- 20 Mayıs 2009
- 23.910
- 63.650
- 598
''Plato, demokrasi her bireyin eşit eğitimli , akıllı, bilinçli olduğu toplumda en iyi yöntem biçimidir. Aksi takdirde aklı başında topluluk, ısrarla çukura düşmek isteyenler tarafından çukura çekiliyor.''
Bakın , aymazda olunan nokta tam da bu . Siz insanların eğitimsiz , akılsız , bilinçsiz oldukları için hala hükümete oy verdiğini ve bundan dolayı siz eğitimli , akıllı , bilinçli insanların da ; bu kötü şartlarda (!) yöneltilmek zorunda olduğunu savunuyorsunuz .
Biraz daha geniş alsanız açınızı , perspektifinizi büyütseniz daha da elzemi azıcık samimiyetle yaklaşsanız , birbirimizi aptallıkla suçlayacak hiç bir nokta olmadığını , yapılanın sadece siyasi bir tercihten ibaret olduğunu görebilirsiniz .
Bu siyasi tercihin içinde ekonomi, dış ilişkiler , ülke şartlarındaki değişim olabileceği gibi tamamen ideolojikte olabilir .
Ama olayı aklı evveller levelına indirirseniz , konuşacak pek bir şeyimiz kalmaz .
bu kısımda Ergenekon davalarında yargılanan mesela Mustafa Balbay'a bir gönderme mi var?
merak ettiğim için soruyorum altından bir ima çıkmayacak
Biz savunmuyoruz yahu, koskoca bakan söylüyor. Siz devletin bakanına yalancı mı diyorsunuz yoksa?
Yapma Sephoraa ya , cidden bu tarz siyaset konuşmak bana çok uzak .
İstatiksel veriler üzerinden Türkiyede eğitim seviyesi veri tabanını oluşturup , sonra bunu seçim sonuçları ile karşılaştırırsın . Ortaya eğitim düzeyi daha yüksek ilçelerde akp oy oranın düşük olduğu çıkabilir .
Bu kimsenin bir diğerine cahil sıfatı ile ''demokratik yönetilmeyi'' hak
etmiyorlar deme lüksünü vermez .
Kimse demokratik yönetilmeyi hak etmiyorlar demedi. Ama söz konusu bir gerçek var ki halkın çoğunluğu eğitimsiz. Bu çoğunluk da yönetim konusunda söz sahibi. Olmasınlar demiyoruz ama bu bizi aşağı çektikleri gerçeğini de değiştirmiyor.
Şimdi burda biri akp'ye oy veren kesimin çoğunluğu eğitimsiz dediği anda "bize cahil, cahil, cahil dediler" diye ağlayan birileri muhakkak çıkıyor.
Birileri anasını alamadan kaçacakBiz "ananı da al git" diye pankart açsak başımıza neler gelir acaba?
Evet cahil diyorlar çünkü , hatta senin alıntıladığın mesajım tam da ; eğitimsiz , akılsız ve bilinçsiz insanların demokratik yönetilmeyi haketmediğini dile getiren Platondan bir örnekleme sunarak bugünkü seçmeni yeren bir arkadaşa cevaptı.
Eğitimden kastın ne mesela ? Kişinin kendini eğitmesi mi yoksa diploması mı ?
Öyleyse buna çözümünüz nedir (dediginiz gibi cahil halk sizi aşağıya cekiyorsa)? Elitizm şeklinde demokrasi(!) ile mi yonetilelim?Kimse demokratik yönetilmeyi hak etmiyorlar demedi. Ama söz konusu bir gerçek var ki halkın çoğunluğu eğitimsiz. Bu çoğunluk da yönetim konusunda söz sahibi. Olmasınlar demiyoruz ama bu bizi aşağı çektikleri gerçeğini de değiştirmiyor.
Şimdi burda biri akp'ye oy veren kesimin çoğunluğu eğitimsiz dediği anda "bize cahil, cahil, cahil dediler" diye ağlayan birileri muhakkak çıkıyor.
Yahu bakanınız bunu söylüyor, birileri dile getirince neden rahatsız oluyorsunuz ki? Ben o arkadaşın mesajından da demokratik yönetilmeyi hak etmiyorlar anlamı çıkarmadım. Bizi de aşağı çekiyorlar demeye getirmiş ki doğru bence. Gözümden mi kaçtı acaba?
