çölyak

darlyda

Sevgiyumağı
Kayıtlı Üye
4 Şubat 2017
2.097
1.538
Iyi geceler dilerim herkese.

Yıllardır geçmeyen mide ağrım vardı ama önemsememiştim doğumdan sonra iyice arttı artık dayanamaz oldum ve uzun uğraşlar 3 4 defa ayrı ayrı yapılan endoskopi ve biyopsiler sonucunda kesin çölyak tanısı koyuldu.

Çok tuhaf hissediyorum kendimi. Abur cubura düşkün değilim ama en zevk aldığımız şey eşimle gece ansızın dışarı çıkmak yemek yemek veya seyahatlerde neler meşhursa onları tatmaktı. Artık hayatım boyunca sadece bana ve benim gibi çölyak hastalarına özel sayılı cafelere gidebileceğim.

Sayılı diyorum çünki malesef ülkemizde çölyak hastalarına yeteri kadar alan yok.. Bugün gezmediğim yer kalmadı neredeyse ve koskoca şehirde sadece 2 yerde glütensiz ürünlere ulaşabildim. Ve inanılmaz pahalı.

Gözyaşları içinde birkaç parça birşey alıp çıktım. Evet hayatta daha büyük acılar var biliyorum. O kadar büyük şifasız hastalıklar var ki... Her anıma şükürler olsun. Ama beni üzen yaralayan şey farklı besin gruplarına ihtiyacımız varken ürünlerin bu kadar pahalı ve nadir yerlerde olması.

Zaten zor bir yaşam biçimi özellikle bugün tanıştığım bir kadın gözleri dolu dolu evladı için aldığı 15 tl lik tek gofretten bahsetti. Durumları yok ama yavrusu gözünün önünde aģladıkça kadın mahvolmuş.

Ne yapabilirim dedim kendi kendime. Gerekli bir kaç yeri aradım ve başvuruda bulundum. Içimden geçenleri ve zor durumda olanlardan bahsettim. Lakin yapıcaz diyorlar ne kadar doğru ne zaman faliyete geçer bilemiyorum.
Benim için sorun değil ben yemem, ulaşamasamda olur. Ama bu ürünlerin pahalılığı okul kantininden rahatca yiyebilen çocuklara, çölyak hastası onlanların istekle, iştahla bakması çok acı.

Bir iç dökmeydi. Kendimden ziyade erişemeyenler pahalı olduğu için belkide tadamayacak çocuklara üzgünüm bu gece. Kendi oğlumu koydum onların yerine.

Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Tüm hastalara şifa,deva versin inşallah.

Başınızı ağrıttım hakkınızı helal edin. Iyi geceler dilerim...

İyi geceler, öncelikle gluten intoleransı olan biri olarak (ve bunu 2 yıl önce farkettik) yazıcam. Evet o cocuklar için hersey cok zor zaten katılıyorum. Ama siz ve zevkleriniz için su sekilde bakmanız gerekiyor. Gluten bizleri hasta ediyor ve neredeyse bircok insan için zararlı. Ee o halde neden yiyelim ki. Glutensiz ürünler için de arayısa girmeyin derim ben. Hem bir cogu saglıksız aslında etiketlerine bakarsanız. Baska sehirlere gittiğimizde bende sizin gibiyim (ascıyım zaten) ama tüketmediğimde cok daha saglıklı oldugumu gördüm ve kabullendim. Alternatif seyler de yapabilirsiniz kendi mutfagınızı kendiniz olustırun ve en önemlisi yemeklerinizi yanınızda tasımayı öneririm. Yaz geliyor. Ceişt cesit ot dolucak pazarlar. Şifa kaynağı hepsi. Zaten zararlı olan birseyden kurtuldunuz öle düşünelim. Çölyak kolaydır demiyorum yanlıs anlamayın lütfen sadece iyi taraflarından da yakalayalım konuyu.

