• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuklarınız yaz tatilinde ne yapıyor

Kitap okumak yapılması gereken bir iş değildir ki, yaz tatilinde kitap mı okunura neden getiriliyor anlamıyorum. Kitaplar hayatın bir parçası olmalı.
P papatyam_83 Benim kızım daha küçük sizinkinden, belki siz de böyle yapıyorsunuzdur. Biz anne kız günü yapıp A... Kitabevi’ne gidiyoruz, oturma alanları da var. Raflardan ilgimizi çeken kitapları alıp oturup inceliyoruz. İkimizin de kitabevinden birer kitap alma hakkı var. Bir de beğendiklerimizden liste yapıyoruz. Listeyi de internetten sipariş ediyoruz. Kargoyla geldiğinde de heyecanla açıp inceliyor. Oturma odamızın bir tarafı büyük bir kütüphane, tv de yok, kitap okuma odamız.
En son gittiğimizde ilgisini antik Mısır çekti, onunla ilgili kitaplar aldık. Kral Şakir çok sever mesela bizimki, artırılmış gerçeklik uygulaması olan kitabı çıkmış, çok eğlenceli.
Yaşına uygun bilgilendirici ve eğlendirici kitaplar olursa daha çok ilgisini çeker. Siz de hadi demek yerine gel şu ansiklopediye bakalım deyip çağırırsanız yavaş yavaş alışkanlık olur. Çok güzel çocuk ansiklopedileri var.

11 yasında kızım....HADI şu kitapı okuyalim hadi şu konuyu biraz tekrar et kızım demeden kendi kendine yapmıyor....başarılı ödevlerini zamanında güzelce yapan bir çocuk...ama ben gaz vermedikçe haydi annem kitap okuma yapalim haydi biraz ingilizce çalışalım demeden kendi kendine koyulmuyor....gecen beni atlata atlata aksam okuyacagim dedi dedi aksam oldu hala yok tamam ueter çıldırdım ne var ne yok posetledim odasında kitapların hepsini attim...ağlıyor nasil...cok seviyorsaydin ben demeden alırdın eline dedim... sizin çocuklar 11-12 yaşlarda olanlar kendi kendine aliyor mu eline kitap 😔
bence bu kadar kasmayın çocuk yaz tatilinde bırakın canı ne isterse onu yapsın , kitap okumak kelime dağarcığının gelişimi ve okuduğunu anlaması için önemli ama belki sevmiyor kitap okumayı ben yerinizde olsam evde kitap oku, ders çalış diyeceğime kızımı alır kültürel geziler yapardım müze ören yerlerini gezerdim, yaşadığım şehirdeki doğal parklara vs götürürdüm arada sinema tiyatro vs giderdim onunla herşey ders tekrarı yapmak ve kitap okumaktan ibaret değil ki...
kızım daha 3 yaşında her fırsatta onu bir yere götrüyorum mesela yakın zamanda planım istanbula gidip tarihi yarımadayı onunla gezmek , kışında atamızı ziyaret etmek ne kadar küçük yaşta aşılanırsa bu şeyler o kadar etkili tecrübe ile sabit varsın kitap okumasın ders çalışmasın sınıfta kalmasın yeter benim için ;)

Kitap okumak yapılması gereken bir iş değildir ki, yaz tatilinde kitap mı okunura neden getiriliyor anlamıyorum. Kitaplar hayatın bir parçası olmalı.
P papatyam_83 Benim kızım daha küçük sizinkinden, belki siz de böyle yapıyorsunuzdur. Biz anne kız günü yapıp A... Kitabevi’ne gidiyoruz, oturma alanları da var. Raflardan ilgimizi çeken kitapları alıp oturup inceliyoruz. İkimizin de kitabevinden birer kitap alma hakkı var. Bir de beğendiklerimizden liste yapıyoruz. Listeyi de internetten sipariş ediyoruz. Kargoyla geldiğinde de heyecanla açıp inceliyor. Oturma odamızın bir tarafı büyük bir kütüphane, tv de yok, kitap okuma odamız.
En son gittiğimizde ilgisini antik Mısır çekti, onunla ilgili kitaplar aldık. Kral Şakir çok sever mesela bizimki, artırılmış gerçeklik uygulaması olan kitabı çıkmış, çok eğlenceli.
Yaşına uygun bilgilendirici ve eğlendirici kitaplar olursa daha çok ilgisini çeker. Siz de hadi demek yerine gel şu ansiklopediye bakalım deyip çağırırsanız yavaş yavaş alışkanlık olur. Çok güzel çocuk ansiklopedileri var.
Beraber okuyoruz ve cok zaman onun kitabını da beraber okuyoruz ilgimizi ceken bi yerde durup canlandırma yapiyoruz mesela inanin ot gibi hadi kızım diyip çekilmiyorum...ama her ne yapıyorsak benim hadi dememle başlıyor....

