- 2 Şubat 2015
- 5.987
- 9.569
- 198
bu söylediğine katılmıyorum karanfil, bi polisin doğuya gönderilmesi sürülme değildir,2 şark var artık. kaldı ki, şuan türkiyenin en batısında görev yapan eşimim doğuda geçici görevle gitmediği yer kalmadı, biz başından biliyorduk bu mesleğin böyle olduğunu ve bile bile kabul ettik, doğuya göreve gitmek bu mesleğin olmazsa olmazı.Ağzını acan Doğuya sürüldü. Dogu görevini yapıp Doguya surulen polislerden bazıları da sehit oldu. Insan düşününce daha bir üzülüyor.
ay gel öpücem
aynen öyle elbette siyaset profları toplumu yönetmesin mesela. siyasetçi bir profla elbette tek kelime Türkçe yazamayan amcanın oyu bir olsun.
yani bunu tartışmıyoruz.
ama evet ilerleme için toplumun genelini beğenmeyen elit bir kesim olsun ki bu yanlış desin ve toplumun geneli o kavramı tartışmaya başlasın.
siyasi akımlarının tamamı, bilimsel gelişmelerin tamamı, hatta edebiyat ve müzik bu şekilde şu anki forma erişti.
yoksa biz çekilelim bir grup elit bizim yerimize karar versin demiyorum elbette.
Biliyorsanız alakasını anlayacak kadar kafanız basması lazım.
Diktatör demeye getirdiğiniz kişide aynı sebeplerden hapise atılmıştır. Ben hakaret ve hareket harici ceza alanı görmüyorum şuanda.
Yargilama yapilabildi mi ki suc ispatlatsin? Ağzını acan Doğuya sürüldü. Dogu görevini yapıp Doguya surulen polislerden bazıları da sehit oldu. Insan düşününce daha bir üzülüyor.
Evet kimse hakaret etmemeli ama Turkiyede bunu en once ogrenmesi gereken kisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır
o yazıda siyasi elitizmden bahsetmediğim bu kadar belliyken, dönüp dönüp e elitizm o demek değil demek?
elitizm nedir?
seçkinci olan kişi toplumun genel seviyesini beğenmez ve gidip komşuna tedavi olmak yerine profesyonele tedavi oluyorsan yönetim de profesyonel olmalıdır der.
siyasi manadaki elitizm budur.
senin alıntıladığın yazının bir öncesinde ise kastedilen bu değildir. ve olmadığı da çok açıktır. tıp, bilim, siyaset varsa bu toplumun genel seviyesini yetersiz bulan insanlar tarafından ilerletilmiştir.
eğer bilimadamları kendilerini toplumdan daha iyi görmeselerdi, bugün hala mağaralarda yaşıyor olurduk. elinizdeki o akıllı telefonlar olmazdı.
hatta siyaset diye bir şey bile olmazdı.
rica ediyorum cümledeki anlam "köylüler çalışsın, biz yönetelim" değilken bu şekilde algılayıp ekikeki elitizm o demek değil diyerek gelmeyin.
siyasal elitizmden bahsetmiyorum
Ertuğrul Özkök aydın falan değil. Nuh Albayrak'ın olmadığı gibi.
Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk bir aydındır ve kendisi elitistin önde gideni bayrak sallayanıdır ama kendisi AKP yandaşlığı yaparken kimseyi elitistliği rahatsız etmemiştir mesela.
kimin elit olduğuna niye karar verelim ki?
anlatamıyorum sanırım; elitler yönetmeyecek, onun adı faşizm. ben diyorum ki toplumsal gelişmenin kaynağı toplumda elit bir sınıf olmasıdır. bu sınıfın toplumu yönetmesi değil, varlıkları, yani Orhan Pamuk gibi adamlar, Fazıl Say gibi adamlar illa ki bu toplumda olmalı.
Orhan Pamuk Benim Adım Kırmızı'yı yazmalı, Fazıl Say, Mezopotamya Senfonisini bestelemeli. beriki bilim adamı araştırma yapmalı, siyasetçi ortaya kuram koymalı falan.
bitti, bu kadar.
toplanıp yönetsinler diyormuşum gibi alakasız tepkilerle geliyorsunuz, yazdığımın tek bir yerinde bu olmamasına rağmen.
''Plato, demokrasi her bireyin eşit eğitimli , akıllı, bilinçli olduğu toplumda en iyi yöntem biçimidir. Aksi takdirde aklı başında topluluk, ısrarla çukura düşmek isteyenler tarafından çukura çekiliyor.''
Kelime oyunlarina gerek yok.Ve aslında Elitizm i mantıklı görenlerin çoğunlukta olduğunu düşünüyorum, her ne kadar açıkça söylemeye hiçbirinin dili varmasa da...
kelime oyunu falan yapmıyorum. ama cımbızlama yapanları çok net görebiliyorum.Kelime oyunlarina gerek yok.
Bahsettigin seylerin elitizm ile alakasi yok.
"Toplumda elit insanlarin var olmasini istiyorsan elitistsindir" bu mu yani?
Ilk alintiladigin arkadasin elitizm istiyorsunuz derken bahsettigi bal gibi siyasi terimdi. Ustelik konu ilk olarak Platondan acildi.