Eşimde sizin gibi düşünüyor haklıda, sizde haklısınız. Insan bir anda herşeyin kısıtlanmasına üzülüyor istemeden de olsa. Matığım oh iyi oldu sağlıklı yaşarsın diyor içimdende tatlısız ne yaparım
Bir misafir gelse yada biz gitsek bir yerde yemek yemek istesek ne bileyim sanki herşey istediğimiz gibi olmayacak biliyorum. Sürekli bu hastalığın tanısından önce şuraya da gidelim şunuda mutlaka yemeliyiz diye hayal kurardık sanki şimdi herşey yıkıldı gibi. Haliyle eşimde yemek istemiyor yanımda canım çeker diye oda benimle diyet yapacakmış :)

Sağ olsun dediklerinizde haklısınız. Tek anlamadığım glutensiz un diyorlar onlar doğru değil mi? 2 3 paket kadar aldın kendime ekmek yaparım diye sağlıksız mı onlarda glütensiz diyor bilemedim şimdi.

Bundan 15 sene önce anneme de çölyak teşhisi konulmuştu ancak 1,5 yıl sonra yanlış teşhis olduğunu öğrendik aslında crohn hastasıymış. O zamanlar sadece halk ekmeğin özel ekmeği ve Eti'nin pronot bisküvisi vardı. Ekmekten bir süre sonra tiksinmişti annem zaten ama artık ürün çeşitleri arttı ve kendi isteğiyle glutensiz yaşamı tercih eden bir çok insan var internette de bir çok tarif var. Kolay değildir elbette ama siz de şikayetleriniz azalıp daha iyi hissettikçe alışırsınız.

Yani glutensiz un diye satılan paketlerde koruyucu cok fazla aman diyim içerik okumadan almayın.Kek mi canınız cekti. Fasulye unu kullanabilirsiniz mesela. Doktorunuza danısırsınız zaten İnstagram bunun için bir cennet.Hem çölyak hastaları için recete ler var hem de benim gbi glutensiz beslenmeye calısanlar için.Ekmek konusu sıkıntılı eksi mayalı organik ekmeğimi yapabiliyorum ben ama sizin için glutensiz ekmek yapan var mı sorustururum canınız cektiğiniz zamanlarda en azından. Şimdi bir anda yasak geldi ya böyle hissetmeniz cok normal üzmeyin kendinizi. Bagırsaklarınız kısa zamanda toparlar insallah. Ben bu aralar stresten ne bulursam yiyorum (yeme bozukluğum var sanırım) rutinime döndüğümde glutensiz beslendiğimde yani ruh hali olarak da cok ii hissediyorum. Tatlı konusunda bircok alternatif bulunur merak etmeyin, bahaneyle rafine sekerden de uzaklasırsınız =)

3 ayrı hastane ve doktordan tani konuldu malesef. Ilk duyduğumda inanmadım 20 yıldır kimse bana çölyaksın dememişti. Araştırdıkça belirtileri fark ettim ayrı bir doktora gittim ayni endoskopi kolonoskopi biyopsi derken yine çölyak tanısı kondu. Bir kezde tıp fakültesine gittim bir profa. Oda ayni tanıyı koyunca pek ümidim kalmadı açıkcası. Birden hayatım eskisi gibi olmayacak diye üzüldüm üstüne birde bugün gördüğüm kadın aslında bana bir gerçeği hatırlattı ben yıllarca yedim o tatları aldım ve neler olduğunu biliyorum. Ama onun ve onun gibi birçok yavrunun kolayca ulaşamaması, üzülmeleri ve kendilerini farklı hissetmeleri beni daha bir yıprattı. Bu hastalık genetik demişti ilk gittiğim doktor. Ve oğlumunda aynı hastalığı yasamasını istemiyorum. Elimden geldiğince sağlıklı beslemek istiyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