eşin ya da sen tatil olduğu zaman işten izinli iken yanınıza iş getirin arada çalışırsınız.
tatıl yenı başladı sayılır bı kafasını boşaltsın canı sıkılsın sıkılınca kendı alır kıtabı elıne zaten.

Kitap okumak zorla olmaz. İçinden gelmesi gerek. Okuma alışkanlığı kazandırmalıydınız bu yaşa kadar. 2-3 yaşındayken kitap veriyoruz biz çocukların eline. Önce resimlerine ve yazılarına bakıyorlar, sonra hikaye uyduruyorlar, okumayı öğrenince de gerçekte ne yazdığını öğrenmek için okuyorlar. Hediye olarak kitap alıyoruz ki kıymetli bir şey olduğunu anlasınlar. Bir avmye gittiğimizde bile kitabevine uğruyoruz, raflarda gezinsin, kitap kokusu alsın diye. Kütüphaneye götürüyoruz, üyelik alıyoruz. Okuldan istediler, ödev diye kitap okunmaz. Çocuk keyif almalı. Anladığım kadarıyla da şu an sizin çocuğunuz keyif almıyor. Zorlamayın. Yoksa kitap okuma eylemini iyice okulla, ödevle görevle bağdaştıracak. Ömür boyu nefret eder ondan sonra.
Ben kitaplara çok küçük yaşta aşık oldum, hala da en sevdiğim şeydir kütüphanede vakit geçirmek. Şimdi yeğenlerime yapıyorum bunları, bir gün kendi çocuğum olursa ona da böyle davranacağım inşallah. Umarım hep severler kitap okumayı.

Dedigim gibi eglence üzerine yaptıklarımızı yazmadim danışmak istediğim mesele kitap okuma sadece yarış atı degil benim gözümde onda sıkıntı yok kendi gelecegi ve bilgisi artsin diye tüm çabam...yazin 1saat kitap okumayı önermeyen eğitimci yoktur bu yarış atı yapmaz cocugu bence

sadece 1 saat kitap okumanın kimsenin geleceğini değiştireceğini sanmıyorum. "kendi gelecegi ve bilgisi artsin" derken de anlatım bozukluğu yapmışsınız neyse..
zaten okuma alışkanlığı 1 saatle sınırılandırılabilecek bir şey değil. Bir kitap alırsın seni sararsa 5 saat de okursun, 10 saat de. Zaten maksimum 2-3 günde bitirilir sorun o değil.
Sorun çocuk gelişimi hakkında hiçbir şey bilmeden, zorla 1 saat kitap okutturmakta. Sorun çocuğun yüzmeye mi yeteneği var, koşmaya mı, müziğe mi, baleye mi hiçbir şey bilmeden basma kalıp bir şekilde "1 saat kitap okusun" demekte. Biz daha bu basmakalıp zihniyetle zaten gelişemeyiz.
Lütfen çocuğunuzu da ağlatmayın.