Kelime oyunlarini birakip acik acik yazsak daha iyi olur. Bir insan elitizmi ya savunur ya savunmaz.
şimdi yazıyı bu şekilde okumak yerine:Elitizm her zaman kötü bir şey değildir.
Elitizm ilerlemenin yoludur.
ister inanın ister inanmayın putları yıkan İbrahim de kardeş katlini getiren Fatih de elitistti. dünyaya korku salan Tanrı'nın Kırbacı Atilla da elitistti.
eltizim ile elit diktası arasında ciddi bir fark vardır.
elitizm ilerlemenin mutlak şartıyken elit diktası faşizan bir yönetim şeklidir.
bu şekilde okumak arasında ciddi bir iyi niyet farkı vardır.Elitizm her zaman kötü bir şey değildir.
Yahu yazinda cimbizlanacak bir sey yok ki, bastan asagi ayni seyin tekrari.kelime oyunu falan yapmıyorum. ama cımbızlama yapanları çok net görebiliyorum.
şimdi oturup baştan demokrasi tarihi mi anlatayım size?
evet onun ilk baştan kastettiği odur. ben de ne demişim
şimdi yazıyı bu şekilde okumak yerine:
bu şekilde okumak arasında ciddi bir iyi niyet farkı vardır.
benim niyetim belli, seninki de belli.
rica ediyorum, durup durup yazdıklarımı cımbızlayarak gelme karşıma. fikirlerimi sonuna kadar tartışırım ama senin bu aradan kelime çekerek yaptığın "niyet" savaşından da hoşlanmıyorum, tarzını da makul bulmuyorum.
al işte bir tane daha:
"Toplumda elit insanlarin var olmasini istiyorsan elitistsindir" bu mu yani?"
bunu mu okuyorsun anladığından? ben öyle bir şey demedim çünkü.
elit=seçkin
elitist=seçkinci.
dünya bir gaz ve toz bulutuydu'dan tekrar başlıyalım, dönelim Platon'a.
sözümüz neydi:
"demokrasi her bireyin eşit eğitimli , akıllı, bilinçli olduğu toplumda en iyi yöntem biçimidir. Aksi takdirde aklı başında topluluk, ısrarla çukura düşmek isteyenler tarafından çukura çekiliyor.''
Elitizm'e çekilen söz bu değil mi?
oysa bu bir demokrasi eleştirisidir ve bu demokrasiye demokrasi icat edildiğinden beri yıllardır yapılan bir eleştiri. peki bu eleştirileri getiren mesela Platon "halk değil seçkinler" yönetsin mi demiş? hayır. peki demokrasideki bir açıktan mı bahsetmiştir, evet, peki bunu yaparken halk arasındaki bir eşitsizlikten ve bir kısmın diğerinden daha iyi olduğunu mu söylemiş, evet.
bu anlamda Platon seçkinci bir yaklaşım mı geliştirmiş, evet.
Sosyal Politkalar Dersi hocamız ilk derste dünyayı değiştirmek için elitist olmak, insanlara adaletli bir dünya vermek için eşitliği savunmak zorundasınız demişti.
sırf birilerinin hassas duyguları zedeleniyor, kendilerini ezilmiş hissediyorlar diye, doğru bildiğim yoldan şaşacak değilim.
yazdıklarımı cımbızlamaktan vazgeçer, başı sonu belirsiz ve aradan çekilen kelimelerle "bak ,işteee buuu" argümanlarıyla gelmezsen memnun olurum. art niyetli okunmadığı sürece gayet açık ve anlaşılır şeyler yazmışım, halbuki.
yok sen ciddi bir algı sorunu yaşıyorsun. Allah aşkına şuraya vikipedi'den öğrendiğiniz 2 satırlık siyaset yazılarıyla gelip ahkam kesmeyin insanlara, yapıyorsanız da cahil diyor diye kimseye kızmayın.Yahu yazinda cimbizlanacak bir sey yok ki, bastan asagi ayni seyin tekrari.
O yaziyi o iki satir olarak okusaydim ha bu elitiZmi savunuyor olsun fikridir der saygi duyardim.yorum bile yazmazdim.
Ama ; Yok fatih sultan mehmed yok hz ibrahim iste gercek elitizm! Diye olaya girersen cevap veririm. Buna istersen cimbizlama de, kotu niyet de .
Yahu filozofluga soyunup bi kavram ortaya atacaksan yeni bir sey at.
Olan kavrami kafana gore degistirip siz cahilsiniz ne anlarsiniza vurma olayi.
şu yazıda her söylediğin aynı diyebilmek için ya yazıyı okumamak, ya okuma bilmemek ya da kötü niyetli olmak lazım.kendi görüşümüzden olmayanı cahillikle suçlamıyoruz.
mesela @Ausencia ile aynı görüşte değiliz ama kendisine cahil diyen çarpılır.
cehalet ve farklı fikirleri savunmak farklı şeydir.
farklı fikre sahip olabilmek için önce bir fikir sahibi olmak lazım. o da herkeste olmuyor.
