derdim kreşe ve okula başlama yaşı

Ay yok kendi de bilmiyor sebebini, sordum. Isırdığını anlatıp duruyor. Kavga bile etmemişler. Sanırım testesteron patlaması yaşıyor. Ses yükselterek asi asi konuşuyor şu ara. Sonra yine melek gibi konuşuyo . İçine şeytan kaçtı sanki 😂
Demek ki böyle böyle büyüyorlar annesi melek onlar melek 😊
 
3 çocuğunuz var anladığım kadarıyla ne güzel 😊
1- direk ilkokula başlayan çocuğunuz okula hemen uyum sağladı mi, kreşe giden çocuklarla aynı ortamda olduğu için soruyorum, sonuçta okul öncesi eğitim alanlarla almayanlar arasında fark olmaz mı
2- cevremde güvenilir bakıcı teyze bulmak zor haberlerde hergun neler görüyoruz, aileden de bakabilecek kimse yok
3- evet henuz erken diye de düşünüyorum, ev ortaminda anneyle büyümeli ama bu da olmuyor çalışmak zorundayım
4- son olarak uzmanlık alanınız felsefe gibi bir bölüm olabilir mi, tabiki kavramsal olarak yanlış birseyler öğrenmesini kimse istemez ama herkes de sizin kadar derinlemesine düşünmüyor olabilir, yada sartlarimiz buna müsait olmayabilir
Verdiğiniz kare çizgi filmindeki şarkıda
Araba bisiklete göre hızlıdır :))
Herseyde neye göre kime göre vs.diye düşünürsek...belli bir toplumda yaşıyoruz ve bu toplumun kurallarına göre hareket ediyoruz kafamiza göre değil yani 😊
Mesela çocuklarını hiç normal örgün eğitime göndermeyeler de var tercih meselesi
Teşekkürler yorumlariniz için 😊
1-Evet uyum sağladı. Üstelik küçük kardeşi doğalı sadece 3 gün olmuştu ilkokula başladığında... servisle gidip, yemekhanede öğlen yemeğini yiyip, ders bitince servisle eve dönüyordu. Akademik olarak başarılı (şu an Bilsem öğrencisi), son derece sosyal bir çocuk. İlkokul mezunu bakıcı teyzelerle, ninelerle bizim evimizde büyüdü 12aydan sonra sabah8-akşam5. Sonra ben ilgilendim.

2-haklısınız,en zoru bu.

3-şartlar mecbur edince elden gelmiyor istediklerimizi yapmak. Elimiz kolumuz bağlı oluyor ne yazıkki :KK43:

4-alanım matematik öğretmenliği.

Çocukların kapasitesini asla küçümsemiyorum. Etkili zihinsel uyaranlara maruz kaldıklarında, benden daha berrak ve mantıklı düşündüklerini 3 çocuğum da da, öğrencilerimde de hayretler içerisinde gözlemledim yıllardır, halen de gözlemliyorum.

Sordukları sorularla beni zorladıkları oluyor zaman zaman. Örneğin 3 yaşındaki kızım bana soruyor "anne bal yenir mi içilir mi"... ilk kızım tuvalet eğitimi alırken dışarıda kuşların kakasını görüp "anne kuşlar çiş yapmaz mı" demişti. Araştırmıştım :) mesanesi yokmuş devekuşu haricindeki kuşlar çiş yapmazmış :)
 
Benim oğlum 2.5 yaşında bu bahsettiğiniz kavramların farklı şeyler olduğunu kendi sora sora keşfede keşfede buluyor yani, asıl evde oturup çizgifilm izleyerek büyüyen çocuklar bu yaşa geldiğinde bunları soruyor mu ? O kıvama geliyor mu ? Bence bu düşünülmeli. Yani ben tv izletmiyorum ama izletene de lafım yok ama yuvaya laf edip tv izletmeyi örnek gösterince biri orda dengelerim değişiyor valla 🤔
Televizyondaki çizgi filmi, kavramlar nasıl eksik öğretiliyor (herkesin bildiği bir örnek üzerinden) örneklendirmek için kullandım. Benzer şekilde okullarda da kavramlar yanlış anlatılabiliyor. Bakın anlatılıyor demiyorum. Buradan televizyonu iyi bir örnek olarak verdiğim anlamını mı çıkardınız?

