çocuklarınızın geleceği için neler yapıyorsunuz,yurt dışında eğitim

Yani dediğim gibi, bursa başvuran çok kişi oluyor hele ki Avrupa için 10 kişilik kontenjana 2000 kişi başvuruyor ... başvurusunun sıyrılması için ortaya çok güçlü bir başvuru paketi koyması gerek. Dediğim gibi çok iyi portfolyo yapsın, bütçe varsa Avrupada workshoplara katılsın, olmazsa Türkiyedekilere katılsın, yarışmalara hayır demesin .. bir de yaptığı resimlerden digital havası aldım nedense, digital art yapmayı düşünür mü? Digital art dünyanın her yerinden yapılabiliyor, ülkenin hiçbir önemi yok, dünya pazarına kolayca açılıyorsun. Sonra da yaptıklarını online portfolyo yapar.

bu nasıl olcak
sade dijital yapıp nete koymaktan bahsetmiyorsun değil mi
bunun için platformlar vs var mı ki

işte ülkelerde yaşayanlar biraz bilgi verse iyi olur dedim
baksan sitede 765482345676584392 kişi yurtdışında ama kimseden ses çıkmıyor
aslında dijital vatandaşlığı da araştırdım ama kime neye güvenilir bilmiyorum
sanki sen bahsetmiştin bir konuda
hatta üstün yetenek vizesi diye bir şey bile var ama onda direk her türlü masrafını kendin karşılıyorsun sade vizede kolaylık var

Öyle şeylere ihtiyacı yok, öğrenci vizesiyle gitsin bir ücret ödemeden, sonra iş bulursa çalışma izni alır sonrası vatandaşlık:)

Digital nomad vizesi yetişkinler için, öğrenciyken gidenler için bu iş çok daha kolay öğrenci vizesiyle başlayıp sonra yılın dolunca vatandaşlığa başvuruyorsun. Digital nomad vizesi veren ülkeler Portekiz var, Malta var, İspanya var ama onlar zaten halihazırda işi olan insanlar için veya yatırım yapacaklar için. her ülkenin emlak için belirlediği bir sınır var mesela 200.000Euroluk bir ev alıyorsun, 5 yıl sonra vatandaşlık veriyorlar. Bir diğer yol da, gelirini ve işini belgeliyorsun , her ay ülkeye sokacağın para miktarını gösteriyorsun yani.

Üstün yetenek vizesi İngiltere ve ABDde var bildiğim kadarıyla, Avrupada yok. Onda da gerçekten tanınmış bir sanatçı/bilim insanı olman gerekiyor, evrak toplaması zor, alanında tanındık insanlardan refeanslar alıp sunman gerekiyor. genç bir sanatçıya pek uygun değil o vize tipi, tanındık biri olman gerekiyor Sertab Erener gibi mesela .:KK51:

Kisacasi en kolay yol ogrenci vizesi, hem masrafsiz, hem acisiz, gittikten sonra orda tutunsun vatandasliga yol alsin. :KK52:Digerlerinde cok miktar para koymak gerekiyor.

kızım 5.5 aylık doğup 76 gün kuvözde kaldı
ben onu tek başıma büyüttüm
ailem şimdi yanımda olsa da her zaman değildi
o 18 yaşına basana kadar gün saydım bugün de ölmeyeyim diye
dediğim gibi sokakta kalmaz ama kimse benim yaptıklarımı yapamaz
uzun süre işsiz çaresiz kalmanın da getirdiği umutsuzluk ve zorluklar yaşadım
zaten yapı olarak karamsar bir insanım
çocuk da biraz benden belki biraz kendi kişiliğinden belki biraz sanat ruhundan o da karamsar
bu resimlerine de yansıyor
velhasıl kelam hep kötüyü düşündüğümden kendimce önlemler almak istiyorum
Ben sizi çok iyi anladım kolay olmamış yaşamınız tebrik ederim ,ne güzel kocaman olmuş çoçuğunuz da.
Ohh deyin artık bi rahatlayın .

Ona verebileceğiniz en kocaman şey onu güçlü kılmak ,ruhuna iyi gelmek gelecekten korkmadan insanları umursamadan sevinç içinde hür yaşama isteğini sağlamak.