Arapça-Osmanlıca cahillik değildir. alakası bile yoktur. eleştirilen Arapça öğretilmesi değil, pozitif bilimlerde gittikçe dibe batan ülkemizde tek sorunun Arapça-Osmanlıca olarak görülmesidir. elmayla armudu mukayese etmenin de aslında söylenmemiş şeyleri söylenmiş gibi göstermenin de manası yok.
Elitizm her zaman kötü bir şey değildir.
ister inanın ister inanmayın putları yıkan İbrahim de kardeş katlini getiren Fatih de elitistti. dünyaya korku salan Tanrı'nın Kırbacı Atilla da elitistti.
eltizim ile elit diktası arasında ciddi bir fark vardır.
elitizm ilerlemenin mutlak şartıyken elit diktası faşizan bir yönetim şeklidir.
Seninle kisisel bi sorunum yoktu(ister inan ister inanma), artik var. Problemim olanlari da gormezden gelmeyi tercih ederim cevap yazmak yerine.yok sen ciddi bir algı sorunu yaşıyorsun. Allah aşkına şuraya vikipedi'den öğrendiğiniz 2 satırlık siyaset yazılarıyla gelip ahkam kesmeyin insanlara, yapıyorsanız da cahil diyor diye kimseye kızmayın.
saçma sapan argümanlarla, alakasız suçlamalarla üzerime sıçrayıp sonra da bıdı bıdı konuşuyorsun, söylediğin de bir şey yok ha.
var mı güzel arkadaşım bir karşı tezin.
yok.
bak bir daha yazayım:
YOK!
ancak kelime cım-bız-la-yıp suçlama yöneltiyorsun. ama ileri sürülen fikir neden yanlış, doğrusu ne olmalı, yok. o aşamaya gelemedin henüz.
şimdi de "ortada bir fikir mi var" şark kurnazlığına soyunursun, beklerim.
işte gerçek elitizm!
ben böyle mi demişim. yoksa sen mi öyle algılamışsın?
bir şeye de cevap vermedin ayrıca, çemkirip duruyorsun sabahtan beri, henüz dişe dokunur bir sav ortaya koymuşluğun, bir fikir sunmuşluğun yok.
sorunun ne olduğunu bilmiyorum, tahmin ediyorum ama kondurmak istemiyorum ama benimle özel bir sorunun var, bunun farkındayım.
şu yazıda her söylediğin aynı diyebilmek için ya yazıyı okumamak, ya okuma bilmemek ya da kötü niyetli olmak lazım.
ben cevabımı aldım. o dilinizden düşürmediğiniz "vicdanınızla" size iyi günler dilerim.
Inanma arkadasim 2 cocukla (biri gelisim geriligi olan biri 6 aylik) tuvalette, emzirirken, ayaginda cocuk uyuturken, buldugun ufak tefek firsatlarda falan yazarsan ancak anlarsin.fahri konsolos inandırıcı olmadığın gibi, hala cevap vermiş değilsin. onun yerine topu taca atarak mevzudan sıyrılmayı tercih ettin.
kendimi seçkin olarak değil, öğrenmeye açık, sorgulayan ve araştıran bir insan olarak görüyorum, bundan da gocunmuyorum, tersine gurur duyuyorum.
gözardı edebilirsin, inan umurumda değil. ama uzun uzun yazma kısmı hiç inandırıcı değil.
boş vaktimin ne kadar olduğu, ya da olmadığı da senin üzerine vazife değil, lüzumsuz imalarını kendine sakla, beni ilgilendirmiyor.
cahil olan insana niçin cahil diyemiyorum, pardon? cehalet iyi bir şey değil. üstü kapanması gereken, hoş görülmesi gereken değil, düzeltilmesi gereken bir sorun.Inanma arkadasim 2 cocukla (biri gelisim geriligi olan biri 6 aylik) tuvalette, emzirirken, ayaginda cocuk uyuturken, buldugun ufak tefek firsatlarda falan yazarsan ancak anlarsin.
Bos vaktine yaptigim luzumsuz ima ne olabilir?
Rahat yazamiyorum ama bol bol okuyabiliyorum telefondan. Elektronik kitabimdan. Elimden geldigince arastiriyorum ogreniyorum her konuda. Yuzyuze konusabildigim insanlar bilirler nedir ne degildir.
4 dil biliyorum, sayisiz kitap da okudum. bolumumu birincilikle bitirdim.
Yine de simdiye degin okuma yazma bilmeyen birine bile cahil demis degilim.
Ben de bununla gurur duyuyorum.
cahil olan insana niçin cahil diyemiyorum, pardon? cehalet iyi bir şey değil. üstü kapanması gereken, hoş görülmesi gereken değil, düzeltilmesi gereken bir sorun.
bu ülkenin en önemli sorunu.
bak AKP seçmeni cahil demiyorum. biz toplum olarak cahiliz.
bu aşağılama falan değil.
ama aman cahile cahil demeyelim, yoksa burnu büyük kibirli oluruzcular yüzünden bu ülke bir adım ileri gitmedi, gitmeyecek de bu halde devam edersek.
bu ülkede hala karısını şeyhe şıha teslim edip kadın hamile kaldı diye hocanın nefesi çok güçlü diyen insanlar var yahu. engelli evladını içinde cin var diye hacıya hocaya teslim eden aile var.
hoca öyle istedi diye 12 yaşındaki evladını 80 yaşındaki hocaya kuma veren insanlar var.
bu insanlar cahil!
mesele okuma yazma bilmemeleri değil.
abc bu, oturtursun 2 ayda öğretirsin.
mesele tahsil de değil, o kadar çok diplomalı öküz gördüm ki o kadar olur. o söz yalan eğitim de almıyor cehaleti. eğitim dediğin abc öğretir, varsa meslek kazandırır, çarpım tablosu öğretir falan.
