- 24 Aralık 2014
- 4.908
- 6.613
-
- Konu Sahibi mahmut abi
Yanlış yazmışım kuşu kullanmadıkları salona aldılarEvet bunu hep duyuyorum ve buradaki yorumlarda da gördüm hep bir "üç ay" cıvarı süreden bahsediliyor. Görümcemin kızının da 13 yaşındayken kuşu vardı sonra kedi aldılar. Mecbur kediyi hemen hemen hiç kullanmadıkları misafir salonuna aldılar. Kız kedi ile daha çok haşir neşir oldu, kuşu unuttu. kuş 3 ay sonra öldü Görümcem hep der "biz öldürdük o kuşu" diye.. Hem duygusal hem de fiziksel olarak çok narinmiş bu kuşlar.
Eceli geldi öldü kafesinde olsaydı bu kadar kimse üzülmezdi bide eşinizin emanetiymis keşke bir tık daha hassas bakilsaydi hem çok sıkılmış kuş hemde ihmal edilmiş sanırım . Yiyecek ekmeği suyu o kadarmış demekkiYok girmeyeceğim. Belki sonra eşim isterse ve kendi bakacaksa... diyeceğim de bu kuşu alırken de ben istememiştim de engel de olmadım ama "kendin bakacaksan al" demiştim. "ben bakacağım tabi" demişti... Baktı gördük. Ben ise bakamadım işte
Allah uzun ömür versin, tüyü kadar ömrü olsun.
İşte çok doğru söylüyorsunuz. Kendimi suçluyorum ama olay sadece benim bu konudaki cahilliğim değil (ki kuş evet benim cahilliğimden öldü) ama dediğiniz gibi cahil cahil yine de üzerine titreseydim bu kadar suçlamayacaktım kendimi
sizin bir suçunuz yok bence doğruyu söyleyin eşinize. zaten durumundan bahsetmişsiniz, sizi suçlayacağını düşünmüyrum. elbette üzülür ama yapacak birşey yok.Daha önce evcil hayvanlar bölümünde konu açmıştım eşimin muhabbet kuşu ile ilgili.
Eşim bu kuşu aldı ve çok seviyordu. Evimizde kedi olduğu için onu evimizin üst katında kendi çalışma odasında tutuyordu. Evin en büyük odası ve eşim zamanının çoğunu da o odada geçiriyordu. Kuşun kafesi devamlı açıktı, kuş uçuyordu eşimle oynuyordu vs.
Eşim ailesinin sağlık sorunları nedeniyle 3,5ayı aşkın bir süredir uzakta ailesinin yanında kalıyor. Yani ayrıyız. Ben kedi ve kuş ile birlikte evdeyim.
Çok vicdan azabı çekiyorum ama evde kedi var diye kuşu salona getirmedim. Salonda olsa kafesi kapalı tutmak zorundaydım, eşimin odasında ise kafesi açık istediği gibi uçuyor, bir sürü de oyuncağı vardı, bir de gündüzleri ona radyo açıyordum bazen, camda da tel var diye aralık bırakıyordum, bahçeden kuş sesleri falan da geliyordu.
Sıkılmaması için böyle yapıyordum ama doğruya doğru günün koşuşturması içerisinde hayvanın yanına pek uğramıyordum. Sadece mamasını ve suyunu kontrol etmek için günde bir iki kez girip çıkıyordum, arada kafesini temizliyordum vs. Zaten üst kata sadece çamaşır yıkamak ve asmak dışında çıkmıyorum normalde hep alt kattayım.
Yine de kuş bakımından hiç anlamama rağmen hayvanı bu şekilde 4 aya yakındır sorunsuz bir şekilde yaşattım. Ancak havalar soğuduğu için geçen hafta camı kapattım, klimayı da 19 dereceye ayarladım, odası ılıktı.
Bugün temizlik için yardımcı kadın geldi. Kuşun odasını da temizledi. Sonra aşağıya inerken "odayı temizlerken kafesini kapattım açayım mı kapısını?" dedi. "Aç tabi uçuyor o orada" dedim. Akşama kadar da gidip bakmak aklıma gelmedi.