Glutensiz un yerine misir ekmegi yapabilirsiniz mesela.
Çoğu tatlilar serbest ve aslinda kaçırdığıniz fazla birşey yok.
Ben uzun zamandir gluten yemiyorum- çölyak hastasi değilim. Sağlığıma iyi geliyor.
Badem ve coconut unundan bol bol kek yapabilirsiniz...biraz pahali ama hemde sağlığıniza yaptığınız bir yatirim olduğunu unutmayin.
Misir unundan ben makarna bile yapiyorum...cok güzel oluyor.
Ben almanyadayim, belkide burda cok yaygin olduğu icin alternatifler bol ve hayalgucunuzu zorlarsaniz fazla seylerden mahrum kalmazsiniz

Doktorum mısır, patates ve pirinç unu önerdi. 2 gündür mısır unundan yaptım. Bugün biraz araştırınca glutensiz unla karşılaştım içeriğine bakma şansım olmadı bu unu internetten aldım yarın gelecek. Isim verilirmi bilemem ama migrossanal marketten sipariş verdim. Bilemiyorum belkide kullanmam içeriği okuyayım.

Size de çok teşekkür ederim içime su serptiniz. :)

Merhaba,
Oncelikle gecmiş olsun. Uzun yıllardır gıda sektorundeyim baslıgi gorunce hemrn geldim belki bir faydam olur diye.
Öncelikle sunu belirteyim, glutensiz urunler aslinda maliyeti cok yuksek urunler degil ama malesef buyuk firmalar burda da bi duzen kurdular.

Oncelikle bunu bi hastalik olarak degil yaşam bićimi olarak kabul etmelisiniz. Sonrasinda herseyi kendinizin uretebileceginizin farkina varmalısınız.
Tum glutensiz urunlerin ortak ham maddeleri cogunlukla aynidir, ornegin pirinç, patates, mısır, nohut gibi. Biraz arastirarak kendi ununuzu bile üretebilirsiniz.
Ve mutlaka baska hekimlerden de gorüş alın. Çolyak teshisi yanliş koyulan bircok insan var cevremde. Bu arada hastaliginiz hangi asamada bilmiyorum ama evdeki mutfak gereclerini de ayırmaniz gerekir. Capraz bulaşma olabilir.

Sormak istediginiz birsey olursa yardimci olmak isterim.

Bu arada cok onemli not: Hassasiyeti olmayan insanların tamamen glutensiz beslenmesi resmen intihar. Gluten dogal bir protein ve vucudumuzun buna da ihtiyaci var. Zamaninda margarin satmak icin tereyagı zararli diyen lobi şimdi de gluten zararlı tuketmeyin diyor. Saglikli insanların tamamen glutensiz beslenmesi geri donusü olmayan zararlar verebilir. Bu algi operasyonunun nedeni de daha cok pahalı glutensiz urun satabilmek. Sizin konunuz vesilesiyle glutenin zararli olduguna inanan saglikli arkadasları da uyarmak istedim.

Son düzenleme:
2 gündür mısır unu kullanıyorum. Aslında depresyonda gibiyim kendime gelemedim henüz inşallah bugünden itibaren kendimi diyet yapıyormuş gibi hissederk yarına bunun bir yaşam biçimi olduğunu kavrayarak uyanacağım. Tarifler hayal güçlerim anca devreye girer heralde şoku atlattım

3 ayrı doktordan tanı konuldu ve farklı hastanelerde. Bende ilk başta pek inanmak istemedim. Ama vücudumda kaparıklar kızarıklar vardı dirsek kol bölgelerimde. Sürekli uyku hali yorgunluk ve günün her saati baş ağrısı çekiyordum. Soğumdan sonra iyice artan mide ağrım, istifra ve ishalle birlikte 2 ayda 10 kilo kaybettim. Üstelik hala daha zayıflamaya devam ediyorum. Bunların şüphesiyle gittim ve sonuç bu. Anne tarafımda 2 baba tarafımda 1 tane çölyak hastası var. Genetik geçmişimde aslında yatkinlığımı belli ediyormuş doktorum dedi.