şu yukarıda saydığım örneklerin en az %50'i okur yazardır.
mürekkep yalamadıkları için değil, kör cehalete saplanıp kaldıkları için cahiller.
benim babam ilkokul mezunu. 25 yaşından sonra almış ilkokul diplomasını, 1. sınıf terk yani, tanıdığım pek çok üniversiteliden, benden bile, daha aydın, daha çağdaş bir adamdır.
mesele okul, kitap, mürekkep değil.
bizler üniversite mezunuyuz cicim, kahrolsun okuma yazma bilmeyen köylüler mevzusu değil bu.
ay ben üniversite mezunuyum şekerim, beni nasıl bu cahil cühela köylüler! yönetir, mevzusu hiç değil.
cahil olmak o adamın suçu değil çünkü. o adamın cahil olması bu devletin suçu. paşa paşa eğitecek, ilim irfan sahibi yapacak o köylüleri.
onlara daha iyi bir hayat verecek, damı akmayan evler, çorak olmayan tarlalar verecek, iş verecek, aş verecek.
ama o insanlar cahil.
bunu kibirimden söylemiyorum.
cahil oldukları için söylüyorum.
ben İzmir'de 4 kişilik bir ailede büyüdüğüm için iyi okullara gittim, iyi kaynaklara eriştim, dil öğrendim vs vs
ama bu tamamen benim şansım.
eğer Orta Anadolu'nun bir köyünde doğsaydım koşullarım farklı olurdu.
cehaleti hoş görmüyorum, göremem. görülmesinin de yanlış olduğunu düşünüyorum.
cahil insanı cahil olduğu eleştirmem, çünkü o insanın imkanı sınırlıdır.
devlet, okul yapmazsa, okul yapıp öğretmen atamazsa, öğretmen atayıp o sahte hacıların hocaların etkisini bölgede kıramazsa o adamlar bir şey yapamazlar.
ama cehaleti bir sorun olarak görürüm. cehaleti eleştiririm, cehaletin hoş görülmesini de eleştiririm.
seni kastetmiyorum, genel olarak konuşuyorum, elinde her türlü imkan varken gözlerini kulaklarını tıkayıp, birilerinin onlara dikte ettiğine kayıtsız şartsız inanan insana da cahil derim, siyasi görüşü her ne olursa olsun, ister AKP'li ister CHP'li isterse komünist.
cehalet hoş görülecek bir şey değildir. eğitimsiz ve cahil bir toplumumuz var. tekrar ediyorum burada AKP'ye oy verenler cahil CHP'liler süper aydın falan demiyorum.
biz, toplum olarak böyleyiz
ve aman halka cahil demeyelim "elitist" oluruz kaygısıyla cahil bir toplum olduğumuzu söylemek bir suç neredeyse.
oysaki bu toplumda büyük şehirlerimizden, güzel apartmanlarımızdan azıcık çıkıp Anadolu'ya indiğimizde "adetli kadının yaptığı yemek yenmez" gibi adetlerle buluşuyoruz.
Anadolu insanı güzeldir, kalbi temizdir, iyi yüreklidir. vefakardır.
bunlara bir lafım yok.
ama cehalet bu toplumun bir sorunu.
cahil demediğimizde sorun değişmiyor. zihniyet kemikleşiyor ve sonra etrafımız üniversite mezunu ama cahil cühela insanlarla doluyor.
dedim ya o söz yanlış eğitim cehaleti falan almıyor, sadece diploma veriyor. çünkü eğitim sistemimiz de 40 yıldan belki de daha da fazla bir süredir zaten diploma verme ama cahil bırakma üzerine kurulu.
cehaleti hos gormuyorum elbette verdigin ornekler hele bazilari sadece cehaletle de anlatilamaz.cahil olan insana niçin cahil diyemiyorum, pardon? cehalet iyi bir şey değil. üstü kapanması gereken, hoş görülmesi gereken değil, düzeltilmesi gereken bir sorun.
bu ülkenin en önemli sorunu.
bak AKP seçmeni cahil demiyorum. biz toplum olarak cahiliz.
bu aşağılama falan değil.
ama aman cahile cahil demeyelim, yoksa burnu büyük kibirli oluruzcular yüzünden bu ülke bir adım ileri gitmedi, gitmeyecek de bu halde devam edersek.
bu ülkede hala karısını şeyhe şıha teslim edip kadın hamile kaldı diye hocanın nefesi çok güçlü diyen insanlar var yahu. engelli evladını içinde cin var diye hacıya hocaya teslim eden aile var.
hoca öyle istedi diye 12 yaşındaki evladını 80 yaşındaki hocaya kuma veren insanlar var.
bu insanlar cahil!
mesele okuma yazma bilmemeleri değil.
abc bu, oturtursun 2 ayda öğretirsin.
mesele tahsil de değil, o kadar çok diplomalı öküz gördüm ki o kadar olur. o söz yalan eğitim de almıyor cehaleti. eğitim dediğin abc öğretir, varsa meslek kazandırır, çarpım tablosu öğretir falan.