bence bu kadar kasmayın çocuk yaz tatilinde bırakın canı ne isterse onu yapsın , kitap okumak kelime dağarcığının gelişimi ve okuduğunu anlaması için önemli ama belki sevmiyor kitap okumayı ben yerinizde olsam evde kitap oku, ders çalış diyeceğime kızımı alır kültürel geziler yapardım müze ören yerlerini gezerdim, yaşadığım şehirdeki doğal parklara vs götürürdüm arada sinema tiyatro vs giderdim onunla herşey ders tekrarı yapmak ve kitap okumaktan ibaret değil ki...
kızım daha 3 yaşında her fırsatta onu bir yere götrüyorum mesela yakın zamanda planım istanbula gidip tarihi yarımadayı onunla gezmek , kışında atamızı ziyaret etmek ne kadar küçük yaşta aşılanırsa bu şeyler o kadar etkili tecrübe ile sabit varsın kitap okumasın ders çalışmasın sınıfta kalmasın yeter benim için :KK66:
Okula başlasın görürüm ben sizi 😁 ya işten geldigimiz gibi sahildeyiz zaten haftasonu evin yolunu bilmiyoruz...gezenti aileyiz ama işte o da olsun o da olsun istiyorum ....

Kitap okumak zorla olmaz. İçinden gelmesi gerek. Okuma alışkanlığı kazandırmalıydınız bu yaşa kadar. 2-3 yaşındayken kitap veriyoruz biz çocukların eline. Önce resimlerine ve yazılarına bakıyorlar, sonra hikaye uyduruyorlar, okumayı öğrenince de gerçekte ne yazdığını öğrenmek için okuyorlar. Hediye olarak kitap alıyoruz ki kıymetli bir şey olduğunu anlasınlar. Bir avmye gittiğimizde bile kitabevine uğruyoruz, raflarda gezinsin, kitap kokusu alsın diye. Kütüphaneye götürüyoruz, üyelik alıyoruz. Okuldan istediler, ödev diye kitap okunmaz. Çocuk keyif almalı. Anladığım kadarıyla da şu an sizin çocuğunuz keyif almıyor. Zorlamayın. Yoksa kitap okuma eylemini iyice okulla, ödevle görevle bağdaştıracak. Ömür boyu nefret eder ondan sonra.
Ben kitaplara çok küçük yaşta aşık oldum, hala da en sevdiğim şeydir kütüphanede vakit geçirmek. Şimdi yeğenlerime yapıyorum bunları, bir gün kendi çocuğum olursa ona da böyle davranacağım inşallah. Umarım hep severler kitap okumayı.
Işte okullara da kızıyorum ödev baabında 3tane kitap okuttu öğretmen o da sinav yapilacak diye böyle keyifsiz egitim sisteminin isteksiz çocukları bizimkiler....

Ben öğretmen bir anneyim.3 ay tatil tabiki boş geçmez geçmemeli.1.sinifa giden çocuk tatil diye okumazsa okumayı unutma noktasına gelebilir.

Oğlum 2.sinifa geçti.Her gün 15-20 dk okur.Biz de okuruz.Bu bizim için rutin.Oglum 4 yaşında okumaya başladı.Bu yaz okuduğu bölümleri zaman zaman anlattirdim.
İngilizce öğreniyor normalde, tekrar yapıyoruz haftada 2 kere.dil nankordur unutulur:)
Matematigi çok seviyor, zihinden işlem yapıyoruz. tüm bunları kıştan beri yapılacağını biliyordu tatil planı yapar gibi bunlari da plandadık kitapları aldık.test kitabi değil bulmaca kitabi aldık.Ben de aynı sekilde kitaplarımı belirledim, yeni sezon için aklıma gelen çalışmalar etkinlikler için defter edindim.

Her zaman bunlar güle oynaya yapılmıyor tabii ki. Yapmak istemiyorsa istediği bir zaman diliminde yapabileceğini söylüyorum. Saati beliriyor alarmı kuruyor o vakitte yapıyor. Bazen iyice isteksizse ki bunu anlıyorum yapmayabiliyor.4 sayfa da Kuran okutuyoruz.Bunlarin hepsini yapsak 1.5 saatimizi alıyor.

Her çocuk farklıdır tabiki, bu yaşlarda daha uyumlular, sizin kızınız bulunduğu yaş ise daha zor.bizim tatilde yaptığımız çoğu şey okuldan bağımsız.İngilizce, bulmaca, Kur'an gibi.. dolayısıyla tatil de yapmak da çok sorun olmuyor.

Bunun dışında çizgi film sınırsız, tablet sınırlı..Deniz kenarındayiz tatilde çoğunlukla bol bol da oynuyoruz.