Benim sormak istediğim bikaç şey olacak.
1- Glutensiz unlar zararlı mı?
2- Bir markanın pasta malzemelerini gördüm glutensiz diyordu(puding,kabartma tozu vs.) bunlar ne kadar doğru emin olamıyorum.
3- Benim bir oğlum var ve onuda normal gıdalarla mı beslemeliyim yoksa glutenli gıdalardan uzak mi durmalı. Denildiği gibi genetikse onda da bu hastalık baş gösterebilir mi

bilginiz varsa aydınlatırsanız çok sevinirim.

allah razı olaun sizden.

Rica ederim. Bende size zaman zaman kullandığım seyleri gönderirim özelden merak ettiğiniz birsey olursa falan sorarsınız. Maş fasulyesi unum bile var bugun dolabı toplarken buldum =) gerekli gereksiz herseyi denemek istiyorsam demek ki =)
Man z
K

Yavaş yavaş alışırsınız- zaten saglikli ne varsa yiyebiliyorsunuz.
Ben yillardir gluten yemiyorum- ayni zamanda şekerde yemiyorum. Belirli bir alışma sürecinden sonra insan tadini bile unutuyor :)
Nohut unu cok kullanışlı mesela makarna, börek tipi yiyecekleri nohut ununla yapabilirsiniz.
Pizza icinde karnabahar öneririm.
Neyse, alakasi yok ama Low carb ve ketojenik diyet listelerinden faydalanabilirsiniz

Rica ederim, cumlemizden Allah razı olsun.
Bilindik markaların glutensiz urunlerine güvenebilirsiniz. Ama malesef merdiven altı uretim de cok var. Mesela dogu illerinden birinde uretilen bi makarna var, bizim laboratuvar sonuclarinda bile yuksek miktarda gluten tespit ediyoruz.

Unlar da icerik olarak genelde aynı ama malesef yuksek miktarda kimyasal kabartici kullananlar da var. En guzeli biraz alisinca kendi karişiminizi hazirlamak.

Evet colyakin genetik taşiyiciligi olduguna dair gorüşler mevcut ama kanitlanamiyor. Anne ve baba soyunda hic colyak hikayesi olmayıp da colyaka yakalanan hastalarin sayisi da cok fazla. Henüz sebebi bilinmiyor. Bu yuzden oglunuzu gozlemleyerek ilerleyebilirsiniz. Yani glutenli gida tukettigindeki saglik durumu ile glutensizi karsilastirabilirsiniz. Doktor gorusu alabilirsiniz. Ama emin olmadan gluteni keserseniz geri dönüşü olmayan hasarlar birakabilir, özellikle kas ve zihin uzerinde Allah korusun.

Pasta malzemeri de güvenilmez diyemem. Ama kimyasal kabartici ve kivam arttirici cok fazla. Fakat saglikli insanlarin kullandiklarinda da var malesef. O yuzden kar zarar hesabı yapabilirsiniz.

Bendede haşimato çıkdı.Doktorum glutene hassasiyetin var bence dedi.Glutensiz beslen kiloda verirsin dedi.Halk ekmeğin glutensiz ekmeginden aldım çok kötüydu yiyemedim.Evde kendim yapayim dedim yine çok kötüydü.Bende vaz gectim.Acaba mısır unundan yapilmis ekmegin tadi nasil.Birde mısırlar gdo lu sağliksiz degilmi.

Misir unundan ekmek mis gibi olur

Baktim soyle bir nete... sagliksiz seyler yemezsen et ot meyve diye gidersen aslinda olmasi gerektigi gibi beskenirsin zaten. Biliyorum aburcubur hamur ister insan ama : (

şuan mısır unundan ekmek yapıyorum. Tadı bana pek kötü gelmiyor açıkcası. Bazlama tarzında yapıp buzluğa falan da attım. Hazır mısır ununda gdo var mı pek bie bilgim yok ben köyden yada değirmen alıyorun direk unlarımı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…