girin,bir şeyler alın ki gönderebileceğiniz bir para olmasın.biz başka bir çözüm bulamadık

valla araba için birikim yapıyorduk ama direk borca mı soksam napsam...

Hayır kp kv cok oyı ınsanlar dedemız fena bugune kadar kp yemıs bıtrmıs elerınde avucunda ne varsa almıs kp der hep onlara bes kurus vermyın ıster onlsr dıe oyuzden ole dedım bugune kadar kv kp ezmıs

Daha önce de benzer bir konu açmıştım ancak eşimle daha 5 dk önce yaptığımız telefon görüşmesinin ardından hem sakinleşmek hem de daha sağduyulu düşünebilmek açısından bu konuyu açmaya karar verdim.

7 aylık evliyim. Evliliğimizin daha ilk ayından itibaren eşimin işleri kötüleşmeye başladı, çalıştığı şirket iflas noktasına geldi. Maaşını düzensiz alıyordu, bir ay 500 tl diğer ay 600-700 tl gibi rakamlarla maaşını bölerek veriyorlardı ve hep içerde parası kalıyordu. Biz de daha yeni evliyiz, bir sürü eşya kredi vs borcumuz var. Kira ödüyoruz. Aylarca sadece benim maaşımla geçindik, ki allaha şükür öğretmenim Türkiye koşullarında fena sayılmaz maaşım. Fakat o arada eşimin ailesi eşimden zaman zaman para istemeye başladı. Eşimin eline ne zaman para geçtiğini daima biliyor oluyorlardı ve eşim atıyorum 800 tl aldıysa 400 ünü ailesine gönderirdi. Bu birkaç kez oldu. Bu sebeple daha biz kendi o ayki borçlarımızı kapatamamışken bunu yapması nedeniyle birka. kez tartıştık. Eşim senin ailen zorda olsa gözümü bile kırpmam lafını etmem ben dedi, ki etmez bilirim. Ama benim ailem de çok muhteşem koşullarda yaşamazken, annemle babam ayrıyken (babamdan asla maddi destek görmedik yıllardır) kardeşim askerdeyken annem emekli maaşıyla hem kardeşime para gönderir hem anneannemle beraber geçinmeye çalışırlarken benden asla para istemediler. Hep siz yeni yuva kurdunuz borç ödüyorsunuz derler, aksine ellerinden geldiğince mutfak masrafıma yardımcı olurlar, evimdeki bir sürü şeyi annem almıştır.(salon masa sandalyesi vs.)

Derken birkaç ay önce eşim maaşını tam aldığı zaman 1500 tl sini kirayı ödemeleri için gene gönderdi. Bana sordu önce ama tabii ki zor durumdalar vs deyince hayır gönderme denmiyor. Ki o zaman eşimin babası da maaşını alamıyordu, bekar abisi çalışmıyordu. Maaşı alınca gönderecekler denen para bize asla geri ödenmedi . Bu arada eşim iş değiştirdi ve şükür ki daha iyi bir işe daha iyi maaşla girdi. Geçen hafta ilk maaşını aldı. 5 dk önceki telefonda bilin bakalım ne dedi? Gene acil 1000 tl lazım olmuş annesi aramış. Ama 5ine kadar ödeyecekler dedi hemen. Ben bizim kiramız yaklaşıyor dedim dedi. Zaten abim de işe girdi öderler vs bir sürü şey dedi benim tepkimden korkarak. İkimizin de maaşı evlendiğimizden beri bende olurdu, eşim ne alırsa benim hesabıma yollardı. Ev idaresi bendeydi. Ama bu kez geçen haftaki tam maaşını yollamadı. Resmen ailesinin para isteyeceğini tahmin etmiş de direk kendisi göndersin diye yapmış gibi.