Bunlar olmadan sizin onun için yaptıklarınızın nasıl bi anlamı olabilir ki .Nasıl yolunu bulabilir ..
Siz bu kadar kaygı yüklü iken,yaşam amacınız sadece dünyada size ihtiyacı varken ölmemek ve ona bu süreçte çok şey sağlamak ise o sizin kanatlarınız altından hiç çıkamaz zaten .

Siz ona cesareti ,güveni ,yaşamın güzel enerjisini verin o kendi rotasını belirler kanatlanır uçar ..

Öyle şeylere ihtiyacı yok, öğrenci vizesiyle gitsin bir ücret ödemeden, sonra iş bulursa çalışma izni alır sonrası vatandaşlık:)

Digital nomad vizesi yetişkinler için, öğrenciyken gidenler için bu iş çok daha kolay öğrenci vizesiyle başlayıp sonra yılın dolunca vatandaşlığa başvuruyorsun. Digital nomad vizesi veren ülkeler Portekiz var, Malta var, İspanya var ama onlar zaten halihazırda işi olan insanlar için veya yatırım yapacaklar için. her ülkenin emlak için belirlediği bir sınır var mesela 200.000Euroluk bir ev alıyorsun, 5 yıl sonra vatandaşlık veriyorlar. Bir diğer yol da, gelirini ve işini belgeliyorsun , her ay ülkeye sokacağın para miktarını gösteriyorsun yani.

Üstün yetenek vizesi İngiltere ve ABDde var bildiğim kadarıyla, Avrupada yok. Onda da gerçekten tanınmış bir sanatçı/bilim insanı olman gerekiyor, evrak toplaması zor, alanında tanındık insanlardan refeanslar alıp sunman gerekiyor. genç bir sanatçıya pek uygun değil o vize tipi, tanındık biri olman gerekiyor Sertab Erener gibi mesela .:KK51:

Kisacasi en kolay yol ogrenci vizesi, hem masrafsiz, hem acisiz, gittikten sonra orda tutunsun vatandasliga yol alsin. :KK52:Digerlerinde cok miktar para koymak gerekiyor.
kız allah seni netmesin sertap vizeyi ne yapsın o istediği yere gidiyodur zaten
benim anladığım o mimar sinanı bitireceksin mesela 3-5 yurtdışı yarışma katılımın derecen vs olacak dilin olacak paran da olacak
eee o zaman ebem de gider
o zaman illa okula bakmayalım da mesela öğrenciye daha fazla imkan sunan avrupa ülkeleri nereler mesela
keşke oralarda yaşayanlar yazsa biraz
mesela italyada yaşayan yok mu ya

İyi geceler, konuyu okudum bi kendimi sorguladım yanliz , kızınız ekstra ekstra bursları, 1.likleri , dereceleri varmış. Bazı annelerin isteyip ulaşamayacağı şeyler çocukları için, tabi kendini geliştirmek ilerlemek güzel bi şey ama sanki sizde daha fazla daha fazla ,öyle bi izlenim veriyorsunuz , mükemmeliyetçi bi anne izlenim aldim yanılıyorlar ola bilirim :) benim de bi evladım var daha küçük , arkdam da ona bırakacağım fazla da bir şey yok bi ev dişin da , temennim iyi bir insan olması, insanlara saygı duyması, uyumlu bi yetişkin olması yani bu yönde, kendini idare edip huzurlu bi yaşam sürmesini istiyorum, çok fazla beklentiye giriyorsunuz gibi , bilmiyorum benim daha böyle gelecek kaygılarım oluşmadı, haklıda ola bilirsiniz , şahsi fikrim aza kanaat eden çocuklar yetiştirmek, hırs az , azim çok hirslanmadan kendini psikolojik rahatsız etmeden ilerlemek daha güzel ola bilir :) resimlerine de baktım ayrıca nedense ürkütücü geldi bana ya :) sanki hep bi kaosun içindeymiş im gibi hisettim resimlere bakarken ama gayet başarılı çizimleri, hakkın da hayırlısı olsun , çok iyi yerlere gelir umarım:)