Endisenizi anlıyorum hakli da buluyorum.Ancak yonteminiz çocuğu yaralar.Ebeveynligin en güzel tarafı hatalari düzeltecek çok fırsatin Olmasıdır diyordu bir kitapta..

Önce özür dileyin, ona sınırlı özgürlük verin.kitap okunacak ancak onun istediği bir şartlar ile.secenek yazın birlikte.

1- balkonda okuyalım
2- sabah okuyalım
3- 20 dk okuyalım
4-. Yatmadan yatakta pijamlarla okuyalim
5-pijamalarla okuyalım
6- babamda okusum
7-ayni kitabı okuyalim.( Oğlumun okudugu her kitabı neredeyse okuyorum, hem üzerinde konuşuruz hem de ne de okuduğunu bilmek istiyorum)

Seçenekleri çoğaltın sonra eleyin.birlikte karar alin.en önemlisi onu kirmadan iyi niyetle yaklaştığınızi hissetsin.

Bu yöntemi burda @derin sularda nin tavsiye ettiği bir kitaptan öğrendim.baska bir üyeye yazmıştı.cok ise yarıyor bizde, tavsiye ederim.

sadece 1 saat kitap okumanın kimsenin geleceğini değiştireceğini sanmıyorum. "kendi gelecegi ve bilgisi artsin" derken de anlatım bozukluğu yapmışsınız neyse..
zaten okuma alışkanlığı 1 saatle sınırılandırılabilecek bir şey değil. Bir kitap alırsın seni sararsa 5 saat de okursun, 10 saat de. Zaten maksimum 2-3 günde bitirilir sorun o değil.
Sorun çocuk gelişimi hakkında hiçbir şey bilmeden, zorla 1 saat kitap okutturmakta. Sorun çocuğun yüzmeye mi yeteneği var, koşmaya mı, müziğe mi, baleye mi hiçbir şey bilmeden basma kalıp bir şekilde "1 saat kitap okusun" demekte. Biz daha bu basmakalıp zihniyetle zaten gelişemeyiz.
Lütfen çocuğunuzu da ağlatmayın.
Ben türkçe öğretmeni degilim tabi ki anlatim bozukluğu yapacagim komik olmayın bence ...sanki tum kadınlarımız gramere uyarak konuşup yazıyor....evet haklısınız basmakalip konusunda fakat hicbirimizin olmadığı gibi mukemmel anne degilim yol aramaya çalışırken hata yapip telafi de ederim....cocuk eğitimi konusunda bizi bilgilendirin o zaman dinliyorum

Ben türkçe öğretmeni degilim tabi ki anlatim bozukluğu yapacagim komik olmayın bence ...sanki tum kadınlarımız gramere uyarak konuşup yazıyor....evet haklısınız basmakalip konusunda fakat hicbirimizin olmadığı gibi mukemmel anne degilim yol aramaya çalışırken hata yapip telafi de ederim....cocuk eğitimi konusunda bizi bilgilendirin o zaman dinliyorum

günlük hayatınızda da çok özen gösterdiğinizi düşünmüyorum. Genelde biz toplum olarak çok yanlış şeylere yükleniyoruz, hayat bunu yaparsak başarılı oluruz yapmazsak olamayız şeklinde ilerlemiyor maalesef. Kitap diye grinin elli tonunu okumanın kimsenin zihnini geliştirdiğini sanmıyorum. Bakın ben çok kitap okuyan biriyim, kitap sitelerine üye olup hayatında kaç kitap okuduğunu takip eden yorumlarını okuyan vs bir insanım. Kütüphanem var ve yazarlarına göre sıralı ve edebiyatım da çok ama çok iyidir. Yalnız bunun bana kattığı neler var hayatımda? Sanırım çok ama çok az. Çokça genel kültür evet ama başka? çok fazla değil. Hatta etrafta "nerd" gözükürsünüz. Bunun türkçe tam bir eş anlamlısı yok. Peki neden yapıyorum, hobim olduğu için.

Kitap okumak insana bir şey katmaz tabi ki denemez ancak hayatın tek amacı bu değil.
Kitap okumak ancak araştırma/ incelemeyse acayip yararlıdır geri kalanı insanın iç dünyasını geliştirir.
Hayata kitap gibi dar bir alandan bakmayın diye diyorum.
Lütfen yaz okullarını da bir düşünün.