Haa, istemesem de günde 3 çizgi film seyrediyoruz. Ama etkileşimli olarak. Konuşup, tartışarak, yorum yaparak.


Ben doğruyu yapıyorum demiyorum, bir de bu perspektiften bakılırsa, artılarını eksilerini değerlendirmeye katkısı olur niyetiyle yorumlar yaptım.

Her neyse, herkes bildiğini yapsın arkadaşlar, ne diyim...
 
Ben cok iyi bir devlet universitesinde Pedagojik Formasyon aldim, dersimize okul oncesinde uzman akademisyen giriyordu. Hocamiz bize 72 aydan once ilk okula baslatilmamasi icin bakanliga yazi yazdiklarini soylemisti. Bize ogretilen 72 aydan once ilkogretime baslayan cocuklarda sikinti oluyormus. Burdan okul oncesine gonderilmemesi gerektigi anlami cikmasin, hoca en az bir sene okul oncesi egitimi alinmali demisti. Mantik ozetle su okul oncesinde ogretmenler cocuga yogunalisir ve bireysel olarak ona ozel davranir. Ilk ogretim ogretmeni ise yetismesi gereken bir mufredat var ve genel sinifa gore, tek tek ozel ilgilenmeden ders anlatmak zorunda kaliyor. Bir cocugun gelisiminde okul oncesi onemliymis. Sikilmasi gibi bir durum yok. Ancak hocamiz Turk halkinda bir yanilgi oldugunu, 72 aydan once okuma yazma vs gibi seyleri ogrenmenin iyi bir sey olmadigini, okul oncesi egitim de muzik, spor, sosyal paylasim seyler olmasi gerektigini soylemisti. Yani okul oncesi adi altinda direkt ilkogretim gibi ders isleyen yerler var oralara gondermemek lazimmis. Bana ogretilen buydu. Telefondan yazdim, ingilizce karakter icin kusura bakmayin.
 
kres konusuyla ilgili olarak hem uzmanindan aldığım bilgiyi hem de kendi tecrubemi paylaşmak isterim. ben oğlumu 20 aylıkken ilk bir ay haftada 2 gün 2 şer saat oyun grubuna baslatmistim. oglum hiç aglamamis çok da severek gidiyordu. ertesi ay oglumun isteği doğrultusunda her gün 2 saat göndermeye başlamıştım. sonraki ay yarım gün devam ettik. 23 ay olana kadar her gün yarım gün devam etti ve çok da mutluydu. sonra baska sehre taşınmak zorunda kaldil ve 26. aya kadar ara vermiş olduk. şimdi 26 aylik oğlumu üç gündür krese götürüyorum öğretmenleri ve arkadaşları çok sevecen ama oglum eskisi gibi değil bir türlü eski kresine adapte olduğu gibi adapte olamadı halbuki eski kresine ilk gün adapte olmuştu. büyüdükçe adapte olması zorlaşıyor diyor psikolog olan kres yöneticisi benim gozlemime göre de öyle gibi. yani erken başlamak avantajlı olabiliyor.

gelelim uzman görüşüne prof dr selcuk sirin hocaya katıldığı bir soyleside uzmanlarin genelde uc yas uygun olur dedigini ancak kendisine gore krese başlamak için en dogru yasin kac yas olduğunu sormustum. selcuk hoca bu konuda su yasta baslamak dogru olur seklinde kesin bir yaş söylemenin dogru olmadigini bu konuya cocugun mizacina davranislarina gore bakmak gerektigini cocuk uyum sağlıyor istiyorsa 2 yasinda gonderilebilecegini soylemisti. hatta 2 yasta oyun gruplarina göndermenin faydalı olabilecegini söylemişti. hatta selcuk hoca her yere üniversite açmak yerine her mahalleye kres açmanın egtimde yapılacak en doğru yatırım olduğunu kitabında belirtmiştir. yani krese gitmek bir cocuk icin çok önemli.
 