İyi geceler, konuyu okudum bi kendimi sorguladım yanliz , kızınız ekstra ekstra bursları, 1.likleri , dereceleri varmış. Bazı annelerin isteyip ulaşamayacağı şeyler çocukları için, tabi kendini geliştirmek ilerlemek güzel bi şey ama sanki sizde daha fazla daha fazla ,öyle bi izlenim veriyorsunuz , mükemmeliyetçi bi anne izlenim aldim yanılıyorlar ola bilirim :) benim de bi evladım var daha küçük , arkdam da ona bırakacağım fazla da bir şey yok bi ev dişin da , temennim iyi bir insan olması, insanlara saygı duyması, uyumlu bi yetişkin olması yani bu yönde, kendini idare edip huzurlu bi yaşam sürmesini istiyorum, çok fazla beklentiye giriyorsunuz gibi , bilmiyorum benim daha böyle gelecek kaygılarım oluşmadı, haklıda ola bilirsiniz , şahsi fikrim aza kanaat eden çocuklar yetiştirmek, hırs az , azim çok hirslanmadan kendini psikolojik rahatsız etmeden ilerlemek daha güzel ola bilir :) resimlerine de baktım ayrıca nedense ürkütücü geldi bana ya :) sanki hep bi kaosun içindeymiş im gibi hisettim resimlere bakarken ama gayet başarılı çizimleri, hakkın da hayırlısı olsun , çok iyi yerlere gelir umarım:)

yok vallahi öyle değilim
notlarını bile bilmezdim ben sadece resim yapması için gereken malzemeleri sağladım
ömründe 1 sayfa ödev yapmamıştır
hiç bir ders başarısı da beklemedim ondan sadece okulda ne öğrenebiliyorsan öğren dedim
kaldı ki çizimleri zaten okulda öğrenmedi tamamen kendi yeteneği
öyle kurslara falan da gitmedi,hayalgücünü köreltir dediler
o hep daha iyisini daha kalitelisini daha yeni çıkanını istedi
pandemide bile biz ekmek alalım derdindeyken o anne kağıt alalım bulamayız diyordu
yarışmaya girmeme sebeplerinden biri de kimseyle kendini kıyaslamaması
o kimseyle yarışa girmiyor kendiyle yarışıyor
resimleri kasvetli ama onu değiştiremezsin kendi ruhu öyle
onu çizme bunu çiz gibi bi şey yok ki
içinden ne gelirse onu çiziyor

yok vallahi öyle değilim
notlarını bile bilmezdim ben sadece resim yapması için gereken malzemeleri sağladım
ömründe 1 sayfa ödev yapmamıştır
hiç bir ders başarısı da beklemedim ondan sadece okulda ne öğrenebiliyorsan öğren dedim
kaldı ki çizimleri zaten okulda öğrenmedi tamamen kendi yeteneği
öyle kurslara falan da gitmedi,hayalgücünü köreltir dediler
o hep daha iyisini daha kalitelisini daha yeni çıkanını istedi
pandemide bile biz ekmek alalım derdindeyken o anne kağıt alalım bulamayız diyordu
yarışmaya girmeme sebeplerinden biri de kimseyle kendini kıyaslamaması
o kimseyle yarışa girmiyor kendiyle yarışıyor
resimleri kasvetli ama onu değiştiremezsin kendi ruhu öyle
onu çizme bunu çiz gibi bi şey yok ki
içinden ne gelirse onu çiziyor
Vayy şu kısmı çok sevdim kimseyle yarış yapmamasıni :) kızınız farklı bi kişilik burcu ve yükseleni ney çok merak ettim :) dedim gibi çok çok iyi yerlere gelir umarım, o zaman o aldi dereceleri bursları da resim üzerine hep :) ders falan da yapmamış:)

tamam şahane değildik de bu kadar da değildik yahu...evet torpil vardı ama likakatle de girebiliyordun bir yerlere, bitti hepsi hiç kalmadı bir şey..

dahası.

isviçre'de doktora yapmış, mühendis, ana dil gibi ing-alm konuşan, kamuda uzman olarak çalışan arkadaşım vize alamadı geçen ay. sadece 1 hafta gezmeye gelecekti.
şu an sana tr'yedeki en iyi 3-4 üniversiteden, son 4-5 ayda vize reddi almış 10 kişiyi yarım saatte bulurum. ABD doktoralı da bulurum yani sadece avrupa değil.

ben 10 sene önce vize reddi almış bir tane avrupa/abd phd'li Türk tanımıyorum.
Merak ettim acaba neden vize vermiyorlar ?