Tatilde kitap okuyorum,, bunun tatili iş günü olmaz..anlamali milletimiz....iste çocuklarımız bu yüzden başarısız zaten

ne alakası var..
ben öğretmenim ve öğrencilerime ingilizce tekrar edin bilmem ne demem tatilde
eğitim de tatil çok önemli bir olgudur...
beyin kimyası vs bir sürü süreç içeriyor...
ödevlerle tekrarlarla tatil tatil olmaktan çıkıyor...
ben de tatilde hiç ödev yapmadım babam özellikle yaptırmadı...
bütün okullarımı birincilikle bitirdim..
iki üniversiteyi örgün olarak okuyuo aynı anda bitirdim birini birincilik birini derece ile...

karakter gelişimi de önemli...
beynin dinlenmesi de..
gereksiz hırslandırmayın çocuklarınızı..
BAŞARISIZ oluyorlar...

11 yaşında çocuk için biraz fazla tepki göstermediniz mi? Kitapları atmak falan
Bence siz eğitimli çocuk değil robot yetiştirmek istiyorsunuz

Okula başlasın görürüm ben sizi 😁 ya işten geldigimiz gibi sahildeyiz zaten haftasonu evin yolunu bilmiyoruz...gezenti aileyiz ama işte o da olsun o da olsun istiyorum ....
bende kitap okumayı sevmezdim, derste çalışmazdım sıfır sene kaybıyla üniversiteden mezun oldum hemde iyi bir üniversiteden mezunum her zaman çok okuyanın değil çok gezenin daha çok bilgiye sahip olduğuna inandım ve çocuklara ne kadar baskı yaparsanız o kadar ters teper ve kızımda karakter olarak benimle aynı özelliklere sahip o nedenle o zaman gelince ısrar etmeyi düşünmüyorum ... ;)

Vallaha keske ailem kitaba önem verseydi de iki üç okusaydim bos boş otururdum
Her şey aile ile ilgili değil ki, benim anneannemin okuma-yazması bile yoktu, annem çocukluğundan beri kendisi kütüphaneye gidip deli gibi kitap okurmuş. Tabi ki o jenerasyonu şimdi ile kıyaslamak çok sağlıklı değil, ne tv ne telefonun olmadığı yıllar sonuçta ama demek istediğim bir insanı zorla yönlendirmeye çalışmak ancak bıkkınlık getirir.

Ben öğretmen bir anneyim.3 ay tatil tabiki boş geçmez geçmemeli.1.sinifa giden çocuk tatil diye okumazsa okumayı unutma noktasına gelebilir.

Oğlum 2.sinifa geçti.Her gün 15-20 dk okur.Biz de okuruz.Bu bizim için rutin.Oglum 4 yaşında okumaya başladı.Bu yaz okuduğu bölümleri zaman zaman anlattirdim.
İngilizce öğreniyor normalde, tekrar yapıyoruz haftada 2 kere.dil nankordur unutulur:)
Matematigi çok seviyor, zihinden işlem yapıyoruz. tüm bunları kıştan beri yapılacağını biliyordu tatil planı yapar gibi bunlari da plandadık kitapları aldık.test kitabi değil bulmaca kitabi aldık.Ben de aynı sekilde kitaplarımı belirledim, yeni sezon için aklıma gelen çalışmalar etkinlikler için defter edindim.

Her zaman bunlar güle oynaya yapılmıyor tabii ki. Yapmak istemiyorsa istediği bir zaman diliminde yapabileceğini söylüyorum. Saati beliriyor alarmı kuruyor o vakitte yapıyor. Bazen iyice isteksizse ki bunu anlıyorum yapmayabiliyor.4 sayfa da Kuran okutuyoruz.Bunlarin hepsini yapsak 1.5 saatimizi alıyor.

Her çocuk farklıdır tabiki, bu yaşlarda daha uyumlular, sizin kızınız bulunduğu yaş ise daha zor.bizim tatilde yaptığımız çoğu şey okuldan bağımsız.İngilizce, bulmaca, Kur'an gibi.. dolayısıyla tatil de yapmak da çok sorun olmuyor.