Benim oğlum 2.5 yaşında bu bahsettiğiniz kavramların farklı şeyler olduğunu kendi sora sora keşfede keşfede buluyor yani, asıl evde oturup çizgifilm izleyerek büyüyen çocuklar bu yaşa geldiğinde bunları soruyor mu ? O kıvama geliyor mu ? Bence bu düşünülmeli. Yani ben tv izletmiyorum ama izletene de lafım yok ama yuvaya laf edip tv izletmeyi örnek gösterince biri orda dengelerim değişiyor valla 🤔
kesınlıkle katılıyorum asıl tehlıke televızyon , televızyona bagımlı cocukların hatta kısılerın kelıme haznesı az ... en guzelı kıtap okumak , sosyal aktıvıteler ve egıtım desteklı yerler
 
2288458
 
Ben 3 yaşındaki kızıma öğretiyorum. Beyin gelişimi ne kadar fazla uyarana maruz kalırsa o ölçüde desteklenir. Diyorum mesela çizgi filmde birlikte izlerken: duran bir araba, ablanın sürdüğü bisikletten hızlı olabilir mi? (uyaranı veriyorum düşünsün diye). Çocuk hızlı olmanın hareket eden bir durumda bahis mevzuu olduğunu farkediyor. Ya da soruyorum iki oyuncak arabayı iterken hangisi hangisinden daha hızlı gitti kapıya, pembe olan mı kırmızı olan mı? Bütün arabalar da aynı hızda değil demeli... Düşünüp farketsin, hızı ayırdetsin.

:)
Ben okudukça ne kadar az biliyormuşum kavramları anladım.

Çocuklarımı büyütürken de kavramları doğru anlamaya yeni yeni başladım. Mesela, ayakkabısını kendi başına giymeye çalışırken 2 yaşındayken ilk kızıma yanlış ayakkabıyı alıp sağ ayağına giydirmeye çalışırken "o sağ ayak (için) değil" dediğim an düşünmeye başladım.
Ayak sağ ayak, ayakkabı sağ (ayak için) değil.
2.ve3.çocuklarıma daha doğru bir ifadelerle ayakkabı giymeyi kavramsal olarak öğretiyorum: o sağ (sol) ayakkabı sağ (sol) ayak için, o sol (sağ) ayakkabı sağ (sol) ayak için değil.

Not. Anaokuluna, ya da kreşe gidenlerde sıkıntı var demedim. Gittikleri yerde ne tür uyaranlara maruz kaldıklarının önemini anlatmak istedim. Ben önemsiyorum bunu çocuklarımı yetiştirirken. Sadece tecrübemi paylaştım hepsi bu. İsteyen istifade etsin, istemeyen kendisi bilir.
aynen bızlerde buyurken ve buyuturken aynı dıkkatlerle yardımcı oluyoruz sızın bu dıkkat ettıgınız destekledıgınız seylerı hepımız yapıyoruz zaten cocuk buyuturken herkesın yasadıgı seyler bunlar .
benım sızı alıntılama sebebım sırf buyuzden cocugu gondermıyorsanız sosyallesme hakkını elınden almıs olmazmısınız dıye merak ettım tek sebep buysa cunku bu sebebınız hepımızın yasadıgı bırsey ve hepımız zaten sızın ızledıgınız yolda gıdıyoruz oyuzden krese gıttıklerı ıcın veya trt ızledıklerı ıcın kavramları yanlıs degıl tam ogrenıyorlar tam aksıne o yanlıs ogretıyorlar dıye bahsettıgınız sey bız acıklama yaparken aslında cok guzel ornek oluyor

burda demek ıstedıgım su . cocugu tv nın onune bırakırsak herseyın en yanlısını gorur duyar ogrenır ama yanında destekleyıcı yonlendırıcı uyarıcı davranırsak algısını daha fazla acabılır ızahını daha dogru ogretebılırız yanı korktugunuz seyler aslında sızın elınızde olan seyler demek ıstıyorum :)

cocuk cocukla daha guzel gelısır cocukların cocuklarla kaynasma oynama sosyallesme hakkı var dıye dusundugum ıcın kar zarar oranına bakarak gondermeye karar verdım sahsen yoksa cocugunu kım nasıl yetıstırırse yetıstırsın her anne cocugunu daha ıyı bılır tabıkı dusuncenıze saygı duyuyorum yanlıs anlamayın tek sebep bu mu dıye sormamın nedenı ılgımı cektı bakıs acınız ondan :)
 
Yaa işte siz direk içerden bildiriyorsunuz
Beni de bu durum endişelendiriyor 4 yıl kreşe gitmek çok uzun gibi geliyor
Belki bizim kuzular büyüyene kadar yeni bir sisteme bile geçilebilir
Nerdeyse şimdiden üniversitesini filan planlamak zorunda gibiyiz 😂
Aynen oyle valla. Planliyoruz resmen. 😂
4 yil gercekten cok uzun. Ben de mumkun mertebe bakici olayini uzatacagim bir sekilde. Olmazsa da mecbur gidecek..
 