Ben size hak verdim, anne babalık böyle bir şey zaten. Kızınız çok yetenekli maşallah ben çok beğendim çizimlerini. Sanat alanıyla ilgili bilgim sıfır biraz bilinçlenmek için konunuzu takip edeceğim. Ben zamanında mebin ylsy programıyla yurtdisinda yüksek lisans bursunun eşiğine gelmiştim. Çok geniş alanlarda meb ve başka bakanlıklar ve üniversiteler protokol ile yurtdisina istediğiniz ülkeye burslu yüksek lisansa gönderiyor. Fakat başlangıçta senet imzaliyorsunuz eğer başarısız olunursa ilgili kuruma o borç ödeniyor. Ben İngiltereyi düşünmüştüm sartlarimda tutuyordu. Ama maalesef o zamanlar fetoculer gönderiliyordu genel olarak ve mülakatta elendim. Zaten hayatım boyu en çok hakkımı yiyenler bu Allah kitap diyen feto tayfasindan olmuştu. Yüksek lisansimda da tez hocam cemaatten değilim diye orseliyor tezimi uzattikca uzatiyordu, darbeden sonra yurtdisina kaçmıştı. Neyse yani kısacası hâlâ bu ylsy programi devam ediyorsa lisans öğrenimi sonrası şansını deneyebilir. Ancak eminim yine mülakatta torpil istiyordur onu bulamazsanız turkiyede bir yere gelemiyorsunuz maalesef

Valla panpa Türkiye hep böyleydi, belki bu kadar berbat değildi ama 20 yıl önce de, 30 yıl önce de paran yoksa, gariban bir ailedensen yine eziliyordun. İş ararken yine torpil, yine referans vardı. Yani şimdi, gençler aşırı drama yapıyor diye düşünüyorum AKPden önce de Türkiye az çok yine aynı b.k sarmalının içindeydi. 90lı yılların fotolarına motolarına bakıp romantizm parçalıyor insanlar ama yazdıkları şeylerin gerçeklikle hiçbir alakası yok, ülke eğitim seviyesi yine aynıydı, seçmenlerin çoğu yine sağ seçmendi, torpil rüşvet hırsızlık rezillik şu bu yine vardı ama bu kadar bilinmiyordu. kadınlara iş hayatında yine ayrımcılık vardı, kadınlara taciz tecavüz yine vardı, etnik kökenle ayrımcılık yine vardı. Profesyonel, düzgün iş bulmak yine zordu kısacası harika kariyer olanakları falan da yoktu işler vasattı. Bizim ülke yıllardan beri aynı aslında, kafalar yıllardır aynı ister inanın ister inanmayın. Son 70 yılda bizim ülkede öyle demokratik, insan haklarının gerçekten olduğu yönetim falan olmadı. Gençler aşırı drama yapıyor, sankim AKPden önce burası İsviçreydi gibi öyle bir şey yok. Yok yani. Konuya geleyim benim zamanımda da başarılı insanlar vardı, hala da var , başarılı olacak olan siyaseti miyaseti falan dinlemiyor kırıyor dizini çalışıyor, yapıyor bursunu alıyor vınlıyor sonra kaptırıp gidiyor. Gençler zamanlarını siyaset denen boş işlere kafa yormak yerine çalışmaya koymalı bana kalırsa, umutsuzluk denen şeyse zaten bomboş ancak kendini aşağı çekiyorsun :KK51:
Bende katılmıyorum bu konuda sana. Türkiye yüzünü Avrupa’ya çeviren bir ülke iken Ortadoğu ülkesi haline geldi. Babam 80’lerde ticarete girdi. 6 çocuklu köylü bir ailenin çocuğu iken parmakla gösterilen bir iş adamı oldu. Eski eşim Adanalı memur bir ailenin çocuğuydu. 90’larda 110 kişilik devlet okulundan Türkiye derecesi yaptı. Şu an İsviçre’de yüksek mühendis.
Eskiden eğer ki bir üstün zekan, yeteneğin varsa yırtabilme şansın vardı. Şimdi feriştahı olsan kapana kısılıp kalıyorsun. Ülkede doluşan milyonlarca mülteci de bonus.
Ben kızlarım için ne yapacağım. 3-4 yaşına geldiklerinde Amerika’ya yerleşeceğim. Sadece eğitim değil. Sokağa çıktıklarında muhattap olacakları insanlar Suriyeli, Afgan olmasın. Velev ki bir deprem olursa can güvenliği korkusu yaşamasınlar. Adaletin, insanın değerinin olmadığı bir ülkede yaşamalarına müsade etmeyeceğim. İyi yemek yesinler, iyi giyinsinler, pek çok ülkeyi görsünler, gezsinler. Sonrasında istediği mesleği yapsınlar. İster garson olsunlar, ister sanatcı. Ama mutlu ve hayata karşı umutlu olsunlar. Türkiye’de bunu sağlayamam.

