çölyak

Rica ederim. Bende size zaman zaman kullandığım seyleri gönderirim özelden merak ettiğiniz birsey olursa falan sorarsınız. Maş fasulyesi unum bile var bugun dolabı toplarken buldum =) gerekli gereksiz herseyi denemek istiyorsam demek ki =)

Man z

K
artık bende dnemeye başlayacağım. Bildiğiniz ve bu çok güzel dediğiniz tarifler varsa müsait olduğunuzda canınızda iaterse tabi özelden atabilir misiniz :)

Yavaş yavaş alışırsınız- zaten saglikli ne varsa yiyebiliyorsunuz.
Ben yillardir gluten yemiyorum- ayni zamanda şekerde yemiyorum. Belirli bir alışma sürecinden sonra insan tadini bile unutuyor :)
Nohut unu cok kullanışlı mesela makarna, börek tipi yiyecekleri nohut ununla yapabilirsiniz.
Pizza icinde karnabahar öneririm.
Neyse, alakasi yok ama Low carb ve ketojenik diyet listelerinden faydalanabilirsiniz
teşekkür ederim bakarım oradaki diyetlere de. Zaten hayatımdan çıkardıklarım benim yararıma aslında. Kendim diyete başlasam bu kadar üzülmezdim. Neyae vardır bunda da bir hayır belki birazda olsa hastalığım düzelirse kilo alabilirim.

Rica ederim, cumlemizden Allah razı olsun.
Bilindik markaların glutensiz urunlerine güvenebilirsiniz. Ama malesef merdiven altı uretim de cok var. Mesela dogu illerinden birinde uretilen bi makarna var, bizim laboratuvar sonuclarinda bile yuksek miktarda gluten tespit ediyoruz.

Unlar da icerik olarak genelde aynı ama malesef yuksek miktarda kimyasal kabartici kullananlar da var. En guzeli biraz alisinca kendi karişiminizi hazirlamak.

Evet colyakin genetik taşiyiciligi olduguna dair gorüşler mevcut ama kanitlanamiyor. Anne ve baba soyunda hic colyak hikayesi olmayıp da colyaka yakalanan hastalarin sayisi da cok fazla. Henüz sebebi bilinmiyor. Bu yuzden oglunuzu gozlemleyerek ilerleyebilirsiniz. Yani glutenli gida tukettigindeki saglik durumu ile glutensizi karsilastirabilirsiniz. Doktor gorusu alabilirsiniz. Ama emin olmadan gluteni keserseniz geri dönüşü olmayan hasarlar birakabilir, özellikle kas ve zihin uzerinde Allah korusun.

Pasta malzemeri de güvenilmez diyemem. Ama kimyasal kabartici ve kivam arttirici cok fazla. Fakat saglikli insanlarin kullandiklarinda da var malesef. O yuzden kar zarar hesabı yapabilirsiniz.
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. :)

Evet cok zor bu tarz hastaliklar ama cocuklara laf anlatmak daha zor.. bol sebze agirlikli beslensen?
Normalde abur cubur pek tüketmem zaten. Sebze ve et ağırlıklı beslenirim ama tatlı türleri yapmayı çok severim artık bunlardan da yemicem. Ben kendimi frenlerimde çocuklara daha çok üzülüyorum açıkcası.

Geçmiş olsun Allah dermansız dertler vermesin.
İnstagramda Semanınmutfağı diye bir hesap var,tarifleri çok güzel.
Web'den de Sema Sümeli diye aratabilirsiniz.

Çok fazla olmasa da SGK' nın çölyak hastaları için ödediği aylık bir tutar var, biraz yardımcı olur. Çok geçmiş olsun.

Bende gluten intoleransi var. Tabi colyakli gibi cok dikkat etmemize gerek olmuyor. Mesela paketli bir gidada eser miktarda gluten olabilir diyorsa sorun olmuyor. Size tavsiyem glutensiz tatli, hamur isi ekmek abur cubur gidalara yuklenmeyin. Madem gluten yok onlarin yerine baklagil, pirinc, patates falan koyun. Caniniz abur cubur cekince misir patlatin. Tatli isterseniz misir nisastasiyla sutlu tatlilar yapin. Bugday disinda yenebilecek cok sey var. Yiyemediklerinize degil yiyebildiklerinize odaklanin

Geçmis olsun.
Okurken aklıma alerjik bebek/çocuklar geldi,onların aileleri de bu konuda çok zorlanıyor. Düşünsenize anaokuluna gidecek ama yemekte yiyeceği şeyler kısıtlı,zaten ona özel menü hazırlanmayacak,dışarı çıkacak, istediği şeyi annesi alamayacak zira alerjik,ciddi sonuçları olabilir. Maalesef henüz böyle bir bilinç oturmadı insanlarda. Çeşit çeşit yemek bulursunuz bir yere yemeğe gittiğinizde ama sizin durumunuza uygun tek bir kalem yoktur.
Çok zor bir durum haklısınız ama en azından yetişkinsiniz,diyetinize uygun bir beslenme programı düzenleme şansınız var,glutensiz unlar alıp kendi ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz,atıştırmalıklarınızi yapabilirsiniz kurabiye,çörek vb
Üzülmeyin,yeter ki Rabbim dermansız dert vermesin.