şu yukarıda saydığım örneklerin en az %50'i okur yazardır.
mürekkep yalamadıkları için değil, kör cehalete saplanıp kaldıkları için cahiller.
benim babam ilkokul mezunu. 25 yaşından sonra almış ilkokul diplomasını, 1. sınıf terk yani, tanıdığım pek çok üniversiteliden, benden bile, daha aydın, daha çağdaş bir adamdır.
mesele okul, kitap, mürekkep değil.
bizler üniversite mezunuyuz cicim, kahrolsun okuma yazma bilmeyen köylüler mevzusu değil bu.
ay ben üniversite mezunuyum şekerim, beni nasıl bu cahil cühela köylüler! yönetir, mevzusu hiç değil.
cahil olmak o adamın suçu değil çünkü. o adamın cahil olması bu devletin suçu. paşa paşa eğitecek, ilim irfan sahibi yapacak o köylüleri.
onlara daha iyi bir hayat verecek, damı akmayan evler, çorak olmayan tarlalar verecek, iş verecek, aş verecek.
ama o insanlar cahil.
bunu kibirimden söylemiyorum.
cahil oldukları için söylüyorum.
ben İzmir'de 4 kişilik bir ailede büyüdüğüm için iyi okullara gittim, iyi kaynaklara eriştim, dil öğrendim vs vs
ama bu tamamen benim şansım.
eğer Orta Anadolu'nun bir köyünde doğsaydım koşullarım farklı olurdu.
cehaleti hoş görmüyorum, göremem. görülmesinin de yanlış olduğunu düşünüyorum.
cahil insanı cahil olduğu eleştirmem, çünkü o insanın imkanı sınırlıdır.
devlet, okul yapmazsa, okul yapıp öğretmen atamazsa, öğretmen atayıp o sahte hacıların hocaların etkisini bölgede kıramazsa o adamlar bir şey yapamazlar.
ama cehaleti bir sorun olarak görürüm. cehaleti eleştiririm, cehaletin hoş görülmesini de eleştiririm.
seni kastetmiyorum, genel olarak konuşuyorum, elinde her türlü imkan varken gözlerini kulaklarını tıkayıp, birilerinin onlara dikte ettiğine kayıtsız şartsız inanan insana da cahil derim, siyasi görüşü her ne olursa olsun, ister AKP'li ister CHP'li isterse komünist.
cehalet hoş görülecek bir şey değildir. eğitimsiz ve cahil bir toplumumuz var. tekrar ediyorum burada AKP'ye oy verenler cahil CHP'liler süper aydın falan demiyorum.
biz, toplum olarak böyleyiz
ve aman halka cahil demeyelim "elitist" oluruz kaygısıyla cahil bir toplum olduğumuzu söylemek bir suç neredeyse.
oysaki bu toplumda büyük şehirlerimizden, güzel apartmanlarımızdan azıcık çıkıp Anadolu'ya indiğimizde "adetli kadının yaptığı yemek yenmez" gibi adetlerle buluşuyoruz.
Anadolu insanı güzeldir, kalbi temizdir, iyi yüreklidir. vefakardır.
bunlara bir lafım yok.
ama cehalet bu toplumun bir sorunu.
cahil demediğimizde sorun değişmiyor. zihniyet kemikleşiyor ve sonra etrafımız üniversite mezunu ama cahil cühela insanlarla doluyor.
dedim ya o söz yanlış eğitim cehaleti falan almıyor, sadece diploma veriyor. çünkü eğitim sistemimiz de 40 yıldan belki de daha da fazla bir süredir zaten diploma verme ama cahil bırakma üzerine kurulu.
"Bir insan siyaset veya her hangi bir dalda bilgi sahibi olmayabilir. Baska bir dalda ise uzmandir. Bu kisi siyasetten fazla anlamiyor diye cahil ilan edilebilir mi?"cehaleti hos gormuyorum elbette verdigin ornekler hele bazilari sadece cehaletle de anlatilamaz.
Ama falanca cahil diye belirli bir kimseye ozellikle cahil demedigimden bahsettim.
Ben cahil demedigim icin cehalet yok olmuyor tabii, yoksa ben de kullaniyorum cahil kelimesini bazi insanlar icin. Hattabazen bunu onlari mazur gormek icin yapiyorum.
Senin cahil dedigin ise savrukzeynep ve benim.
Peki neden? Elitizm anlamini sana gore yanlis biliyoruz diye mi?
Istedigin detayda cevap yazamadik diye mi?
Mesajina tam cevap vermeden bir kismini elestirdigimiz icin mi?
2 satirlik wikipedia siyaset bilginizle Ahkam kesmeyin. Sonra cahil deyince aglamayin ne demek?
Bir insan siyaset veya her hangi bir dalda bilgi sahibi olmayabilir. Baska bir dalda ise uzmandir. Bu kisi siyasetten fazla anlamiyor diye cahil ilan edilebilir mi?