Valla panpa Türkiye hep böyleydi, belki bu kadar berbat değildi ama 20 yıl önce de, 30 yıl önce de paran yoksa, gariban bir ailedensen yine eziliyordun. İş ararken yine torpil, yine referans vardı. Yani şimdi, gençler aşırı drama yapıyor diye düşünüyorum AKPden önce de Türkiye az çok yine aynı b.k sarmalının içindeydi. 90lı yılların fotolarına motolarına bakıp romantizm parçalıyor insanlar ama yazdıkları şeylerin gerçeklikle hiçbir alakası yok, ülke eğitim seviyesi yine aynıydı, seçmenlerin çoğu yine sağ seçmendi, torpil rüşvet hırsızlık rezillik şu bu yine vardı ama bu kadar bilinmiyordu. kadınlara iş hayatında yine ayrımcılık vardı, kadınlara taciz tecavüz yine vardı, etnik kökenle ayrımcılık yine vardı. Profesyonel, düzgün iş bulmak yine zordu kısacası harika kariyer olanakları falan da yoktu işler vasattı. Bizim ülke yıllardan beri aynı aslında, kafalar yıllardır aynı ister inanın ister inanmayın. Son 70 yılda bizim ülkede öyle demokratik, insan haklarının gerçekten olduğu yönetim falan olmadı. Gençler aşırı drama yapıyor, sankim AKPden önce burası İsviçreydi gibi öyle bir şey yok. Yok yani. Konuya geleyim benim zamanımda da başarılı insanlar vardı, hala da var , başarılı olacak olan siyaseti miyaseti falan dinlemiyor kırıyor dizini çalışıyor, yapıyor bursunu alıyor vınlıyor sonra kaptırıp gidiyor. Gençler zamanlarını siyaset denen boş işlere kafa yormak yerine çalışmaya koymalı bana kalırsa, umutsuzluk denen şeyse zaten bomboş ancak kendini aşağı çekiyorsun :KK51:
85litim cherry sana asla katılmıyorum. 90ları da 2000leri de gayet yaşadım.
Burslar bile torpille veriliyor. Gençlik kollarına üye olanlarına gidiyor. Okul müdürleri öğretmenler nitelikli lisede çalışacaksa malum sendika şartı aranıyor. Hiç bir zaman KPSS birincisi mülakatta elenmedi bu zamana kadar.
Üniversitelerde şenlikler vardı. Konserler etkinlikler serbestti. Gençler gençlik yaşayabiliyordu. Ben öğrenci halimle düşünmeden hamburger menü alırdım yeterdi. Şimdi boktan menüler 150 tl. O zaman burs 200 tl menü 20 liraydı. Şimdi hesapla bakalım öyle mi?
Liyakat vardı yine biraz.
Çocuklar dibine kadar haklı

Son düzenleme:
Yurt dışına özeniyorlar yadırgamıyorum ama unuttukları şey ise yurt dışında gençler üniversite parası için neredeyse çocukluktan itibaren okul dışında parttime çalııyor para biriktiriyorlar. Üniversiteye gitmek için burs kovalıyorlar. Okul ortalaması yüksek olsun diye çabalıyorlar.