Normalde abur cubur pek tüketmem zaten. Sebze ve et ağırlıklı beslenirim ama tatlı türleri yapmayı çok severim artık bunlardan da yemicem. Ben kendimi frenlerimde çocuklara daha çok üzülüyorum açıkcası.
Cocuklardada mi var?? Biliyorum cok zor bu tarz seyler Allah yardimcin olsun : (

Merhaba,
Oncelikle gecmiş olsun. Uzun yıllardır gıda sektorundeyim baslıgi gorunce hemrn geldim belki bir faydam olur diye.
Öncelikle sunu belirteyim, glutensiz urunler aslinda maliyeti cok yuksek urunler degil ama malesef buyuk firmalar burda da bi duzen kurdular.

Oncelikle bunu bi hastalik olarak degil yaşam bićimi olarak kabul etmelisiniz. Sonrasinda herseyi kendinizin uretebileceginizin farkina varmalısınız.
Tum glutensiz urunlerin ortak ham maddeleri cogunlukla aynidir, ornegin pirinç, patates, mısır, nohut gibi. Biraz arastirarak kendi ununuzu bile üretebilirsiniz.
Ve mutlaka baska hekimlerden de gorüş alın. Çolyak teshisi yanliş koyulan bircok insan var cevremde. Bu arada hastaliginiz hangi asamada bilmiyorum ama evdeki mutfak gereclerini de ayırmaniz gerekir. Capraz bulaşma olabilir.

Sormak istediginiz birsey olursa yardimci olmak isterim.

Bu arada cok onemli not: Hassasiyeti olmayan insanların tamamen glutensiz beslenmesi resmen intihar. Gluten dogal bir protein ve vucudumuzun buna da ihtiyaci var. Zamaninda margarin satmak icin tereyagı zararli diyen lobi şimdi de gluten zararlı tuketmeyin diyor. Saglikli insanların tamamen glutensiz beslenmesi geri donusü olmayan zararlar verebilir. Bu algi operasyonunun nedeni de daha cok pahalı glutensiz urun satabilmek. Sizin konunuz vesilesiyle glutenin zararli olduguna inanan saglikli arkadasları da uyarmak istedim.

bu konuyu biraz daha acar misiniz?
Bizim ailecek gluten sorunumuz yk, ancak son yillarda mide ve bagirsak yonunden daha hassaslastim, kime danissam gluteni kes diyor, ben de hazirlik yapiyorum bunun icin.

Konu sahibi cocuklara uzulmenize bence gerek yok,
zaten erken yasta bu beslenme duzenine gecen bir cocuk, o tadi bilmeyecegi icin ozenmeyecektir de.
Konuda ornek verdiginiz aglayan anne biraz fazla duygusal yaklasiyor bu duruma bence, siz de o duygusalliga burunmussunuz. Evet zor bir durum ama caresi varsa uzulmeye gerek yok.

bu konuyu biraz daha acar misiniz?
Bizim ailecek gluten sorunumuz yk, ancak son yillarda mide ve bagirsak yonunden daha hassaslastim, kime danissam gluteni kes diyor, ben de hazirlik yapiyorum bunun icin.

ben kestim ve rahatladim.
aslinda glutenle sorunum yok- ben baska sebeplerden yemiyorum.
100% hayatimdan cikarmadim ama 90% glutensiz cok güzel ve saglikli yasaniyor. kan degerlerim, derim, kilom, sacim, seker seviyem vs. süper.
hormon sorunlarim vardi (hipofizde tümor) bu sorunu cözebilmek icin- sekeri ve gluteni kestim, doktorum bile sasiriyor ama kitle yari yariya kücüldü

kamu hizmeti yapin, buradan yazin :))

kirazli findikli pasta/elmali cevizli pasta

175 gram eritilmis terayag (yakmadan eritin)
200 gram seker
4 yumurta
150 gram cikolata parcalari (rendeden gecirebilirsin, ama ben bicakla kücük kücük dogruyorum)
150 gram ögütülmüs findik (rondodan geciriyorum)/ veya ceviz
130 gram misir unu (elekden gecince kek daha yumusak oluyor)
1 Tatli kasigi kabartma tozu
1-2 tatli kasigi tarcin (ben bol tarcinli seviyorum, istersen hic eklemezsin)
350 gram konserve kiraz (eger konserve kiraz bulamazsan, buzluktanda olur- eger oda yoksa fazla sulu olmayan herhangi bir meyveyi kullanabilirsin- tarcina elma cok güzel gidiyor mesela)

dekorasyon icin pudra sekeri

ermis tereyagini mixerle iyice cirpin (köpük köpük olana kadar) icine yavas yavas yumurtalari ve sekeri ekleyin.
iyice cirpdiktan sonra, cikolatayi, findiklari/ Cevizleri, unu, kabartmatozunu, ve tarcini yavasca ekleyin (bu asamada fazla cirmayin, yavas yavas ekleyin- yoksa pasta kabarmaz)
Yaptiginiz hamuru 26lik bir pasta kabina alin (kabi isterseniz tereyag ile sivayin)
üstüne kirazlari (veya kavurdugunuz elmalari) yerlestirin.

175-200 derece arasi pastayi 45-50 dakika arasi pisirin.
soguduktan sonra üstüne pudra sekeri serpistirin

X