Elitizmde egitimli olsan da elit olmak icin baska faktorler olacaktir. Belki soy, belki para, guc, sohret. Insanlari ayiran ozellikler illa ki olacaktir.
Elitizmin gecersiz olmasi icin herkesin egitimli olmasi bir kistas degildir.
Lakin herkesin egitime ulasabilmesi esitligin adaletin demokrasinin geregidir.
Ben anadolunun o koylerinden birinde dogdum.
Bahsettigin hurafeleri cok duydum.
Bazen bir egitimliden duydugum hurafeye, egitimsiz biri inanmazdi.
Ben bunlarin cogunun mantiksizliktan oldugunu dusunuyorum.
Neden ayni sartlarda yetismis ayni egitimi almis iki kardesten biri bahsettigin cahillikte olabiliyor da digeri entellektuel olabiliyor?
Her insan zeka olarak, genetik, cevresel faktorler olarak esit degil.
Sen de egitimle cahilligin yenilmedigini soylemissin, egitimli cahiller diyerek. Baban egitim almadigi halde aydin oldugundan bahsediyorsun. Demek ki bu babanin icinden gelen bir sey.
Peki devlet herkesi egitse cahillik biter mi sence?
Cehaleti nasil bir egitim bitirebilir ya da?
Aslinda uzun uzun yazmak istemiyorum su an uykumdan feragat ediyorum. Yine de telefondan yazdigimdan biraz karisik oradan oraya atlayarak yazmis olabilirim. Artik kusuruma bakmayiver.
"Bir insan siyaset veya her hangi bir dalda bilgi sahibi olmayabilir. Baska bir dalda ise uzmandir. Bu kisi siyasetten fazla anlamiyor diye cahil ilan edilebilir mi?"
işte anlaşamadığımız nokta bu, evet edilebilir.
bilmediği konu hakkında bilmediğinin farkında olmadan ahkam kesen insan cahildir. sen bilişimcisin değil mi, şimdi sen bu konudan bahis açsan ben susar ve dinlerim, çünkü bir teneke bile benden daha doludur teknoloji konusunda.
ama ben bildiğimi iddia etmem.
eğer edersem bana da okumuş cahil derler, ben de bir istisna değilim.
"Ben anadolunun o koylerinden birinde dogdum.
Neden ayni sartlarda yetismis ayni egitimi almis iki kardesten biri bahsettigin cahillikte olabiliyor da digeri entellektuel olabiliyor?
Her insan zeka olarak, genetik, cevresel faktorler olarak esit degil."
bak işte en başından yapman gereken eleştiriyi en sonda yapıyorsun.
sen en başında bu şekilde eleştiri getirdin söylediğime de ben mi tersledim? fikirler tartışılmak içindir. benim fikrim çok yanlış da olabilir.
çok şükür en doğruyu kendisinin bildiğini iddia eden o aklı evvellerden değilim.
tekrar ediyorum, benim eğitimli aydındır, okumamış cahildir gibi bir kıstasım yok. aydın olan zeki insandır, zekasını pozitif anlamda kullanan insandır, yoksa Hitlerin de bir sürü tıp doktoru vardı emrinde.
evet dediğin doğru toplumda her zaman birileri diğerlerinden daha eğitimli, birileri diğerlerinden daha zeki olacak. bu eşyanın tabiatı.
ancak asgari bir sorgulama ve araştırmaya dayalı bir eğitim sistemi ile belirli bir taban yaratırsan en azından o tabandan daha cahil bir topluluk olmaz toplumda.
ve burada tabandan kastım eğitim seviyesi değil yani okur yazarlık, üniversite diploması değil.
bak bir arkadaşım facebookunda IŞİD patlamaları ile ilgili olumlar şeyler yazmış. benimle aynı üniversiteden mezun bu adam, aynı hocalardan ders aldık. ben böyle bir insan oldum, o öyle.
ve bu şekilde olacağımız daha okul zamanımızdan belliydi, en sert tartışmalar ikimiz arasında geçerdi. bilimin şirk olduğunu söyleyen bir adamdı bu.
evet bu adamın eğitimi eksik ama bu eğitim üniversite ya da okulla ilgili bir eğitim değil. bu bambaşka bir şey, empati kurmayı engelleyen bir yetersizlik. sorgulamamak, araştırmamakla alakalı bir şey.
bu adamın kardeşi de aynı ve psikopat falan değil iki kardeş de, sokak kedilerine yuva yapan falan tipler.
Orta Doğu'nun haline bir dönüp bakın:
cehalet diz boyu ve biz de giderek o girdabın içine düşüyoruz. ve evet bu bambaşka bir cehalet. eğitimle hiç alakası yok, zekayla da aslında.
ve Orta Doğu'nun ve bizim ülkemizin de bu halde olmasının nedeni sorgulamanın, okumanın yasak olması.
bir önceki mesajında okuyorum demiştin, hiç duymadın mı etrafından "okudun okudun profesör oldun" lafını?
ben çok duydum.
dünkü bebek-baba konusu, sen de yazmışsın o konuya, o yorumları yazanlar isterse ordinaryüs ünvanı taşısın cahildir.
bak mesela Melek Baykal, o da cahilce bir açıklama yapmış. Serra Yılmaz, pek çoğumuzdan daha eğitimli bir kadındır onun açıklaması da cahilce komik de değil ayrıca.
ve bu kadınlar neden böyle açıklamalar yapıyorlar biliyor musun? toplumun geneli o kadar cahil ki, 2 satır mürekkep yalayan kendisini alim sanıyor.
siyaset konusunda fikri olmadan, siyaset hakkında tek bildiği parti temsilcisinin yaptığı açıklamalar olan ve burada AKP'ye yapılan eleştirileri bertaraf etmek için ortaya atılan AKP'li de cahildir
çarşaf yırtan CHP'li de.
zerre fark yok gözümde.