18 yaşına geliyor üniversiteye gidiyorlar yine part time çalışıyorlar ayrı evini kendileri geçindiriyor. İlla ki aile de yardım ediyordur ama bu oran çok daha az .

Arkadaş bizim gençler aile parası yemeye meraklı.
evet öyleymiş ama demek ki onların sistem buna izin veriyor. Çocuk part iş ile okulunun ücretini ödeyebiliyor ya da kendine ev açıyor. Benim babam mühendislik fakültesini kazanmış. Masrafını karşılayamamış. Matematik öğretmenliği bitirmiş. Yurtdışında özel üniversite ya devlet üniversitesi var mı. Arada uçurum mu var bilmiyor?
benim neslimdensiniz sanırım
bilkent bitti zate
şimdi TOBB-ETÜ, koç filan var.
Niye öyle dedin migrenimsi. Bizim zamanımızda Boğaziçi, Odtü, Bilkent Burslu şeklinde sıralanıyordu. Derece alanlar bunları tercih ediyordu.

Bende katılmıyorum bu konuda sana. Türkiye yüzünü Avrupa’ya çeviren bir ülke iken Ortadoğu ülkesi haline geldi. Babam 80’lerde ticarete girdi. 6 çocuklu köylü bir ailenin çocuğu iken parmakla gösterilen bir iş adamı oldu. Eski eşim Adanalı memur bir ailenin çocuğuydu. 90’larda 110 kişilik devlet okulundan Türkiye derecesi yaptı. Şu an İsviçre’de yüksek mühendis.
Eskiden eğer ki bir üstün zekan, yeteneğin varsa yırtabilme şansın vardı. Şimdi feriştahı olsan kapana kısılıp kalıyorsun. Ülkede doluşan milyonlarca mülteci de bonus.
Ben kızlarım için ne yapacağım. 3-4 yaşına geldiklerinde Amerika’ya yerleşeceğim. Sadece eğitim değil. Sokağa çıktıklarında muhattap olacakları insanlar Suriyeli, Afgan olmasın. Velev ki bir deprem olursa can güvenliği korkusu yaşamasınlar. Adaletin, insanın değerinin olmadığı bir ülkede yaşamalarına müsade etmeyeceğim. İyi yemek yesinler, iyi giyinsinler, pek çok ülkeyi görsünler, gezsinler. Sonrasında istediği mesleği yapsınlar. İster garson olsunlar, ister sanatcı. Ama mutlu ve hayata karşı umutlu olsunlar. Türkiye’de bunu sağlayamam.
Bu durumda size Amerika değil Avrupa'yı tavsiye ederim. Üniversite, yüksek lisans doktora falan için evet gayet iyi ama ilkokul ve sonrası için ben önermem. Sizin saydığınız özelliklerin çoğu Amerika'da yok. Giyinme tarzı falan hiç sorun olmaz istersen çıplak gez ama sokak güvenliği %100 garanti değil. Süpermarketlerde silah reyonu var, domates patates aldıktan sonra silah da alabiliyorsunuz. Akran zorbalığı had safhada.
Sosyal değil kapitalist devlet olduğu için paranız neye yeterse onu alırsınız. Çocuğun eğitimi geri mi kalıyor, bize ne derler.

Her ikisini hatta ek olarak Asyayı'da deneyimlemiş biri olarak çocuklarım için Amerika'yı asla tercih etmem. Avrupa'da her çocuğun eşit eğitim hakkı var. Hatta lisan bilmeden giden çocuğa hızlansın diye özel öğretmen gönderirler. Bunları biliyorum çünkü benim çocukların okulu böyleydi. Öğrenim zorluğu veya dikkat eksikliği problemi için bile öğretmen ayrı gelirdi. Amerika'da bunlar için tonla para ödemeniz lazım Avrupa'da ücretsiz.
Çocuk yeter ki başarsın, ne gerekiyorsa yaparlar.