Çocuklarımız yaşıtmış 30 eylül benim oğlum da yarim gün vermeyi düşünüyorsunuz çok iyi olur çocuklarla paylaşım alanı artar sistem değişti 66 aylık alıyorlar artık ilkokula
 
Ben cok iyi bir devlet universitesinde Pedagojik Formasyon aldim, dersimize okul oncesinde uzman akademisyen giriyordu. Hocamiz bize 72 aydan once ilk okula baslatilmamasi icin bakanliga yazi yazdiklarini soylemisti. Bize ogretilen 72 aydan once ilkogretime baslayan cocuklarda sikinti oluyormus. Burdan okul oncesine gonderilmemesi gerektigi anlami cikmasin, hoca en az bir sene okul oncesi egitimi alinmali demisti. Mantik ozetle su okul oncesinde ogretmenler cocuga yogunalisir ve bireysel olarak ona ozel davranir. Ilk ogretim ogretmeni ise yetismesi gereken bir mufredat var ve genel sinifa gore, tek tek ozel ilgilenmeden ders anlatmak zorunda kaliyor. Bir cocugun gelisiminde okul oncesi onemliymis. Sikilmasi gibi bir durum yok. Ancak hocamiz Turk halkinda bir yanilgi oldugunu, 72 aydan once okuma yazma vs gibi seyleri ogrenmenin iyi bir sey olmadigini, okul oncesi egitim de muzik, spor, sosyal paylasim seyler olmasi gerektigini soylemisti. Yani okul oncesi adi altinda direkt ilkogretim gibi ders isleyen yerler var oralara gondermemek lazimmis. Bana ogretilen buydu. Telefondan yazdim, ingilizce karakter icin kusura bakmayin.
çok teşekkürler 72 aydan önce okula göndermiyoruz ve evet okul öncesi gerçekten önemli :KK9:
 
kres konusuyla ilgili olarak hem uzmanindan aldığım bilgiyi hem de kendi tecrubemi paylaşmak isterim. ben oğlumu 20 aylıkken ilk bir ay haftada 2 gün 2 şer saat oyun grubuna baslatmistim. oglum hiç aglamamis çok da severek gidiyordu. ertesi ay oglumun isteği doğrultusunda her gün 2 saat göndermeye başlamıştım. sonraki ay yarım gün devam ettik. 23 ay olana kadar her gün yarım gün devam etti ve çok da mutluydu. sonra baska sehre taşınmak zorunda kaldil ve 26. aya kadar ara vermiş olduk. şimdi 26 aylik oğlumu üç gündür krese götürüyorum öğretmenleri ve arkadaşları çok sevecen ama oglum eskisi gibi değil bir türlü eski kresine adapte olduğu gibi adapte olamadı halbuki eski kresine ilk gün adapte olmuştu. büyüdükçe adapte olması zorlaşıyor diyor psikolog olan kres yöneticisi benim gozlemime göre de öyle gibi. yani erken başlamak avantajlı olabiliyor.

gelelim uzman görüşüne prof dr selcuk sirin hocaya katıldığı bir soyleside uzmanlarin genelde uc yas uygun olur dedigini ancak kendisine gore krese başlamak için en dogru yasin kac yas olduğunu sormustum. selcuk hoca bu konuda su yasta baslamak dogru olur seklinde kesin bir yaş söylemenin dogru olmadigini bu konuya cocugun mizacina davranislarina gore bakmak gerektigini cocuk uyum sağlıyor istiyorsa 2 yasinda gonderilebilecegini soylemisti. hatta 2 yasta oyun gruplarina göndermenin faydalı olabilecegini söylemişti. hatta selcuk hoca her yere üniversite açmak yerine her mahalleye kres açmanın egtimde yapılacak en doğru yatırım olduğunu kitabında belirtmiştir. yani krese gitmek bir cocuk icin çok önemli.
kesinlikle çok doğru her yere üniversiteden önce kreş olmalı yani temelden başlamalı :KK9:
sizin yavrunuz da umarım yeni kreşine alışır en kısa zamanda
evet çocuğa göre değişebilir, bende önce oyun gruplarıyla başlatmayı düşünüyorum çok teşekkürler
 
X