öyle birini küçük görüp diğerini amalarla aklamaya çalışıyorum falan sanma.
cahiller ve bu aldıkları eğitimle alakalı falan değil.
Nobel ödülü alan profesör Kürt mü Türk mü onu tartışan bir toplum, her bir üyesi Ordinaryüs olsa da cahildir.
"Bir insan siyaset veya her hangi bir dalda bilgi sahibi olmayabilir. Baska bir dalda ise uzmandir. Bu kisi siyasetten fazla anlamiyor diye cahil ilan edilebilir mi?"
bilmediği konu hakkında bilmediğinin farkında olmadan ahkam kesen insan cahildir. sen bilişimcisin değil mi, şimdi sen bu konudan bahis açsan ben susar ve dinlerim, çünkü bir teneke bile benden daha doludur teknoloji konusunda.
sen en başında bu şekilde eleştiri getirdin söylediğime de ben mi tersledim? fikirler tartışılmak içindir. benim fikrim çok yanlış da olabilir.
çok şükür en doğruyu kendisinin bildiğini iddia eden o aklı evvellerden değilim.
tekrar ediyorum, benim eğitimli aydındır, okumamış cahildir gibi bir kıstasım yok. aydın olan zeki insandır, zekasını pozitif anlamda kullanan insandır, yoksa Hitlerin de bir sürü tıp doktoru vardı emrinde.
evet dediğin doğru toplumda her zaman birileri diğerlerinden daha eğitimli, birileri diğerlerinden daha zeki olacak. bu eşyanın tabiatı.
ancak asgari bir sorgulama ve araştırmaya dayalı bir eğitim sistemi ile belirli bir taban yaratırsan en azından o tabandan daha cahil bir topluluk olmaz toplumda.
ve burada tabandan kastım eğitim seviyesi değil yani okur yazarlık, üniversite diploması değil.
bak bir arkadaşım facebookunda IŞİD patlamaları ile ilgili olumlar şeyler yazmış. benimle aynı üniversiteden mezun bu adam, aynı hocalardan ders aldık. ben böyle bir insan oldum, o öyle.
ve bu şekilde olacağımız daha okul zamanımızdan belliydi, en sert tartışmalar ikimiz arasında geçerdi. bilimin şirk olduğunu söyleyen bir adamdı bu.
evet bu adamın eğitimi eksik ama bu eğitim üniversite ya da okulla ilgili bir eğitim değil. bu bambaşka bir şey, empati kurmayı engelleyen bir yetersizlik. sorgulamamak, araştırmamakla alakalı bir şey.
bu adamın kardeşi de aynı ve psikopat falan değil iki kardeş de, sokak kedilerine yuva yapan falan tipler.
cehalet diz boyu ve biz de giderek o girdabın içine düşüyoruz. ve evet bu bambaşka bir cehalet. eğitimle hiç alakası yok, zekayla da aslında.
ve Orta Doğu'nun ve bizim ülkemizin de bu halde olmasının nedeni sorgulamanın, okumanın yasak olması.
bir önceki mesajında okuyorum demiştin, hiç duymadın mı etrafından "okudun okudun profesör oldun" lafını?
ben çok duydum.
dünkü bebek-baba konusu, sen de yazmışsın o konuya, o yorumları yazanlar isterse ordinaryüs ünvanı taşısın cahildir.
bak mesela Melek Baykal, o da cahilce bir açıklama yapmış. Serra Yılmaz, pek çoğumuzdan daha eğitimli bir kadındır onun açıklaması da cahilce komik de değil ayrıca.
ve bu kadınlar neden böyle açıklamalar yapıyorlar biliyor musun? toplumun geneli o kadar cahil ki, 2 satır mürekkep yalayan kendisini alim sanıyor.
siyaset konusunda fikri olmadan, siyaset hakkında tek bildiği parti temsilcisinin yaptığı açıklamalar olan ve burada AKP'ye yapılan eleştirileri bertaraf etmek için ortaya atılan AKP'li de cahildir
çarşaf yırtan CHP'li de.
zerre fark yok gözümde.
Nobel ödülü alan profesör Kürt mü Türk mü onu tartışan bir toplum, her bir üyesi Ordinaryüs olsa da cahildir.
Peki cozumu nedir bu sorunun?bu bambaşka bir şey, empati kurmayı engelleyen bir yetersizlik.
kısa sürede çözecek bir cevap bence yok, varsa da ben bilmiyorum en azından. sana söyleyebileceğim tek şey, çocuklar okula girdiği andan itibaren yani 5,5-6 yaşından itibaren yaşlarına uygun bir şekilde pozitif bilimlerle ve sosyal bilimlerle tanıştırılmalı.Peki cozumu nedir bu sorunun?
