deprem bölgesinde arama kurtarmada calisan, enkazdan cenazeler cikarmis biri olarak açıkçası benim inandigim su; insanin kaderinde varsa bir yolunu bulur o kaderi yasar
tabii ki evini guzelini sec, sehrini degistir. ama benim orada konuştuğum cok fazla kisi normalde baska sehirde yasarken somestr nedeniyle gelmisti. Bir gün önce hava muhalefetinden bir sürü ucak kalkmamis, uçağı iptal olan, bileti pazartesiye sarkan cok depremzede vardi. ayni sekilde bir tanidigim hataya aile ziyaretine gitmisler, pazar gecesi istanbula evlerine donmusler, pazartesi sabaha karsi deprem haberini alip tekrar gitmisler ve o apartmandan sag cikan kimse olmadi..yani bazi seyler kismet cidden. bak mesela izmir depreminde vefat eden nine torun disciye gelmis o apartmana. yani bilemezsin ki. 3 ay disarida kal olacagi varsa girdigin camii tuvaletinde de o sonu yasarsin. Kaderden kacilacagina inanmiyorum.
o yüzden tabii ki önce onlemi almak - guvenilir evlerde oturmak falan lazim ama kaderinde bunu yasamak varsa o sehre düğüne gidip de düğün salonunun enkazi altinda kalabilirsin
annem 99 depreminin hemen oncesinde pazar günü düğüne gitmis mesela merkez üssü sehrine. normalde birkac gun daha kalip oyle memlekete bizim yanimiza gelecekmis ama düğünden sonraki sabah 'cocuklar bir gun daha annesiz kalmasin' diye kahvaltisini yapmis cikmis yola..memlekete geldi,aksam yemegimizi yedik yattik gecesine deprem haberine uyandik. o kaldigi ev de çöktü- icindekiler sag cikti ama prefabrikte yaşadılar birkac sene. annemin kaldığı oda dolaplarin oldugu odaymis, belki cok degil bir gun daha kalsa düşen dolaplardan yaralanacakti ya da baska bir sey.
yani demek istediğim cok da kasmaya gerek yok:)
o yüzden ben hayatima aynen normal devam ediyorum.
ama zaten afet gönüllüsüyüm, eğitimlerim var, mahallemdeki arama kurtarma malzemelerinin oldugu konteyner nerede biliyorum, az cok belki elimden bir sey gelebilirin de rahatligi var.
o yuzden korkan herkese bos bos korkup haberleri okuyip kendini strese sokmasindansa yakinlarindaki kurumlardan afet egitimi almaya davet ediyorum. akut olur, akom olur, afadin egitimleri olur, mahalle afet gönüllüleri olur.