Diplomayla bir yere varamayız benim açımdan bakarsan. Bu ülkede parayı basan diplomayı alıyor. Onu da bir tarafa bırak, neredeyse her ilçeye bir üniversite düşecek. Eğitimde kalite diye bir şey yok. Ama araştırma muhtemelen diploma üzerinden yapılmıştır.
Öyleyse buna çözümünüz nedir (dediginiz gibi cahil halk sizi aşağıya cekiyorsa)? Elitizm şeklinde demokrasi(!) ile mi yonetilelim?
ha ille cahil bırakalım diyorsunuz yani? diğer ülkeler gibi eğitim versek bilgi ve farkındalık düzeylerini yükseltsek olmuyor mu?Öyleyse buna çözümünüz nedir (dediginiz gibi cahil halk sizi aşağıya cekiyorsa)? Elitizm şeklinde demokrasi(!) ile mi yonetilelim?
Evet bingo .
Tam da buna değinecektim . Araştırmadaki eğitim seviyesi diplomalı eğitimlilerden (!) bahsediyorken ; Taner Yıldızın bu sözlerini eğip büküp , Ak Parti seçmeni cahildir tümevarımına ulaşan tüm arkadaşlara tepkim hep aynı olacaktır . Bu genellemeyi yapan ya da yapanları destekleyenlerden biri değilsen zaten mesele yok .
Yok yok gözümden kaçmadı , kaçmaz .Ben bir mesajı yazınca 2 kez okuyorum , kimsenin lafımı evirip çevirip bambaşka bir hale sokup bana ok yöneltmesine mahal vermemek için . Her birey eşit eğitim , akıl ve bilinç sahibi ise o toplumda demokrasi işler diyor Platon . Buradan neye varıldığı bence aşikar .
Çözüm yok, buna çözümü ben sunamam. Ha devletin ne yapması gerekiyor bu konuda diye soruyorsanız cevap verebilirim.
Öncelikle eğitimde kalitenin artması lazım. Buna da öğretmenleri eğiterek başlanmalı. Bir eğitim sistemi artık oturtulmalı, her sene onlarca değişiklik geriye götürmekten başka işe yaramıyor. Ezberci eğitim bir tarafa bırakılıp, düşünen, araştıran, sorgulayan bir nesil yaratılmalı. Bunlar yapılırsa en iyi ihtimalle bir elli seneye toparlarız. Ama arapça, osmanlıca peşinde koşmaktan fırsat bulunabileceğini sanmıyorum. O yüzden cahiliz, cahil kalacağız. Tam da istenildiği gibi.
Kimseyi cahil birakmayalim. Ama kendi görüşünden olmayanı da cahillikle suclamayalim! Arapça-Osmanlıca cahillik çağrışımı yapıyorsa zihninizde, bilincaltinizin ayarlarıyla oynanmis olmasınin çok olası olduğunu düşnürüm ister istemez...
Kimseyi cahil birakmayalim. Ama kendi görüşünden olmayanı da cahillikle suclamayalim! Arapça-Osmanlıca cahillik çağrışımı yapıyorsa zihninizde, bilincaltinizin ayarlarıyla oynanmis olmasınin çok olası olduğunu düşünürüm ister istemez...
in vino veritas 37 yaşındayız ve hala eğitim alıyoruz eşim ve ben . Cahil kalmak istemiyorsan fırsat oluşturursun , benim cehaletim devletin tekelinde değil . Eğitim sisteminin içine ettiler en kaba tabir ile ; keşke düzelse evet ama ben bir anneyim , eğitim sisteminin 50 yıl sonraya toparlanmasını (senin öngörüne istinaden) bekleyemem . Bazen iş başa düşer , kapının önünü sen temizlersin
Kimseyi cahil birakmayalim. Ama kendi görüşünden olmayanı da cahillikle suclamayalim! Arapça-Osmanlıca cahillik çağrışımı yapıyorsa zihninizde, bilincaltinizin ayarlarıyla oynanmis olmasınin çok olası olduğunu düşünürüm ister istemez...
kendi görüşümüzden olmayanı cahillikle suçlamıyoruz.Ve aslında Elitizm i mantıklı görenlerin çoğunlukta olduğunu düşünüyorum, her ne kadar açıkça söylemeye hiçbirinin dili varmasa da...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?