Marilyn, yanlış anlama da, senin yazdıklarından bambaşka bir elitizm kavramı çıkıyor. Sanki politikacılar gibi yuvarlak konuşuyormuşsun gibi... tamam toplumda daha çok elitkelime oyunu falan yapmıyorum. ama cımbızlama yapanları çok net görebiliyorum.
şimdi oturup baştan demokrasi tarihi mi anlatayım size?
evet onun ilk baştan kastettiği odur. ben de ne demişim
şimdi yazıyı bu şekilde okumak yerine:
bu şekilde okumak arasında ciddi bir iyi niyet farkı vardır.
benim niyetim belli, seninki de belli.
rica ediyorum, durup durup yazdıklarımı cımbızlayarak gelme karşıma. fikirlerimi sonuna kadar tartışırım ama senin bu aradan kelime çekerek yaptığın "niyet" savaşından da hoşlanmıyorum, tarzını da makul bulmuyorum.
al işte bir tane daha:
"Toplumda elit insanlarin var olmasini istiyorsan elitistsindir" bu mu yani?"
bunu mu okuyorsun anladığından? ben öyle bir şey demedim çünkü.
elit=seçkin
elitist=seçkinci.
dünya bir gaz ve toz bulutuydu'dan tekrar başlıyalım, dönelim Platon'a.
sözümüz neydi:
"demokrasi her bireyin eşit eğitimli , akıllı, bilinçli olduğu toplumda en iyi yöntem biçimidir. Aksi takdirde aklı başında topluluk, ısrarla çukura düşmek isteyenler tarafından çukura çekiliyor.''
Elitizm'e çekilen söz bu değil mi?
oysa bu bir demokrasi eleştirisidir ve bu demokrasiye demokrasi icat edildiğinden beri yıllardır yapılan bir eleştiri. peki bu eleştirileri getiren mesela Platon "halk değil seçkinler" yönetsin mi demiş? hayır. peki demokrasideki bir açıktan mı bahsetmiştir, evet, peki bunu yaparken halk arasındaki bir eşitsizlikten ve bir kısmın diğerinden daha iyi olduğunu mu söylemiş, evet.
bu anlamda Platon seçkinci bir yaklaşım mı geliştirmiş, evet.
Sosyal Politkalar Dersi hocamız ilk derste dünyayı değiştirmek için elitist olmak, insanlara adaletli bir dünya vermek için eşitliği savunmak zorundasınız demişti.
sırf birilerinin hassas duyguları zedeleniyor, kendilerini ezilmiş hissediyorlar diye, doğru bildiğim yoldan şaşacak değilim.
yazdıklarımı cımbızlamaktan vazgeçer, başı sonu belirsiz ve aradan çekilen kelimelerle "bak ,işteee buuu" argümanlarıyla gelmezsen memnun olurum. art niyetli okunmadığı sürece gayet açık ve anlaşılır şeyler yazmışım, halbuki.
Nerde ne dediğin gayet belli de, birseyi net ve direkt söylemek yerine, lafı dolandirarak ve uzatarak söyleme gibi yeteneğin var. Direkt söylemek yerine, lafı dolandirarak söylüyorsun sonrada ben öyle bir cümle kullanmadım diyorsun. Evet direkt öyle bir cümle kullanmiyorsun ama bal gibi de onu diyorsun işte. Püff..."Bir insan siyaset veya her hangi bir dalda bilgi sahibi olmayabilir. Baska bir dalda ise uzmandir. Bu kisi siyasetten fazla anlamiyor diye cahil ilan edilebilir mi?"
ben çok duydum.
çarşaf yırtan CHP'li de.
zerre fark yok gözümde.
Anam ya üst kısımda yazmaya başlayıp da yollamaktan vazgectigim yazı kalmış, görmezden gelsin herkesMarilyn, yanlış anlama da, senin yazdıklarından bambaşka bir elitizm kavramı çıkıyor. Sanki politikacılar gibi yuvarlak konuşuyormuşsun gibi... tamam toplumda daha çok elit
Nerde ne dediğin gayet belli de, birseyi net ve direkt söylemek yerine, lafı dolandirarak ve uzatarak söyleme gibi yeteneğin var. Direkt söylemek yerine, lafı dolandirarak söylüyorsun sonrada ben öyle bir cümle kullanmadım diyorsun. Evet direkt öyle bir cümle kullanmiyorsun ama bal gibi de onu diyorsun işte. Püff...
ne diyorum Zeynep?Marilyn, yanlış anlama da, senin yazdıklarından bambaşka bir elitizm kavramı çıkıyor. Sanki politikacılar gibi yuvarlak konuşuyormuşsun gibi... tamam toplumda daha çok elit
Nerde ne dediğin gayet belli de, birseyi net ve direkt söylemek yerine, lafı dolandirarak ve uzatarak söyleme gibi yeteneğin var. Direkt söylemek yerine, lafı dolandirarak söylüyorsun sonrada ben öyle bir cümle kullanmadım diyorsun. Evet direkt öyle bir cümle kullanmiyorsun ama bal gibi de onu diyorsun işte. Püff...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?