Amerika'da paran yoksa hiçsin. Almanya İsviçre Avusturya'da çocuklar mahalledeki okula yürüyerek giderler ve en kaliteli eğitimi alırlar. Çocuk ve eğitimi çok önemlidir. Başarısız bile olsa sonuna kadar ellerinden geleni yaparlar çocuk bir baltaya sap olsun diye. Okul öncesine başladığı gün bir dosya açılır ve her sene sonu o dosyaya değerlendirmeker yazılır. Buna göre de 7. sınıfta yol ayrımı olur. Akademik başarı sağlayacak, üniversiteye gidecekler daha zor bir liseye devam ederler. Yapamayacakar düz-meslek lisesine, sanata yatkın olanlar güzel sanatlar okuluna yönlendirilir. Bizde herkes üniversiteye gitmeli hastalığı var. 4 sene boşa gidiyor ve iş bulma garantisi yok.

Anladığım kadarı ile oldukça yetenekli. Yurt dışını kendisi ayarlayacak sizle olmaz. Erasmus projeleri var. Esc projeleri var. 18-30 yaş arası tonla katılacağı proje var. Üstelik cep harçlığına kadar veriyorlar. Mercedesten burs aldığına göre oldukça yetenekli. İnstada erasmus projelerini tanıtan hesaplar da mevcut. Hatta birisi 1 haftalık. Hollanda da. Üstelik eğitim kursu. Bence baksın ve denesin. Siz üstünüze düşeni yapıyorsunuz. Destekliyorsunuz gerisi onda.

Karadağ'i tercih edebilirsin. Hem harika bir ülke, hem yüksek ihtimalle kısa süre sonra AB'ye girecek, hem de arkadaşım ev bile değil, sera aldı oradan, hemen verdiler uzun süreli oturumunu.
Bizde karadagdan ev baktık, emlakcilar 2 yıl içinde AB ye girecek diyor ama orada yaşayanlar 10 yıldır bugün yarın AB ye girecek diye bir konu var lakin halk istemiyor o sebeple biraz zor diyor.
Arkadasin arsayı nereden ne kadara aldı bilgin var mı yengenç

Bu durumda size Amerika değil Avrupa'yı tavsiye ederim. Üniversite, yüksek lisans doktora falan için evet gayet iyi ama ilkokul ve sonrası için ben önermem. Sizin saydığınız özelliklerin çoğu Amerika'da yok. Giyinme tarzı falan hiç sorun olmaz istersen çıplak gez ama sokak güvenliği %100 garanti değil. Süpermarketlerde silah reyonu var, domates patates aldıktan sonra silah da alabiliyorsunuz. Akran zorbalığı had safhada.
Sosyal değil kapitalist devlet olduğu için paranız neye yeterse onu alırsınız. Çocuğun eğitimi geri mi kalıyor, bize ne derler.

Her ikisini hatta ek olarak Asyayı'da deneyimlemiş biri olarak çocuklarım için Amerika'yı asla tercih etmem. Avrupa'da her çocuğun eşit eğitim hakkı var. Hatta lisan bilmeden giden çocuğa hızlansın diye özel öğretmen gönderirler. Bunları biliyorum çünkü benim çocukların okulu böyleydi. Öğrenim zorluğu veya dikkat eksikliği problemi için bile öğretmen ayrı gelirdi. Amerika'da bunlar için tonla para ödemeniz lazım Avrupa'da ücretsiz.

Amerika'da paran yoksa hiçsin. Almanya İsviçre Avusturya'da çocuklar mahalledeki okula yürüyerek giderler ve en kaliteli eğitimi alırlar. Çocuk ve eğitimi çok önemlidir. Başarısız bile olsa sonuna kadar ellerinden geleni yaparlar çocuk bir baltaya sap olsun diye. Okul öncesine başladığı gün bir dosya açılır ve her sene sonu o dosyaya değerlendirmeker yazılır. Buna göre de 7. sınıfta yol ayrımı olur. Akademik başarı sağlayacak, üniversiteye gidecekler daha zor bir liseye devam ederler. Yapamayacakar düz-meslek lisesine, sanata yatkın olanlar güzel sanatlar okuluna yönlendirilir. Bizde herkes üniversiteye gitmeli hastalığı var. 4 sene boşa gidiyor ve iş bulma garantisi yok.
Merhaba merak ettim Abd'de mi yasiyorsunuz? Simdiye kadar hicbir markette silah reyonu gormedim.
Yanlis anlamayin gercekten soruyorum, burasi devasa bir ulke hatta koca kita, eyaletler arasi farkliliklar var.