Bunun dışında çizgi film sınırsız, tablet sınırlı..Deniz kenarındayiz tatilde çoğunlukla bol bol da oynuyoruz.

Endisenizi anlıyorum hakli da buluyorum.Ancak yonteminiz çocuğu yaralar.Ebeveynligin en güzel tarafı hatalari düzeltecek çok fırsatin Olmasıdır diyordu bir kitapta..

Önce özür dileyin, ona sınırlı özgürlük verin.kitap okunacak ancak onun istediği bir şartlar ile.secenek yazın birlikte.

1- balkonda okuyalım
2- sabah okuyalım
3- 20 dk okuyalım
4-. Yatmadan yatakta pijamlarla okuyalim
5-pijamalarla okuyalım
6- babamda okusum
7-ayni kitabı okuyalim.( Oğlumun okudugu her kitabı neredeyse okuyorum, hem üzerinde konuşuruz hem de ne de okuduğunu bilmek istiyorum)

Seçenekleri çoğaltın sonra eleyin.birlikte karar alin.en önemlisi onu kirmadan iyi niyetle yaklaştığınızi hissetsin.

Bu yöntemi burda @derin sularda nin tavsiye ettiği bir kitaptan öğrendim.baska bir üyeye yazmıştı.cok ise yarıyor bizde, tavsiye ederim.
Hay Allah razi olsun.....cocugun ruhunu altust ettin doktora görün hemen demeden güzelce ve iyi niyetle anlattığınız icin sagolun...tavsiyelerinize uyacagim evet hatami telafi etmek icin de elimden geleni yapacagim sonucta güçlü bir bağımız var kızımla öyle bi kac davranista sarsilmayacak....o benim neye kızdığımi biliyor o konuda içim rahat...iki de bir ota sapa kızan bir anne degilim

Benim annemde sizin gibiydi liseye geçince asla okula gitmedim, tüm cezalar vız geldi, arsızlaştım ben takdir teşekkür alan biriyken üniversite sınavına bir gün çalışmadım eski bilgim ile bir şey kazandım o mesleği de sevmedim bıraktım. Ne zamanki herkes beni rahat bıraktı ben tekrar universite okudum 24 yaşında, kendim emek veriyorum şu anda hala sertifika programına gidiyorum. Sizin gibi ailler insanı delirtiyor, bıktırıyor, soğutuyor anlıyor musunuz?

ne alakası var..
ben öğretmenim ve öğrencilerime ingilizce tekrar edin bilmem ne demem tatilde
eğitim de tatil çok önemli bir olgudur...
beyin kimyası vs bir sürü süreç içeriyor...
ödevlerle tekrarlarla tatil tatil olmaktan çıkıyor...
ben de tatilde hiç ödev yapmadım babam özellikle yaptırmadı...
bütün okullarımı birincilikle bitirdim..
iki üniversiteyi örgün olarak okuyuo aynı anda bitirdim birini birincilik birini derece ile...

karakter gelişimi de önemli...
beynin dinlenmesi de..
gereksiz hırslandırmayın çocuklarınızı..
BAŞARISIZ oluyorlar...
Alıntıladığınız metinde konu sahibi kitap okumaktan bahsetmiş, siz tatilde ödevden bahsediyorsunuz.
Kitap okumak beyni yormaz, çocuğu hırslandırmaz. Kitaplar hayatın bir parçası olmalı. Kitap okumanın tatili, gecesi, gündüzü olmaz.

Ben de bir edebiyat öğretmeni olarak kitap okutma isteğinizi destekliyorum.

Yönteminiz daha uzlaşmacı olmalı tabii.
Bağırıp çağırarak ya da ağlayarak/ağlayarak kitap okutulmaz.

Ancak şu bir gerçek ki ne çekiyorsak okuduğumuzu anlamamaktan çekiyoruz. Öğrenciler bu yaşta okumayı sindirmezlerse lisede de o-ku-mu-yor-lar .

Sonra sınavlarda 0 çeken öğrenciler, dogru bildiğini yanlış yapan öğrenciler vs vs...

Her öğrenci yaz tatilinde en az 3 kitap bitirmeli.

Back
X