Neyse gece saat 22.30 gibi çıktım kuşun odasına ama kuş yok. Deliler gibi bir saat aradım onu odanın içinde. Sonra odanın öteki tarafında bir tüneği var. Oraya tüneyince tuvaleti yeri pisletmesin diye çöp tenekesini altına koymuştuk. Bir baktım ki çöpün içinde (çöpe yeni poşet geçirilmişti) bu da poşetin kıvrım yerine girmiş, görünmüyor. Aldım baktım hayvan normal değil, hasta gibi. Oysa sabah normaldi. Kafasında tüyler de yolunmuş gibiydi. Sonra bir baktım camlarda perdeler hep kapalı olur ama kadın perdeleri açmış. Bu da anladığım kadarıyla camdan uçmak istemiş kendini cama çarpmış. Nasıl aklıma gelmedi ki perdeleri söylemek?
Eşimi aradım mecburen anlattım durumu, hatta görüntülü de aradım gösterdim kuşu. "o sersemlemiş sen onu koy kafesine, sabaha kendine gelir" dedi. Ama hayvanın hali yok. Suyun yanındaki tüneğe koydum, bu arada bacakları güçlü tutuyordu ama dönerken kuyruğunu toparlayamıyor. Gözleri de yarı açık. Veterineri aradım "sabah 9da getir" dedi. Ama 1 saat sonra kuş öldü.
İki gün sonra eşimin doğum günü ve yanına gidecektim, kutlama yapacaktık. Ben eşime nasıl şöyleyim şimdi? Ne kadar üzülecek. Benim yüzümden öldü vicdan azabı çekiyorum.
Bu nasıl veterinermiş Allahını seversen?Teşekkür ederim. Kuşu veterinere götürdüm bu arada. Neden ölmüş olabilir diye sordum. Veteriner baktı cildinde morarma var. Ben kuşun tüylerinin altından derisine bakacak kadar tutamıyordum ki elimde. Hem zaten deri rengine arada bir bakmam gerektiğinden bile haberim yok, hiçbir şeyden haberim yok. E-coli hastalığına benziyor cama çarpmaya benzemiyor dedi veteriner. Kafesi temizliyordum tamam ama verilen mamalar ideal olarak 3saatten fazla tutulmamalıymış. Ama tabi realde insanlar işe gidiyor gün boyu evde değil zaten 3 saatte bir nasıl değiştirilsin o yüzden en azından hergün değiştirilmeliymiş, yese de yemese de. yemediği dökülmeli kabı temizlenmeli ve taze mama konmalıymış. Ben bunu bilmiyordum. Sanki kediye mama koyar gibi, bakıyordum maması eksildi mi üzerine dolduruyordum. Bilemedim dedim Veteriner "test et" dedi "çitlediğin çekirdeği bir gece açıkta bırak bak ne oluyor" dedi. Nasıl düşünemedim bilmiyorum. Ama özellikle havanın nem dengesinin değiştiği durumlarda bu çok olurmuş. Birden de yağmurlar bastırdı. "Bu durumla çok karşılaşıyoruz, sadece siz değilsiniz bu hatayı yapan, çok oluyor" dedi. Anlamamış olmanız normal, belirti verir ama çoğu kez gözden kaçar, hayvan aniden kötüleşene kadar anlamayabilirsiniz, kurtuluşu da yoktur zaten ondan sonra dedi. Velhassıl insan bilmediği hayvana bakmamalı. Meğer çok narin hayvanlarmış bunlar. hadi bilmiyorum, eşim de öğretmedi, kendim araştırsaydım netten. Muhabbet kuşu ile ilgili aklıma takılan bazı şeylere baktım gerçi de, doğru dürüst bilgilenmedim.
Evet şimdi hayvan benim yüzümden öldü. Eşim aradı, böyle böyleymiş veteriner tedaviye aldı dedim. Doğum günü geçsin, ondan sonra söyleyeceğim. Veterinerde öldü yalanını sürdürmeyi başaramayabilirim, hem eşim cenazeyi ister mi istemez mi veterinerden bilmiyorum. Doğruyu söyleyip, sen üzülmeyesin diye sakladım, şimdi söylüyorum demeyi düşünüyorum. yani şu an böyle düşünüyorum. Kuşu bir beze sarıp bir kutuya koydum, bugün yola çıkmadan gömeyim diyorum. ne yapabilirim?Eşim gelene dek derin dondurucuya atıp bekletemem, mecbur gömeceğim