Genel olarak konuya gelirsek de, hem Avrupa'da (iki farkli ulkede) hem Abd'de yasayan biri olarak yetenekli, caliskan, azimli gencler icin Abd diyorum☺️
Allah cocuklarimizn yolunu acik etsin ins.

Merhaba merak ettim Abd'de mi yasiyorsunuz? Simdiye kadar hicbir markette silah reyonu gormedim.
Yanlis anlamayin gercekten soruyorum, burasi devasa bir ulke hatta koca kita, eyaletler arasi farkliliklar var.

Genel olarak konuya gelirsek de, hem Avrupa'da (iki farkli ulkede) hem Abd'de yasayan biri olarak yetenekli, caliskan, azimli gencler icin Abd diyorum☺️
Bu arada konu sahibi, kizinizi tebrik ederim, ne kadar yetenekli! Eminim cok daha basarili olacaktir, burs, egitim vs programlari arastirsin, siz de destekleyici bi annesiniz, basarilar diliyorum Sila kardesimize☺️

Bizde karadagdan ev baktık, emlakcilar 2 yıl içinde AB ye girecek diyor ama orada yaşayanlar 10 yıldır bugün yarın AB ye girecek diye bir konu var lakin halk istemiyor o sebeple biraz zor diyor.
Arkadasin arsayı nereden ne kadara aldı bilgin var mı yengenç
Bende kendimi bildim bileli Karadağ Ab’ye girecek söylentisi var 🙂

Bafelix mesajın için teşekkür ederim. Bende pek çok ülkede bulundum ama kısa süreli. Bürokrasi nasıl işler bilmiyorum. Ama gezdiğim ülkelerde Amerika benim için çok farklı. Orası başka bir dünya gibi. 😍 En yakın arkadaşım Berkeley’de yüksek lisans ve doktora yaptı. Üniversite olarak en iyi üniversitelerin Amerika’da olduğunu söyledi. Ben Amerika’da iş kuracağım. Teksas’da müşterimiz var. Kabul ederse burdaki işimizin küçük bir kısmını oraya taşımak istiyorum. Dediğinde haklısın. Bireysel silahlanma konusu problem. Haberlerde kaç kere gördüm. Okulu basıp, katliam yapanları. Belki de dediğin gibi çok güvende hissetmem Avrupa’ya yönümü çeviririm. Ben ticaretle uğraştığım için yine bizim iş sahamız Almanya, Fransa ya da Portekiz’de yapabilirim. Ama ne olursa olsun çocuklarımın burda büyümelerine müsade etmeyeceğim.
Bak sana şunu anlatayım. Benim babamı dolandırdı bir adam. Ve elini kolunu sallayarak geziyor. Yok senette tarih yokmuş. Yok üzerine mal yok yokmuş. Sadece biz değil, Türkiye’de adalet arayamıyorsun. Bu da insanın inancını kırıyor.
Ben Asya’da Vietnam’ı sevmiştim. Tabiatı çok güzeldi. Ama çocuk yetiştirmek için çok iyi bir seçenek gelmiyor bana.
Hepimiz için hayırlısı. Tabii ki en başka keşke ülke düzelse. Bizde vatanımızdan kaçmak zorunda kalmasak ama gidişhat pek öyle görünmüyor 🙁

Markette olmasa bile silaha çok kolay erişim sağladıklarını ben de okudum. Bir de okul filan basıyorlar ve katliam yapıyorlar. 🙁
Amerika bize “fırsatlar ülkesi” diye yansıtıldı. Orda yaşamımızı sürdürebilmem için benim iş sahamızı taşımam lazım. Ben akademisyen değilim ki, bir okula başvurayım da kabul göreyim. Ticaret yapabileceğim, bağlantılarımın olduğı ülkeleri deneyeceğim. İnşAllah gerçekleştirebilirim. İnstagramda görüyorum çok ufak paralarla Amerika’da başarı hikayesi kazananları. Benim yine biraz birikimim var. Çocuklarım için risk almak zorundayım.

X