Ailesinin maddi durumu çok mükemmel değil evet. Kiradalar. Ama kayınpederimin emekli maaşı var, artı halen çalışıyor. Eşimin annesi de çalışıyor. Abisi bayağıdır işsizdi ama yeni işe girdi. Sonuçta öyle ya da böyle eve 3 maaş giriyor. Düğünü onlar yaptıkları için ve bize de birkaç eşya aldıkları için onların borcu var şimdi. O sebeple eşime hayır gönderme şeklinde çıkışamıyorum ama biz de birikim yapmaya çalışırken, ev peşinatı biriktirmeye çalışırken dk da bir rahatça bize para gönder demelerini doğru bulmuyorum. Ki benim ailemin onlardan çok daha ihtiyacı varken, dul annem ve asker kardeşim varken. Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum. Bu arada eşimin ailesini de severim tüm bunların dışında, ama benim ailemden daha dşüncesizce geliyor bu yaptıkları.

canım ben burda karı koca çalışıp böyle ailelere para verme mevzusu yaşayan herkese şu tavsiyede bulunuyorum..
maaşlar ortak elde toplansın. ödemeler yapıldıktan sonra birikime ayrılcak tutar da ayrılsın. kalan 2ye bölünsün herkes elindeki para ile ne yapmak istediğine kendi karar versin.
mesela eşine 500 tl mi kaldı nasıl isterse öyle değerlendirebilir. isterse hepsini ailesine verir isterse hepsini kendi yer. isterse ayrıca birikim yapar.
ama 2ye bölmeden önce birikim tutarını ayırmak şart. öbür türlü maaşlı çalışanlarız birikim zor.
eşinle bu şekilde konuşursan bence makul gelecektir ve kafasına göre para göndermek yerine daha mantıklı rakamları gönderir hem de ortak keseniz etkilenmez sen de sinirlenmezsin.
ama bir erkeğe anana babana gönderiosn die sürekli konuşursan biyerden sonra patlar.
usulca sakince alttan alta çözün sorunlarınızı :KK70:

canım ben burda karı koca çalışıp böyle ailelere para verme mevzusu yaşayan herkese şu tavsiyede bulunuyorum..
maaşlar ortak elde toplansın. ödemeler yapıldıktan sonra birikime ayrılcak tutar da ayrılsın. kalan 2ye bölünsün herkes elindeki para ile ne yapmak istediğine kendi karar versin.
mesela eşine 500 tl mi kaldı nasıl isterse öyle değerlendirebilir. isterse hepsini ailesine verir isterse hepsini kendi yer. isterse ayrıca birikim yapar.
ama 2ye bölmeden önce birikim tutarını ayırmak şart. öbür türlü maaşlı çalışanlarız birikim zor.
eşinle bu şekilde konuşursan bence makul gelecektir ve kafasına göre para göndermek yerine daha mantıklı rakamları gönderir hem de ortak keseniz etkilenmez sen de sinirlenmezsin.
ama bir erkeğe anana babana gönderiosn die sürekli konuşursan biyerden sonra patlar.
usulca sakince alttan alta çözün sorunlarınızı :KK70:

işte biz en başında böyle yapacağız diye konuşmuştuk aslında. para benim hesapta toplanacaktı, ordan tüm borçlarımız kapanacaktı. geri kalan paradan da her ay belli miktar kenara atacak, kalanı da kendimiz dilediğimiz gibi harcayacaktık. ama en başta olan bu durum zamanla eşimin bana maaşını vermemesiyle, benim maaşımla borçların kapanmasına ve onunkinin ailesine gitmesine sebep oldu.

bu konuyu bulmuşken yazayim dedim.
bizim eşimin aileside zor geçiniyor..
kp yakında emekli olucak artı iki maaşla geçincek..
bölelikle kp emekli olunca eşim artık para vermiycek..
bu konuda eşime güveniyorum..
görümcem çalışmıyor. oda evlencek çaginda...
abim öder diyomuş (b.k ödesin :KK70: ) eşim de ben ödeyemem çalış sende olur diyomuş.. :) çalışsın alsin kendine herşey demi:)

X